Amerikkalaiskone uhattiin kaapata - Historia | HS.fi

Amerikkalaiskone uhattiin kaapata

Kaikkien aikojen laajimmat turvatoimet Helsingin lentoasemalla: poliisit vartioivat kentällä seisovaa Boeing 707 -konetta koko yön. Äärimmäisten varotoimien jälkeen koneen lähtö myöhästyi vain kymmenen minuuttia.

23.12.2021 2:00

Englantilainen mies uhkasi kaapata Pan American -yhtiön lentokoneen Helsingissä. Uhkaus aiheutti kaikkien aikojen laajimmat turvallisuustoimet Helsingin lentoasemalla.

Poliisien vartioima Boeing 707 -suihkumatkustajakone pääsi lähtemään vain kymmenen minuuttia aikataulusta myöhässä kohti New Yorkia keskiviikkona aamupäivällä.

Uhkaaja ilmoitti toimineensa poliittisista syistä. Hänen mahdollisia tovereitaan ei ole tavoitettu.

19-vuotias englantilainen kaupunkisuunnittelija Leonard Milne tunkeutui lentokoneen amerikkalaisen ohjaajan hotellihuoneeseen Helsingissä tiistai-iltana klo 22.30 aikaan.

Milnellä oli mukanaan pistooli, johon hänellä ei kuitenkaan ollut panoksia. Hän sanoi kaappaavansa Pan Americanin vuoron 103, jonka oli määrä lähteä aamulla klo 8.45. Hänen tarkoituksensa oli auttaa joitakin Neuvostoliitossa olevia ihmisiä pakottamalla Neuvostoliitto vaihtokauppaan. Hän ei kerro, mihin hän aikoi koneen kaapata.

Lentäjä onnistui saamaan Milnen ulos huoneestaan ja hälytti poliisin. Milne oli helppo jäljittää, ja Helsingin rikospoliisin miehet pidättivät hänet kuulusteluja varten hotelli Klaus Kurjesta muutamaa tuntia myöhemmin.

Kiinan kanta ratkaisi Waldheimin valinnan

YK, New York (Kari Möttölä)

Itävallan suurlähettilään Kurt Waldheimin tie pääsihteerin tuolille avautui sen jälkeen, kun Kiina havaitsi jääneensä yksin vastustamaan häntä ja halusi välttää jäsenmaiden enemmistön vastustamaa lykkäystä asiassa, totesivat diplomaattitarkkailijat keskiviikkona Yhdistyneissä Kansakunnissa.

Neuvostoliitto, joka ajoi Waldheimia virkaan, oli antanut ymmärtää pitävänsä tiukasti kiinni omasta kannastaan ja olevansa valmis jatkamaan kamppailua ja estämään kahden muun pääehdokkaan, Argentiinan Carlos Ortiz de Rozasin ja Suomen Max Jakobsonin läpimenon. – –

Suurlähettiläs Max Jakobson ylisti keskiviikkona tapaa, jolla Yhdistyneiden Kansakuntien seuraava pääsihteeri valittiin ja vakuutti uskovansa että Kurt Waldheim täyttää uuden virkansa vaatimukset.

Joulupatakeräys toi tuhat joulupakettia

Tuhat helsinkiläistä yksinäistä vanhusta ja vähävaraista perhettä sai keskiviikkona kahdessa eri juhlassa Pelastusarmeijan joulupaketin. Lahja on koottu joulupatakeräyksessä saaduista tavaroista ja rahalahjoituksista.

”Kutsukortit juhlatilaisuuksiin lähetettiin marraskuun puolivälissä. Kutsun saajat on valittu Pelastusarmeijan kotikäyntien perusteella ja avun tarvitsijoiden oman pyynnön tai ulkopuolisten vihjeiden mukaan”, kertoo Pelastusarmeijan sosiaalisen naistyön apulaissihteeri majuri Hilkka Seppälä.

Pelastusarmeija kuljettaa lahjapaketteja myös kotiin. Juhlapaikan pienuus esti kaikkia lahjan saaneita tulemasta tilaisuuteen. Toisaalta kotiinkuljetus tehdään vanhuksille, joiden kunto ei salli heidän itse noutaa pakettiaan. Kuljetuksen hoitavat partiolaiset ja Pelastusarmeijan nuorisoryhmän jäsenet.

Partiotytöt jakoivat joulupaketit Pelastusarmeijan joulupatakeräyksen joulujakelussa. Jokainen sai paketissa kahvia, sokeria ja vähän rahaa.

Joulupaketti sisältää puoli kiloa kahvia, kilon sokeria, puoli kiloa voita, paketin luumuja, riisiä ja sulatejuustoa sekä karamellipussin. Rahaa on mukana vanhuksille 10 markkaa ja perheille 20 markkaa kullekin.

Ennen joulua jaetaan kaikki joulupatakeräyksessä saadut ruokatarvikkeet ja raha. Joulun jälkeen jää jaettavaksi vaatteet.

Vaihteeksi ankkaa joulupöytään

Kalkkuna on vanha joululintu. Sen voi vaihtaa ankkaan, jonka valmistus sujuu samoja ratoja kuin kalkkunankin.

Suomalaisen joulupöydän perinteisen herkun, kinkun, rinnalle tuli aikoinaan kalkkuna. Nyt on tulossa toinen joululintu, valkoinen vaappuvakulkuinen ankka. Se on kalkkunaa pienempi. Ankkapaisti riittää hyvin pienen perheen joulupöytään.

”Ankkojen kysyntä on lisääntynyt, sillä lihaltaan lintu on aivan yhtä hyvää kuin kalkkunakin”, toteaa mv. Martti Lampi Porvoon pitäjän Kerkkoon kylästä. Maatilallaan Martti-isäntä kasvattaa sekä ankkoja että kalkkunoita.

Vientipalkinto kolmelle

Tasavallan presidentin vientipalkinnon saajat (vasemmalta): Kupittaan kullasta Pekka Kivipuro ja Jorma Nurmi, Naviresta Rainer Sjöström ja Kaj Grönlund sekä Norlynin Eero Häkli ja Olavi Aikio.

Korut, laiva- ja lämpötekniikka sekä sukkahousut tuottivat kolmelle viennin alalla toimivalle yritykselle tasavallan presidentin tämän vuoden vientipalkinnon.

Hopeaplakaatin saaneet yritykset ovat turkulainen Kupittaan Kulta, Paraisilla toimiva Navire sekä torniolainen Norlyn. Vientipalkinnot myönnettiin nyt viidennen kerran.

Kulta- ja hopeakoruihin erikoistuneen Kupittaan Kullan liikevaihdosta, joka viime vuonna oli yli 2,5 miljoonaa markkaa, menee vientiin noin 90 prosenttia.

Laivatekniikkaan, kuten lastiluukkuihin ja autokansiin ym. sekä lämpötekniikkaan, kuten lämminvesi- ja höyrykattiloihin erikoistuneen Naviren liikevaihdosta viennin osuus on noin 60 prosenttia.

Sukkahousuja, sukkia ja jerseyvaatteita valmistavan Norlynin tuotannosta viennin osuus on noin 63 prosenttia. Tänä vuonna liikevaihdon arvioidaan nousevan 37 miljoonaan markkaan ja ensi vuonna 55 miljoonaan markkaan.

Presidentin vientipalkinto on luonteeltaan tunnustuspalkinto.

Kone Oy:lle suurkonttori Munkkiniemeen

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt seitsemän munkkiniemeläisen taloyhtiön tekemän valituksen puistoalueen muuttamisesta rakennustontiksi.

Puisto sijaitsee Munkkiniemen puistotien päässä. Kone Oy rakentaa tälle tontille uuden viisikerroksisen konttorirakennuksen. Nykyisin yhtiön konttori toimii Munkkiniemen kartanossa.

Valituksessaan taloyhtiöt totesivat, että heitä ei ole asemakaavan muutoksen yhteydessä kuultu rakennusasetuksen määräämällä tavalla. Tämä menettelytapavirhe on yhtiöiden käsityksen mukaan poistanut neuvottelumahdollisuuden kaavamuutoksen laatimisvaiheessa.

Valituksessa taloyhtiöt kiinnittivät huomiota myös suunnitellun rakennuksen arkkitehtooniseen valta-asemaan verrattuna lähiympäristöön.

Korkein hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, ettei menettelytapavirhe ole niin vakava, että se olisi olennaisesti vaikuttanut päätökseen.

Sapporon-toivomme kieliharjoituksissa

Uudet tuulet puhaltavat suomalaisessa urheilussa, joka – tuloksien ohella – on tulossa yhä kansainvälisemmäksi.

Uusinta uutta on se, että urheilutoivomme puhuvat pian vieraita kieliä kuin vettä vain.

Urheilun maailmassakin on vähitellen huomattu, että kielitaidolla pärjää paremmin kuin pelkästään viittilöimällä.

Suomen olympiakomitea on saanut Linguaphone-instituutilta lahjaksi joukon kielikursseja ja magnetofoneja, joita Sapporon-toivomme parhaillaan ahkerasti tutkiskelevat.

Suomen urheilujohto on tyytyväinen, sillä vielä on muistissa perimätieto, joka tosin kertoo menestyksestä: Eräs olympiapainijamme ennen sotia käsitti aivan väärin latvialaisvastustajansa, joka tervehti häntä sanalla ”servus!” matolle tultaessa.

”Kuule kaveri, serkkuus ei tässä nyt auta”, ärisi epäluuloinen suomalainen ja pisti naapurin pian selälleen.

Alunperin arveltiin urheilijapiireissä, että japanin kieli olisi näin Sapporon kisojen aattona paikallaan. Osittain se myös muistuttaa suuresti suomen kieltä.

Eräänkin hienon lounaan juhlapuhe alkoi kerran ”Kekkonen-kakka, Karjalainen-kakka ...”

Kakka merkitsee japaniksi hyvin korkea-arvoista herraa, ja maanisän kerrotaan tokaisseen tilaisuuden jälkeen, että suurimmat kakat tietysti mainitaan ensin.

Pertsa ja Kilu seikkailevat jälleen

Pertsa ja Kilu seikkailevat jälleen kuvaruudussa. TV-2:ssa klo 18.45 alkaa sarjan toinen osa, jossa kauppamiehet etsivät palkintorahoilleen käyttöä. On päätetty ostaa moottorivene.

Pertsaa esittää Tommi Auvinen ja Kilua Jyrki Thil. Sarja perustuu Väinö Riikkilän nuorisokirjaan.

Pertsaa esittää Tommi Auvinen (oik.) ja Kilua Jyrki Thil.

Kuopio nauraa tammimarkkinoilla

Helppo-heikit kilpailevat Suomen mestaruudesta tammikuussa Kuopion torilla. Kilpailuun voivat osallistua kaikki helppo-heikit, jotka ovat mukana kaupungin markkinoilla 25.–27. tammikuuta.

Kuopio pyrkii kehittämään tammimarkkinoistaan ohjelmallisia tapahtumia. Markkinat on ristitty Kuopio nauraa -tapahtumaksi.

Tapahtuman ohjelmaan kuuluu mm. Kuopio-aiheisten vitsien, kaskujen ja tarinoiden keruukilpailu.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia