Danny Kaye tapasi Kekkosen - Historia | HS.fi

Danny Kaye tapasi Kekkosen

Hello, hauska tavata, olivat koomikko Danny Kayen tervehdyssanat presidentti Urho Kekkoselle. Presidentin pieni pojantytär Tea tervehti suurta tähteä ujosti niiaten.

13.11. 2:00

”Kaikki tytöt ovat ujoja”, sanoi Unicefin lähettiläänä Suomeen tullut Danny Kaye, kun presidentti Urho Kekkosen pojantytär Tea ei suostutteluista huolimatta rohjennut istuutua ”Nunnun” ja tähden väliin.

Danny Kaye saapui tervehdyskäynnille Tamminiemeen levättyään ensin hieman matkan rasituksista.

Presidentti Kekkosen lisäksi koomikkoa olivat vastassa presidentin miniä, rouva Brita Kekkonen ja hänen lapsensa Tea ja Timo.

Kaye saapui Suomeen perjantaina iltapäivällä. Hän tekee täällä kaksi televisio-ohjelmaa. Tiistai-iltana hän esiintyy M-showssa. Toinen ohjelma lähetetään jouluaattona.

Vierailun tarkoituksena on kerätä varoja YK:n lastenapujärjestölle Unicefille, tällä hetkellä erikoisesti Itä-Pakistanin pakolaisille.

Jähmettyneet koirat kenkinä, vähän väsyneenä, mutta terävänä kuin vain Danny Kaye saapui samanniminen henkilö maahamme kertomaan Unicefista, lasten auttajasta. – Lasten kanssa en väsy koskaan. Aikuiset ovat toisenlaisia.

Naisia ehdokkaina nyt enemmän kuin 1970

Lähes 1 300 ehdokasta tavoittelee kansanedustajan paikkaa tammivaaleissa. Puolueet paljastivat perjantaina viimeisetkin ääniharavansa, kun ehdokkaiden nimet oli annettava keskuslautakunnille.

Naisia on kelpuutettu mukaan 264 eli 42 enemmän kuin puolitoista vuotta sitten.

Eniten naisten vetovoimaan luottaa kokoomus, jolla on naisehdokkaita 47. Sosiaalidemokraatit seuraavat hyvänä kakkosena 36 naisella. Keskustapuolueen naisia, lähinnä emäntiä, on mahtunut mukaan 32.

Varovaisimmin tuntuvat naisten menestymiseen suhtautuvan kristillinen liitto ja ruotsalainen kansanpuolue.

Myös aikaisemmin ”naisten puolueena” tunnettu Tpsl on asettanut niukasti naisehdokkaita.

Tasa-arvon esteitä: Perheen työnjako ja eripalkkaisuus

Kotitöiden määrän vähentäminen tai perheen työnjaon muuttaminen ovat tasa-arvoisuuden edellytyksiä silloin, kun molemmat puolisot ovat työssä kodin ulkopuolella.

Kodinhoitotyöt vievät nykyään Euroopassa ja Yhdysvalloissa ansiovaimon päivästä 4 tuntia, mutta aviomiehen päivästä vain tunnin.

Naisilla on kaikkien eri maissa suoritettujen tutkimusten mukaan vähemmän vapaa-aikaa kuin miehillä, mikä johtuu lähinnä kotitöiden epätasaisesta jakautumisesta, totesi professori Elina Haavio-Mannila naisen ja miehen tasa-arvon esteitä käsittelevässä Suomen kulttuurirahaston järjestämässä seminaarissa Helsingissä. – –

Joukkotiedotus ylläpitää tosielämälle vieraita, vanhakantaisia ja kaavoittuneita sukupuolirooleja sekä jarruttaa naisten ja miesten tasa-arvoistumista, sanoo professori Kaarle Nordenstreng. Tämän päivän käytäntökin on paljon tasa-arvoisempi kuin joukkotiedotuksen siitä antama kuva.

Joukkotiedotusta ei hänen mukaansa tule nähdä irrallisena laitoksena, vaan elimellisenä osana yhteiskuntaa. Joukkotiedotuksen suonet kulkevat yhteiskunnan taloudellis-poliittisissa kudoksissa.

Paul McCartney siipineen pian lavalle

Paul McCartney ilmoitti maanantaina viikkokausien huhujen jälkeen virallisesti aikovansa perustaa oman beatlesryhmänsä, johon kuuluu myös hänen amerikkalainen vaimonsa Linda. Yhtyeen nimeksi tulee Wings (Siivet).

Paul ilmoitti hankkeesta tanssikutsuilla, joihin hän oli kutsunut tuhat vierasta. Mukana oli tietenkin kymmenittäin Englannin popmusiikin nimiä, näyttelijöitä ja näyttelijättäriä.

John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr puuttuivat vieraiden joukosta. McCartney riitaantui heidän kanssaan viime vuonna.

Paul kertoi, että ryhmän ensiesiintyminen tapahtuu kohdakkoin.

”Me haluamme aloittaa pienissä puitteissa. Emme edes ilmoittele ensimmäisistä esityskerroista. Me vain ilmestymme paikalle ja soitamme”, hän sanoi.

Erottajan kalliosuojassa harjannostajaiset

Erottajan ja Korkeavuorenkadun kalliosuojan maanalaiset harjannostajaiset pidettiin perjantaina.

Suojan kustannusarvio nousee 10,7 miljoonaan markkaan ja se on tarkoitettu 9 000 ihmiselle.

Rauhanaikana tiloja käytetään autojen paikoitusalueena. Kalliosuoja valmistuu ensi vuoden alussa.

Entiseen pommisuojaan rakennetun kalliosuojan kokonaisala on 8 258 neliömetriä.

Suojahuone ja toimistotilat muodostavat suurimman osan eli noin 5 000 neliömetriä. Ne on varustettu omalla viemäripumppaamolla, koneellisilla ilmastointilaitteilla sekä suojatilanteen vaatimalla jäähdytyskoneistolla. Samoin varavoima-asema kuuluu näihin tiloihin.

Koulujen liikunta

Peruskoulun opetussuunnitelman mukaan koululiikunta kokee todellisen mullistuksen. Television kakkosverkossa lähetetään klo 18.55 aiheesta ohjelma Koululiikunnan vallankumous.

Perinteinen koululiikunta täsmällisine rivistöineen ja tahtivoimisteluineen ei pysty vastaamaan nykyisen yhteiskunnan vaatimuksia. Teollistunut ja motorisoitunut ihminen haluaa uudenlaista liikuntaa.

Peruskoulun yhtenä tavoitteena on antaa jokaiselle oppilaalle hänen kuntonsa ja harrastustensa mukaista liikuntaa, tarjota tietoja ja tottumuksia, joita on hyvä harrastaa myös aikuisena, kun opettajan silmä ei enää ole valvomassa.

Tv-ohjelmassa seurataan uuden liikunnanopetuksen kokeilua oppilaan näkökulmasta. Liikuntatuntien päärooli on siirtymässä oppilaalle. Opettaja toimii asiantuntevana opastajana.

Auran Panimo pois Turun keskustasta

Turku (HS)

Turussa toimiva Auran Panimo on vähitellen siirtymässä kokonaan uusiin tiloihin Piispanristin alueelle, jossa jo toimivat mm. olutkellari sekä oluen täyttöhalli.

Virvoitusjuomapuoli toimii vielä Linnankadun varrella olevissa vanhoissa tiloissa, mutta vuoteen 1975 mennessä koko tehdas siirtyy pois keskikaupungilta. – –

Yhtiö aloitti rakennustoiminnan Piispanristin alueella jo 1967, jolloin rakennettiin 25 000 kuutiota. Ne käsittivät maan alla olevat olutkellarit sekä näiden päällä valmistevaraston tilat.

Toisessa vaiheessa rakennettiin varaston päälle täyttöhalli. Rakennuksen tilavuudeksi tuli tällöin lähes 45 000 kuutiota.

Tämän vuoden alussa sijoitettiin näihin tiloihin mm. 24 000 oluttölkkiä tunnissa sulkeva oluttölkkikone.

Varsinainen torniosa on 42 metrin korkuinen. Sen ylimpään kerrokseen valmistuu lähiaikoina suuri oluttupa.

Antakee meille savolaista talakkunoo

Joulu lähestyy, silloin alkaa tulla vaikka millaista herkkua kauppoihin.

On yksi herkku, jota ei saa Helsingin liikkeistä. Se on savolainen talkkuna. Hämäläistä talkkunaa harrastavat hämäläiset kesällä, mutta löydätkös savolaista talkkunaa mistään kaupasta?

Voidaan sanoa, ettei sitä valmisteta. Kyllä maaseudun kaupoista sitä saa. Meitä savolaisia on paljon Helsingissäkin, ja köyri- eli kekritalkkunat on vielä tähän asti saatu maaseudun liikkeistä.

Pistäkääpä suurliikkeet tilaus maaseudulle, kyllä ostajia löytyy.

E n t i n e n s a v o l a i n e n

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia