Maisemakonttorin pulma on tuuletus - Historia | HS.fi

Maisemakonttorin pulma on tuuletus

Taustamusiikki lisää viihtyvyyttä

Suurissa maisemakonttoreissa erotetaan osastot toisistaan irtoseinillä. Tämä takaa työskentelytilan avaruuden. Työntekijät korostavat, että tällaisissa työtiloissa on helppo solmia kontakteja työtovereihin.

19.11.2021 2:00

Maisemakonttori on suunniteltu työntekijän viihtymistä varten.

Tarkoituksena on ollut luoda työtila, jossa työntekijät ja johtajat istuvat samassa huoneessa. Tällöin syntyy suunnittelijoiden mukaan viihtyisä ja työpaikkahenkeä edistävä työtila.

Maisemakonttorin suurin haitta on ilmastoinnin järjestäminen tyydyttävästi. Konttorissa ei voida käyttää ikkunatuuletusta, vaan ilmastointi täytyy hoitaa automaattisin laittein.

Monet työntekijät pitävät maisemakonttoria hyvänä ratkaisuna.

Toisaalta sitä myös arvostellaan rauhattomuudesta.

– –

Ohjelmoija Seppo Wacklin sanoo, että maisemakonttori on liian rauhaton hänen työhönsä. Wacklin laatii tietokoneiden ohjelmia.

”Tällaisessa konttorissa unohtuu helposti katselemaan esimerkiksi ohikulkevia naisia”, hän huomauttaa.

– –

Maisemakonttoriin kuuluu olennaisena osana työpaikkamusiikki. Sillä pyritään mm. tasaamaan melua. Musiikki on ns. muzak-musiikkia, joka on kehitetty nimenomaan työpaikkoja varten.

Brundage järkyttyi Kekkosen puheesta

New York (UPI)

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja, amerikkalainen miljonääri Avery Brundage kertoi olleensa ”järkyttynyt ja yllättynyt” saatuaan ensitiedot presidentti Urho Kekkosen ”sporttipuheesta”.

”Uskoin ensin, että presidentti Kekkosen sanoja oli lainattu väärin”, kertoi Brundage. ”On kyllä totta, että Kansainvälinen olympiakomitea on itsensä täydentävä, mutta se on sen voima, ei heikkous.”

KOK:n demokratisoitumiseen ja olympialiikkeen alistamiseen Yhdistyneiden Kansakuntien alaisen UNESCO:n valvontaan suhtautui Brundage näin:

”Yksi maa, yksi ääni – YK:n käytäntö – olisi naurettava. Sen YK, jossa viidellä maalla on veto-oikeus, on nyt havainnut liian myöhään.”

”KOK:ssa sen jäsenet ovat antaakseen jotain, YK:ssa saadakseen. KOK pitää olympiakisat puhtaina kaupallisuudesta, ammattilaisuudesta, rotusorrosta, politiikasta...”

Vauhdin mestari haluaa lisätä turvallisuutta

Jackie Stewart tupsahti keskelle Helsinkiä eilen aamulla, söi, kävi ostoksilla ja lähti.

Pikkumies oli tutustumisen arvoinen.

Hän puhui, kuunteli, kyseli, vastasi, nauroi, repi välillä pesulamerkinkin pöytäliinan kulmasta ja sai kuulijat ajattelemaan: Eivät autoilijat hulluja ole, tämä ainakaan. Vaikutelma oli järkevä ja turvallinen.

Kuitenkin Jackie Stewart juuttui vuonna 1966 autoonsa Belgian Spassa. Kesti puoli tuntia ennen kuin hänet saatiin irti. Hän oli yltä päältä märkä bensiinistä ja hänen niskansa oli murtunut.

Se oli pahinta mitä hänelle on radalla tapahtunut. Se ei ole silti läheskään pahinta mitä radalla voi tapahtua hänellekin.

Turvallisuus on Jackie Stewartin lempiaihe. Sen edistämiseksi hän tekee töitä enemmän kuin kukaan muu yksityinen ajaja maailmassa.

”Ajajien lukumäärä on kasvanut valtavasti. Onnettomuudet eivät ole suhteellisesti lisääntyneet. Minulla on ollut onnea, vaikka ajaminen ei olekaan onnenpeliä.”

Pravda varoitti Suomea EEC:stä

Moskova (STT:n kirjeenvaihtaja)

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen päälehti Pravda kirjoitti torstain numerossaan, että läheisiä suhteita EEC:n kanssa toivovat voimat ovat viime aikoina lisääntyneet Suomessa.

Lehti huomautti kaikenlaisen yhteistyön EEC:n kanssa, myös vapaakauppasopimuksen, muodostavan uhan Suomen ”nykyiselle rauhantahtoiselle ulkopolitiikalle”.

”Ihmishengistä kysymys"

Raskas liikenne jyrää Tuusulantiellä vilkkaampana kuin tiesuunnitelmissa tärkeämpänä pidetyillä Lahden- ja Hämeenlinnanteillä.

Ihmisiä kuolee onnettomuuksissa, mutta noin viiden vuoden miettimisen jälkeen kunnat ja liikennesuunnittelijat eivät vielä ole pystyneet ratkaisemaan uuden moottoritien paikkaa.

”Kysymys ei enää ole liikenteen sujuvuudesta vaan ihmishengistä, sanoo Tuusulan kunnanjohtaja Ahti Haukkavaara.

Mätäkivenmäki on Tuusulantiellä pahimpia onnettomuuspaikkoja. Etenkin sorakuljetukset vaikeuttavat liikennettä.

Toinen jäähalli harjoitustilaksi helsinkiläisille

Helsingin jäähallin ja olympiastadionin väliin nousee toinen jäähalli.

Maaperän tutkijat kairaavat parhaillaan aluetta.

Rakennushanketta suunnittelee jääkenttäsäätiön asettama toimikunta. Rakentaminen jää kaupungin tehtäväksi.

Hanke tullee virallisesti kaupungin päättävien elinten käsiteltäväksi ensi vuoden puolella.

Nykyinen halli on ylikuormitettu. Mm. jääkiekkoilijat eivät saa tarpeeksi harjoitustunteja.

Uusi rakennus olisi pääasiassa harjoitushalli.

Suunnittelijat puhuvat vaatimattomasta ratkaisusta; palatsia ei ole tarkoitus rakentaa.

Jääkenttäsäätiö suunnittelee harjoitushallia nykyisen jäähallin rinnalle. Parhaillaan paikalla tehdään maaperätutkimuksia. Rakennustyöt alkanevat ensi syksynä.

Turusta löytyi supermorfiinia

Turku (HS)

Turussa on tavattu pelättyä tanskalaista morfinbas-huumausainetta. Kymmenen kertaa morfiinia voimakkaampaa ainetta ei ole tiettävästi aikaisemmin löydetty Suomesta.

Tanskaan morfinbas tuli noin vuosi sitten ja sen tiedetään aiheuttaneen viime kevääseen mennessä kymmenen yliannostuksesta johtunutta kuolemantapausta.

”Huumausaineryhmällä ei ole ollut aavistustakaan, että aine olisi jo meidän markkinoillamme”, kertoi komisario C. O. Kraemer.

Turusta löydetyn morfinbasin määrä on pieni, ”mutta kuitenkin riittävän suuri todistamaan, että sitä on täällä”, sanoi Kraemer.

Mystillinen olympiasuosikki

Tukholma (Pekka Suomaa)

Ruotsin urheiluelämällä on uuden uutukainen sensaatio.

Iltapäivälehti Expressen kertoo, että eräs Ruotsin suosituimpia toivoja on voittanut Ruotsin mestaruuden ja on maan suurimpia suosikkeja Münchenin olympiakisoissa.

Hän on vain esiintynyt väärällä nimellä.

”Tämä 22-vuotias urheilija pelkää elämänsä takia. Siksi hän esiintyy väärällä nimellä”, sanoo lehti.

Lehti varoo tarkoin kertomasta tämän urheilijan nimeä. Joitain tietoja se silti esittää:

Vuonna 1967 oli tämä Mr. X kotimaansa juniorijoukkueen jäsen. Joukkue pelasi Itävaltaa vastaan otteluja ja harjoituksia.

Samana vuonna tämä salaperäinen urheilija jätti kotimaansa. Hän kertoi, että hänellä oli poliittisia vaikeuksia omassa maassaan.

Siksi hän tahtoi muuttua ruotsalaiseksi.

Hammasharjaa käyttää joka neljäs ranskalainen

Vain yksi neljästä ranskalaisesta käyttää hammasharjaa, todetaan Ranskan terveysministeriön äskettäin julkaisemassa raportissa.

Sen mukaan vähemmän kuin kymmenen prosenttia ranskalaisista käyttää säännöllisesti hammasharjaa.

Terveysministeriön tutkimuksessa on todettu lisäksi, että 15 prosentissa niistä perheistä, missä hammasharjaa käytetään, viisi ihmistä keskimäärin käyttää samaa harjaa.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia