Tv-antenni putosi Stadionin pihalle - Historia | HS.fi

Tv-antenni putosi Stadionin pihalle

Vanhan televisioantennin poistaminen Stadionin tornin huipulta onnistui vain osittain: sähköhäiriö helikopterin nostolaitteessa pudotti antennin Stadionin tornin juurelle. Antenni oli määrä lennättää Pasilaan varastoon.

11.1. 2:00

Helsingin vanhan televisioaseman antenni putosi Stadionin tornista maanantaina, kun sitä oltiin helikopterin avulla siirtämässä Pasilan varastoon. Kymmenmetrinen antenni vaurioitui pahoin. Putoaminen ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Antenni oli pystytetty 1950-luvun alussa, ja se jäi pois käytöstä viime syksynä, kun Espooseen saatiin vahvemmat ja paremmat antennit.

Stadionin tornissa olleen antennin kohtalo oli ratkaisematta. Yleisradion antennitoimiston päällikkö Antti Lehtonen kertoi, että tarkoitus oli joko tehdä antennista muistomerkki Kesäkadulle tai siirtää se radiomuseoon Lahteen.

Antennia ryhdyttiin poistamaan tornista maanantaina puolen päivän aikaan. Helikopterin nostolaitteessa olleen sähkövian johdosta ensimmäinen yritys epäonnistui ja vaijeri irtosi.

Toisella yrityksellä vaijeri saatiin kiinni antenniin, mutta saman sähkövian vuoksi antenni vaijereineen romahti tornin juurelle, mistä se kuljetettiin Pasilan varastoon.

Kajosmaa paras kuvattava – Sitruuna meni Väätäiselle

Vuoden 1971 suosituimmaksi kuvattavaksi on Suomen Lehtikuvaajat valinnut hiihtäjä Marjatta Kajosmaan. Viime vuoden sitruunan sai suosituimman kuvattavan "vastakohta" juoksija Juha Väätäinen.

Lehtikuvaajat perustelevat Marjatta Kajosmaan valintaa sillä, että ”minään vuonna ei Suomen Lehtikuvaajien yhdistyksellä ole ollut niin yksimielistä ehdokasta kuin Marjatta Kajosmaa. Hän on suhtautunut erittäin myötämielisesti lehtikuvaajien työhön.”

Juha Väätäinen on taas yhdistyksen mielestä ”asemaansa nähden nurjamielisesti käyttäytyen pyrkinyt julkisuudessa estämään lehdistöä toimimasta lukijoittensa palvelijana.”

Vuonna 1970 suosituin valokuvattava oli SAK:n puheenjohtaja Niilo Hämäläinen. Sitruunan sai sinä vuonna Taideteollisen oppilaitoksen yliopettaja Raimo Hallama.

Puu-Käpylän entistäminen alkoi

Helsingin puu-Käpylän entistäminen on alkanut. Työmiehet ovat uusineet talojen ulkolaudoitusta pari viikkoa, ja ensimmäisten talojen sisäkorjaukset aloitetaan huhtikuussa. Korjausten arvioidaan maksavan yli 800 markkaa neliöltä.

Toistakymmentä vuotta kestänyt riita siitä, puretaanko Käpylän talot vai ei, ratkesi viime vuoden kesäkuussa kaupunginvaltuuston päättäessä säilyttää puutarhakaupunginosan luonteen entisellään.

Vesimaksut nousevat jälleen Helsingissä

Helsingin kaupunki korottaa jälleen veden hintaa. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi Helsingille viimeksi lokakuussa luvan nostaa vesimaksun 45 pennistä 50 penniin kuutiolta, ja nyt Helsinki aikoo anoa neljän pennin lisäkorotusta siten, että veden kuutiohinnaksi tulisi 54 penniä.

Isäntä vihelsi kadonneet ”miljoonakoirat” metsästä

Karkkila (HS)

Kettujahdissa eksyneet ”miljoonakoirat” on löydetty. Toisen koiran omistaja vihelteli ne metsästä esiin maanantaina iltapäivällä.

Ennen kuin johtaja Otto Mustonen osasi mennä viheltämään oikeaan paikkaan tarvittiin kuitenkin maanviljelijä Veikko Jaakkolan havainto. Hän näki koirista vilahduksen kotikylässään Pusulan Hyörölässä ja ilmoitti asiasta Mustoselle.

Mustosen vihellyksen kutsumina tuli kumpikin kadonnut esille: nelivuotias kaksoisvalio Repe ja kolmivuotias käyttövalio Tupuna.

Koirat ovat Suomen parhaita dreevereitä ja kummankin arvoksi on arvioitu n. 10 000 markkaa.

Koirat katosivat ketunajossa lauantaina ja ehtivät laajoista etsinnöistä huolimatta olla kateissa pari vuorokautta.

Mustonen omistaa toisen koiran, toisen omistaja on opettaja Martti Tirkkonen.

Porin oluen kaupasta vain vähän käytännön muutoksia

Pori (Vesa Veikkola)

Porin Oluttehtaan siirtyminen Salmelinin suvulta Sinebrychoffin omistukseen merkitsee muutakin kuin että Porin baareissa jo pyydetään ”sitä Koffin Karhua”.

Tehdasta koskevilla päätöksillä on nyt merkitystä kolmannekseen Suomen oluen tuotannosta.

Porin Oluttehtaalle ei omistajanvaihdos ole laatuaan ensimmäinen. Varsinkin alkuaikoina ehti vaihdoksista tulla enemminkin normaali tapa kuin poikkeus.

”Aiemmilla kaupoilla on työn kannalta varmasti ollut tätä viimeisintä kauppaa suurempaakin merkitystä. Nythän käytännön muutokset jäävät verrattain vähäisiksi”, sanoo toimitusjohtaja Eino Kivikoski Porin Oluttehtaalta.

”Hieman 1600-luvun puolivälin jälkeen sääti laki, ettei olutta pidä kaupungin kapakoista puuttuman, nyt säätää saman ankara kilpailu.”

”Voimakkaitten investointien ansiosta pystymme nyt tyydyttämään kysynnän”, sanoo Kivikoski.”

Porin Oluttehtaan pullotusosaston uusimisen ja laajennuksen jälkeen koko pullotus- ja purkituskapasiteetti on yhteensä 75 000 pulloa ja purkkia tunnissa.

Nuorten hammashoito vaatii 300 hoitokeskusta

Huhtikuun alussa voimaan tuleva kansanterveyslaki ei suinkaan ilman muuta heti tee kaikkien alle 17-vuotiaiden hammashoitoa ilmaiseksi.

Laki toteutetaan valtakunnallisen viisivuotissuunnitelman mukaisesti ja tarkoituksena on että vasta vuoteen 1977 mennessä saataisiin kaikki alle 17-vuotiaat järjestelmällisen hoidon piiriin.

Isoäiti pyöräillen läpi Australian

Australialainen isoäiti, joka pyöräillen 2400 kilometriä halki Australian yrittää hankkia varoja eräälle nuorisokeskukselle, sai matkan ensimmäisellä kolmanneksella kokoon vain 40 markkaa. Tavoitteena on 420 000 markkaa.

Rouva Hazel Koch, 50, on yli 100 lapsen isoäiti. Hän lähti pyörämatkalleen 10 päivää sitten.

Aviomiehen kertoman mukaan 40 markkaa oli kertynyt neljältä eri lahjoittajalta. Lahjoituksia odotellaan lisää matkan loppupuolella. (Reuter)

Vuoropysäköinnin pikku pulmia

Voiko kukaan selittää, mitä tehdään vuoropysäköinnissä niille sadoille autoille, joiden kuljettaja ovat joutuneet sairaalaan? Entä niille, joiden omistajat välttämättä työnsä vuoksi tarvitsevat, autoa mutta joutuvat äkkiä virkamatkalle ilman autoa?

A u t o i l i j a

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia