Aamiainen, joka ei jätä kylmäksi

Englantilaisen keittiön erikoisuus on joillekin unelma ja toisille painajainen

Englantilainen aamiainen: Pekonia, porsaanmakkaraa, paistettua kananmunaa, paahtoleipä, perunavohveleita, papuja tomaattikastikkeessa, paistettuja herkkusieniä, paistettu tomaatinpuolikas ja sipulirenkaita.

12.5. 2:00

Juha Sainio

Voisiko englantilaisen keittiön aarteistosta kertovan kirjoitussarjan aloittaa osuvammin kuin syventymällä englantilaisen aamiaisen saloihin, mietin mielessäni, kun Ray laskee eteeni runsaan näkemyksensä tästä englantilaisen ruuanlaittotaidon maailmankuulusta kiteytymästä.

Nyt puhutaan täydestä englantilaisesta aamiaisesta, eikä mistään Lontoon hotellien tarjoamasta kevyestä terveysversiosta.

Ruthin Housen ruokalistallakin varoitetaan heti alkuun kaiken maailman harrastelijoita: ”Jos aiotte käydä lounaalla, tilatkaa pieni aamiainen.”

– –

Vaikka englantilaisessa aamiaisessa on huomattavasti kasvikunnan tuotteita, se ei ole mikään kevyt-ateria, sillä kaikki on riittävässä rasvamäärässä paistettua.

Kalorimäärä on ehkä 1 500. Vai olisiko 2 000?

Mieleen juolahtaa Viisikko-kirjasarjan lapsijoukko, joka ahtoi loputtomilla retkillään kitoihinsa uskomattomat määrät eväsvoileipiä ja inkivääriolutta.

Tulikohan heistä aikuisina englantilaisen aamiaisen vannoutuneita ystäviä?

Kävikö heille vanhemmiten niin kuin sille pohjoiskarjalaiselle miehelle, joka otti ja kuoli yhtäkkiä, vaikka oli koko ikänsä ollut niin terve mies, ettei ollut edes lääkärissä käynyt?

Elämää kiekon ehdoilla

Johanna Lahti HS

”Ajatella, että Helsingistäkin saa meksikolaista ruokaa”, hämmästelee Nicole Cross, Kanadan maajoukkueen ja Tampa Bayn puolustajan Cory Crossin vaimo.

”Vitsailin siitä tarjoilijallekin, joka kuitenkin pahoitteli, ettei osaa tarpeeksi hyvää englantia. Minähän olin tyytyväinen, että hän yleensä puhui englantia.”

Jos ei pelaajilla ole liiemmälti aikaa ihmetellä kisakaupungin oloja, niin mukaan päässeet kanadalaisrouvat ovat suhanneet viikon päivät ympäri Helsinkiä ja Uuttamaata.

Sunnuntaiaamupäivä kului ihastuttavaksi havaitussa Porvoossa, jonne on tarkoitus palata vielä kauppojen aukioloaikana.

Lisäksi vaahteralehtimaan vaimoväki on käynyt kaupunkikierroksella, Suomenlinnassa ja lasitehtaassa. Ja tietysti ostoksilla.

”Suomalainen lasi ja keramiikka on aivan ihanaa”, sanoo Ruth Murray, valmentaja Andy Murrayn puoliso ja rouvaryhmän johtaja.

”Niin ja sitten ne lintuja esittävät pronssikorut”, lisää Alexa Recchi, Montreal Canadiensin laitahyökkääjä Mark Recchin vaimo.

– –

Enimmäkseen kolmikko on tyytyväinen elämäänsä, vaikka tällä hetkellä kaikki tapahtuu aviomiehen työn ehdoilla.

”Tietenkin voi voivotella, että ei voi luoda omaa uraa, mutta toisaalta uskon, että moni ihminen olisi mielellään minun asemassani”, sanoo design-aurinkolaseihin ja -käsilaukkuun sonnustautunut Cross.

Nicole Cross, Ruth Murray ja Alexa Recchi ovat tykästyneet turvalliseen ja rauhalliseen Helsinkiin.

Rakennustyön laatu on Suomessa yhä kurjalla tolalla

Antero Mukka

Suomessa rakennetaan halvalla ja nopeasti.

Koko ajan kiristyvät aikataulut ja leväperäinen aliurakointi tuottavat jälkeä, jota esimerkiksi Ruotsissa ei ole sulatettu vuosikausiin.

Suomalaisrakentajat ovat hakeneet naapurista oppia muun muassa kosteusongelmien hallintaan. Hometalojen suma on patistanut firmat luomaan myös omia laatujärjestelmiä.

Samalla töitä on kuitenkin alettu puskea entistä tehokkaammin. Asuinkuutiota kohti työtä tarvitaan kolmannes siitä, mitä 1980-luvulla.

Rivirakentajien kokemukset tämän päivän työmailta ovat karua kuultavaa: mestari patistaa tinkimään kosteussulusta, betoni ei ennätä kuivua ja laattatöitä tehdään paukkupakkasella.

YIT-Yhtymä on hakenut Ruotsista oppia kosteuden hallintaan. Muurari Seppo Salmelin laatoittaa uuden kerrostalon kylpyhuoneita Helsingin Hermannissa.

Olohuone mannertenvälisen ydinohjuksen siilossa

Tomi Ervamaa, Keene, Kansas

Aavalla Itä-Kansasin tasangolla piirtyy taivaanrantaan kaksi ylhäältä hammastettua tornia.

Yksinäiset rakennelmat näyttävät keskellä rannatonta ruohikkomaata kuin Disneylandista karanneilta.

Tornit on tehty ohjustukikohdan polttoainesäiliöistä. Ne ovat Edward ja Dianna Pedenin kodin ainoa maanpäällinen osa, sillä Pedenit asuvat hylätyssä mannertenvälisen Atlas E -ohjuksen siilossa, joka rakennettiin tukevasti maan alle.

”Kaivoimme säiliöt esiin, emmekä tienneet, mitä niille voisi tehdä. Ystävämme ehdotti, että ne näyttäisivät hyvältä torneina”, Dianna Peden kertoo.

Koululaisten puheterapeutti Dianna on asunut ohjussiilossa kohta kolme vuotta, ja hän on silminnähden ylpeä periamerikkalaisesta pioneerihengestä, jota asuntoratkaisu osoittaa.

– –

Pedenit ovat edelläkävijöitä, sillä ainakin kahteen muuhun siiloon on nyt rakenteilla koti. Yhdessä on koulu.

Kysyntää on niin paljon, että Pedenit ovat alkaneet välittää siiloja kiinnostuneille.

Edward ja Dianna Pedenin koti on entisessä ohjussiilossa.

HKL yllätti ruusuilla ja runoilla

Ari Saarelainen HS

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen tempaus yllätti satoja naisia äitienpäivänä. HKL:n miesviisikko jakoi ruusuja raitiovaunuissa keskustassa.

”Tämä oli iloinen yllätys”, Merja Teränen sanoi. Hän matkusti kympin linjalla poikiensa Jonin ja Nikon kanssa.

”Täytyy kai äitejä joskus kunnioittaa”, Niko tuumi päivän merkityksestä.

Jakajatkin iloitsivat, vaikka kukat loppuivat ennen aikojaan.

”Ihmiset ovat olleet niin onnellisia, kun olemme kohdanneet”, ruusumies Tuomo Riskilä iloitsi.

Jo lauantaina ratikoihin oli ilmestynyt myös runoja äideille.

Hilkka Linna ja Tiny-koira yllättyivät iloisesti Esko Hytöseltä (vas.) saamastaan ruususta. Veikko Jauhiainen säesti jakelua.

Tulva motitti puolet Simon keskustan asukkaista

Mika Parkkonen HS

Puolet Simon keskustan tuhannesta asukkaasta jäi mottiin Simojoen tulvittua yllättäen sunnuntaina.

Vesi nousi lähimmälle tielle aamupäivällä kello yksitoista ja valui puolessa tunnissa metsien läpi keskustaajamaa halkovan rautatien alikulkutunneliin.

Tunneli on ainoa varsinainen kulkutie Simon Asemakylän kolmelle asuntoalueelle.

Palopäällikkö Pentti Anttila kertoo, että motissa olevilta asuntoalueilta voi liikennöidä henkilöautoilla pohjoisempana olevaa kevyen liikenteen tunnelia pitkin, mutta esimerkiksi järeämmällä palokalustolla siitä ei mahdu.

Tulva nousi yön ja aamun tunteina lauantaisen vesisateen vauhdittamana. Tulvan aiheutti jokeen syntynyt kilometrin mittainen jääpato, noin kilometrin päässä vedellä täyttyneestä tunnelista.

Teppo Nousiainen (vas.) pulikoi pyörän selässä Simojoen tulvan valtaamalla kevyen liikenteen väylällä. Perässä pinnistelevät Jukka Vilmi ja Jussi Miettunen. Simojoen jälkeen tulvia ennustetaan Tornionjokilaaksoon.

Höyryveturien romutuspäätös kuumensi tunteet Haapamäellä

Timo Siukonen, Keuruu

Tunteet käyvät kuumina Haapamäen höyryveturipuistossa, jossa äitienpäivänä alkoi kymmenes toimintavuosi.

Parhaillaan talleilla sekä hajotetaan että kunnostetaan vetureita.

Vetureiden hajottaminen liittyy Keuruun kaupungin päätökseen, jonka mukaan yhdeksän vanhaa veturia romutetaan ja kymmenen myydään. Tulot käytetään veturitallin remonttiin.

Osa höyryvetureiden harrastajista vastustaa romutuspäätöksiä ankarasti ja katsoo, että kaikki veturit olisi säilytettävä ehjinä. Nyt romutuspäätöksen herkistämät harrastajat riitelevät toimintatavoista.

Harrastajia kuitenkin yhdistää tavoite säilyttää tuleville sukupolville mahdollisimman monta alkuperäistä höyryveturia, matkustaja- ja tavaravaunua.

Puiston entinen vetäjä, Suomen Höyrykoneyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Laaksomies on pahoillaan romutuspäätöksestä, jonka vuoksi ”Keuruun kaupunki saa ansaitsemaansa huonoa mainetta”.

Vanha höyryveturi Tk-3 eli Pikku-Jumbo puuskuttaa höyryä ja odottaa katsastusta Haapamäen höyryveturipuistossa. Taustalla työmiehet purkavat varaosia romutettavista vetureista.

Seepravarsa Otto ulkoilee Korkeasaaressa

Hannele Tarkka-Tierala

Kuukauden ikäinen seepran orivarsa Otto kirmailee jo ulkosalla haistelemassa Korkeasaaren kevättä.

Mukana on äiti Ujka, jonka lämmintä maitoa seeprapoika käy lutkuttamassa nälän yllättäessä. Hiljalleen se oppii puremaan myös heinää.

Suojan ovi pidetään avoinna, jotta Otto ja Ujka voivat ulkoilla mielensä mukaan. Kylmällä ne pysyttelevät sisällä, mutta aurinko houkuttaa ne jaloittelemaan. Seeprat ovat lämpimän ilmanalan eläimiä.

Ujka oli kantava saapuessaan Tšekistä Suomeen. Varsa syntyi 8. päivänä huhtikuuta.

Hartmanninvuoriseepran orivarsa Otto saa tepastella vapaasti pihalla Ujka-äitinsä kanssa.

Aleksis Kiven kuolinmökin ulkoasusta kiistellään vieläkin Tuusulassa

Kaija Aho

Aleksis Kiven kuolinmökin ulkoasu on kesän matkailusesongin aattona noussut jälleen kiistan aiheeksi Tuusulassa.

Kunnanjohtaja Jorma Hämäläinen on kummastellut puheita, joiden mukaan Kiven mökki ei ole kuolinhetken kunnossa. Väitteiden mukaan HYY pilasi mökin vuoden 1952 korjauksissa.

”Asia pitää tutkia ja mökki palauttaa entiselleen, jos tiedot sitä vaativat”, Hämäläinen toteaa.

Tuusulan museojohtaja Marke Naski-Multanen sanoo, että virallisten tietojen mukaan mökki on nyt kuolinhetken kunnossa.

”Arvovaltainen professorijoukko suunnitteli vuoden 1952 korjaukset. Jatkuvasti tulee kuitenkin tietoa ja kommentteja, joitten mukaan mökki pilattiin korjauksissa.”

Tuusula-seuran mielestä Aleksis Kiven mökki on nykyisin pienempi kuin Kiven kuollessa.

Lauluja haudan takaa

Kuolleetkin laulajat voivat tietokoneen avulla esittää aivan uutta ohjelmistoa. Tosin vain laulajien tallenteilta uudelleen muokattu ääni, itse artisteja ei aiota kaivaa esiin.

Tallenteilta ”sämplätty” ääni voidaan muokata Oxfordin yliopiston fonetiikan tutkijan kehittämällä laitteistolla.

Laulajan alkuperäinen ääni hajotetaan ja kootaan tietokoneiden avulla periaatteessa uudelleen.

”Elvis Presley voidaan esimerkiksi saada laulamaan Spice Girlsien hittiä; voit itse laulaa harmonioita Pavarottin kanssa reaaliajassa”, kertoi Ken Lomax keksinnöstään Lontoossa.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

10.–19. toukokuuta palstalla julkaistaan uutisia 25 vuoden takaa, sillä HS ei ilmestynyt 10.–19.5.1972 Suomen Sanomalehtimiesten Liiton lakon vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia