Hurjaa vaalihumua Italiassa

Palvelukseen halutaan: Hallitus

Ajurihevosta tuskin kiinnostaa, mutta parempaakaan katseltavaa ei Rooman seinillä ole kiihkeän vaalikampanjan siirtyessä loppusuoralleen.

6.5. 2:00

Lauri Karén, Rooma (HS)

Okranvärinen vanha Montecitorion palatsi kaikuu rakennustyöläisten vasaroiden iskuista. Ehostustilaisuus on ollut liian hyvä, jotta se olisi kannattanut jättää käyttämättä.

Italian parlamentin alemman kamarin, edustajainhuoneen tyyssija on tyhjillään ja 630 ”onorevolea” 315 senaattorin lisäksi taistelee ympäri Italiaa maineesta ja vallasta tai yksinkertaisesti vain paluustaan Roomaan.

Melu, joka ampuu kuin konekivääreillä jatkuvasti rumpukalvoja saaden tottumattoman tuntemaan itsensä suorastaan fyysisesti merisairaaksi, on noussut vaalihuuman mukana desibelien hirmumyrskyksi.

Vaalipropaganda-autot kiertelevät iskuryhminä katuja pitkin Roomaa yrittääkseen iskeä kovaäänisillään nimiä ja listanumeroita maailman meluisimman pääkaupungin asukkaiden päähän.

– –

Jatkuvan toistamisen voimalla tietyt sanat ja teemat tunkevat läpi kuin panssarinyrkin ammukset: ”väkivalta”, ”järjestys”, ”marxismi”, ”fasismi”, ”vapaus”, ”kommunismi”, ”totalitaarisuus”.

Demokratia on Italiassa puoluekratiaa. Ja puoluekratia ei ole vielä milloinkaan viettänyt sellaista riemujuhlaa kuin nyt.

– –

Tässä on Italian koko vaalien ydin. Saada aikaan hallitus, joka kestäisi.

Italiaa vaivaavien suunnattomien taloudellisten ja yhteiskunnallisten ongelmien olemassaolosta tuskin tietää. Ulkopolitiikasta ei puhutakaan. Avioerolakia koskeva kansanäänestys on yksinkertaisesti unohdettu kuvioista vuoden päähän.

Italian kriisi on pelkistetty suurimpaan yhteiseen tekijäänsä, puoluesirkukseen.

Paperitehtaiden ja kirjapainojen toiveuni: lukemattomat vaalimainokset ja muu krääsä kattavat Italian pääkaupungin katuja.

Sauna ja allas riidan aiheena

Eduskunta antoi perjantaina valtioneuvostolle käskyn eduskuntatalon lisärakennuksen käytännön rakennustoimien aloittamisesta.

Päätös oli periaatteessa yksimielinen, mutta sitä edelsi kiivas väittely lisärakennukseen suunnitellun saunan ja uima-altaan tarpeellisuudesta. Sananvaihdossa olivat vastakkain Smp ja muut.

Saunakeskustelun aikana vedottiin mm. työmiehen asiaan, kansanedustajien puhtauden tarpeisiin ja siinä sivussa pohdittiin mm. fascismin olemusta.

Lisälöylyt heitti eduskunnan ainoa helikopterinomistaja toivomalla kulkuneuvolleen laskeutumispaikkaa.

– –

Ralf Friberg (sd) valitteli sitä, että keskustelun taso laskeutui tälle ”savusauna- ja helikopteritasolle” ja piti onnena sitä, ettei lisärakennusta rakenneta eduskunnan keskustelun mukaan.

”Ne 200” on nimeltään eduskunnan lisärakennuksen suunnittelussa järjestetyn arkkitehtikilpailun voittaja. Perjantaina eduskunta hyväksyi kansliatoimikunnan esityksen ja siihen liittyvän valtiovarainvaliokunnan mietinnön, joilla määrätään käytännön rakennustoimet aloitettaviksi kiireellisesti.

Kuvapuhelin käyttöön Suomessa jo v. 1975

Kuvapuhelin on tulossa Suomeen lähivuosina.

Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa ja teknillisessä korkeakoulussa tehdään parhaillaan tutkimuksia, joissa pyritään saamaan aikaan ns. integroitu puhelinverkko. Sellainen verkko tekee mahdollisiksi kuvapuhelut sekä mm. tietokoneitten väliset puhelut.

Teknillisen korkeakoulun tietoliikennetekniikan professori ja valtion teknillisen tutkimuskeskuksen puhelinteknillisistä tutkimuksista vastaava professori Kauko Rahko uskoo, että kuvapuhelimet ovat käytössä Suomessa jo 1975.

Integroidun puhelinverkon tutkimukset on juuri aloitettu Suomen akatemian varoin. Tutkimuksella pyritään erityisesti selvittämään tällaisen puhelinverkon laitteisiin liittyvää standardisointia.

Suomen ensimmäinen kuvapuhelin on koekäytössä teknillisen korkeakoulun puhelinlaboratoriossa. Kuvan laatu on yhtä hyvä kuin televisiossa. Professori Kauko Rahkon mielestä kuvapuhelimeen olisi kuitenkin saatava värikuva, joka kertoisi paljon enemmän.

Jeesus-liike Münchenin kisoihin

Amerikkalainen Jeesus-liike valmistelee ensi kesäksi mittavaa Euroopan ristiretkeä.

Operaation päätilaisuus järjestetään Münchenin olympialaisten yhteyteen. Tarkoitus on, että 300–500 amerikkalaista ja vähintään saman verran eurooppalaisia Jeesus-nuoria aloittaa ”olympialähetyksen” suurella mielenosoituksella silloin, kun olympiatuli tuodaan kisoihin.

Ympäri maailmaa valmistetaan parhaillaan jaettavaksi miljoonia kirjoja ja lehtiä. Niiden jakelua jatketaan joukkovoimalla vielä avajaisissa tapahtuvan ”one way” (yksi tie) -mielenosoituksen jälkeen.

Toukokuun 16. päivänä tulee Suomeen noin 30 Jeesus-nuorta, noin puolet keski-lännestä kotoisin olevasta ryhmästä, joka saapui keskiviikkona Kööpenhaminaan.

Tämä ryhmä hajaantuu pohjoismaihin. Suomeen saapuvia johtaa suomalaissyntyinen Jim Palosaari, Millwaukeen Jeesus-kommuunin johtaja.

”Suomen vierailun aikana järjestetään tilaisuuksia eri luterilaisten seurakuntien suojissa. Lisäksi pidetään rock-konsertteja, joissa esiintyy varsin tunnettu ’Herran karitsat’ -niminen yhtye. Tarkoitus on, että nuoret vierailevat myös Kirkon nuorison valtakunnallisilla helluntaijuhlilla Mikkelissä”, kertoi Suomen vierailua järjestänyt Kuva ja Sana -kustannusliikkeen toimitusjohtaja, saarnaaja Leo Meller.

Äidin tupakanpoltto vaarallista lapselle

Raskauden aikainen tupakanpoltto saattaa vaarantaa lapsen hengen synnytyksen yhteydessä.

Selviä todisteita on olemassa siitä, että äidin tupakointi joka tapauksessa vahingoittaa sikiötä ja voi vähentää lapsen syntymäpainoa noin 200 grammaa.

Äskettäin esitti englantilainen professori N. R. Butler väitteen, että Iso-Britanniassa pystyttäisiin vuosittain pelastamaan 1 500 vastasyntyneen henki, jos lasten äidit olisivat raskauden aikana polttamatta.

Aftonbladet kertoo, että Ruotsissa on saatu vastaavia tutkimustuloksia. Niiden mukaan maassa kuolee vuosittain 200 lasta äitien tupakoinnin seurauksena. Tämä merkitsisi, että maassa syntyy viikoittain neljä tupakan elinkelvottomaksi tekemää lasta.

Raskauden jälkipuoliskon aikainen tupakointi on erityisen vaarallista.

Humalaiset ongelmana

Välitön hengenvaara oli 0,7 prosentilla Töölön sairaalan tapaturmapoliklinikalle tulleista potilaista.

Tapaturma-aseman potilaista kaikkiaan 91 prosenttia oli välittömän hoidon tarpeessa.

Tiedot ovat sairaalassa tehdystä laajasta toimintatutkimuksesta, jonka tuloksia pyritään käyttämään mm. alueellisen tapaturmapalvelun suunnittelussa.

– –

Kuormituksen vuosittain lisääntyessä ei sairaalahoitoon ole otettu yhtä lievästi loukkaantuneita kuin aikaisemmin. Potilaita on myös ohjattu muualle jatkohoitoon aikaisempaa useammin.

Apulaisylilääkäri Antti Alho toteaakin, että tapaturmien lisääntymisen aiheuttama paine on tuntunut tuntuvimmin juuri Töölön sairaalassa.

– –

Kaikista aseman potilaista oli joka kymmenes alkoholin vaikutuksen alaisena, näistä kaksi kolmasosaa vahvassa humalatilassa.

Tri Alho huomauttaakin, että runsaasti alkoholia nauttineet, päänsä loukanneet potilaat ovat ongelma jo pelkästään koko tapaturma-aseman ilmapiirin kannalta.

Alho sanoo, että humalaiset potilaat ovat eittämättä olleet hoidon tarpeessa, mutta että järjestely, jossa tämä asiakasjoukko rasittaa tiukasti mitoitettua henkilökuntaa, ei ole tyydyttävä.

Joka kymmenes Töölön sairaalan tapaturma-asemalle tuleva on humalainen.

Mänttä ja Lieksa kaupungeiksi

Ensi vuoden alussa muuttuvat Mäntän ja Lieksan kauppalat kaupungeiksi. Tasavallan presidentti antoi perjantaina asetukset kaupunkien perustamisesta.

Mäntän asukasluku on 7 445 ja pinta-alaa noin 60 neliökilometriä. Mänttä tuli kauppalaksi vuonna 1948. Veroäyri kauppalassa on 14 penniä.

Tulevaan Lieksan kaupunkiin liitetään Pielisjärven kunta. Asukasluvuksi tulee tällöin 21 895. Molempien kuntien veroäyri on tällä hetkellä 15 penniä.

Jos ei tule kilpailukieltoa...

Oulu (HS)

Hiihtäjä Eero Mäntyranta haluaa saada huumejuttunsa päätökseen mahdollisimman pikaisesti.

”Jos asia lykkääntyy syksyyn, on kaikki pilalla. En enää ehdi kuntoutua ensi kaudeksi”, kertoo Eero.

”Asiasta on kuitenkin saatava selvyys: joko kilpailukielto tai vapautus. Jos tulee kilpailukielto, lopetan ilman muuta. Ei enää tämän ikäisen ole mieltä odotella vuotta”.

”Jos saan vapautuksen, aion harjoitella tosimielessä. Tämä on ollut haaste, tosin ikävä, ja haluan näyttää”, vakuuttaa Mäntyranta.

Jos Mäntyranta pääsee harjoittelemaan, hän suunnistaa ensi syksynä Espanjaan Välimeren maisemiin, jossa on ihanteelliset harjoitusolot. Tässä mielessä hän oli vasta neljä päivää Malagassa katselemassa paikkoja.

”Nyt on kaikki kiinni Hiihtoliiton kannasta. Tähän mennessä sieltä ei ole kuulunut mitään elonmerkkiä.”

Stressitön poliisi

Jukka Kajava

Sheriffi McCloud -sarja kertoi surullisen tarinan poliisista, joka melkein turhautui.

Hänet kun oli määrätty päivävuoroon, eikä päivävuorossa tapahdu juuri verettömiä taskuvarkauksia kummempia rikoksia.

Niinpä sheriffi McCloud päätti kertoa esimiehelleen tuskaisesta olostaan ja kertoikin. Ja katso: sheriffi McCloud pääsi yövuoroon.

Siitäkös sheriffi ilostui, eikä ensimmäistä murhaakaan tarvinnut odotella kauaa. Turhaumat ja masennukset unohtuivat hetkessä, kun kuulu viuluniekka murhattiin ja toinen pidätettiin.

Tämä toinen kuitenkin soitteli sellissään niin kauniisti viuluaan, että sheriffi oivalsi välittömästi nuorukaisen syyttömäksi. Oivallusta vahvistivat syytetyn muusikkoystävät, jotka hekin olivat taiteilijoita ja siis kummallisia, haihattelevia, hieman koomisia.

Eihän sellaisista ihmisistä murhaajiksi ole.

Aikansa rehkittyään, juoksenneltuaan ja ammuskeltuaan sheriffi löysikin oikean murhaajan.

Asiaankuuluva hurja takaa-ajo nähtiin, rikolliset paiskattiin putkaan ja viulisti pääsi jälleen soittelemaan.

Meillä Suomessa poliisi on iloinnut Alkon lakosta ja erinäisten rikosten vähenemisestä.

Yhdysvalloissa tilanne näyttää olevan päinvastoin: Sheriffi McCloudin mukaan vain kunnon murha poistaa poliisin stressin.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia