Münchenillä jättimenot - Historia | HS.fi

Münchenillä jättimenot

Sapporon kisat elättäisi vuoden Helsinkiä

Kaksi Münchenin kisojen symboolia: 290 metriä korkea tv-masto ja 168 senttiä pitkä Miss München, Uschi Badenberg. Kuvausalustana on päästadionin muovinen katto.

6.1. 2:00

Pekka Aaltonen

Ennen kuin urheilijat pääsevät temmeltämään olympiakisojen suorituspaikoilla Münchenissä ja Sapporossa, talousmiehet ovat kirjanneet kaksi lyömätöntä ennätystä. Kisat ovat paisuneet mammuttimaisiksi taloudellisiksi yrityksiksi.

Münchenin kisat maksavat tämän hetken arvion mukaan 1972 miljoonaa Saksan markkaa (n. 2 500 miljoonaa mk).

Sapporon kisojen arvioidaan maksavan yli 200 miljoonaa jeniä (n. 2 000 miljoonaa mk).

Helsingin kaupunki eläisi yksien kisojen hinnalla koko vuoden. Kaupungin tämän vuoden talousarvion loppusumma on 1 900 miljoonaa markkaa.

Pienet maat voivat enää vain unelmoida olympialaisten kilpailujen järjestämisestä. Suuryrityksiksi muodostuneet olympialaiset eivät anna edes varakkaille järjestäjilleen sijoitettuja varoja takaisin.

Kisojen tuloilla ei pystytä peittämään kuin puolet menoista. Kisojen antaman mainosarvon toivotaan peittävän tappioita ajan mittaa.

Huonosti pukeutuvat naiset listalla

Maailman huonoiten pukeutuneiden naisten lista oli vaikea tehdä, sanoi kalifornialainen muotisuunnittelija Blackwell. Hänestä koko vuosi oli muodin roskatunkio.

Blackwellin viime vuoden huonoimmin pukeutuneiden naisten lista oli seuraava: 1) Ali MacGraw, 2) Jacqueline Onassis, 3) prinsessa Anne, 4) Dinah Shore, 5) Jacqueline Susan, 6) Carol Burnett, 7) Brigitte Bardot, 8) Martha Mitchell, 9) Shelley Winters, 10) Twiggy.

Tiistaina julkaistu lista oli Blackwellin kahdestoista. Usein hänen listoilleen päässeet ovat olleet myös muiden suunnittelijoiden maailman parhaiten pukeutuneiden naisten luetteloissa.

Onnettomuuden uhri pelastui viidakosta

Lima (AP)

Seitsentoistavuotias saksalaistyttö pelastautui ihmisten ilmoille Perun viidakoista kymmenen päivää sen jälkeen, kun hän katosi 91 muun ihmisen kanssa lento-onnettomuudessa Andien vuoristossa.

Viranomaiset toivovat nyt, että jouluaattona tapahtuneen onnettomuuden muitakin uhreja voitaisiin vielä pelastaa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan 17-vuotias Juliana Köpcke kertoi viranomaisille, että useita ihmisiä oli jäänyt eloon koneen tuhoutuessa.

Koneen omistanut lentoyhtiö ilmoitti keskiviikkona, että nelimoottorisen Lockheed Electran hylky oli löydetty viidakosta. Etsintäkoneen ohjaaja kertoi nähneensä ryhmän ihmisiä hylyn lähellä, mutta hän ei tiennyt, keitä nämä olivat. Paikalle lähetettiin heti pelastuspartio helikopterilla. – –

Juliana Köpcke.

Juliana oli kertonut muistaneensa, miten hän katseli ulos matkustamon oikeanpuoleisesta ikkunasta ja nähneensä yhden sen potkuriturbiinimoottoreista tulessa. Hän tunsi Electra-koneen käyttäytyvän omituisesti ja sitten hajoavan kappaleiksi.

Tyttö kertoi heränneensä yhä turvavyöllä istuimeensa sidottuna. Hän huomasi olevansa kolmen tai neljän muun matkustajan ruumiiden alla.

Järkyttyneenä hän ryntäsi lentokoneen raunioista viidakkoon ottaen mukaansa joulukakun, joka piti viedä isälle Pucallpaan. Hän yritti etsiä äitiään, mutta ei nähnyt jälkeäkään tästä.

Jalassaan ja muualla ruumiissa olevien haavojen vaivaamana hän käveli useita päiviä seuraten jokea, joka lopulta johti hänet Pachitea-virralle. Siellä hän rakensi taitojensa mukaan lautan puista ja köynnöksistä.

Kakku kesti kolme päivää, ja sen jälkeen hän ei ollut syönyt mitään. Hänen oli ylitettävä useita soita ja uitava monin paikoin. Puunhakkaajien leiriin tullessaan hän oli jo lopullisesti näännyksissä.

Uudisraivaajat käyttivät bensiiniä hänen märkivien haavojensa hoitamiseen. Mutta he saivat hänet Tournavistaan vasta seuraavana päivänä, tiistaina, koska sateet nostivat joen tulvimaan.

Helsinki on kohtuullinen pääkaupunki

Maailman pääkaupunkien kalleus ja halpuus on tutkittu.

Nopeimmin pääsee rahoistaan New Yorkissa ja Tokiossa. Kauimmin pennit riittävät Hong Kongissa ja New Delhissä.

Suomalaisenkaan ei kannata purnata. Helsinki on varsin kohtuullinen, Pohjolan halvin.

Englantilainen Financial Times -lehti osti ruokaa, viskiä ja vaatteita noin kolmessakymmenessä pääkaupungissa.

Se asui hotelleissa, vuokrasi huoneistoja sekä juhli. Uteli palkkoja niin sihteereiltä kuin rakennustyöläisiltäkin kaikissa näissä paikoissa.

Sähköjunat Riihimäelle tammikuun lopussa

Sähköjunaliikenne Helsingin–Riihimäen rataosalla aloitetaan tammikuun 31. päivästä lukien.

Avajaiset järjestetään kutsuvieraille edellisenä perjantaina eli tammikuun 28. päivänä. Sunnuntaina 30.1. on vuorossa ilmaisajeluja Järvenpään–Riihimäen rataosan asukkaille uuteen junamuotoon tutustumiseksi.

Gylichin pylväsrivistöön Turun uusin kesäravintola

Gylichin pylväikkö Aurajoen rannalla saadaan ehkä jo ensi kesänä ravintolakäyttöön.

Turun uusin kesäravintola avataan ehkä jo ensi kesänä Pohjoismaiden ainoalaatuisimpien pilareiden keskellä Aurajoen rannalla. Suunnitelma on ilahduttanut sekä kaupunkia että museoihmisiä. Turussa on paljon arvokkaita rakennuksia, joille ei ole keksitty käyttöä.

Turun historiallisen museon vt. johtaja Jukka Eenilä pitää ravintolaideaa hyvänä. Ns. Gylichin pylväsrivistö Itäisellä kadulla Tuomiokirkkosillan kupeessa on ainoalaatuinen Pohjoismaissa. Se on vuosikymmeniä ollut puolittain unohduksissa.

Nyt on ravintoloitsija Pentti Mäkinen lupautunut kunnostamaan pylväikköön ravintolan nimellistä vuokraa vastaan, jos kaupunki suostuu. Hän aikoo avata ravintolan jo ensi kesänä.

Tarkoituksena on, että viiden vuoden kuluessa voi turkulainen ravintolayleisö seurata veden virtaamista Aurajoessa Gylichin pylväiden välistä kautta vuoden.

Eenilä kertoo, että pylväikkö on rakennettu 1830 kaupunginarkkitehti Gylichin piirustusten mukaan. Alkuperäiskäytöstä ei olla varmoja.

Pylväikkö on ollut joko saaristolaisten kauppapaikka tai ”retkikeittiö”. Avotulen teko veneissä kiellettiin nimittäin Turun palon jälkeen.

Smith ja Jones

Peter Duel.

Peter Duel, Mtv:n uuden sarjafilmin Smith ja Jones päänäyttelijä esiintyy torstaina ykkösverkossa klo 18.15.

Kuvaruudun ulkopuolella häntä ei kuitenkaan enää nähdä, sillä Duel löydettiin muutama päivä sitten kuolleena asunnostaan Hollywoodissa. Peter Duelin oletetaan tehneen itsemurhan.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia