Kipsieläimiä lahjana Viikille - Historia | HS.fi

Kipsieläimiä lahjana Viikille

Taiteilija Anton Ravander-Rauas muistelee mielellään mallina olleita eläinystäviään. Presidentti Kekkosen lahjahevonen Suosikki varsansa Tamaran kanssa oli mieluisa malli, tamma vain oli niin ylpeä, ettei sitä saanut edes poskelle taputtaa. Kipsikokoelma luovutettiin Helsingin yliopiston maatalousmuseoon Viikin laitosten valmistumisjuhlien yhteydessä.

1.12.2021 2:00

Yli sadan kipsieläimen kokoelman sai Helsingin yliopiston maatalousmuseo Viikissä vastaanottaa lahjoituksena tiistaina.

Kuvanveistäjä Anton Ravander-Rauas on harrastanut eläinten veistämistä kipsikuvina ja reliefeinä jo yli 40 vuotta.

Kokoelman kuuluisimpia malleja ovat mm. marsalkka Mannerheimin ratsut Anderman ja Kate ja presidentti Kekkosen lämminveriset hevoset Suosikki ja Kaunotar varsoineen.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta juhli tiistaina Viikin maatalouslaitosten kokonaisuunnitelman valmistumista.

Pysymällä pois bussista voi välttää influenssan

Pahimpia sumppuja influenssatartunnalle ovat julkiset liikennevälineet.

”Jos suinkin voitte, niin kävelkää töihin. Välttäkää busseja ja raitiovaunuja”, kehoittaa Helsingin liikennelaitoksen lääkäri lääket.lis. Carl-Gustaf Gröndahl.

Influenssa leviää pisaratartuntana. Bussissa ensimmäisiä flunssaoireitaan pärskivä aamuruuhkalainen voi tartuttaa lähellä seisovia parin metrin säteellä.

”Jos flunssa pysäyttäisi liikenteen, se pysäyttäisi oman leviämisensä”, Gröndahl vakuutti.

Työttömiä lähes 45 000

Työttömien luku kasvoi lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin noin 8 000 työnhakijalla.

Työvoimaministeriön marraskuun työvoimakatsauksesta ilmenee, että työllisyystilanne on talven lähestyessä entisestään heikentynyt.

Työttömiä työnhakijoita oli katsauspäivänä, marraskuun 19. työnvälitystoimistoissa yhteensä 44 845. Näistä oli pakkolomalla 2 484. Samaan aikaan oli avoimia työpaikkoja 10 382. Tämä on 1 600 työpaikkaa vähemmän kuin lokakuun puolivälissä.

Valtio voitti Helsingin tonttikiistassa

Hovioikeus ratkaisi Helsingin kaupungin ja valtion noin kymmenen vuotta kestäneen kiistan kolmesta tontista valtion hyväksi.

Päätöksen mukaan Helsingin päävartion ja ns. vanhan maneesin sekä Siltavuorenrannassa sijaitsevan sota-arkiston tontit kuuluvat valtiolle.

Kaupunki velvoitettiin maksamaan valtiolle yhteensä 360 markkaa oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeus ei katsonut aiheelliseksi muuttaa raastuvanoikeuden vuonna 1968 tekemää päätöstä.

Raastuvanoikeus katsoi, että tontit oli 1800-luvulla keisarillisella käskykirjeellä pakkoluovutettu yleiseen tarpeeseen valtiolle. Tarton rauhansopimuksen mukaan vuonna 1920 tontit siirtyivät Venäjän valtiolta Suomen valtion omistukseen.

Oikeudenkäynnissä Helsingin kaupungin edustajat kertoivat, että kaikki tontit ovat kaupungin vanhaa lahjoitusmaata eikä kaupunki ole koskaan luovuttanut tonttien omistusoikeutta Venäjän eikä Suomen valtioille.

Helsingin kaupunki saa nostoteitse hakea korkeimmalta oikeudelta muutosta tuomioon, jos korkein oikeus myöntää siihen luvan.

Näkövammaisten oma äänilehti alkaa ilmestyä

Näkövammaiset saavat oman äänilehtensä ensi vuoden alkupuolella. Äänilehti on ollut usean vuoden ajan vireillä, mutta vasta nyt taloudelliset mahdollisuudet antavat myöten äänilehden julkaisemiseksi.

Käytännössä äänilehti on yhtä kuin kaksi kasettia ja kuuntelulaite. Näkövammaisella on aina hallussaan yksi kasetti ja toinen uudelleen äänitettävänä.

Tarkoituksena on saada jo ensi vuoden puolella äänilehti ilmestymään kerran viikossa. Ensimmäinen erä kuuntelulaitetta on jo tulossa.

Äänilehti koostuu kahdesta kasetista ja kuuntelulaitteesta, jota Mirja Kallio esittelee. Toinen kaseteista on jatkuvasti ”lukijan” käytössä, toinen uudella materiaalilla sillä aikaa äänitettävänä.

Kasvattamo kaasuttaa terveitä untuvikkoja

Tappotuomioita oli 100 000 salmonellabakteerin saastuttamalle broilerille, mutta myös kymmenien tuhansien terveiden untuvikkojen teurastamista on merkinnyt salmonellabakteerin irtipääsy broilerkasvattamoissa kesällä.

Valtioneuvosto päätti tiistaina korvata kolme neljännestä salmonellabakteerin broilerkasvattajille aiheuttamista vahingoista. Ehtona korvauksen saamiselle on mm. että kasvattajat tuhoavat elossa olevat noin 100 000 salmonellan saastuttamaa broileria.

Salmonellan alkuperäksi epäillään rehuna käytettävää soijarouhetta, mutta varmaa syy-yhteyttä ei ole pystytty näyttämään toteen.

Saastuneet broilerit ovat kuluvan vuoden aikana aiheuttaneet lääkintöhallituksen arvioiden mukaan noin 200 ihmisen sairastumisen.

Kuopion kauppahalli avaa jälleen ovensa

Kuopio (HS)

Kuopiolaisten Kauppahalli avaa keskiviikkona ovensa neljän kuukauden tauon jälkeen.

Kuopion kaupunki on tehnyt hallin sisätiloissa noin 200 000 markan peruskorjaukset, joiden aikana osa 56 kauppiaasta oli työttömänä tai teki tilapäistöitä.

Kauppiaat ovat nyt tyytyväisiä päästessään jälleen aloittamaan työt. Hallin ollessa suljettuna he ovat menettäneet kolmanneksen vuoden myynnistään ja tuloistaan.

Muutama vuosi sitten hallin kohtalo oli vaakalaudalla ensimmäisessä keskustan asemakaavaluonnoksessa, jossa halli oli esitetty poistettavaksi. Nyt valmistuvassa keskustasuunnitelmassa se on ehdotettu säilytettäväksi.

Hallin poistamissuunnitelma sai kuopiolaiset takajaloilleen. Toiset kuopiolaiset taasen eivät voi vieläkään sietää hallin katon alapuolella kiertäviä kivisiä sammakoita, kaloja ja lehmän päitä.

Kuopion komea jugend-tyylinen kauppahalli Veljmies-patsaan takana on nyt sisältä entistä ehompi ja kauppiaat ovat valmiina joulumyyntiin.

Englannissa kokeillaan muovista hautakiveä

Säänkestävä, muovinen hautausmuistomerkki on pystytetty kokeeksi 40 km Lontoosta länteen sijaitsevalle Readingin hautausmaalle.

”Kiven” valmistanut Englannin valtion omistama yhtiö toteaa, että muoviset muistomerkit olisivat kevyitä ja helppoja asentaa paikoilleen ja puolet halvempia kuin kiviset.

Watfordin esikaupunkialueen hautausmaiden johtaja Alexander Nevols pitää ajatusta muovisista muistomerkeistä pöyristyttävänä.

”Pidän niiden pystyttämistä loukkauksena vainajia kohtaan”, hän sanoi. ”Koko keksintö on naurettava.”

Pitkätukkaiset poliisit poistettiin

Länsisaksalaiset sotilaat saavat käyttää pitkää tukkaa, mutta poliisit ilmeisesti eivät.

Pohjois-Rein-Westfalenin sisäministeri Willi Weyer poisti äskettäin seitsemän poliisia hautajaisten kunniavartiosta, koska heidän tukkansa oli liian pitkä tai heillä oli viikset tai parta.

Poliisien liiton edustaja esitti vastalauseensa tapahtuman johdosta.

”Weyerin suhtautumistapa on peräisin keskiajalta eikä sitä voida soveltaa nykyaikaisiin poliisivoimiin”, sanottiin liiton lausunnossa.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia