Juhlinta on taantunut

”Ole kaunis ja vaikene” on erään entisen jutun otsikko tai onko peräti sananlaskuna nykyään. Näyttelijätär Anita Sohlberg oli juhlissa ilman aviosiippaa ja muutenkin vähän yksinäisen näköinen.

20.3. 2:00

Maija Hollmen-Bärlund

Yhdyn täysin pääjohtaja Pekka Kuusen lausuntoon Finlandia-talon avajaisissa. Hän sanoi talon ravintolan tuskin tulevan suosituksi.

Puitteethan ovat kolkot.

”Uskomatonta! Vain suomalaiset voivat keksiä tällaisen ravintolan näinkin suosittuun taloon”, sanoi norjalainen tuttavani.

Kun freelance näyttelijäyhdistys pitää kevätkarkelot, ei kolkoinkaan ympäristö estä hauskan syntymistä, vaikka alkukankeudet lauantaina olivatkin melkoiset.

– –

Yhdistyksen touhuhenkilöitä on yhä hennommaksi käyvä Vieno Kekkonen, jonka laulajan urasta tuli näyttelijän karriääriä suositumpi.

Mukaan seuraan mahtuu myös kaunis Anita Sohlberg, harvoja muotiasuun, merimiespukuun pukeutuneita ilonpitäjiä.

”Tulen juuri maaseutukierrokselta”, kertoi Mai-Britt Heljo. ”Siellä oli hurmaavaa.”

Liisa-Maija Laaksonenkin pyörähteli arvokkaasti pienellä parketilla.

– –

Ohjelmasta näki miten vaikeaa on saada ravintolayleisö, näyttelytaitoinenkin, mukaan.

Luultavasti moni esiintynyt saattaa antaa arvoa viihteen parissa työtä tekeville entistä paremmin tämän jälkeen.

Hortto Kaalon esiintyessä oli jo tunnelma korkealla, eikä se siitä tarjoiluhenkilökunnan mahdollisista yrityksistä huolimatta päässyt putoamaan.

EEC:hen sitoutuminen vaaraksi luonnolle

Euroopan talousyhteisöön (EEC) sitoutuminen voisi merkitä Suomen kaltaiselle pienelle maalle ja sen luonnolle tuhoutumisen vaaraa, koska sopimuksen solmiminen veisi varmuudella osan luonnonvarojamme koskevasta päätöksenteosta Brysseliin, sanoo luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja, eläinlääket. lis. Olli Ojala.

Hänen mukaansa maamme joutuisi tällöin entistä kiinteämmin markkinataloudelliseen kiihtyvään tuotannon ja kulutuksen pyörteeseen.

Ojala puhui sunnuntaina Helsingissä Luonnonsuojeluliiton vuosikokouksessa, jossa hän alusti keskustelun aiheesta ”EEC ja ympäristönsuojelu”.

”Vapaakauppa merkitsisi vapauden loppumista ympäristönsuojelussa. Sen mikä sopii Keski-Euroopalle, olisi sovittava myös Suomen luonnolle.”

Naisvaltuutettuja paitsi 66 kuntaa

Suomessa on 66 kuntaa, joiden valtuustossa ei ole yhtään naista.

Yksi nainen on päässyt kaupungin- tai kauppalanvaltuuston johtoon.

Suurin osa kunnallisiin lautakuntiin valituista naisista istuu kotitalous- tai sosiaalilautakunnassa.

Näin sanoi maisteri Marjatta Väänänen naisten kunnallispäivillä Helsingissä. Väänäsen mielestä tilanne on korjattava.

Naisten tulisi entistä useammin äänestää naista ja entistä enemmän valmentautua kunnallisiin luottamustehtäviin, sanoi Väänänen.

Suomen kunnallisvaltuustoissa on vähemmän naisia kuin Ruotsin ja Norjan valtuustoissa.

Suomessa 53 prosenttia äänestäjistä on naisia, kunnallisvaltuutetuista noin 11 prosenttia.

Kekkoselle murskavoitto kalanpyynnissä Ruotsissa

Svängsta (Kari Kallio)

Korkean tason kalastusviikonloppu Mörrumin joen varsilla Blekingen läänissä päättyi sunnuntaina presidentti Urho Kekkosen ylivoimaiseen 10–3 voittoon. Edes olympiajoukkueen edustuspuseroon sonnustautunut prinssi Bertil ei kyennyt pelastamaan isäntiä murskaavalta tappiolta.

Kalat tulivat suurin piirtein kalastetuiksi jo lauantaina.

”Ei tämä sää taida olla kalastusta varten”, arveli myös presidentti katsellen pilvettömältä taivaalta helottavaa aurinkoa.

”Samanlaista meillä oli käydessämme viime kesänä kolmen päivän retkellä Islannissa. Tiesimme oikeastaan jo tullessamme, ettei kalaa tule. Saimme vain lukea mitä hurjimpia saalislukuja kalamajan päiväkirjasta”, kertoi presidentti.

Presidentillä oli suomalaisjoukkueessa vahvistuksena sunnuntaina adjutantti Urpo Levo ja rouva Anita Hallama.

He onnistuivat vain näkemään ”sen suuren”.

Sitä vaikeampaa olikin lähteä lopulta pois joen varrelta.

”Tämä oli elämys”

Karjalan Nuorten tanssiryhmä toi lisäväriä pelimannikonserttiin.

Pelimannimusiikki jatkaa voittokulkuaan kaikilla rintamilla.

Se nähtiin nyt Finlandia-talossakin, jossa 170 pelimannin voimalla lämmitettiin jäykiksi sanottuja helsinkiläisiä.

Pari viikkoa sitten täällä kuunneltiin innostuneina Konsta Jylhää, nyt saatiin näytteitä Pohjanmaan lisäksi kaikilta muiltakin kansanmusiikin perinnealueilta.

Konsertin oli järjestänyt Suomen Pelimanniyhdistys.

Sen puheenjohtajaa, tri Erkki Ala-Könniä ilahdutti erityisesti nuorten pelimannien mukana olo. ”Pelimannien joukko nuortuu jatkuvasti. Toivottavasti me pian saamme myös Helsinkiin lisää harrastusta, pari yhtyettä täällä jo toimii.”

Yli 130 pelimannin esiintyminen konserttisalin lavalla oli värikäs näky. Mukana oli nuoria ja iäkkäitä, miehiä ja naisia, kaikki omien seutujensa kansallispuvuissa.

– –

”Täytyy sanoa, että minä en ennen ole juuri ollut kiinnostunut kansanmusiikista. Nyt olen aivan yllättynyt”, sanoi Helsinkiläinen maisteri Salli Laine.

”Tämä oli valtavan hieno elämys.”

Yli sadan pelimannin ylimääräinen numero innosti pienen kuulijan esittämään oman polkkansa Finlandia-talon yläaulassa. Ympärille kerääntynyt yleisö ei olisi päästänyt pelimanneja kotiin ollenkaan – kansanmusiikki on valloittanut jäykiksi luullut helsinkiläisetkin.

Enontekiön Marianpäivillä heitettiin nailonsuopunkia

Enontekiö (Vesa-Pekka Koljonen)

Enontekiön Marianpäiväjuhla tarjoaa etelän ihmiselle huimia vastakohtia. Lapinpukuiset saamelaiset ja slalomasuiset lantalaiset, sirot ajoporot ja rätisevät moottorikelkat.

Ihmiset paistavat makkaraa savuisessa kodassa ja käyvät välillä nauttimassa lentokonekyydistä.

Suopunginheittokilpailussa käytetään perinteisen mallisia suopunkeja, mutta ne on punottu nailonsiimasta.

Kaikkialla kohtaa toisensa kaksi kulttuuria eri aikakausilta, eikä törmäys aina ole pehmeä.

Paikallisten kapakoiden ja kaukaisempien viinakauppojen myynti kohoaa Marianpäivän tienoilla suuriin lukemiin ja sammuneita matkalaisia makailee hangella.

Kapakoissa käy pahempi mellastus kuin seiväsmatkoilla konsanaan. Meno alkaa jo puolelta päivin ja jatkuu niin kauan kuin käsi käy tai saluunat suljetaan.

Marianpäivän kansanjuhlat pidettiin Ounasjärven jäällä, jonne yleisöä varten oli pystytetty kolme kotaa. Myös moottorikelkka-, suopunginheitto- ja porokilpailut pidettiin samassa paikassa.

Totoennätys Kouvolassa

Kouvola (Perttu Puttonen)

Itä-Suomen ensimmäisen lasikatsomon avajaisravit saivat raviväen liikkeelle. Yleisöä oli Kouvolassa yli 3 000 henkeä, ja he pelasivat uuden rataennätyksen, 70 546 markkaa, totossa.

Hevosten vanhat rataennätykset sen sijaan jäivät voimaan, sillä kevätaurinko oli pehmittänyt radan melko heikkoon kuntoon.

Katsomo on ulkoa tyylikäs ja sisälläkin yleisö- ja ravintolatilat täyttävät hyvinkin suuret vaatimukset.

Lämminveriset Cassius ja Tom Sgovere 2100 metrin radalla avoimen tasoitusajon viidennessä lähdössä. Keväinen leuto sää suosi Rovaniemen raveja ja niissä tehtiin kovia aikoja.

Kajastus mestariksi

Lahti (Pekka Aaltonen)

Luolajan Kajastus otti neljännen perättäisen lentopalloilun Suomen mestaruuden kutkuttavan jännittävästi.

Tavalla, joka sai hämeenlinnalaisen kannattajajoukon syöksymään Lahden urheilutalon kentälle varmana voitosta ja vetäytymään hetken päästä pettyneenä takaisin paikoilleen.

Kajastus sai kiittää ja kirota jännitysnäytelmästä omaa kasvattiaan Jukka Palomäkeä. Hän sai voiton orastamaan Kuopion NMKY:n joukkueen silmissä.

Mutta vain orastamaan.

Heikki Heino, Kajastuksen pelaajavalmentaja kultatuolissa neljännen kerran.

Keskituloiset onnellisimpia

Onnellisimpia amerikkalaisia näyttävät olevan hyvin uskovaiset, naimisissa olevat 18–34-vuotiaat miehet, joilla on keskisuuret tulot.

Onnellisuutta on tutkinut eräs New Yorkissa toimiva mainostoimisto.

Toimisto haastatteli 402 yli 18-vuotiasta henkilöä. Heiltä kysyttiin mm. ”Miten onnellinen sanoisitte nyt olevanne? Erittäin onnellinen, aika onnellinen, ei erityisemmin onnellinen.”

Aika onnellisia oli enemmän kuin hyvin onnellisia.

Kyselyn mukaan useimmat ihmiset ovat enemmän tai vähemmän tyytyväisiä osaansa.

Vain 10 prosenttia haastatelluista käytti kolmatta vastausta.

Vaikka naiset kapinoivat ”miesten maailmaa” vastaan, kävi kuitenkin ilmi, että 36,4 % haastatelluista naisista oli hyvin onnellisia, miehistä taas 28,1 %.

Sää pysyy Etelä- ja Keski-Suomessa muutamana lähipäivänä samanlaisena kuin viikonvaihteessa: selkeänä, lämpötila vaihtelee viidestä kahdeksaan asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Suomessa ilma saattaa hitaasti kylmentyä ja pilvistyä jo maanantaina. Rannikolla on ollut hieman muuta Suomea kylmempää. Esimerkiksi Kaivopuistossa, josta runsas joukko helsinkiläisiä lähti sunnuntairetkelle Suomenlinnaan, mitattiin neljän asteen lämpö.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia