Capellan selviytyminen oli ihme merivartijoille

Capella saapui Raumalle osittain ajelehtimalla. Se oli vielä kiinnitettäessä pahasti kallellaan, mutta oikeni, kun painava lasti saatiin puretuksi.

29.4. 2:00

Rauma (HS)

Ihmeeksi nimittivät merivartijat hollantilaisalus Capellan selviytymistä merihädästä Rauman edustalla. Laivan puutavaralasti siirtyi perjantain vastaisena yönä ja alus kallistui vaarallisesti.

Puolittain ajelehtimalla jatkunut matka Raumalle kesti puoli vuorokautta. Tavallisesti matkaan menee laivoilla muutama tunti.

Capella lähti alkuillasta torstaina Mäntyluodosta puutavaralastissa. Kansainväliset ”Mayday”-hätäsanomat kuultiin Mäntyluodon luotsiasemalla noin klo 22.

Capellan sijaintipaikka lastin siirtyessä oli suunnilleen Säpin korkeudella Rauman ja Porin välissä. Hätäsanomaan vastasivat heti useat lähellä sijainneet alukset.

Nopeimmin Capellan luo ehti Porin Tahkoluodosta lähtenyt tankkilaiva Pronto.

Pronto pysytteli lähes 30 astetta kallistuneen Capellan vieressä ja tarkkaili tilannetta. Hollantilaisaluksen nelihenkinen miehistö heitti mereen kaiken irtaimen lastin ja piti keulaa vasten tuulta.

Laivaa saattaneet merivartijat pitivät perjantaina Capellan pelastumista lähes ihmeenä.

Laiva saapui Rauman satamaan perjantaiaamuna noin 8.30. Lastin purkaminen ja uudelleen sijoittelu aloitettiin välittömästi.

Lennonin levy ei soi radiossa

John Lennon.

Useimmat amerikkalaiset radioasemat tuntuvat välttävän John Lennonin ja Yoko Onon uusinta levyä, sanoi eräs levyn tuottajan, Apple-yhtiön edustaja. Hän arveli, että levyn nimi ”Nainen on maailman nekru” pelottaa radioasemia.

”Asemat kai luulevat nimen loukkaavan kuuntelijoita”, sanoo Apple-yhtiön myyntipäällikkö.

Yhdysvaltoihin on lähetetty 300 levyä eri radioasemille, mutta toistaiseksi vain kaksi suurempaa asemaa on soittanut sen.

Eräs los angeleslainen asema sai 500 valitusta soitettuaan levyn. Valittajat olivat etupäässä mustia. Kuultuaan Lennonin selityksen levyn nimelle useimmat sanoivat ottavansa sanansa takaisin.

”Monet ihmiset, sekä mustat että valkoiset, ovat orjia tämän päivän maailmassa. Mutta useimmilla orjilla on omat orjansa, joka tavallisesti on nainen”, puolusti Lennon levyn nimeä.

Työväen yhteisvappu 40 paikkakunnalla

Työväen perinteistä taistelujuhlaa vietetään ”ehyin rivein” 40 paikkakunnalla.

Muualla maassa juhlitaan kahdessa—kolmessa leirissä.

Vappujuhlien moninaisuutta lisäävät maaseudun puolueen tilaisuudet useilla paikkakunnilla. Myös keskustapuoluelaiset ja liberaalit juhlivat kevään tuloa.

Pääkaupungin työväki kokoontuu juhlimaan kolmeen paikkaan. Kansandemokraatit ja kommunistit ovat Senaatintorilla, Sosiaalidemokraattinen työväestö kokoontuu pääjuhlaansa Helsingin Mäntymäelle.

Tpsl ei luota vaihtelevaan kevätsäähän, vaan on järjestänyt vappujuhlansa sisätiloihin helsinkiläiseen elokuvateatteriin.

"Imatran impi" valmis vappuna

Lähes 180 000 markkaa maksanut ja paljon keskustelua herättänyt veistos ”Imatran impi” paljastetaan vapun aattona Imatran Koskipuistossa.

Torstaina veistos asennettiin paikoilleen puistoon rakennettuun suihkualtaaseen.

”Imatran immen” on veistänyt kuvanveistäjä Taisto Martiskainen. Hän voitti nelisen vuotta sitten järjestetyn kutsukilpailun.

Björlin ja Mäenpää kaatoivat MM-miehiä

Katowice (HS)

Hollannin kumiukko Van der Paulert ei sortunut selkäpiilleen edes Eero Tapion leipäliikkeestä junttanostosta.

Suomalainen ”uusi aalto” heilautti arvojärjestyksiä kreikkalais-roomalaisen painin Euroopan mestaruuskilpailujen avauspäivänä.

Risto Björlin, 27, järjesti heti kärkeen jymy-yllätyksen kukistamalla MM-kisojen hopeamitalimiehen Christo Traikovin pistein 8—4.

Hämmästelijät siirtyivät onnittelijoiksi veteraani Aimo Mäenpään pieksettyä 100-kiloisten MM-kolmosen Marian Kolevin peräti 14—2. Bulgarian miehiä hänkin.

Arpaonni ei naureskellut Jyväskylän poliisille, sillä seuraava vastustaja on N-liiton Nikolai Jakovenko.

Kolmaskin MM-mitalitason bulgaari oli joutua suomalaisen jalkoihin. Raimo Hirvonen (48 kg) johti 3—2 vielä viimeisen minuutin alkaessa. Otti sitten voittoa varmistellessaan kolmannen passiivisuusvaroituksen ja Stoian Angelov (MM-pronssi -71) jäi yksin matolle.

Muut suomalaisvoittajat: Eero Tapio (74 kg) kukisti Hollannin kumiukon Van der Paulertin Euroopan ennätysnumeroin 35—2.

Juniorirallissa tasainen kärki

Voittaja ja palkinto: Kari Suominen ja jalustaan upotettu arvokas autonmäntä.

Ralliautoilun vuoden 1972 juniori-cupista käytiin tiukka kilpailu; voittajakolmikko pääsi tasapisteisiin. Paremmuusjärjestys kuudessa osakilpailussa ratkaisi sijoitukset tikkurilalaisen Kari Suomisen hyväksi.

Toiseksi ja kolmanneksi 70-päisestä kilpailijajoukosta nousivat Tapio Sahari ja Matti Niemi.

Cupin osakilpailut käytiin tämän vuoden puolella. Kaikki olivat korkeintaan 200 kilometrin pituisia pienoisralleja. Suomisen kartanlukijana istui hänen veljensä Reino Suominen.

Pojat ovat panneet ralleihin kaikki liikenevät rahansa. Nyt voittaja keräsi taskuunsa 1 000 markan setelinipun.

”Tämä auttaa mukavasti eteenpäin. Voitoista ei yleensä paljoa kostu. Veljeni kanssa olemme aikaisemmin saaneet osakilpailuista kuusi tupakansytytintä. Kotona ei kukaan polta.”

Siviilissä kuorma-autolla maansiirtoja ajava Suominen on rallannut vasta tämän talven.

Lämmitysvoimala Vantaalle 1973

Martinlaaksoon rakennetaan lämmitysvoimala, jonka teho on 60 megawattia. Laitoksen sähkötuotanto riittäisi peittämään Vantaan kauppalan tämänhetkisen kulutuksen.

Helsingin Ympäristön Sähkölaitos Oy on tehnyt lopullisen rakentamispäätöksen. Voimala valmistuu syksyllä 1975.

Laitoksen lämpöenergialla, joka johdetaan kaukolämpöverkkoon, lämmitetään Martinlaakson, Myyrmäen, Pähkinärinteen ja Rajatorpan alueet.

Alustavasti on suunniteltu, että 1970-luvun lopussa Vantaalle rakennetaan vielä toinen samankokoinen lämmitysvoimala. Hankkeen toteuttaminen riippuu kuitenkin Helsingin seudun atomivoimasuunnitelmien toteutumisesta.

Ydinvoimaa seudulle saataneen 1980-luvun alkuvuosina.

Upo ja Rosenlew jakoivat tuotantoa

Oy W. Rosenlew Ab ja Upo Osakeyhtiö sopivat perjantaina työnjaosta kotitalouskoneiden valmistuksessa.

Vastaisuudessa Rosenlew keskittyy kompressorijääkaappien, kaappi- ja säiliöpakastimien sekä yhdistelmäjääkaappien valmistukseen ja kehitystyöhön. Upo puolestaan erikoistuu liesi- ja kiuastuotteiden ohella pyykin- ja astianpesukoneiden sekä mankelien valmistukseen.

Sopimus merkitsee sitä, että Skandinaviaan jää vain kaksi merkittävää kylmäkalusteiden suurvalmistajaa: Electrolux ja Rosenlew. Suomessa jääkaappeja valmistaa myös Helkama, joskin sen tuotanto on oleellisesti pienempi kuin Electroluxin ja Rosenlewin.

Myös Electrolux ilmoittaa lopettavansa 150 litran lattiajääkaappien valmistuksen. Yhtiö aikoo tuottaa nämä kaapit Italiasta.

Yhtiöt ilmoittavat, että yhteistyösopimus ei aiheuta irtisanomisia. Upo tosin ilmoitti, että ylimenokautena voi tapahtua lomautuksia.

Opettajat vaativat poikkeustoimia virkojen turvaksi

Tilapäisjärjestelyjä peruskoulun siirtymävaiheen ajaksi mm käsityö- ja kotitalousopettajien virkojen turvaamiseksi esittää Suomen opettajain liitto (SOL).

SOL:n mukaan koulu-uudistuksessa saattaa syntyä tilanteita, joissa kansakouluasetusta noudattavissa kouluissa opettajanvirka joudutaan lakkauttamaan, vaikka se on perustettava peruskouluun uudestaan.

Vuodesta 1969 lopettanut yli 150 leipomoa

Vuodesta 1969 lähtien on yli 150 leipomoa lopettanut toimintansa tai vaihtanut omistajaa.

Tämä on johtunut suurelta osalta koko tämän ajan jatkuneesta hintasäännöstelystä, jossa elinkustannusten nousua on pyritty hillitsemään pääasiassa vain kotimaiseen elintarviketeollisuuteen kohdistuvin toimenpitein.

Näin todetaan Leipurien Tukku Oy:n vuosikertomuksessa viime vuodelta.

Salt-romanssi Helsingissä

Everstiluutnantti William Barlowin mielestä suomalaisten kanssa on helppo tulla toimeen. ”Täällä suhtaudutaan terveesti elämään ja kanssaihmisiin. Morsiamellani on juuri näitä hyviä, harvinaisia ominaisuuksia”, hän sanoo Tuulastaan.

Salt-neuvotteluissa on tänä keväänä oma romanttinenkin vivahteensa.

Yhdysvaltain valtuuskuntaan kuuluva everstiluutnantti William J. Barlow on Helsingistä löytänyt itselleen viehättävän, tummasilmäisen Tuula Tommilan.

Häitä vietetään ensi viikon lauantaina. Kihloihin nuoripari meni viime elokuussa, kun ensitapaamisesta oli kulunut kuukauden verran.

”Sihteerini esitteli meidät toisillemme”, kertoo USA:n ilmavoimissa palveleva sulhanen.

Myös toisessa Salt-neuvottelupaikassa Wienissä vietetään ensi viikolla häitä. Osapuolina ovat Yhdysvaltain valtuuskunnan sihteerineitonen ja wieniläinen arkkitehti.

”Kuulin, että he puolestaan tutustuivat toisiinsa luistelukentällä”, everstiluutnantti Barlow hymyili.

William Barlown koti on Jacksonvillessä Floridassa, jossa hän kuitenkaan pariinkymmeneen vuoteen ei ole asunut. Hän on palvellut viimeksi Alabamassa ja sitä ennen mm. Japanissa ja Uudessa Meksikossa.

Siirtyminen toisiin oloihin ei huoleta Tuula Tommilaa, vaikka sulhanen hänen puolestaan vähän aprikoikin Floridan trooppista ilmastoa.

”Mutta sinnehän emme asetukaan kuin vasta joskus 10—30 vuoden kuluttua”, he arvelevat.

Pietarsaaresta meritie Uumajaan

Pohjoisin meritie Suomen ja Ruotsin välillä avautui perjantaina, jolloin Jakoblines aloitti liikenteen Pietarsaaren ja Uumajan välillä Bore kolmosella noin kolme viikkoa tavallista aiemmin.

Koko toukokuun liikennöi yhtiö tällä reitillä noin 14 viikkovuoroa.

Kesäkuussa yhtiö asettaa liikenteeseen toisen aluksen, autolautta Nordekin, ja avaa samalla linjan Pietarsaaresta Skellefteåhon.

Kesäkuun lopussa aloitetaan liikenne Kokkolasta Skellefteåhon, jolloin linjalla liikennöi Bore III.

Annen kuva hämmästyttää lontoolaisia

Lontoo (Erkki Arni)

Kuninkaallisen taideakatemian vasta avatussa kevätnäyttelyssä Lontoossa riippuu muotokuva, joka esittää suurta leveälieristä valkoista hattua. Hatun alla on hymyä varsin runsaan hammasrivin täydeltä.

Taulu herättää suurta uteliaisuutta: onko se prinsessa Annen muotokuva? Taiteilija Ruskin Spear ei nimenomaan myönnä sitä, mutta ei erityisemmin kielläkään.

Hymyilijättärestä ei kuitenkaan voi erehtyä. Jos se ei ole prinsessa Anne, se on ainakin hänen kaksoisolentonsa.

Spearin taulu ei sentään nostattanut niitä vihan purkauksia, joita kuninkaallisten muotokuvat tavallisesti saavat. Joko ne ovat liian kiiltokuvamaisia tai ne ovat liian moderneja, mutta hyviä ne ovat harvoin.

Tällä kertaa ainoat huomautukset koskivat kuvassa kimaltavan hammastarhan ylenpalttisuutta.

Mutta onhan prinsessalla kauniit valkoiset hampaat. Jos nyt kuva sitten esittää prinsessa Annea.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia