Joululahjat samoja vuodesta toiseen - Historia | HS.fi

Joululahjat samoja vuodesta toiseen

Superlonista valmistettuja nyrkkeilyhansikkaita kääräistiin tänä jouluna monen aloittelevan voimailijan lahjapakettiin. Niistä riittää iloa ja voimanponnistusta vielä tuleviksi kuukausiksi, mikäli pikkuvoimailija ei temppuile liian raisusti.

30.12.2021 2:00

Joululahjapaketteihin nyöritetään vuodesta toiseen samanlaisia tavaroita: lapsille leluja, äidille aamutakkia ja yöpaitaa, hajuvettä ja talousastioita, isälle partavettä ja pyjamaa.

Paketit ostettiin viime hetkessä tänäkin jouluna ja uudet ideat hukkuivat valtavaan tungokseen.

– –

”Mitään kulutushysteriaa en ole huomannut asiakkaissamme. Elintason myötä ihmiset asettavat enemmän vaatimuksia. Ilman tervettä kaupallisuutta joulu olisikin puiseva juhla. Kaupan osuus on nimenomaan joulun juhlistamisessa merkittävä”, Elannon tavaratalopäällikkö Reino Haavisto sanoi.

––

Piirustikku ja nukkekoti loppuivat kesken Winterin lelukaupasta kesken joulukysynnän. Piirustikku, tämän syksyn menekkitavara, loppui miltei kaikista paperi- ja lelukaupoista, joissa sitä markkinoitiin.

Uudet kunnat juhlivat

Kuntamuodon muutokset lyövät voimakkaan leiman Helsingin ympäristökuntien uudenvuoden viettoon.

Espoo ja Kauniainen muuttuvat kaupungeiksi. Helsingin maalaiskunnasta tulee Vantaan kauppala.

Juhlallisuudet alkavat Espoossa jo torstaina.

Varsinaiset juhlallisuudet jokaisessa kunnassa pidetään uudenvuoden aattoiltana koko kansalle ja uudenvuodenpäivänä on virallisten juhlallisuuksien vuoro.

Alkon myynti lisääntynyt eniten vähittäismyyntikaupoista

Kauppa on käynyt tänä vuonna Alkossa loistavasti.

Syyskuun loppuun mennessä sen myynti kasvoi viimevuotisesta 19,4 prosentilla 876 miljoonaan markkaan.

Myyntisaavutuksellaan Alko vie kirkkaasti ensimmäisen tilan vähittäiskauppiastilaston vertailussa.

Huonoiten meni taas autokaupalla. Kesäkuussa voimaan tullut lisävero tyrehdytti autojen vähittäismyynnin siksi perusteellisesti, että syyskuun lopussa tämän vuoden kokonaismyynti oli jo alentunut 0,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna.

Suuremmitta ponnisteluitta Alko löi pöytään syyskuun vähittäiskauppatilastossa alkuvuoden kovimmat myyntiluvut: rahaa tuli kassoihin 19,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lähimmäksi parhaan tuloksen saavutti muusta vähittäiskaupasta huoltoasemat: 15,7 prosenttia.

Kolme selviämisasemaa Helsinkiin

Helsinkiin perustetaan kolme selviämisasemaa.

Vuoden vaihteessa voimaan astuvassa järjestyspoliisin organisaatiouudistuksessa perustetaan kolme suurta poliisialuetta. Jokainen poliisialue saa oman selviämisasemansa.

Suurin asemista rakennetaan Kruununhaan poliisiaseman piharakennukseen. Poliisilaitos on jo tehnyt asemasta kaupungille esityksen. Esitykseen on suhtauduttu myönteisesti.

Juopumispidätykset lisääntyvät Helsingissä yhä voimakkaasti.

Tänä vuonna pidätyksiä tehdään lähes 70 000, niistä vajaa kolmasosa yksin asematunnelissa.

Viikonpäivästä riippuen poliisi korjaa talteen Helsingin rautatieasemalta 40–150 juopunutta.

Mies on isketty maahan. Lyöty ja lyöjä viettävät yönsä putkassa. Asemapoliisi saanee vastaisuudessa apua tunnelin puhtaanapidossa Eiran poliisiaseman uudesta kenttätoimistosta, joka on suunnitteilla organisaatiouudistuksessa.

Jopa markkojen eroja alennushallien hinnoissa

Alennushallien määrä on huimasti kasvanut ja jokainen lupaa suuria hinnanalennuksia. Lupausten täyttämisessä on kuitenkin suuria eroja.

Maanantain hintavertailun mukaan Ruoka-Anttila osoittautui Helsingin halvimmaksi, Tempo puolestaan kalleimmaksi alennuskaupaksi.

Vertailukohteeksi valittiin Stockmannin elintarvikemyymälä, joka osoittautui kalleimmaksi.

Samat ostokset saa Anttilasta 8,57 markkaa halvemmalla kuin Temposta. Stockmannilla ne maksavat 11,06 markkaa Anttilaa enemmän.

Hintavertailun kohteeksi otettiin yhdeksän elintarvikemyymälää Helsingistä ja sen lähiympäristöstä. Niistä kahdeksan ovat niin sanottuja alennusmyymälöitä ja yhdeksäs ns. normaalihintainen elintarvikeliike.

Norjalaislehti: Jakobsonin hylkääminen taakka NL:lle

Oslo (Hans Chr. Finstad)

Tunnettu kirjailija ja radiotoimittaja Otto Johansen väitti keskiviikkona Arbeiderbladetissa ilmestyneessä artikkelissa, että Neuvostoliiton vetoääni Suomen YK:n suurlähettiläälle Max Jakobsonille on herättänyt paljon hämmästystä Pohjoismaissa.

Käydessään vastustamaan niin poikkeuksellisen pätevää suomalaista diplomaattia, jota sitä paitsi presidentti Kekkonen on itse ehdottanut, on Neuvostoliitto saanut kantaakseen taakan sekä suhteissaan Suomeen että muihin Pohjoismaihin.

Neuvostoliitolla on täytynyt olla vahvat perusteet ottaessaan sellaisen taakan juuri kun yhteistyö ja jännityksen lieveneminen ovat leimaa antavia maan suhteille Pohjoismaihin, kirjoittaa Johansen.

Keihäsen lentoyhtiö aloittaa lokakuussa

Spear-Air, uusi suomalainen tilauslentoyhtiö, aloittaa toimintansa lokakuussa. Näin lupaa yhtiön toimitusjohtaja Kalevi Keihänen.

Hän vakuuttaa, että ministeriö saa vaatimansa lisäselvitykset. Itse lupa-anomukseen ministeriö on suhtautunut myönteisesti.

– –

Spear-Air perustettiin viime kesänä ja sen osakkaina matkatoimistonjohtaja Kalevi Keihäsen ohella ovat hänen vaimonsa ja lehdenkustantaja Urpo Lahtinen.

Yhtiön osakepääoma on 2 miljoonaa markkaa.

Vaalipalvelu tv:ssä ja radiossa läpi yön

Ensi tiistain vastainen yö valvotuttaa varmaan sekä television katsojia että radion kuuntelijoita, sillä viimeistään klo 3:een mennessä yöllä on Yleisradio luvannut saada yleisön tietoon uuden eduskunnan kokoonpanon ja sen 200 kansanedustajan nimet.

Radio aloittaa vaalien tulospalvelunsa heti äänestyspaikkojen sulkemisen jälkeen klo 20.05 ja jatkaa pienin keskeytyksin ohjelmaa tiistaiaamuun klo 6:een asti.

Televisiossa selostetaan vaalituloksia klo 21.30:stä lähtien ja jatketaan tiistain vastaisena yönä klo 3:een.

Yleisradiolla on käytössään kaksi tietokonetta, jotka palvelevat vaalien tuloslaskennassa. Tietokoneisiin kytketään kirjoitin- ja näyttöpäätteitä. Niiden avulla kaikki vaalitieto on sekä radion että television ohjelmantekijöiden ulottuvilla.

Teatterijupakkaa puidaan Joensuussa

Joensuu (HS)

Joensuun kaupunginteatterin esittämän Jääkärin morsiamen kenraaliharjoituksen väliajalla sattunut välikohtaus, jossa teatterinjohtaja Jouko Turkka huitaisi johtokunnan varapuheenjohtajaa Jaakko Korjusta, voi johtaa teatterinjohtaja Jouko Turkan erottamiseen.

Korjus on haastemiehen välityksellä jättänyt Jouko Turkalle lainmukaisen asiaa koskevan tiedonannon tapahtuneesta.

Tämän johdosta teatterin johtokunnan on otettava asia käsiteltäväkseen seuraavassa kokouksessaan.

Turkka on tiedonannon mukaan rikkonut työehtosopimuslain 43. pykälää lyömällä johtokunnan edustajana ja siten myös Turkan työnantajan edustajana ollutta Jaakko Korjusta nyrkillä kasvoihin.

Vasala ohitti Ritolan SE:n

Pekka Vasala juoksi Kupittaan hallissa elämänsä nopeimman 5 000 metriä ja alitti lähes puoli vuosisataa, 46 vuotta, voittamattomana olleen Ville Ritolan sisäratojen Suomen ennätyksen, joka säilyi maailman ennätyksenäkin 40 vuotta.

Vasalan tulos 14.02,6 on 1,2 sekuntia Ritolan tulosta parempi ja sijoittuu kaikkien aikojen maailmantilastossa kymmenenneksi.

Minityttö kummittelee erämaassa

Adelaide, Australia (Reuter)

Salaperäinen valkoihoinen tyttö, jonka sanotaan vaeltelevan turkisminihameeseen pukeutuneena auringonpolttamassa Australian lounaisosan erämaassa, on taas ilmestynyt turistien näkyviin.

Bussilla matkustaneet turistit sanoivat nähneensä ”Nullarborin nymfiksi” nimitetyn tytön kolmisen kilometriä Euclan kaupungista.

Bussinkuljettaja kertoi huomanneensa kuuden kengurun lauman keskellä tietä lähellä Euclaa. ”Lauman keskellä oli vaalea tyttö, jolla oli lyhyt hame ja karvainen viitta.”

Kuljettajan mukaan matkustajat näkivät tytön selvästi auton valoissa, mutta bussin pysähdyttyä tyttö pakeni metsään.

Kuljettaja kertoi, että matkustajat jättivät tytölle ruokapaketin tienvarteen.

Karun miehekkäästi pukeutunut Twiggy lensi jouluksi kotiin Lontooseen seurassaan rihkamankirjava Justin de Villeneuve, mies, joka Twiggyn aikoinaan nosti pinnalle. Twiggy sai New Yorkissa aika mukavat arvostelut ensimmäisestä elokuvaosastaan ”Boyfriendissä”.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia