Pohjois-Tapiola puhdisti pöydän - Historia | HS.fi

Pohjois-Tapiola puhdisti pöydän

Helsingin seudun oppikoulujen pöytätennismestaruuskilpailujen kärkikuusikko. Vasemmalta Pohjois-Tapiolan yk Jukka Erkko (edessä) ja Markku Niemi (takana), Pohjois-Helsingin yk Martti Vihko (edessä) ja Pentti Vihko (takana), Meilahden yk Martti Autio (edessä) ja Pekka Soikkeli (takana).

12.1. 2:00

Pohjois-Tapiolan yk vei nimiinsä ensimmäistä kertaa Helsingin seudun oppikoulujen pöytätennismestaruuden voittamalla yllättäen finaalissa suosikkina olleen Pohjois-Helsingin yk:n luvuin 3–2.

Kilpailuareenana oli ensimmäistä kertaa stadionin hallien sijasta Ruskeasuon uusi pöytätennishalli, jonka lähitienoilla pöytätennisinnostus on vuoden aikana kasvanut räjähdysmäisesti.

Kilpailut keräsivät ennätysmäärän osanottajia eli yhteensä 33 joukkuetta yli 20 eri koulusta.

Hallitusohjelman runko puristetaan viikossa

Viiden puolueen enemmistöhallituksen valmistelut ovat nyt täydessä käynnissä.

Työryhmät saivat aikaa viikon hallitusohjelman luonnoksen valmisteluun. Pohjaratkaisu on kiinni tästä, samoin ministerinsalkkujen jako.

Neuvotteluja johtaa presidentti Urho Kekkonen. Hän ei vielä ole nimennyt tunnustelijaa tai pääministeriehdokasta.

Hallitukseen osallistuvat kaavan mukaan – jos puolueet pääsevät ehdoista riittävään yhteisymmärrykseen – Sdp, Skdl, keskustapuolue, Rkp ja Lkp.

Sen sijaan kokoomus ja Smp sekä kristillinen liitto Skl jäävät sivuun. Presidentti Kekkonen katsoi tiistaina, ettei kristillisten ottaminen tähän hallitukseen ole mahdollista.

Hallitusneuvottelut ovat tasavallan presidentin johdolla alkamassa. Linnan edustaja ohjailee valokuvaajia pois. Vasemmalta liberaalien johtaja Pekka Tarjanne, Sdp:n edustajat Margit Eskman, Esko Niskanen, Kalevi Sorsa ja Rafael Paasio, pöydän päässä presidentti Kekkonen. Oikealla muiden hallitukseen aiottujen puolueiden edustajia.

Lehtien kuljetuksiin oma määräraha

Posti- ja lennätinlaitoksen kannattavuus on varsin epätasaisesti jakautunut sen eri tuotteiden, posti- ja telepalvelusten osalle, toteaa laitoksen ylijohtaja Jukka I. Wallenius.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että teleliikenteestä saatu voitto käytetään postitappioiden korvaamiseen.

Etenkin sanoma- ja aikakausilehtien kuljetus tuottaa postille tappiota.

Postin taloudessa tapahtuu siis tulonsiirtoa esim. puhelimen omistajilta lehtien tilaajille.

Lehtien saanti on kuitenkin demokratiamme kannalta niin tärkeätä, ettei niiden kohdalla voida vaatia kannattavuusperiaatteen soveltamista.

Lehtikuljetusten tukemiseen tulisi myöntää erillinen määräraha.

Lajiteltavat lehtipakat kulkevat liukuhihnalla Helsingin sanomalehtipostikonttorissa.

Lentoyhtiöt kieltäytyivät kuljettamasta Milneä

Mikään lentoyhtiö ei suostunut kuljettamaan karkoitettua englantilaista Leonard Milneä pois Suomesta.

Milne, joka viime joulun alla uhkasi kaapata matkustajalentokoneen Helsingissä, jouduttiin passittamaan ulkomaille matkustaja-alus Finnhansalla, vaikka hänellä oli lentolippu Yhdysvaltoihin.

Milne maksoi sakkonsa, osti laivalipun Lyypekkiin ja lähti Helsingistä maanantaina. Poliisi saattoi hänet satamaan.

Milnen tapaus on Suomen poliisin osalta selvä, kunhan kuulustelupöytäkirjat saadaan kokoon, kertoo apulaispäällikkö Viljo Holm Helsingin rikospoliisista.

Teollisuus: Laman pohja saavutettu

Yllättävän jyrkäksi muodostuneen suhdannetaantuman pohja on ehkä jo saavutettu, uskoo teollisuus.

Kaksi kolmasosaa odottaa suhdanteiden nyt pysyvän entisellään. Vajaa kolmannes pelkää niiden edelleen huononevan. Vain kuusi prosenttia luottaa parempien aikojen tuloon.

Suomen Teollisuusliiton joulukuisen kyselyn mukaan yritykset ovat eniten huolissaan vähäisistä tilauksista ja ammattityövoiman puutteesta.

Matkailutukkukauppa käynnistyi Lahdessa

Lahti (HS)

Ensimmäiset kotimaan matkailun myyntipäivät käynnistettiin Lahdessa tiistaiaamuna.

Myyjinä olivat tiistaina pääasiassa majoitus- ja ravitsemisliikkeet ja ostajina matkatoimistot.

Kaupanteko alkoi vilkkaana ja mukana ovat miltei kaikki kotimaiset matkailualan yritykset noin 250:n edustajan voimalla.

Liikenneyhtiöt ovat myyntipöytien takana keskiviikkona.

– –

Ostaja saa markkinoilla ennakkoon tehdyn aikataulun mukaisesti viipyä myyjän pöydässä vain kymmenen minuuttia. Kongkongin kumahduksella annetaan vaihtomerkki.

Vapaa-ajat ja lounastauot suovat mahdollisuudet jatkokeskusteluihin.

Länsi-Saksa vilisee vakoilijoita ja radikaaliryhmiä

Bonn (Veikko I. Pajunen)

Oikeisto- ja vasemmistoradikaalien järjestöjen toiminta on voimistunut Länsi-Saksassa ja maassa suorastaan vilisee vakoilijoita, liittohallituksen sisäministeri Hans-Dietrich Genscher ilmoitti tiistaina.

– –

Vakoilijoille Genscher esitti vetoomuksen, että he vapaaehtoisesti ilmoittautuisivat suojeluvirastolle, jolloin heillä olisi mahdollisuus selvitä rangaistuksetta tai vähäisin rangaistuksin.

Vakoilijoiden ilmoittautumista varten on Kölnissä erityinen puhelinnumero, johon voi yötä päivää soittaa.

Sisäministeri totesi, että vapaaehtoisesti ilmoittautuneiden vakoilijoiden määrä on tuntuvasti noussut, mutta hän ei halunnut tarkemmin kertoa heidän lukumäärästään.

Hän totesi vain, että vakoilutapauksista tulee 80 prosenttia Saksan Demokraattisen Tasavallan DDR:n tiedustelujärjestöjen osalle.

”Lapsiäidit” koulujen murhe Ranskassa

Raskaana olevien koulutyttöjen lukumäärä on noussut jatkuvasti Ranskassa. Asiasta on tullut todellinen sosiaalinen ongelma.

Vastalausemyrskyn maassa on nostanut se, että useimmat raskaiksi tulevat koulutytöt pakotetaan eroamaan koulusta ja keskeyttämään opintonsa.

Lain mukaan lasta odottavaa koulutyttöä ei vaadita eroamaan. Päätäntävalta on kokonaan koulujen rehtorien käsissä. Heistä useimmat ovat sitä mieltä, että tyttö näyttää huonoa esimerkkiä muille ja hänet on sen vuoksi erotettava koulusta.

Ranskassa ei puhuta mitään abortin mahdollisuudesta.

Joka tapauksessa uudistusmieliset haluaisivat sallia myös lasta odottavien koulutyttöjen jatkavan koulunkäyntiään normaaliin tapaan.

Samaa mieltä ovat itse koululaiset.

NHL ei aio Eurooppaan

Toronto (HS)

National Hockey League (NHL) ei harkitse Euroopan divisioonan perustamista.

Uuden mantereen maineikkaimman ammattilaisten jääkiekkosarjan toimitusjohtaja Brian O'Neill tyrmää lyhyesti Euroopassa (mm. HS 29.12.) liikkuneet huhut:

”Emme näe mahdollisuuksia Euroopan divisioonalle, ellemme saa mukaan Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian pelaajaresursseja. NHL ei tällä hetkellä neuvottele laajentumisesta Eurooppaan.”

Kalanmaksaöljyä ja löysät kengät

Moskova (UPI)

Neuvostoliittolainen korkeushyppääjä venyi pituutta 21 senttimetriä kolmessa vuodessa erikoisvoimistelun ansiosta sekä käyttämällä löysiä kenkiä.

Hän noudatti myös erityistä ruokavaliota, johon kuului kalanmaksaöljyn nauttiminen kolmasti päivässä, kertoo sanomalehti Sovietski Sport.

Rustam Ahmetov kertoi lehdelle olleensa kiinnostunut korkeushypystä jo 12-vuotiaasta asti. Häntä vaivasi se, että hän oli suhteellisen lyhyt. 15-vuotiaana hän oli vasta 165 sentin mittainen.

Ahmetov kertoi ryhtyneensä venyttämään jäseniään erityisillä voimisteluliikkeillä sekä jooga- ja riipuntaharjoituksilla.

”Hän käveli paljon paljain jaloin ja käytti isoja kenkiä saadakseen jalkansa kasvamaan ja parantaakseen tasapainoaan. Hän hyppäsi myös 150–200 hyppyä päivittäin ja pelasi usein koripalloa.”

”Hän nautti kolmasti päivässä turskanmaksaöljyä ennen ateriaa, joi kaksi litraa maitoa päivässä, sekä lasillisen porkkanamehua ja grapemehua.”

– –

Nyt hän on 20-vuotias ja 186 sentin mittainen, mikä on lehden mukaan ihannepituus korkeushyppääjälle.

Keino lykki lapsellisen ennätyksen

Nairobi, Kenia (UPI)

Joukko kenialaisia juoksijoita, mukana myös olympiavoittaja Kip Keino, teki sunnuntaina uuden maailmanennätyksen lastenvaunujen työntämisessä Tsavon kansallispuistossa.

Juoksijat taittoivat taivalta 400 kilometriä 24 tunnissa työnnellen vuorotellen ja rikkoivat siten roimasti edellisen ennätyksen, 230 kilometriä, joka oli englantilaisten partiopoikien nimissä vuodelta 1970.

Hypnoosiennätys on tehty Pariisissa. Yvon Yva (oik.) hypnotisoi maanantaina ”Rva Ranskan” Sonia Laurensin ja vasta perjantaina hän heräsi Ruususen unesta nukuttuaan 108 tuntia 45 minuuttia. Entinen ennätys oli 96 tuntia. Yleisöä oli rva Laurensin herätessä paikalla satamäärin. Harva oli ollut paikalla alusta alkaen, suurin osa oli poikennut vain katsomaan, vieläkö hän nukkui.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia