Joulumerkkikodeissa hoidettu 5 000 lasta - Historia | HS.fi

Joulumerkkikodeissa hoidettu 5 000 lasta

Yhdeksänkuisella Pasilla riittää ihmettä kynttilöissä. Lastenhoitaja Reetta Mattilan sylissä sopii valoa katsella, vaan ei kosketella.

17.12.2021 2:00

Tampere (HS)

Joulumerkeillä pidetään yllä 15 lapselle turvapaikkaa Tampereella. Tuberkuloosia potevan perheen vauva tuodaan joulumerkkikotiin suoraan synnytyslaitokselta.

Vauvaa hoidetaan kodissa vähintään nelikuukautiseksi. Yläraja on 8–9 kuukautta. Tällöin pienokaisella on jo riittävä suoja.

Vanhemmat saavat vierailla joulumerkkikodissa milloin heille vain sopii. Syliin ei vauvaa anneta, mutta lasin takaa saa katsella. Vanhemmille kerrotaan pienokaisen edistyminen, pituus ja senpäiväinen painokin.

”On erittäin suotavaa, että vanhemmat käyvät täällä, koska kontaktit lapseen säilyvät siten paremmin. Monet lapset ovat vain niin kaukaa, ettei vanhemmilla ole vierailumahdollisuutta”, sanoo kodin johtaja sairaanhoitaja Marjatta Ignatius.

Kotia pitää yllä Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistys. Aiemmin koteja oli kolme, mutta nyt kaksi niistä on voitu lakkauttaa tuberkuloosin vähennyttyä.

Joulumerkkikoti toimii tätä nykyä joulumerkkien myynnistä saatavin varoin. Pieniä lahjoituksia kodille saadaan silloin tällöin, joskaan säännöllistä kannattajakuntaa ei ole.

Kaikkiaan on Joulumerkkikodeissa hoidettu yli 5 000 lasta.

Irwin oikeudessa kirjanpidon laiminlyönneistä

Hämeenlinna (HS)

Laulaja Irwin Goodmanin omistaman ohjelmatoimiston kirjanpidon puutteita käsiteltiin torstaina kolmannen kerran oikeudessa.

Goodman pyysi lykkäystä hankkiakseen oikeusavustajan. Juttua käsitellään seuraavan kerran helmikuun alussa.

Goodmanin omistaman Mainos-Musiikki -nimisen ohjelmatoimiston kirjanpidossa on havaittu epäselvyyksiä puolentoista vuoden ajan vuodesta 1968 lähtien.

Yritys meni vararikkoon keväällä 1970, mutta konkurssi raukesi varojen puutteessa. Rahallisia tappioita velkojat ilmeisesti eivät kärsineet.

Goodmania syytetäänkin vain asianmukaisen kirjanpidon laiminlyönnistä.

Kauppakamari: Metroasemille vain kiskoja

Helsingin kauppakamarin mielestä metroaseman vähittäiskauppa on mitoitettava mahdollisimman pieneksi. Se pitää sopivimpina kioskityyppisiä myymälöitä ja mahdollisesti pienimittaista palvelutoimintaa.

Kauppakamari esitti kantansa kirjelmässä, jonka se lähetti Helsingin kaupunginhallitukselle.

Kauppakamarin mielestä ei viiden metroaseman myymälöiden kilpailuedellytyksiä saa perustaa aukioloaikojen erikoisaseman varaan.

Kiista kalakukon luonteesta

Kuopio (HS)

Kiuruveden peltikuorinen kalakukko on ollut lokakuusta lähtien valmistuskiellossa, koska ei tiedetä, onko se liha- vai kalasäilyke. Sisältönsä mukaan se on lähinnä kalasäilyke, vaikka se sisältääkin 10–15 prosenttia sianlihaa.

Toisaalta ei ole säädetty, mikä pitää olla lihan enimmäismäärä, jotta säilyke olisi lihasäilyke. Kiuruveden tuotteen kohdalla jouduttaneen tekemään ennakkopäätös.

Asia on parhaillaan maa- ja metsätalouslaitoksen elintarvikehygieniaosaston tutkittavana.

Kalasäilykkeitten valmistamiseen tarvitaan kunnan terveydenhoitolautakunnan lupa, mikä kiuruveteläisellä retkikukon valmistajalla on.

Peltipurkkiin pakatun savolaisevään valmistus alkoi Kiuruvedellä viime kesänä ja sitä esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran Pielaveden muikkufestivaaleilla.

Hissi vangitsi naisen päiviksi

Useiksi vuorokausiksi hissiin loukkuun jäänyt nainen löydettiin torstaina Sinebrychoffin tehtaalla Helsingissä. Pelastuksen tullessa ei nääntynyt uhri, siivooja, pystynyt kuin heikosti anomaan apua. Hän on hoidettavana shokkitilassa Meilahden sairaalassa.

Tehdasrakennuksessa on kaksi hissiä rinnakkain. Teräsoviset, kymmenen hengen automaattihissit on tarkastettu viime vuoden keväällä. Hissejä käyttävät päivittäin sadat työntekijät mennessään viidennen kerroksen ruokalaan.

Kukaan ei huomannut vasemman puoleisen hissin juuttumista paikoilleen joskus viikonvaihteen jälkeen. Mitään ei huomattu, vaikka hissi seisoi vielä vuorokausikaupalla. Hissien automaattisuuden takia käyttäjät menivät yhtä automaattisesti ensimmäisenä tulleeseen hissiin.

Hissin pysähtymisen syy havaittiin viimein keskiviikkona. Samana päivänä kutsuttiin hissin valmistajan Kone Oy:n huoltopalvelusta asentaja korjaustöihin.

Töiden vastaanotossa kuultiin osoite väärin. Asentaja lähetettiin Punavuorenkadun asemasta Pursimiehenkadulle. Varmuuden vuoksi hän kävi vielä tarkistamassa Kasarmikadun vastaavan osoitteen hissin. Koska vikaa ei korjaaja löytänyt, hän palasi takaisin ja pelastus viivästyi taas

Hissin pysähtymisen syitä ei vielä ole saatu kiistatta selville. Sinebrychoffin työturvallisuuskomitea oli kokoontuneena koko torstai-iltapäivän ja -illan.

Paikalla oli lisäksi Kone Oy:n edustaja. Ilmoitus onnettomuudesta on tehty myös rikospoliisille. Kone Oy ja Sinebrychoff eivät pääse yksimielisyyteen onnettomuussyystä.

Zappa toipilaana vielä kuukausia

Amerikkalainen rockmuusikko Frank Zappa ei pysty esiintymään ainakaan kolmeen-neljään kuukauteen, kertoi hänen managerinsa Lontoossa.

Zappa iskettiin tajuttomaksi äskettäin kesken konsertin erään kuulijan kuumennuttua liikaa.

31-vuotias kitaristi sai pudotessaan esiintymislavalta mm. murtuman sääreensä sekä ruhjeita eri puolille kehoaan.

Manageri Herb Cohen sanoi, että Zappa joutuu olemaan sairaalassa kolmisen viikkoa ja käyttämään kainalosauvoja sen jälkeen ainakin kuukauden.

Aleksis Kiveä nauhalla Floridaan

Nurmijärveläiset muistavat jouluna toistamiseen amerikansuomalaisia ystäviään.

Taaborin näyttelijät ovat lukeneet Aleksis Kiven tekstiä nauhalle, joka esitetään jouluna Floridan radiossa.

Edellinen nauha lähetettiin Nurmijärveltä elokuussa.

Kuusinumeroisia puhelimia Tampereelle

Ensi vuoden tammikuun puolivälissä muuttuu yli 13 000 Tampereen ja sen ympäristön puhelinnumeroa kuusinumeroisiksi. Maaliskuun lopulla ulottuvat muutokset myös Nokialle.

Kaupungin keskustassa ja Tampereen puhelinosuuskunnan ulommassa ympäristössä pyritään viisinumeroinen järjestelmä säilyttämään niin pitkälle kuin mahdollista.

Muutokset tällä alueella eivät ole lähivuosien asia.

Kuusinumeroisiin siirtyminen johtuu puhelimien vilkkaasta kysynnästä, josta on seurannut numeroiden loppuminen. Uudet numerot alkavat joko neljällä tai kuudella.

Muutoksissa on mahdollisimman suuri osa tilaajan entisestä puhelinnumerosta pyritty säilyttämään uuden numeron osana. Osa tilaajista saa kuitenkin kokonaan uuden numeron.

Tampereen jakoalueen puhelinluettelo ilmestyy ensi vuoden alussa.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia