Suomalaisten Draken-miesten koulutus päättyi Ruotsissa

Suomalaisten Draken-lentäjien koulutus Ruotsissa on ohi ja ensimmäiset vuokrakoneet tulevat huhtikuun puoleenväliin mennessä. Vasemmalta ylivääpeli Veli Taka, kapteeni Pekka Kanninen, luutnantti Ulf Hansson, kapteeni Peter Forssman, luutnantti Kari Heilimo, luutnantti Hannu Helvelahti ja luutnantti Juhani Haila. Koneesta kiipeää majuri Mikko Järvi.

31.3. 2:00

Tullinge (Kari Kallio)

Suomen Draken-hävittäjälaivueen tilaus on kuluneen kevään aikana siirtynyt paperilta tekoihin.

Tammikuusta lähtien on kuusi Hämeen Lennoston ohjaajaa ollut perinpohjaisella ohjaaja- ja kouluttajakurssilla Tullingessa Tukholman esikaupunkialueella sijaitsevassa tukikohdassa.

Samanaikaisesti on Ruotsissa koulutettu suomalaista teknistä henkilökuntaa huoltamaan Drakeneita. Kiirastorstaina päättyi lentäjien koulutus ja majuri Mikko Järven ”group sex” palaa kotiin odottamaan koneitaan.

Järven komennuskunnan työ Suomessa alkaa pian. Parhaillaan huolletaan ja valmistetaan luovutuskuntoon kahta ensimmäistä vuokrakonetta. Ne saavat runkoonsa Suomen ilmavoimien tunnukset huhtikuun puoleenväliin mennessä.

Ensimmäisten ”suomalaisten” Drakenien luovutuksen pitäisi tapahtua tämän hetkisten tietojen mukaan huhtikuun 17. päivänä. Loput neljä seuraavat kesään mennessä.

Suomalaisen "Group sex" -ryhmän johtaja majuri Mikko Järvi on jo sinut ruotsalaisen Draken-hävittäjän kanssa. Koulutusryhmälle on tosin kertynyt lentotunteja Drakenilla vasta nelisenkymmentä.

Turun raitiovaunut viralta syyskuussa

Turku (HS)

Turun kaupungissa lopetetaan raitiovaunuliikenne kokonaan jo tämän vuoden syyskuussa, kertoi apulaiskaupunginjohtaja Paavo Koponen.

Aikaisemmin oli tarkoitus, että bussiliikenteeseen siirryttäisiin kaupungissa vasta vuotta myöhemmin.

Turun kaupungin asemakaavaosaston teettämän tutkimuksen mukaan joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat kasvaneet kaupungissa vuodessa keskimäärin viidellä prosentilla. – –

Koko tämän vuosisadan lopun tullee linja-auto olemaan tärkein joukkokuljetusväline Turussa.

NL uhkasi länttä ympäristökokouksen boikotoimisella

YK, New York (Reuter)

Neuvostoliitto ilmoitti torstaina boikotoivansa Yhdistyneiden Kansakuntien ympäristökokousta, jollei Itä-Saksan anneta osallistua samoin oikeuksin kuin Länsi-Saksan.

Neuvostoliiton varaulkoministeri Jakov Malik ilmoitti boikotista New Yorkissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

YK:n ympäristökokous on määrä pitää Tukholmassa kesäkuussa.

Malik sanoi "lännen troikan" – Yhdysvaltain, Englannin ja Ranskan – saaneen YK:n yleiskokouksen hyväksymään niin sanotun Wienin säännön, jonka mukaan YK:hon tai johonkin sen erikoisjärjestöistä kuulumattomat maat eivät saa osallistua kansainvälisiin konferensseihin.

Länsi-Saksa on eräiden YK:n erikoisjärjestöjen jäsen, mutta Itä-Saksaa ei ole hyväksytty YK:n minkään erikoisjärjestön jäseneksi.

Tuhannet aloittivat pyhämatkan

Helsingistä lähti ja lähtee pääsiäisen viettoon autoilla, junilla ja lentokoneilla arviolta 150 000 ihmistä.

Huippu osui torstain kohdalle, jolloin junilla lähti noin 50 000 ”kolkuttelijaa”. Tungoksen vuoksi joutui osa heistä seisomaan junien eteisissä.

Pääsiäisjunat olivat torstaina täynnä viimeistä paikkaa myöten. Eräät ”kolkuttelijat" joutuivat seisomaan junavaunujen eteisissä.

Valtionrautatiet olivat panneet ”kaikkensa peliin” eli 15 lisäjunaa. Kolme autojenkuljetusjunaa suunnisti torstaina kohti pohjoista.

Samoin olivat täynnä Finnairin koneet. Lisäksi lentää perjantaina lisäkoneita Leningradiin, Moskovaan ja Frankfurtiin.

Linja-autoja oli Helsingistä lähteneessä liikenteessä 16 ylimääräistä. Arvion mukaan käy matka linja-autoaseman kautta maaseudulle noin 60 000 lomailijalla.

Vaalimaalla oli torstaina vielä hiljaista, mutta perjantaina odotetaan noin 120 linja-auton ylittävän rajan.

Liikennettä oli torstaina valvomassa noin 400 poliisia ja 200 autoa. Apuna heillä oli Uudenmaan ja Turun ja Porin läänissä helikopterit.

Vuosaari saamassa Stadionin tornin korkuisen telakkahallin

Valmetin Vuosaaren telakalla mahdollisesti rakennettavat suursäiliöalukset tarvitsevat satojen metrien pituisen allastelakan.

Altaan suojaksi rakennettu halli olisi lähes Stadionin tornin korkuinen ja antaisi voimakkaan leiman Helsingin itäisen rantavyöhykkeen virkistysalueille ja Vuosaaren kaupunkikuvalle. – –

Itäisen rantavyöhykkeen virkistysalueiden suunnittelussa on tullut esille epävarmuustekijöitä. Näistä on suurin atomivoimalan sijoitus.

Myös Valmetin Vuosaaren telakalle johdettava teollisuusraide on tuonut epävarmuutta.

Kaupunkisuunnittelulautakunta on päättänyt, että kehitettäessä Valmetin telakka-alueen maankäyttöä on tutkittava kolmea vaihtoehtoa. Näistä kahden vaihtoehdon mukaan sijoitetaan telakan lisäksi myös muuta teollisuutta Vuosaareen.

Kaupungin omistuksessa olevan Sipoon Talosaaren suunnittelusta ei ole tarkempia tietoja. Sipoon kaavoittajat pitävät lähtökohtanaan Talosaaren varaamista virkistyskäyttöön.

Talosaari ei ole luontonsa puolesta kaikissa suhteissa ihanteellinen virkistysalue ja se aiheuttaa huomattavia maisemanhoitokustannuksia.

Angela Davis kiisti syytteet

San Jose, Kalifornia (New York Times)

Musta aktivisti Angela Davis myönsi keskiviikkona tunnevoimaisessa puolustuspuheessaan oikeuden edessä hankkineensa aseita oman turvallisuutensa vuoksi, mutta kiisti syyttäjän väitteet, että hän olisi osallistunut väkivaltaisuuksiin johtaneeseen salajuoneen toisen mustan aktivistin George Jacksonin vapauttamiseksi vankilasta vuonna 1970.

Suuri oikeusjuttu käynnissä: Angela Davis oikeussalin pihalla San Josessa Kaliforniassa.

Davis luonnehti täysin ”mielikuvituksellisiksi ja mielettömiksi” syyttäjän esittämät perustelut, joiden mukaan intohimoinen rakkaus Jacksoniin olisi johtanut hänet väitetyn rikoksen tielle.

Davisin suurta huomiota herättänyt oikeudenkäynti alkoi maanantaina.

”Voitte olla varmat”, Davis sanoi oikeudelle ja täysin valkoiselle valamiehistölle, ”että ette tule näkemään todisteita, joiden mukaan olisin ostanut aseita rikollisessa tarkoituksessa.”

Davis sanoi ostaneensa aseet, koska äärimmäisyysainekset olivat uhanneet hänen henkeään jo vuosikausia.

Näkkileipäpakkaukset kaksikin vuotta vanhoja

Kotka (HS)

Väitteet, joiden mukaan armeijan näkkileivän kiertonopeus olisi yksi vuosi, eivät pidä paikkaansa, sanovat Kirkonmaan varusmiehet.

Äskettäin linnakkeen muonavarastosta hävitettyjen näkkileipäpakkausten joukossa oli varusmiesten mukaan kaksikin vuotta vanhoja pakkauksia.

Varusmiehet eivät tiedä missä varastossa näkkileipää on varastoitu liian kauan. Kirkonmaan linnakkeeseen näkkileipä tulee Haminasta RUK:n kautta.

Kirkonmaassa tarkastuksen suorittaneen Kaakkois-Suomen sotilasläänin eläinlääkärin mukaan näkkileivässä esiintyneet tuholaiset olivat riisihäröjä, jotka ovat levinneet myllyihin ja leipomoihin.

Varusmiehet kertovat ruokapöytään tuodussa näkkileivässä esiintyneen riisihärön ohella kahta muuta tuholaista, joita he eivät tunne. He arvelevat, että näistä toinen olisi rohmukuoriainen.

Purkaminen uhkaa ”jumpan” taloa

Valtio haluaa purkaa Kasarmikatu 24:ssä Helsingissä sijaitsevan voimistelulaitoksen käytössä olleen talon ja rakentaa tilalle uudisrakennuksen Uudenmaan lääninhallituksen käyttöön.

Kaupungin asemakaavaosasto pitää kuitenkin suositeltavampana säilyttää sekä voimistelulaitoksen että Korkeavuorenkadun puolella sijaitsevan Läroverketin talon kulttuuritarkoituksiin.

Kaupunkisuunnittelulautakunta jätti asian pöydälle torstaina.

Samalla lautakunnassa todettiin, että mikäli lääninhallitus kuitenkin päätetään sijoittaa voimistelulaitoksen tontille, on lähtökohtana pidettävä vanhan rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen säilyttämistä.

Alueneuvottelukunta ja rakennushallitus ovat puoltaneet vanhan rakennuksen purkamista ja uuden rakentamista. Sen sijaan muinaistieteellinen toimikunta ei pidä rakennuksen purkamista mahdollisena.

Valtio haluaa purkaa tämän Kasarmikadulla sijaitsevan tieteellisten seurojen entisen talon, joka on viimeksi ollut yliopiston voimistelulaitoksen käytössä. Paikalle halutaan uutta virastotaloa Uudenmaan lääninhallituksen tarkoituksiin. Helsinki vastustaa suunnitelmaa.

Oijennus pyöritti Norjan ojennukseen

Luulaja (Pekka Aaltonen)

Suomen pikkuleijonat saivat helpon voiton Norjasta jääkiekkoilun nuorten EM-kilpailuissa Luulajassa. 9–2 voitto varmisti samalla joukkueelle vähintään neljännen sijan.

Voiton rakentaja numero yksi oli KooVeen Oiva Oijennus, 19. Hän pyöritti kömpelöitä norjalaisia mielin määrin. Ja hänen mallikas pelinrakentelunsa vapautti suomalaiset jäykän alun jälkeen.

Norjalaiset eivät saaneet aikaan juuri muuta kuin muuripuolustuksen omalle maalilleen. Lisäksi he pystyivät kuumentamaan suomalaisia pikkuvilpeillään.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia