Hiilivuori uhkaa valua mereen - Historia | HS.fi

Hiilivuori uhkaa valua mereen

Nykyisellä kasvuvauhdilla hiilivuoren huippu nousisi pian Hanasaaren voimalaitoksen katon yläpuolelle. Laitoksella ihmetellään koittaako koskaan se päivä, jolloin hiilikasan pohja alkaa pilkottaa.

20.11. 2:00

Hanasaaren voimalaitoksen kivitalon korkuinen hiilikasa on ollut jatkuvassa vaarassa valua mereen. Liian pienelle varastoalueelle ahdetun hiilivuoren korkeus alkoi nousta yli turvallisen rajan jo loppukesällä.

Mammuttikasa syntyi, kun Puolasta tulevien hiilitoimitusten määrä yllätti vastaanottajat.

”Olemme pelänneet rankkasadetta ja kovaa tuulta. Onneksi syksyllä ei päässyt mitään ikävää tapahtumaan”, kertoi voimalaitoksen ulkotöitä johtava konemestari Antti Roiha.

Hiilitoimituksista tehdään Puolan kanssa pitkäaikaisia sopimuksia. S/S Narvi tuo joka viikko 9 500 tonnin hiililastin. Jäättömän viime talven ansiosta toimitukset ovat jatkuneet samaa tahtia kohta vuoden.

Jäljellä on enää kaksi lastia. Niiden jälkeen voimalaitoksella toivotaan kovaa talvea hiilen kulutuksen lisäämiseksi. Jotta hiilivuori saataisiin madaltumaan, on myös tarpeen, ettei hiilen laivauksia aloitettaisi heti uudelleen.

Nopeimmin hiilivuori nousi loppukesällä. Kulutus oli mitätön ja kasa kasvoi hyvää vauhtia.

Hiilivuori ulottuu nyt noin 16 metrin korkeuteen. Roihan mukaan sopiva korkeus olisi 8—11 metriä. Kasassa on nyt hiiltä 350 000 tonnia sopivan määrän ollessa noin 200 000.

Hvitträskiin suunnitellaan loistohotellia

Hvitträskin kartanon yhteyteen Kirkkonummelle kaavaillaan loistoluokan kulttuuri- ja hotellikeskusta. Suunnitelmissa on rakentaa Hvitträskin järven rannalle taide- ja arkkitehtuurinäyttelytiloja sekä kansainvälisen luokan hotelli- ja kongressitilat.

Ympäristöön järjestetään mahdollisesti myös huvipuisto ja käsityöpajoja.

Konttoripäällikkö Eero Rantanen Wuorio-säätiöstä kertoi, että suunnitelmat ovat vasta alustavia.

”Nämä suunnitelmat ovat rahallisesti niin suuria, että niiden toteuttamiseen tarvitaan mukaan muitakin kuin Wuorio-säätiö.”

Uusia tiloja ei tehdä aivan kartanon lähelle, vaan kauemmaksi järven rannalle. Kirkkonummen kunta on tutkinut aluetta ja alustavasti se on todettu sopivaksi hotellirakennukselle.

Konttoripäällikkö Rantanen sanoi ajatuksen lähteneen siitä, että vapaa-ajan lisääntyessä pitäisi saada kaikille sopivaa toimintaa.

Meilahden kartano valmistuu maaliskuussa

Kaupunki voi aloittaa taiteensa esittelemisen kaupunkilaisille maaliskuun lopussa ensi vuonna. Tällöin saadaan loppuun Meilahden kartanon korjaus- ja kunnostustyöt.

Tilan kahdesta rakennuksesta korjataan päätöksen mukaisesti vain kivirakennus. Puutalon kohtalosta ei vielä ole päätöstä. Kartanon kunnostaminen on nyt harjakaisvaiheessa.

Kaupungin hallintaan kartano siirtyi kesäkuussa 1967. Tämän ns. Bredablickin tilan vanhan kivirakennuksen kunnostamisesta päätettiin lokakuussa 1968. Rakennustyöt aloitettiin toukokuussa 1971.

Kaupungin tarkoituksena on tehdä rakennuksesta nuorison taidetapahtumien pitopaikka. Hiljaisena aikana sitä käytetään kaupungin taideteosten näyttelytiloina.

Työtekijöille päätäntävaltaa Elannossa

Elannon työntekijät saavat rajoitetun päätäntävallan yrityksen sisälle perustetuissa yhteistoimikunnissa.

Elannossa toimii tällä hetkellä 17 yhteistoimikuntaa ja vuoden vaihteessa niiden määrä kasvaa neljällä.

Elannon toimikuntia pidetään toistaiseksi pisimmälle vietynä yrityksenä soveltaa käytäntöön yritysdemokratian periaatteita.

Uusissa säännöissä on yhteistoimikunnille annettu päätösvalta, joka on riippuvainen yhteistoimikunnassa toimivien liikkeenjohdon edustajien toimivallasta.

Elannon pääjohtaja Ylermi Runko luonnehtii yhteistoimikuntia askeleeksi kohti yritysdemokratian toteutumista.

Viikon elokuvia

Paula Talaskivi

Isku sydämeen. (La Rupture) Ohjaus ja käsikirj. Claude Chabrol Charlotte Armstrongin romaanin pohjalta, kuvaus Jean Rabier, musiikki P. Jansen, pääosissa Stephane Audran, Jean-Pierre Cassel, Michel Bouquet, Jean-Claude Drouot, Filmiyhtymän ohjelmistoa. (La Scala)

Chabrolin etevyys sellaisten modernien thrillerien tekijänä, joihin sisältyy muutakin kuin puhdas ajanvietteellinen jännitysteho, on meillä todettu viimeisten vuosien aikana taajaan.

"Teurastajan" jälkeen välittömästi valmistettu ”Isku sydämeen” on juuri tätä lajia; se näyttää sisältävän tavallistakin enemmän symbolisääntöjä, mutta se on silti myös hurjana jännitysfilminä kovaa luokkaa. – –

Stephane Audran ja Jean-Pierre Cassel Chabrol-elokuvassa ”Isku sydämeen”.

McCabe & Mrs. Miller. Ohjaus Robert Altman E. Naughtonin romaanin muk., kuvaus V. Zsigmond, pääosissa Warren Beatty, Julie Christie. WB. (Adlon)

”Mashistaan” meillä hyvässä huudossa oleva Altman on tahtonut tehdä mahdollisimman erilaisen westernin vuosisadan vaihteen ajoilta USA:n luoteisseuduilta. Sävy on alussa ronskisti satiirinen, mutta muuntuu vähitellen aika pessimistiseksi.

Päähenkilö on ankeille kaivosseuduille kaupunkia rakentava itseoppinut yksityisyrittäjä ja peluri, McCabe, joka pian saa rinnalleen naispuolisen kumppanin, ilotalospesialistin Mrs. Millerin. – –

Altmanin kuvauksessa on paljon kiintoisuutta, jopa komeata jylhyyttäkin välillä, mutta rytmitys on kehno (kuten Mashissakin). Sen vuoksi kuvatut asiat tuntuvat hajaantuvan liiaksi lavealle, menettävän yhteyksiään ja merkitystään.

Tusinatyylin westernistä elokuva kuitenkin pysyy etäällä. – –

Sokea kauhu (Blind terror) Ohjaus Richard Fleischer, käsikirj. P. Clemens, kuvaus Gerry Fisher, musiikki E. Bernstein, pääosissa Mia Farrow, Norman Eshley. Columbia. (Rea)

Richard Fleischer on viime aikoina tehnyt yhä tehokkaampia kauhutarinoita ja Sokea kauhu on tässä lajissa yksi kamalimpia.

Tietenkin siinä on samat ainekset kuin aikanaan esim. Kierreportaissa, mutta rakenteellisesti tämä on taidokkaampi ja ulkonaisesti monin tavoin vaikuttavampi.

Mm. ristiriita, joka kehittyy tapahtumapaikan miellyttävyydestä – tyylikäs ja vauraasti sisustettu talo ja värikkäät puistoalueet – ja talossa tapahtuvien veritöiden raakuudesta, lisää omalla panoksellaankin katsojan kauhua jo ennenkuin päähenkilö, sokea tyttö, itse siihen joutuukaan.

Itsetyydytys – iljettävääkö?

Seksuaalivalistusta jakavat periaatteessa monet kanavat.

Lapsen oletetaan saavan seksuaalisuutta koskevat tietonsa kotona tai koulussa. Markkinoilla on saatavana valtavasti eri julkaisuja, jotka tarjoavat seksuaalineuvontaa sanoin ja kuvin.

Kirjoissa lukee, että itsetyydytys on normaali asia. Kaikki sitä tekevät. Se on purkautumistie niille, joilta puuttuu mahdollisuus ”normaaliin” seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Tämän oivaltaa hyvin harva kasvattaja tavatessaan pojan tai tytön itse teossa tai löytäessään merkkejä vaatteista.

Sitä ei saa tehdä. Se on rumaa. Siitä seuraa ettet voi isona tulla isäksi tai äidiksi.

Tällaista tietoa jaetaan monessa kodissa. Valitettavasti. Äiti ja isä ovat olevinaan sukupuolettomia olentoja, jotka vain jostakin kummallisesta syystä ovat saaneet lapsia. Tässäkin tapauksessa tekee mieli sanoa: valitettavasti.

P o s t e l j o o n i

Ricky Bruch aloitti uudenuutukaisen elämän

Tukholma (UPI)

Skoonelainen kiekkojättiläinen Ricky Bruch, 25, sanoi iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan aikovansa aloittaa uuden elämän ja lopettaa kilpailemisen.

Lehden mukaan Bruchille on tarjottu vakinaista työtä Haningessa Tukholman lähistöllä erään lastentarhan opettajan avustajana ja hänen odotetaan hyväksyvän tarjouksen.

”Olen kilpaillut viimeisen kilpailuni”, Bruch sanoi lehden mukaan.

Haningen kunta päätti keskiviikkona tarjota Bruchille paikkaa, jossa hän voi toimia nuorisotyöntekijänä. Bruch toimii nykyään disc-jockeyna eli levynheittäjänä.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia