Meteliä ja tanssia Ullanlinnanmäellä

Ullanlinnanmäen yleisöä kiinnosti perinteinen vappurieha puheita enemmän. Toinen puhujista teki johtopäätöksensä ja jätti pitemmät puheet.

3.5. 2:00

Meteli, kananmunat ja tanssi leimasivat opiskelijain vappujuhlaa Ullanlinnanmäellä Helsingissä enemmän kuin aatteelliset puheet. Toinen puhuja oli estynyt saapumasta, hänen varamiestään uhattiin kananmunilla ja toinen puhuja katsoi asiallisen puheen tunnelmaan sopimattomaksi.

Ylioppilaslehden päätoimittaja Kari Piimies (sd) oli sovittu toiseksi puhujaksi.

”Tulin paikalle yhdeksäksi ja odottelin, että normaaliin tapaan kuuluttaja kuuluttaa. Parinkymmenen minuutin kuluttua saapumisestani olin ihmisten ympäröimänä, enkä tajunnut, että Kyösti Lallukka oli puhunut.”

”Kuulin kyllä jotakin, mutta päättelin, että yleisön joukosta joku oikeistoon lukeutuva henkilö oli noussut esiintymään. Olin odottanut tekstiä toisenlaisesta aiheesta.”

”Siinä vaiheessa, kun puhe oli loppunut, yleisö tanssi ja möykkäsi niin, että katsoin asiallisen puheen olevan tunnelmaan sopimaton. Kymmeneltä poistuin tilaisuudesta. En sanoisi, että minut olisi suorastaan estetty puhumasta.”

Toiseksi puhujaksi oli sovittu Mittenförbundetin Gunnar Niemi. Hän ei saapunut paikalle, vaan ainoan juhlassa esitetyn puheen piti kustannustoimittaja Kyösti Lallukka (Hb).

”Paikalla ei ollut kuuluttajaa eikä järjestysmiehiä ja sitä vähän ihmettelin. Kun orkesteri ja laulajat olivat esiintyneet, nousin kuitenkin puhumaan ilman kuulutusta etukäteen sovittuna aikana", sanoi Lallukka.

”Pari kolme vahvasti juovuksissa ollutta kaveria tuli materialismia vastustaessani paikalle ja yksi puhui pari minuuttia niin, ettei minun sanomaani erottunut. He olivat aseistautuneet kananmunilla, mutta sain sovituksi, että ensin puhe ja sitten munat. Sen he sanoivat, että jos sosialismia tulee, silloin lentää."

Parisen tuhatta ylioppilasta oli juhlimassa Ullanlinnanmäellä.

Tarmanganit tapasivat Tarzaninsa

Raija Kaikkonen

Ainakin sama ryhti, hymy ja viidakkohuuto kuin yli kahdenkymmenen vuoden takaisissa filmeissä on säilynyt Johnny Weissmüllerillä. Kuntoa hän pitää yllä uimalla päivittäin oman Floridassa olevan kuntolaitoksensa uima-altaassa.

”Yato, tarmangani, yel Tarzan yo!” on Tarzanin kieltä, ja tarkoittaa ”Katsokaa, valkoiset miehet, tässä Tarzan ystävänne!”

Tiistaina puhuttiin Suomessakin Tarzanin kieltä, kun kuuluisin Tarzan-filmien sankari, Johnny Weissmüller, teki muutaman tunnin pikavisiitin Helsinkiin.

Jotain tarzanmaista tässä 30- ja 40-luvun elokuvasankarissa yhä on, vaikka 67-vuotiaana ei edes Tarzan ja huippu-uimari pysty hyppimään liaaneilla taikka uimaan kilpaa krokotiilien kanssa. Jos ei muuta, niin ainakin hymy ja Tarzan-huuto olivat tallella.

Yhteensä 23 filmissä Tarzania esittänyttä Johnny Weissmülleriä pitävät useimmat ainoana oikeana Tarzanina, kaikkein komeimpana, urheimpana ja jännittävimpänä. – –

Weissmüllerin oli määrä uida Kalastajatorpan altaassa lehdistön iloksi, mutta Tukholman kilpailu oli vienyt häneltä voimat ja pohjolan kylmyys tuonut flunssan alun. – –

Filmeissä Tarzan-huuto on juuri Weissmüllerin keksintöä. Samoin hän kehitti ensimmäisenä puhuvana Tarzanina legendaarisen suurten apinoiden kielen, joka oli hieman muunneltua afrikkalaista Swahilin kieltä.

Weissmüller kertoi, että filmeissä hän taisteli elävien krokotiilien kanssa, ainakin matalassa vedessä. Leijona, jonka kanssa hän poikkeuksetta joka filmissä taisteli, oli myös aito, joskin hyvin opetettu.

Yksikään Tarzan filmi ei ole tehty oikeassa viidakossa, eikä Weissmüllerkään ole filmausaikoinaan koskaan nähnyt oikeaa viidakkoa. Vasta vuosia myöhemmin hän on käynyt Afrikassa tutustumassa ’ympäristöönsä’.

Venepaikkoja odotettiin läpi yön Helsingissä

Vapunvietto vaihtui Helsingin veneilijöillä laituripaikan jonottamiseen. Merisataman ja Ramsaynrannan venepaikkoja odottivat innokkaimmat läpi yön.

491 vapaan paikan jako alkoi tiistaiaamuna seitsemältä, jolloin Kallion virastotalon ala-aulassa jonotti 120 virkkua veneen omistajaa. Iltaan mennessä paikkoja oli mennyt noin 150.

Loput vapaat laituripaikat voi käydä varaamassa urheilu- ja ulkoilutoimistossa, Kallion virastotalon 10. kerroksessa.

Suomen Ällitälli nauratti Montreauxin yleisöä

Montreaux (Eeva Järvenpää)

Suomalaisten mieliala Montreauxin Kultaisen Ruusun festivaalissa on nyt korkealla, sillä Yleisradion edustusohjelma Ällitälli näyttää menestyvän hyvin.

Räjähtävät naurunpurskahdukset säestivät ohjelmaa tiistaina, kun kansainvälinen lehdistö ja televisioväki kokoontui katsomaan kilpailuohjelmaa.

Torstaina luovutettavasta festivaalin pääpalkinnosta kultaisesta ruususta kamppailevat nyt lähinnä Englannin kaupallisen televisioyhtiön ITV:n tuottama Marty Feldman-show, BBC:n valmistama tv-sarja The Goodies, Tanskan ja Länsi-Saksan ohjelmat sekä Ällitälli, jota myös povataan palkintosijoille.

Suomi pitää yllättävän hyvin pintansa viihdeohjelmien kansainvälisessä kilvassa, jonka taso ainakin Montreuxin festivaalin näytön mukaan on sangen heikko.

Euroopan ehkä kyvykkäimmän tv-yhtiön BBC:n viihdeohjelmien päällikkö onnitteli Ällitällin ohjaaja Pertti Reposta kilpailun hauskimmasta ohjelmasta ja ihmetteli suomalaisten taitoa tehdä pienimuotoista, pelkistettyä viihdettä, johon ei suurten tv-maiden tavoin ole käytetty rahaa, aikaa ja mahtavaa tekniikkaa.

FBI:n päällikkö kuollut

Washington (Reuter)

Edgar Hoover, joka toimi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kiisteltynä päällikkönä lähes 48 vuoden ajan, kuoli yllättäen maanantain ja tiistain välisenä yönä.

77-vuotias Hoover kuoli hiljaa kotonaan luonnollisen kuoleman, ilmoitti virkaatekevä oikeusministeri Richard Kleindienst tiistaina.

Presidentti Richard Nixon, joka oli Hooverin henkilökohtainen ystävä, oli ilmeisen järkyttynyt tämän kuolemasta. Hän määräsi liput puolitankoon kaikissa liittovaltion rakennuksissa.

”Hän oli todellinen legenda jo elinaikanaan”, Nixon sanoi ystävästään.

”Hän oli miljoonille kaiken ajamansa hyvän, rohkeuden, isänmaallisuuden ja rehellisyyden vertauskuva ja ruumiillistuma”, Nixon sanoi.

Suomi ja Ruotsi helpottavat rajanylitystä

Rajanylityksen mahdollisuudet lisääntyivät Suonien ja Ruotsin maarajalla Tornionjokilaaksossa toukokuun alussa. Lievennys hyväksyttiin Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Helsingissä viime helmikuussa.

Uudet määräykset lisäävät rajaseudun asukkaiden ja Länsi-Lapissa liikkuvien retkeilijöiden rajanylitysoikeuksia. Niinpä rajaseudun asukkaat saavat Enontekiössä ja Muoniossa ylittää valtakunnan rajan muualtakin kuin tulliteitä tai ylikulkupaikkoja pitkin. Kunnilla on rajaa Ruotsin kanssa lähes 300 kilometriä.

Kolarin, Pellon, Ylitornion, Karungin, Alatornion ja Tornion asukkaiden pitää yleensä ylittää raja tulliteitä tai ylikulkupaikkojen kautta. Ylityspaikkoja on näissä kunnissa 46.

Tulli- ja poliisiviranomainen voivat myöntää luvan rajanylitykseen muualtakin. Vapaan ylityksen ehtona on, ettei kulkijalla ole tullattavaa tavaraa.

Tuntureilla ja erämaassa vaeltavat retkeilijät voivat ulottaa reittinsä yli rajan, kun he liikkuvat Kilpisjärven kolmen valtakunnan rajapyykin ja siitä 25 km etelään olevan Keinovuopion kylän välillä.

Turun satamaterminaali vihitään jo toukokuussa

Turun matkustajalaiva- ja autolauttasalamaan on valmistunut kahdeksankulmion muotoinen ajanmukainen matkustajaterminaali ”Otkantti”, joka otetaan käyttöön noin kolmen viikon kuluttua. Terminaalista matkustajat pääsevät katettuja käytäviä pitkin laivaan ja sieltä pois. – Taustalla näkyvää linnan sivuitse kulkevaa katua jatketaan suoraan satamaan, pienet puurakennukset puretaan sen tieltä pois.

Turku (HS)

Turun sataman uusi matkustajaterminaali, Otkantti, on valmistumassa. Se vihittäneen käyttöön kolmen viikon kuluttua. Silja Line on investoinut rakennukseen noin yhdeksän milj. markkaa.

Otkantti on kahdeksankulmion muotoinen ja sieltä johtavat katetut, lasiseinäiset käytävät laivoihin.

Matkustajaterminaaliin tulee kahvio, jossa on toista sataa paikkaa. Niin ikään siihen tulevat kaikki muutkin tarpeelliset yleisön, yhtiön ja tullin tilat.

Silja Line on vuokrannut satama-alueen Turun kaupungilta. – –

Turun sataman kautta kulkee vuodessa toista miljoonaa matkustajaa, ja nykyiset matkustajatilat ovat käyneet ahtaiksi. Satamassa ei ole ajanmukaisia ja tilavia odotustiloja kahviosta puhumattakaan.

Seurattava esimerkki

Kunnallista kodinperustamisavustusta aiotaan Hyvinkäällä ryhtyä jakamaan vähävaraisille avioliiton solmineille. Tämä on seuraamisen arvoinen aloite myös muille kunnille. Onhan perhekustannusten alentamisen tarve juuri avioliiton alkuvaiheissa tavallisesti erityisen suuri.

Valtio ei osaltaan ole tehnyt paljoakaan auttaakseen nuoria pareja selviytymään vaiheesta, johon useimmiten kuuluu myös ensimmäisen lapsen syntyminen.

Hedelmät kallistuvat

Tuoreiden ja kuivattujen hedelmien hinnat nousevat.

Lopulliset laskelmat hinnankorotuksista valmistuvat myöhemmin. Hintaneuvoston hintajaosto hyväksyi tiistaina laskelmapohjan: sekä tukku- että vähittäiskaupan palkkioita korotetaan yhden prosentin verran.

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistettua päätöksen kallistuvat mm. omenien, appelsiinien, mandariinien, banaanien, sitruunoiden, päärynöiden ja rusinoiden hinnat.

Kunnalliseläinlääkärien taksoihin hyväksyttiin 11 prosentin korotus. Niinikään säiliöautojen kuljetusmaksut kohoavat 10,5–11 prosenttia. Tämä koskee lähinnä polttoainetta kuljettavia autoja.

Kotimaisten traktorien hinnat nousevat 4,5 prosenttia.

Koonnut: Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia