Aborttilakia vastaan arkkumarssi Helsingissä - Historia | HS.fi

Aborttilakia vastaan arkkumarssi Helsingissä

Noin 100 mielenosoittajaa marssi eduskuntatalolle kantaen 50 pientä ruumisarkkua vastalauseena aborttilaille.

29.12.2021 2:00

Saalem-seurakunnan jäsenet ja heitä lähellä olevat kristilliset piirit järjestivät uuden aborttilain vastaisen mielenosoitusmarssin tiistaina Helsingissä. Osanottajat marssivat Hakaniementorilta eduskuntatalon edustalle.

Mielenosoittajat, joita oli noin 100, kantoivat viittäkymmentä pientä ruumisarkkua ja julisteita. Kulkueen kärjessä kannettiin Suomen lippua.

Mielenosoitus oli tähdätty aborttilain niitä säädöksiä vastaan, jotka sallivat abortin sosiaalisilla syillä. Julisteissa luki mm. ”Uhrina elintason alttarilla” ja ”Sukuni häpesi syntymääni”. Eräässä julisteessa viitattiin Auschwitziin, joka oli kansallissosialistisen Saksan keskitysleirejä.

Saalem-seurakunnan johtaja Kai Antturi kertoi, että osanottajat toivovat aborttilain muutosta. Hänen mielestään ongelmasta voidaan selvitä sosiaalipoliittisilla toimilla ja ehkäisyneuvonnan lisäämisellä.

HKL:n matkalippuja saa kohta myös myymälöistä

Helsingin liikennelaitoksen matkalippuja voi pian ostaa useista liikkeistä ja kioskeista eri puolilta kaupunkia. Liikennelaitos on neuvotellut HOK:n, Elannon, Keskon ja Rautatiekirjakaupan kanssa lipunmyynnin aloittamisesta.

Järjestelmän ansiosta kohoaa lipunmyyntipisteiden luku nykyisestä 220:stä neljäänsataan. Liikkeet tulevat saamaan bruttomyynnistä kaksi prosenttia palkkiona lippujen välityksestä.

Tietokonepuheluita ulkomaille 1973 lopussa

Täysautomaattiseen tietokoneohjattuun puhelinliikenteeseen ulkomaille päästään maassamme vuoden 1973 lopussa. Ensimmäisessä vaiheessa liikenteen piiriin tulevat Skandinavia ja eräät Keski-Euroopan maat.

Helsingin automaattisen kaukokeskuksen valmistumassa oleva laajennusosa on ensimmäinen tietokoneohjattu kaukokeskus maassamme. Vastaavia on tekeillä myös Helsingin ja Turun puhelinyhdistyksillä.

Kuopion ruokakaupat perivät markan kotiinkuljetuksesta

Kuopio (HS)

Kuopiolaiset elintarvikeliikkeet ovat päättäneet periä tavaralähetyksistä markan kotiinkuljetusmaksun ensi vuoden alusta lähtien. Päätöksen tekivät yhdessä osuusliike Kalla, Kansalliskauppa, Kuopion osuusliike sekä Keskon, ASO:n, Sparin ja TR-ryhmän kauppiaat.

Kotiinkuljetuspalvelu on huolestuttanut jo kauan kuopiolaisia kauppiaita, jotka sanovat todellisten kustannusten lähetystä kohden olevan 3-4 markkaa. Asiapoikia on vaikeaa saada, ja kauppiaat sanovat sijoittavansa kuljetuskalustoon huomattavia summia.

UKK-sopimus lisäsi palkkakustannuksia 16-40 prosenttia myymälän koosta riippuen, kauppiaat sanovat.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut vähittäiskaupalle luvan vuoden 1972 alusta lähtien kotiinkuljetusmaksun perimiseen.

Kuopiossa arvellaan, että markan periminen lähetyksistä siirtää ostajia yhä enemmän halpoihin varastomyymälöihin, joissa on alennetut hinnat ja käteiskauppa.

Lakeihin muutoksia vuoden vaihtuessa

Työttömyyskorvauksen maksun enimmäisraja, 120 päivää vuodessa, poistuu ja myös henkisen alan työttömät voivat saada työttömyyskorvausta.

Kalastuskorttia ei enää tarvitse hakea nimismieheltä, vaan sen voi maksaa postin välityksellä.

Parturit ja kampaamot saavat olla auki illalla ja autot viedään katsastukseen rekisteritunnuksen viimeisen numeron osoittamassa järjestyksessä.

Nämä ovat esimerkkejä niistä muutoksista, joita vuoden vaihtuessa voimaan astuvat lait tuovat mukanaan.

Asunnon myyjää ei enää vuoden 1972 alusta lähtien veroteta myynnin yhteydessä syntyvästä voitosta. Edellytyksenä on, että hän on itse asunut myymässään asunnossa ja että hän hankkii tilalle uuden asunnon itselleen.

Luonnonvaraisten marjojen ja sienien keräilijää ei enää seuraavassa verotuksessa veroteta poimimisesta saadusta tulosta eduskunnan verolakiin tekemän muutoksen vuoksi.

Hiihtäjät doping-testiin

Suomen Olympiakomitean hallitus on päättänyt järjestää doping- eli piristysainetestit kaikkien niiden talvi- ja kesäurheilulajien olympiakarsinnoissa, joissa vastaavat testit pidetään varsinaisissa kisoissa.

Olympiakomitean valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen kertoi doping-testiä käytettävän ensi kerran Rukalla 2. - 4.1. salaisen järjestelmän mukaan.

”Suomen olympiakomitean päätös on saanut kannatusta myös muualla maailmassa ja ilmeisesti muutkin maat tulevat seuraamaan Suomen esimerkkiä”.

”Testi ei ole tarpeen sen takia, että tiedettäisiin esimerkiksi hiihtäjien käyttävän doping-aineita. Käyttämisen mahdollisuus on ja toimenpide on ennaltaehkäisevä. Mikäli aineita havaitaan, kilpailija putoaa automaattisesti pois”.

Ampumahiihtokatsastuksissa doping-koetta ei suoriteta, koska Tuomisen mukaan ammunnassa ei näistä aineista ole muuta kuin haittaa. Yhdistetyn kohdalla on asia vielä päättämättä.

Osamaksukauppiailta pistevero etukäteen

Pori (HS)

Verohallituksen uusimpien ohjeiden mukaan liikkeiden pitää maksaa koko pistevero pois tammikuun aikana.

Osamaksukaupalla toimivat liikkeet joutuvat maksamaan koko veron etukäteen myös niistä tavaroista, joista ei asiakkaalta ole vielä saatu maksua.

Pahimmissa tapauksissa uusi verolain tulkinta merkitsee liikkeille kymmenien tuhansien markkojen menoerää.

Pisteveron maksaminen tammikuun aikana tietää kauppiaille tappiota, koska vero on maksettava osamaksukaupassa rahasta, jota ei vielä ole saatu.

Koirahälytys lentokentällä

Vanha bokseri aiheutti hämminkiä Pariisin Orlyn lentokentällä. Se oli mennyt hissiin ja aina kun joku yritti sisään, se paljasti julmasti hampaansa.

Näytelmä toistui joka kerroksessa ja lopulta oli hälytettävä apua paikalle. Ensin soitettiin poliisille. Mutta erehdyksen vuoksi poliisi lähetti paikalle miehen, joka oli erikoistunut väärin pysäköityihin autoihin. Mies ei suostunut tekemään mitään koiralle.

Sen jälkeen lentoaseman terveyskeskukseen ilmoitettiin, että bokseri uhkailee matkustajia. Bokseri tarkoittaa myös nyrkkeilijää ja niin paikalle lähetettiin pari voimakasta mieshoitajaa, jotka luulivat kohtaavansa hurjistuneen kehäsankarin. He perääntyivät, kun joutuivatkin vastakkain koiran kanssa.

Lopulta paikalle saatiin koirapoliisi. Jouduttuaan vastakkain henkilön kanssa, joka selvästi näytti tietavan mitä piti tehdä, bokseri rauhoittui. Vanha kiltti koira seurasi miestä kuuliaisesti hissistä, kertoi pari silminnäkijää. (Reuter)

Arsenal maksoi Alan Ballista huippusumman

Lontoo (Reuter)

Englantilainen maajoukkuepelaaja Alan Ball arvioitiin 220 000 punnan (2,2 miljoonaa markkaa) arvoiseksi, kun Arsenal osti hänet Evertonilta. Siirtosumma on uusi ennätys, sillä aiemmin oli suurin siirtosumma ollut 200 000 puntaa.

Tämä maksettiin West Hamin Martin Peterslstä, kun Tottenham oli ostavana osapuolena.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia