Uusia ajatuksia neulepuseroissa - Historia | HS.fi

Uusia ajatuksia neulepuseroissa

Sininen, valkoinen ja punainen ovat tämän neulepuseron värit. Koristeena on hilpeä tenniksenpelaaja ja valmistaja Renoma, kuten muittenkin asujen.

17.11.2021 2:00

Neulepuseroihin etsitään nyt niin sanottua uutta ilmettä tuskalla ja vaivalla. Joskus tulos on onnistunut, joskus tekisi mieli itkeä.

Hyvä perusasia on usein pilattu turhalla koristuksella. Suuri ranskalainen puserovalmistaja Renoma on ryhtynyt kokeilemaan uusia rohkeita kuviokoristeita. Jotkut neulepuseroista muistuttavat entisaikojen suomalaiskansallisia villapaitoja, toiset ovat idealtaan enemmän tätä päivää. Maisema-aiheet, ihmisfiguurit ja eläimet ovat mukana ja todennäköisesti niitä nähdään meilläkin. Aivan varmasti ne myös häviävät nopeasti, koska näin näyttäviin vaatteisiin kyllästyy helposti.

Melkeinpä tuntuisikin mielekkäämmältä, että näin selvät kuviot ommeltaisiin puseron päälle. Ne voisi ratkoa pois, kun ei niitä enää jaksa katsella. (A-L. W.)

Kirkkaan keltainen hirvi loikkii tummansinisellä pohjalla ja tuo mieleen lappalaispuserot ja suomalaisen kansallisromantiikan.

Valmetin telakka siirtyy Vuosaareen

Valmetin telakka sai lopullisen luvan siirtyä Helsingin Katajanokalta Vuosaareen, kun eduskunta hyväksyi äänin 163—21 lain Vuosaaren rauhoituspiirin osittaisesta purkamisesta.

Telakkahankkeen toteuttamista varten Valmet tarvitsi 30,8 hehtaarin suuruisen alueen rauhoituspiirin pohjoisesta osasta.

Kolmannen käsittelyn puheissa kokoomus vaati lakia hylättäväksi ja maaseudun puolueen (Smp) edustajat telakan siirtämistä kehitysalueille.

Toista tuntia kestäneessä sanailussa vasemmisto syytti Smp:n ja kokoomuksen edustajia viivytystaktiikasta ja valtiojohtoisen teollisuuden kehityksen jarruttamisesta.

Kalevan talo sai pankista isännän

Helsingin Suomalainen Säästöpankki tulee isännäksi vakuutusyhtiö Kalevan taloon Helsingissä. Talo on se, jossa Seurahuone on nyt vuokralaisena.

Kaleva myi talonsa 16 miljoonalla markalla pankille.

Kaleva muuttaa uuteen toimitaloonsa Espoon Olariin tässä kuussa. Sen jälkeen pankki alkaa korjata rakennusta. Muutostyöt kestävät vuoden.

Kaleva huutokauppaa osan vanhaa irtaimistoaan, osa jää pankille.

Helsingin ehkä kalleimmalla paikalla sijaitsevan Kalevan talon suunnitteli arkkitehti Armas Lindgren, ja se valmistui vuonna 1913.

Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa oleva Kalevan toimitalo vaihtoi omistajaa. Uusi isäntä on Helsingin Suomalainen Säästöpankki, joka sanoo pyrkivänsä säilyttämään 58 vuotta vanhan talon hengen.

Vaalinäyttely alkoi verkkaan Helsingissä

Vaaliluetteloiden tarkistus alkoi tiistaina ainakin Helsingissä rauhallisesti.

Itse kukin voi viimeistään maanantaina käydä tarkistamassa, onko hänen nimensä mukana tammikuun 2.–3. päivinä pidettäviä eduskuntavaaleja varten laaditussa luettelossa.

Useimmat äänestäjät saavat ilmoituskortin. Se ei kuitenkaan täysin varmasti takaa, että nimi löytyy vaaliluetteloista äänestyspäivinä.

Meteorologian laitos 50-vuotias

Kaupunki-ilman saastuneisuuden tutkimus on aloitettu Helsingin yliopiston meteorologian laitoksella, jossa tiistaina vietettiin laitoksen 50-vuotispäivää.

Saastetutkimuksessa selvitetään ilman pölyisyyden määrä eri säätiloissa. Myöhemmin pyritään tutkimaan miten ilman pölyisyys vaihtelee kaupungissa ja maaseudulla.

Meteorologian laitokselle hankittiin kuusi vuotta sitten säätutka, jolla on mahdollista mitata sateen voimakkuus 100 kilometrin etäisyydellä tutkasta. Tutkan käytössä on keskitytty sateen alueellisen jakautumisen mittaamiseen.

Laitoksen toiminnan aikana on meteorologian alalta väitellyt tohtoriksi 20 henkilöä.

Helsingin yliopiston meteorologian laitoksella on aloitettu kaupunki-ilman saastuneisuuden tutkiminen. Opiskelija Maija Pietarinen mittaa hiukkasjakaumaa meteorologian laitoksen tiloissa Porthaniassa.

”Työelämän vaatimukset ovat muuttumassa”

Työelämän vaatimukset ovat muuttumassa siten, että työn fyysinen rasittavuus on vähenemässä, kun taas psyykkinen rasittavuus pyrkii lisääntymään.

Toisaalta sekä fyysinen että psyykkinen rasitus voi johtaa myös mielenterveyden horjumiseen. Sitä mukaa kun mielenterveyden ongelmien laajuus ja merkitys on tunnustettu, on myös käynyt ilmeiseksi perinteisten hoitomenetelmien riittämättömyys.

Näin todettiin 3. työhönottajien neuvottelupäivillä Helsingissä tiistaina. Alustuksen asiasta piti filosofian kandidaatti Juhani Julkunen.

Keinoiksi rasituksen estämiseksi tarjottiin muun muassa ennalta ehkäisyä.

Kiina liittyi kolmannen maailman riveihin YK:ssa

New York (Kari Möttölä)

Kiinan kansantasavalta aloitti toimintansa Yhdistyneissä Kansakunnissa ulkopoliittisella ohjelmajulistuksella, jossa se vaati kaikille valtioille tasavertaista asemaa, ilmoittautui kolmannen maailman riveihin ja tuomitsi supervaltojen valtapolitiikan niin maailmanjärjestössä kuin muidenkin maailman asioiden hoidossa.

Varaulkoministeri Tshiao Kuanhua selosti maanantai-iltana yleiskokouksessa Pekingin järkkymättömän linjan useissa keskeisissä kansainvälisen politiikan kysymyksissä ja vakuutti maansa tukevan pieniä ja keskisuuria maita taistelussa poliittisen ja taloudellisen itsemääräämisoikeuden puolesta.

Hän korosti samalla 131 jäsenmaan edustajan edessä, ettei Kiina aio supervallaksi

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia