Lopputili Jokereille

Mäkinen jakaa kovat karanteenit

Jokeripomo Aimo Mäkinen ja kanadalaisvahvistus Dwight Watson leikkivät tyytyväisinä pesäpallovälineillä viime syksynä. Nyt sopu on kadonnut. Miehet kohtaavat raastuvassa ensi torstaina.

17.3. 2:00

Jääkiekkoilun mestaruussarjan joukkue Jokerit pirstoutuu tänään taivaan tuuliin.

Rakennusmestari Aimo Mäkinen jakaa paperit ja lopputilin koko joukkueelle. Mäkinen on luvannut selvittää tilaisuudessa päätöksensä taustaa.

Mäkisen yhden miehen kolmen vuoden shown tylyksi testamentiksi jäävät karanteenit.

Myyntihinta on yhtä suureellinen kuin rakennusmestarin muutkin elkeet. Hän vaatii karanteenin poistamisesta rahaa jopa 60 000 markkaa pelaajalta.

– –

Jokerit jää olemaan junioriseurana.

Mäkinen jää jääkiekkoiluun seuransa taustana, jonka puoleen voi kääntyä ison hädän tullen. Aktiivisesti hän ei toimintaa enää pyöritä.

– –

Teoriassa pelaajat voisivat lyöttäytyä yhteen ja pelata edelleen jollain toisella nimellä mestaruussarjassa, mutta käytäntö lienee toinen.

Mäkinen pitää niin kovaa hintaa, että kukaan tuskin maksaa uuden joukkueen pelikelpoisuudesta taivaallisia hintoja.

Ilmeistä on, että Jokerien rivistöt sulautuvat muihin seuroihin.

Ilveksestä tuli mestari

Tampereen Ilves, Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkojoukkue, oli paras myös tällä kaudella.

Ilveksellä olisi ollut varaa hävitäkin viimeisen SM-sarjakierroksen ottelunsa, mutta joukkue päätti lopettaa voittoon.

Helppoa se ei kuitenkaan ollut. Turun Toverit johti jo kahdella maalilla. Ilves terästyi riittävästi ja voitti lopulta 5–4.

HJK:lla oli mestaruustoiveet niin kauan kuin Ilves oli tappiolla.

Unelmat sammuivat myös omaan huonouteen.

Jokerit meni kolmannen erän puolivälissä johtoon 3–1, eikä HJK enää toipunut takaiskusta.

Ilvekselle Suomen mestaruus oli viidestoista.

Timo Turunen on lyönyt sinetin Ilveksen mestaruudelle, HJK:n maalivahti Stig Wetzell mailansa pirstaleiksi maalitolppaan. Timo Kyntölä tiirailee kelloa... HJK:n mestaruushaaveet ovat menneet.

Veikko Suominen riemuitsee kädet ylhäällä. Kiekko on mennyt perille ja Urpo Ylönen on kellahtanut jäähän. Näin alkoi Tampereen Ilveksen voitonjuhla Turussa. TuTo:n Jorma Kallio (4) ja Pentti Vihanto (8) seuraavat jälkitilannetta hämmentyneinä.

Kaula poikki kanalta kiinalaisella torilla

Shanghai (Göran Leijonhufvud)

Tapahtuma-aika: viisi vuotta ennen valintamyymälöitä ja muovipusseja, 22 vuotta sen jälkeen kun taistelu nälkää vastaan alkoi.

Tapahtumapaikka: liha- ja vihannestori Shanghaissa, kiinalaismies on juuri ostanut puolikkaan porsasta, heittää sen pyörän tavaratelineelle ja lähtee polkemaan kotiin.

– –

Lihapalat, kynityt kanat, kalat ja hanhet riippuvat kojujen katossa.

Leudossa kevätilmassa ei näy kärpäsen kärpästä.

Kojuista voi ostaa lähes kaikkia tavallisia ruoka-aineita ja jopa varpusia, variksia ja pandaa.

Myös vihanneksia on runsaasti.

– –

Erään myyntikojun alla on häkissä eläviä kanoja ja hanhia. Shanghailaisperheenäiti tulee ja osoittaa yhtä kanaa. Apulainen ottaa linnun kainaloonsa, leikkaa kurkun auki, antaa veren valua kuppiin, upottaa kanan kiehuvan kuumaan veteen ja sen jälkeen kynii sen.

Viidessä minuutissa saa asiakas kynityn kanan, sulloo sen verkkokassiinsa ja lähtee kotiin päin.

Kiinalaisella torilla. Valikoimat ovat runsaita ja polkupyörällä on helppo kuljettaa isokin kimpale kotiin.

Aapiskirjassa tuotenimiä

Tavaamista opetteleva lapsi voi ensimmäisissä lukuharjoituksissaan törmätä kaupallisiin tuotteiden nimiin – ei vain kaduilla, myymälöissä ja lehtien palstoilla, vaan myös oman aapiskirjansa sivuilla.

Vanhempien lasten oppikirjoja valvotaan ja niistä poistetaan tuotteiden nimet, mutta alle kouluikäisille tarkoitettuja kirjoja ei vastaavasti valvota.

– –

”Iloiset aapiskuvat” -kirja sisältää runsaasti tuotenimiä.

Kirja on painettu jo vuonna 1965, ja se oli äskettäisen alennusmyynnin menekkitavaraa.

– –

A-kirjaimen kohdalla on sellaisia kuvitettuja sanoja kuin aapinen ja auto, ahven, ampiainen ja aurinko. Apteekkariaasin kädessä on Aspiriini-putkilo.

J-kirjain esittelee paitsi joutsenta ja jäätelöä, myös Jaffa-juoman.

K-kirjain tuo lapsen käsitemaailmaan Kent-savukkeen.

O-kirjain esittelee onkivan oravan, jolla on veneessä mukana paitsi Onkijan opasta myös Omoa, Oxygenolia ja Ovomaltinia.

”Iloiset aapiskuvat” -kirja on tarkoitettu alle kouluikäisten käsiin. Esittelytekstissä todetaan, että kirjain- ja sanakuviot painuvat helposti katsojan mieleen hänen leikkiessään hauskaa ”löytämisleikkiä”. Kun lastenkirjoja ei tarkasta kukaan kustantajan lisäksi, saattavat nämä kuviot ja käsitteet olla selviä tuotenimiä.

Pienviljelijäin kokous valmiina lakkotoimiin

Joensuu (HS)

Parituhatta järeäsanaista savolaista ja karjalaista pienviljelijää totesi torstaina tilanteensa niin kestämättömäksi, että he ovat valmiit ajamaan asiansa vaikka järjestöllisin toimin, jos heidät siihen pakotetaan.

Joensuun Törmän tanssipaviljongin kokouksessa lakko oli usein käytetty sana.

– –

Kokouksessa annetussa julkilausumassa noin 2 000 Savon ja Karjalan pienviljelijää vaatii tuottajaväestölle tasavertaisia etuja muiden väestöryhmien kanssa sairauspäivärahoihin, vuosilomiin ja eläkekysymyksiin.

Tupakaksi pistivät nurmeslaiset pienviljelijät Eino Haverinen (oik.) ja Eino Seppänen maataloustuottajain vastalausekokouksessa Joensuun Törmällä. Tanssipaviljonkiin oli kertynyt yleisöä liki 2000.

Porilaiset vaarassa jäädä pussimaidotta

Pori (HS)

Maitopussien rikkoutumisesta aiheutuvat terveydelliset vaaratekijät uhkaavat lopettaa porilaisten pussimaidon juonnin.

Kaupungin eläinlääkäri kielsi Porin ympäristön osuusmeijeriä käyttämästä uudelleen pussien hajoamisen takia palautettua maitoa.

Kielto merkitsee Porin ympäristön osuusmeijerille suuria kustannuksia. Kauppiaat ovat tähän asti palauttaneet rikki menneet pussit, ja meijeri on mm. kirnunnut palautetusta maidosta voita.

– –

Alustavien tietojen mukaan maidon uudelleenkäytön kieltäminen saattaa lopettaa kokonaan pussien valmistuksen epätaloudellisuuden takia.

Jakku on uutta – takki säilyy

Kööpenhamina (Anna-Liisa Wiikeri)

Jos pyrkisi jotenkin jakamaan esimerkiksi eri takkivalmistajien linjat, olisi luontevinta puhua nuorisomalleista ja aikuisten naisten malleista.

Nuorisomalli ei välttämättä tarkoita alle parikymmentä vuotisia, vaan yleensä takkia naiselle, joka tekee muutakin kuin istuu keinutuolissa ja neuloo sukkaa lapsenlapsilleen.

Tällainen nainen käyttää jatkuvasti pitkiä housuja ja siksi hän päällysvaatteekseen on hyväksynyt 7/8-pituisen jakun.

Aikuinen nainen puolestaan tuntee paremmin viihtyvänsä leningissä ja käyttää niin muodoin mieluummin takkia.

Kaikeksi onneksi takki ei ole mikään tanttivaate, vaan hyvinkin nuorekas, tosin klassinen linjoiltaan.

– –

Kankaat ovat voittopuolisesti yksivärisiä. Heleät kirkkaat värit ja suuri määrä pastelleja ovat vallitsevimmat.

Hieman on mukana ruutuja, mutta useimmat valmistajat ovat sitä mieltä, että ruudut on pelattu loppuun.

Kaksi norjalaisen tunnetun valmistajan Hagbarth Schjöttin syksyasua. Talvikävelypuku tulee ilmeisesti kuvaan mukaan, ainakin jossakin määrin. Housupuvun materiaali on suosikiksi ennustettua villagabardiinia.

Koulupojista kasvoi HIFK, 75

Suomalainen vapaaehtoinen urheiluseuratoiminta virisi kukoistukseen viime vuosisadan viimeisellä neljänneksellä.

Silloin syntyi ruotsinkielisten koulupoikien perustamana Helsingin IFK.

Tänään tähtirintaiset, jotka 2 500 jäsenensä voimalla ovat vuosikymmenien aikana antaneet panoksensa ei ainoastaan pääkaupungin, vaan koko Suomen urheiluelämään, viettävät 75-vuotisjuhlaansa.

– –

Tänään IFK:n toiminta käsittää seitsemän varsinaista urheilulajia: yleisurheilu, jalkapallo, jääkiekko, käsipallo, suunnistus ja keilailu.

Lisäksi naisjaosto, seniorijaosto sekä erillisenä toimiva kannatusyhdistys luovat oman taustansa toiminnalle.

– –

HIFK:n onnittelujen vastaanotto tapahtuu tänään klo 12–16 ravintola Royalissa, missä myös vietetään toverijuhla illalla klo 20 alkaen.

Helsingin Sanomat liittyy onnittelijoiden joukkoon.

Suomen ilmeisesti ylivoimaisin palloilujoukkue, HIFK:n käsipalloilijat. Pelkkiä voittoja mestaruussarjassa. Pakolliset samppanjat: vas. Rolf Tallqvist, Martin Johansson, Claes Åström, Harry Gustafsson, Ali Holmström, Olli Skarp, Kaj Åström, käsipallojaoston puheenjohtaja Lars-Eric Mattsson, Björn Storskrubb sekä edessä Christer Sederlöf.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia