Luisteleva Ressu valloitti jäähallin nuoren yleisön - Historia | HS.fi

Luisteleva Ressu valloitti jäähallin nuoren yleisön

Koko perheen jääkarnevaalin suurin suosikki oli odotetusti maailman suurin ja kaunein taitoluisteleva koira Ressu, joka ohjelmassa työnteli koppiaan kaikilla maailman kolkilla.

27.12.2021 2:00

Pieniä kooltaan, mutta esiintyjinä suuria olivat HJK:n nuorimmat taitoluistelijat suuren jääkarnevaalin ensi-illassa Tapaninpäivänä.

Mukana olleiden lähes sadan taitoluistelijan keski-ikä oli vain runsaat 10 vuotta.

Suurimman suosion kuitenkin saavuttivat vielä reippaasti alle keski-iän olleet esiintyjät.

Näkyvimmiksi monien muiden mainioiden pikku esiintyjien joukossa nousivat pariluistelua esittäneet sisarukset Maija ja Pekka Pekkala. Nostot ja muu yhteistyöskentely sujui parilta yhtä tyylikkäästi kuin jäällä jo vuosikausia taitojaan hioneilta pareilta.

Ainoa, joka voitti Maijan ja Pekan esityksen nuoren yleisön suosiossa, oli maailman suurin ja kaunein taitoluisteleva koira Ressu.

Naisten taitoluistelun SM-kisoissa pronssille sijoittunut Tarja Franssila onnistui luomaan roolihahmostaan näyttävän ja luontevan kokonaisuuden. Ressun luistelusta tuli helposti mieleen Retuperän WBK:n soitto. Harkitusti pieleen, mutta silti kokonaisuus oli eheä ja kaikkien taiteen sääntöjen mukainen.

Maailman taitavimmankin koiran luistelussa on oltava pieniä puutteita, mutta myös taitoa.

Suureen jääkarnevaaliin kuuluu kaksi osaa, Liisa ihmemaassa ja Ressun mukana maapallon ympäri.

Taitoluistelun naisten sarjan Suomen mestari Tarja Säde karvamatona Liisan ihmemaassa.

Se paistaa sittenkin

Riitta-Eliisa Laine

Eikö ole upeata, kun nyt olemme selvinneet pimeimmästä kaudesta ja voimme paistatella auringossa (jos vain sumuverho siirtyisi)?

Kevääseenkään ei ole kuin neljä kuukautta...

Tämä oli tarkoitettu lohdutukseksi siihen murheeseen, että arki on alkanut, että moni muisteli turhaan dieettiohjelmaansa pyhien aikana ja yrittää nyt kerätä voimia uuden vuoden vastaanottoon.

Taakse on nimittäin jäänyt se pimeä talvipäivän seisaus ja päivä on tänään – uskokaa tai älkää – kaksi minuuttia pidempi kuin toissapäivänä.

”Kyllä se on mukavaa, että päivät alkavat pidentyä”, sanoo ilmatieteen laitoksen meteorologi Jorma Vuorikin, mutta pitäytyy tiukan asiallisissa sääennustuksissa, kun ei parempaakaan voi luvata: etelä- ja lounaisosissa on lauhaa säätä pari-kolme päivää, jonka jälkeen alkaa kylmetä.

Mutta kyllä aurinko on siellä jossakin, vaikka sitä ei sattuisi näkemään.

Huono sää vaikeutti operaatio lumihiutaletta

Joulun paluuliikenne sujui melko rauhallisesti tapanina ympäri maata. Suurinta osaa Suomea kattava sumu ja liukas jääkeli hiljensivät liikenteen vauhtia maanteillä.

Uudellamaalla sujui liikenne miltei vaikeuksitta, kerrotaan liikkuvasta poliisista.

Kaikki saatavilla olevat autot ja poliisit valvoivat autoliikennettä ympäri maata. Sumun takia ei Etelä-Suomessa voitu käyttää helikopteria eikä lentokoneita poliisin apuna.

Ei enää ruisrockia

Ruisrock ei voi jatkaa Turussa.

Ovatko järjestäjät selvillä, miten paljon pahaa se sai aikaan viime kesänä? Onko tutkittu, kuinka monen nuoren alamäki alkoi niillä juhlilla; juopottelun, seksin, huumausaineiden ja muiden paheiden alalla?

Ne juhlat olivat häpeäksi ei vaan järjestäjille, vaan koko Suomen kansalle; siellä ryvettiin kuin siat rapakossa.

Sitä osoitti se törkymäärä, mikä kentältä kerättiin juhlien jälkeen.

Ja ne 70 000 erimerkkistä pulloa osoittavat, ettei siellä paljon musiikkia kuunneltu.

Rahallako te järjestäjät mittaatte nuorison elämää?

Kun tulee vain markkoja, niin antaa alamäen jatkua, ja rahallahan ne voidaan maksaa rautateiden rikotut ovet ja ikkunatkin.

M a a l a i s ä i j ä

Waldheim vastasi kipakasti syytöksiin

YK, New York (Reuter)

YK:n uusi pääsihteeri Kurt Waldheim sanoo, ettei hänellä ollut muuta mahdollisuutta kuin palvella Saksan asevoimissa toisen maailmansodan aikana.

Viikonvaihteessa antamassaan haastattelussa Waldheim torjui vihaisesti eräiden lehtien esittämän ja YK:n käytävillä usein kuullun käsityksen, että oli outoa valita Hitlerin Saksan asevoimissa palvellut mies YK:n pääsihteeriksi.

Waldheim kertoi palvelleensa luutnanttina Neuvostoliiton rintamalla, kunnes haavoittui vuonna 1941 eikä pystynyt jatkamaan rintamapalvelua.

”Hyvä Jumala oli auttanut minua, ja minut lähetettiin kotiin jatkamaan yliopisto-opintojani”, hän sanoi.

– –

Waldheim torjui lausunnot, joiden mukaan häneltä puuttuu moraalinen voima, joka on välttämätön maailman poliittisiin kriiseihin aktiivisesti puuttuvalta pääsihteerityypiltä.

”Tuo on pelkkää pötypuhetta. Tuollaista pötyä voivat puhua vain ihmiset, jotka eivät tunne minua. Näiden ihmisten olisi parasta kysyä työtovereiltani. Eräät heistä sanovat, että minulla on liikaa temperamenttia, että olen liian aktiivinen,” jatkoi Waldheim, joka ottaa pääsihteerin viran vastaan vuodenvaihteessa.

Itävaltalainen Kurt Waldheim ja hänen vaimonsa Elisabeth iloitsevat nimityksestä.

Mao ei juhlinut syntymäpäivää

Peking (AFP)

Kiinan johtaja, puhemies Mao Tse-tung vietti 78-vuotispäiväänsä sunnuntaina Pekingin asunnossaan.

Maon toivomuksesta Pekingin radio ja uutistoimisto Uusi Kiina eivät julkaisseet erikoisuutisia syntymäpäivän johdosta.

Vaikka Maon syntymäpäivää ei virallisesti juhlittukaan, on hän silti edelleen Kiinan kiistämätön johtaja, kirjoittaa AFP:n Pekingin kirjeenvaihtaja.

Maon kuvia ja kirjoituksia tapaa kaikkialla maassa, ja hänen päätöksensä painavat kaikissa hallituksen tärkeimmissä poliittisissa ratkaisuissa.

– –

Vuoden 1972 kalenterissa joulukuun 26. päivän kohdalla todetaan vain: ”Suuren johtajan, puheenjohtaja Mao Tse-tungin syntymäpäivä.”

Juuri Mao itse on vaatinut, että tälle hänen henkilöönsä kohdistuneelle liialliselle huomiolle on pantava loppu.

Mao Tse-Tung.

Ay-johtaja Hoffa vapauteen

Washington (Reuter)

Amerikkalainen entinen ammattiyhdistysjohtaja James Hoffa vapautettiin torstaina vankilasta, jossa hän oli kärsimässä 13 vuoden tuomiota väärennyksestä ja valamiehistön lahjontayrityksestä, ilmoitti Yhdysvaltain oikeusministeriö Washingtonissa.

Vapauttamisen ehtona on, että Hoffa ei pyri enää uudelleen osallistumaan ammattiyhdistystoimintaan.

Yhdysvaltain kuljetustyöväen liiton entinen johtaja tuomittiin vankeuteen 1967, ja hänellä olisi ollut vielä kahdeksan vuotta rangaistuksestaan jäljellä.

Oikeusministeriö ilmoitti viime maanantaina, että Hoffa oli pyytänyt armahdusta presidentti Nixonilta. Hänen vapauttamisestaan päätti Nixon oikeusministeri John Mitchellin suosituksesta.

Jälleen suurhyökkäys Pohjois-Vietnamiin

Saigon (AP)

Mahdollisesti jopa 200 amerikkalaiskonetta iski sunnuntaina Pohjois-Vietnamin sotilaskohteita vastaan yhdeksännessä suuressa hyökkäyksessä sitten toukokuun 1970.

Yhdysvaltain sotilasjohto ilmoitti, että ”ilmahyökkäykset ovat vastaus vihollistoiminnalle, joka vaarantaa Etelä-Vietnamissa olevien supistuvien amerikkalaisjoukkojen turvallisuuden”.

166-vuotias kertoi ikänsä salaisuuden

Maailman vanhimmaksi sanottu mies, neuvostoliittolainen Shiral Mislimov, 166, on paljastanut pitkän ja onnellisen elämänsä salaisuuden.

Hänen mukaansa pitkään elämään auttavat rauhallinen elämäntahti, puhdas ilma, luonnollinen ravinto, hyvä sydän ja työ.

– –

Mislimovin mukaan pitkä elämä pulppuaa kahdesta lähteestä.

”Toisen antaa luonto itse: raikas vuoristoilma, maan hedelmät, luonnon rauhallisuus ja hiljaisuus sekä vuoriston lauhkea ilmasto”, sanoo Mislimov.

”Toinen lähde on ihmiset. Pitkään elää se, joka ei ole mustasukkainen, ei kadehdi eikä vihaa, joka laulaa paljon ja itkee vähän, joka menee levolle ja nousee samaan aikaan auringon kanssa ja joka pitää työstä ja osaa levätä.”

Mislimovin mieliruokia ovat maito, juusto, vihannekset ja hedelmät. ”En koskaan syö, ennen kuin olen nälkäinen”, hän sanoo.

– –

”Koskaan elämässäni minulla ei ole ollut kiire. Eikä minulla ole kiire kuollakaan”, Mislimov sanoi uutistoimiston haastattelussa (UPI)

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia