Helsinki jälleen ei-sosialisteille - Historia | HS.fi

Helsinki jälleen ei-sosialisteille

Helsingin vaalipiirin ääniharavia: Kalevi Sorsa (sd), Raimo Ilaskivi (kok), Harri Holkeri (kok) ja Georg Ehrnrooth (rkp).

4.1. 2:00

Helsingin vaalipiirissä näytti ennakkotietojen mukaan syntyvän tasapeli: vasemmisto vahvan sosiaalidemokraattisen puolueen johtamana sai kaapattua ei-sosialisteilta yhden paikan, jolloin molemmilla ryhmittymillä kertyi yksitoista paikkaa.

Kun 15 prosenttia äänistä oli laskettu osoitti paikkajako seuraavaa: sosiaalidemokraatit 7 ( + 1), kokoomus 6 (–1), kansandemokraatit 4, ruotsalaiset 2 (–2), liberaalit 2 sekä Suomen maaseudunpuolue 1 (+1).

SDP voitti selvästi vaaleissa

Sosiaalidemokraatit, keskustapuolue ja Smp vetivät eduskuntavaaleissa suurimmat voitot alustavien tietojen mukaan. Liberaalit ja kokoomus hävisivät eniten paikkoja.

Eduskunnan ei-sosialistinen enemmistö pieneni käytettävissä olleiden tietojen mukaan neljällä paikalla. Kun se vuoden 1970 vaalien perusteella oli 112–88, niin nyt se näytti muuttuvan luvuiksi 108–92.

Elokuvakierros

Heti kun ehdittiin julkaista tulokset New Yorkin filmikriitikoiden kansallisen yhdistyksen äänestyksistä, joissa nimettiin viime vuoden parhaat elokuvasuoritukset, tuli uusi nippu sähkeitä myös toisten (ei ”kansallisten”) newyorkilaisten elokuvakriitikoiden vastaavista äänestystuloksista. Nämä äänestykset toimitettiin nyt 37. kerran.

Niissä valittiin vuoden parhaaksi filmiksi Stanley Kubrickin uutuus ”A clockwork orange” ja Kubrick nimettiin sen tekijänä vuoden parhaaksi ohjaajaksi. (Kansalliset valitsivat parhaaksi filmiksi Rohmerin ”Clairen polven” ja parhaaksi vuoden ohjaajaksi Bertoluccin ”Fasistin” ansiosta).

Kubrickin elokuvaa odotellaan parastaikaa myös meille ja parastaikaa sille myös koetetaan keksiä suomenkielistä nimeä; se ei ole vallan helppo tehtävä.

Valio aloittaa oluen valmistuksen

Kuopio (HS)

Oy Gust. Raninin olut- ja virvoitusjuomatehdas Kuopiossa on siirtynyt meijerien keskusosuusliike Valion haltuun.

Valio on ostanut kuukausi sitten perustetun Raninin oluttehtaan osake-enemmistön ja ryhtyi maanantaina jatkamaan oluen ja virvoitusjuomien valmistusta uutena tuotantolinjanaan.

Valion baarien merkitys A-oluen jakelijana olisi erittäin vähäinen, vaikka olutta näihin baareihin tulisikin.

Näin totesi Valion pääjohtaja vuorineuvos Pellervo Saarinen. Valion baarit ovat HM:n hoidossa.

Alkon hallintoneuvostoa on informoitu mutta toimilupaa ei ole tarvinnut hakea, kertoi johtaja Kalevi Koistinen Valion Kuopion konttorilta. Hän on nyt myös Raninin oluttehtaiden johtaja.

Koistinen sanoi, että alkoholilaki ei koske Valiota, koska oluen ja virvoitusjuomien valmistajana toimii Raninin oluttehdas, jonka osakkeet Valio on juuri ostanut. Alkoholilaki nimittäin kieltää oluen myymisen, jos valmistajalla on omia anniskelupaikkoja.

Kymmenen mäkipoikaa Kankkosen oppilaina

Kurt Kallio (oik.) tutkii Harri Blumen siteitä. Kallio on leirin johtaja.

Kymmenen mäkipoikaa, iältään kolmestatoista kuuteentoista, ovat kuunnelleet korva tarkkana jo viikon ajan Veikko Kankkosen neuvoja Suonenjoen mäkileirillä.

Pojat valittiin viime vuoden ”Mäkipäivän” perusteella. Parhaat pääsivät mukaan.

Veikko Kankkosella ja leirin varsinaisella johtajalla Kurt Kalliolla riittää puuhaa poikien kanssa aamusta iltaan.

Päivät kuluvat Suonenjoen kahdessa hyppyrimäessä. Toisessa ovat pojat hyppineet parinkymmenen metrin kahtapuolta ja toisessa ovat pisimmät hypyt venyneet yli viidenkymmenen metrin.

Uusi suurpankki aloitti Ruotsissa

Tukholma (Kari Kallio)

Kaksi pankkia katosi Ruotsin rahamaailmasta vuoden 1972 ensimmäisenä arkipäivänä ja tilalle tuli uusi Skandinaviska Enskilda Banken eli S-E-pankki ja puhelimessa ”S-Banken”.

Stockholms Enskilda Bankenin ja Skandinaviska Bankenin yhtymisen ajoittain dramaattistenkin vaiheiden jälkeen ei maanantaina ollut havaittavissa mitään dramatiikkaa. Ruotsin lippu kertoi koko sivun ilmoituksessa tapahtuneesta lyhyen tekstin avulla.

Uuden pankin varatoimitusjohtaja Peder Bonde, joka seurasi hengen itseltään riistänyttä Marc Wallenbergiä, totesi yhtymisen johtuneen mm. pankkien vapauden vähentymisestä.

Uusi terveyskeskus lapsille Helsingissä

Nykyaikaista lasten sairaanhoitoa: Lapset unohtavat leikkiessään sairautensa eikä heitä saa lähtemään kotiin, ennen kuin he ovat ajaneet rekka-autolla ja ”notskurilla” tai hoivailleet nalleja ja nukkeja.

Tällainen hoitopaikka on lasten lääkäriasema ja varsinkin sen viihtyisä vastaanottohuone.

Mannerheimin lastensuojeluliitto on avannut Helsingissä Suursuonkatu 10:ssä maamme ensimmäisen lasten terveyskeskuksen, jossa lääkäriaseman lisäksi on lasten fysikaalinen hoitolaitos ja lasten kuntoutuskoti.

Lääkäriaseman tiloihin suunnitellaan vammaisille kuntoutusasemaa.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia