Espoon poliisi uusiin tiloihin

Espoon poliisin vanhat työtilat ovat haitanneet erityisesti kuulustelijain työtä; neljälle miehelle on ollut yhdeksän neliömetrin huone. Syksyllä tilanne paranee ja kuulustelijat pääsevät kahden hengen huoneisiin.

28.4. 2:00

Vanhoissa puutaloissa Kauniaisissa ja Otaniemessä toimiva Espoon poliisi saa syksyllä uudet vuokratilat Kilon Taavinkylästä PYP:n virastotalosta. Koko Espoon poliisi siirtyy 3 000 neliömetrin tiloihin.

Ratkaisu on kuitenkin väliaikainen, sillä valtion virastotaloa suunnitellaan Muuralaan.

Espoon apulaisnimismies Gösta Lönnberg kertoi, että uudet tilat ovat liikenteellisesti erittäin hyvässä paikassa. Yhteen sijaintipaikkaan siirtymisen ei katsota vaikeuttavan poliisitoimen hoitoa.

Esimerkiksi kuulustelijat pääsevät Taavinkylässä kahden hengen huoneisiin. Tällä hetkellä heitä työskentelee jopa neljä yhdessä yhdeksän neliömetrin huoneessa. – –

Sisäasiainministeriö olisi ollut valmis sijoittamaan Espoon poliisin lopullisestikin Kauniaisten ja Kilon lähelle. Ministeriö aikoi ostaa tontin poliisitaloa varten tältä alueelta.

Espoon asemakaavalautakunta asettui kuitenkin jyrkästi sille kannalle, että poliisin on sijoituttava Muuralaan.

Kekkonen tutkaillut valintansa vaaleitta

”Kekkosen vaatimus poikkeuslainsäädännöstä on huomiota herättävä. Ei edes kenraali de Gaulle hautonut sellaisia ajatuksia.”

Näin totesi ruotsalainen Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning toisessa pääkirjoituksessaan viime maanantaina.

Artikkelissa arvostellaan varsin jyrkästi suunnitelmia presidentti Kekkosen toimikauden jatkumiseksi. GHS arvelee ”poliittisesti sorminäppärän” presidentin tutkailleen maastoa ja havainneen, että hänellä on mahdollisuuksia tulla valituksi tarvitsematta asettua ehdokkaaksi.

”Kekkosen katsotaan edustavan jatkuvuutta Suomen jossakin määrin sekavassa sisäpolitiikassa”, lehti toteaa artikkelissaan, jonka otsikkona on ”Kekkosen oma valinta”.

”Hieman kärjistetysti voidaan sanoa olevan normaalia, että sisäpoliittinen tilanne Suomessa on epänormaali, useasti on ollut vaikeata rakentaa vahvoja hallituksia.”

Lehti jatkaa: ”Suomi ei kuitenkaan ole sodassa eikä sen välittömän uhan edessä. Mikään ei viittaa siihen, että Suomea odottaisi jokin kriisi, joka saattaisi johtaa mullistuksiin taikka syöstä maan sekasortoiseen kaaokseen.

Kekkonen saa kuvansa persialaiseen mattoon

Presidentti Urho Kekkonen saa pian muiston matkastaan Persian 2 500-vuotisjuhliin: persialainen matto, jossa on Kekkosen rintakuva, valmistuu parhaillaan mattokutomossa Isfahan kaupungissa Persiassa.

Muotokuvamatot ovat Persian shaahin lahja kaikille viime vuoden lokakuussa Persepolissa juhlineille valtion päämiehille.

Kuuden kuukauden työn jälkeen kangaspuille on ilmestynyt presidentti Kekkosen hahmo silmälasien yläreunaan saakka. Maton arvellaan valmistuvan kesäkuun aikana.

Kahdella mattoa kutovalla naisella on ollut mallina suuri värivalokuva presidentti Kekkosesta.

Kuvanveistäjä Hiltuselta ehkä monumentti Persiaan

Kuvanveistäjä Eila Hiltunen valmistaa mahdollisesti monumentin Persiaan. Se tulisi professori Alvar Aallon suunnittelemaan Shirazin modernin taiteen museon yhteyteen. Museon rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Iranin shaahittaren ensimmäinen sihteeri K. P. Bahadori otti monumenttiasiassa äskettäin kirjeitse yhteyttä Alvar Aaltoon. Kirjeessä pyydetään Aaltoa neuvottelemaan asiasta kuvanveistäjä Hiltusen kanssa.

Kuvanveistäjä Hiltunen on lähettänyt Persiaan kirjeen, jossa hän ilmoittaa olevansa suostuvainen monumentin valmistamiseen.

Veistos valmistettaisiin Suomessa ja kuljetettaisiin elementteinä Persiaan.

Nixon lupasi jatkaa kotiuttamisohjelmaa

Joukkoja kotiutetaan, lentokoneita ei, vakuutti presidentti Richard Nixon torstaiaamuna.

Washington (New York Times)

Presidentti Richard Nixon sanoi keskiviikkoyönä pitämässään radio- ja tv-puheessaan jatkavansa amerikkalaisten joukkojen kotiuttamisohjelmaa huolimatta vastustajan rajusta hyökkäyksestä Etelä-Vietnamissa.

Nixon ilmoitti kotiuttavansa 20 000 sotilasta heinäkuun alkuun mennessä, jonka jälkeen Etelä-Vietnamiin jäisi vielä 49 000 amerikkalaista sotilasta.

Hillitysti ja vakaana kameroiden edessä esiintynyt Nixon esitti varsin optimistisen arvion Vietnamin sotilaallisesta tilanteesta ja puuttumatta yksityiskohtiin hän sanoi odottavansa paljon Pariisiin rauhanneuvotteluista, jotka alkoivat jälleen torstaina.

Menevän naisen verotus muuttuu

Naisille tulee itsenäinen kotipaikkaoikeus kunnallisverotuksessa.

Hallitus antaa toukokuussa eduskunnalle lakiesityksen, joka koskee ”menevien naisten joukkoa”.

Näin lupasi toinen valtiovarainministeri Margit Eskman. Muitakin verouudistuksia on luvassa myöhemmin.

Ministeri Eskman totesi, että asuinpaikastaan riippumatta on aviovaimon nykyisin maksettava kunnallisveronsa sinne, missä hänen miehensä asuu.

Usein kuitenkin perhe miestä lukuunottamatta tällaisissa tapauksissa on siellä, missä aviovaimokin. Ja vaimon asuinkunta joutuu kuitenkin antamaan kunnalliset palvelukset perheelle.

Vanhoille taloille purkusuoja lailla

Porvoo (HS)

Rakennuslainsäädännön muuttaminen siten, että vanhojen rakennusten purkaminen voidaan estää lailla, tulee lähiaikoina esille Kaupunkiliitossa ja sisäministeriössä.

Sisäministeriön kaavoitus- ja rakennusasioin neuvottelukunta aloittaa asian käsittelyn viimeistään ensi syksynä, sanoo varatuomari Eino Österman Kaupunkiliitosta.

Hänen mielestään on alkamassa eräänlainen yleinen liikehdintä vanhojen kaupunkien säilyttämiseksi. Porvoo on ollut esimerkki.

Yksityisestä ongelmasta on tulossa valtakunnallinen kysymys, joka vaatii lainsäädäntötoimia, Österman sanoo.

Automaattiset turvavyöt halutaan pakollisiksi

Automaattisääteisiä turvavöitä esittää Liikenneturva pakollisiksi.

Asia on tällä hetkellä luonnosvaiheessa Liikenneturva turvalaitetoimikunnassa, joka esittää vielä tämän vuoden aikana automaattisääteisten turvavöiden pakollista asentamista uusiin autoihin.

Esitys tehdään liikenneministerille sen jälkeen kun Liikenneturva on suorittanut tutkimuksen automaattisääteisten turvavöiden käytöstä.

Tutkimus tehdään toukokuun alussa maantienvarsitutkimuksena. Siinä pysäytetään teillä liikkuvia autoilijoita ja kartoitetaan turvavöiden käyttöä.

Insinööri Matti Koivurova liikenneturvan turvalaitetoimikunnasta arvelee tutkimuksen osoittavan, että automaattisääteisiä turvavöitä käytetään tavallisia vöitä enemmän.

Suomessa turvavyöt ovat olleet pakollisia etuistuimella 1.1. 1971 jälkeen rekisteröidyissä autoissa.

Vaikka turvavyöt ovat olleet pakollisia, eivät läheskään kaikki autoilijat ole kiinnittäneet turvavöitään. Automaattisääteisten turvavöiden kiinnittyminen tapahtuu automaattisesti.

Hans Gutzeit vesille Turussa

Turku (HS)

Ensimmäinen Enso-Gutzeit Oy:n tilaamista kahdesta lastilaivasta laskettiin vesille torstaina Wärtsilän Turun telakalla.

Alus sai kasteessa nimen Hans Gutzeit ja se tulee purjehtimaan kuten sen myöhemmin valmistuva sisaraluskin Oy Finnline Ltd:n lipun alla. – –

Alus valmistuu ensi kesänä ja se tulee Itämeren liikenteeseen.

Torstaina Wärtsilän Turun telakalla vesille laskettu ms. Hans Gutzeit, joka on ensimmäinen Enso-Gutzeitin tilaamista kahdesta lastilaivasta. Aluksen vasemmalla puolella torstaina newyorkilaiselle tilaajalle luovutettu ms. Hellenic Sea.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia