Mercedes Benz 600 Limousine

Maailman paras ja kallein henkilöauto maksaa Suomessa vajaat 300 000 mk

Maailman kallein auto maksaa 300 000 Smk, eikä sitä valmisteta sarjatuotantona.

21.5. 2:00

Jukka Miettinen, Stuttgart (HS)

Tänään julkaistaan viimeinen osa sarjassamme ”Perheautoja kaikelle kansalle”: esittelyvuorossa on maailman paras ja kallein henkilöauto Mercedes Benz 600 Limousine.

Sarjamme aikaisempia autoja ovat olleet mm. Citroen SM ja Rolls-Royce Silver Shadow, mutta nyt esiteltävä loistomersu on ehdottomasti kaiken huippu: Suomessa se maksaisi reilusti 280 000 markkaa.

Mercedes-Benz 600:n parannettu painos Pullman maksaa jo niin monta kivitaloa, ettei sen hintaa uskalla sanoakaan ääneen.

Pullmanilla ajavat mm. puhemies Mao, Paavi, Armi Kuusela-Hilario, Onassis ja muutamat muut julkkikset.

Nämä tiedot ovat muuten luottamuksellisia: tehdas ei paljasta ainoankaan asiakkaan nimeä. – –

Matkustamon istuimet voidaan järjestellä toivomusten mukaisesti. Pullman-malliin pystytään sijoittamaan kaksi apuistuinta siten, että tilapäismatkustajat istuvat joko kasvot menosuuntaan tai selkä menosuuntaan.

Alfa-Romeo tekee kovalla vauhdilla uusia malleja, mutta Suomessa niitä nähdään aikaisintaan ensi syksynä.

Edellinen uutuus oli poikkeuksellisesti etupyörävetoinen Alfa Sud 1 200, mutta vastikään esitelty Alfetta on muiden mallien tapaan takavetoinen.

Alfetta-nimi on peräisin tehtaan voittoisasta F1-autosta, joka voitti tukuttain MM-osakilpailuja mm. Juan Manuel Fangion ohjastamana ja saavutti lopulta arvokkaan maailmanmestaruuden 1950-luvun alkupuolella.

Alfetta sijoittuu keskiluokkaan ja sen hinta Suomessa on arviolta runsaat 30 000 markkaa.

Alfetta on selvästi tunnistettavissa Alfa-Romeoksi vain suoraan edestä tai takaa: jäähdyttimen säleikön perinteellinen muoto paljastaa alkuperän.

Rautatieasemat täynnä paketteja

Autolakko on ruuhkauttanut pahasti rautateiden tavaraliikenteen. Helsingin rautatieaseman tavara-asemalla ruuhka on viikolla ollut pahempi kuin joulun edellä.

Tavaran vastaanotto on vaunujen täyttymisen vuoksi jouduttu keskeyttämään jo puolelta päivinkin. Lauantaina lähtevässä kiitotavarassa otettiin vastaan vain erittäin kiireelliset lähetykset.

Oulun asemalla odottaa selvittämistä kymmenien rautatievaunujen ruuhka. Suurin osa lakon aikana saapuneista kappaletavaravaunuista on jäänyt purkamatta Pohjolan Liikenteen automiesten ollessa lakossa. – –

Lakon alettua toista viikkoa sitten vastaanottajille toimitettiin vain helposti pilaantuvat elintarvikkeet ja mm. lääkeaineet.

Lakon kuluessa on pieniä eriä luovutettu vähitellen, ja osittain ovat vastaanottajat itse hakeneet tavaran.

Surmatutkijat toivovat huhumyllyjen loppumista

Hyvinkään kolmoissurman ratkaisu jää helluntaiksi tai pyhien yli. Lauantai-iltaan mennessä ei kolmen telttailevan pojan kuolema selvinnyt, eikä poliisi ole jutun takia suorittanut vielä pidätyksiä. – –

Keskusrikospoliisin ja Hyvinkään poliisin tutkijat jatkavat rikoksen tutkintaa myös pyhinä täydellä teholla.

Telttasurmien päätutkija, komisario Arvo Leirimaa sanoi lauantaina, että poliisi odottaa yhä lisää jutun ratkeamiseen mahdollisesti vaikuttavia vihjeitä.

Nixon lähti sovintomatkalle

Presidentti Richard Nixon lähti lauantaina Washingtonista kohti Moskovaa vakuuttuneena, että Yhdysvallat ja Neuvostoliitto voivat päästä sopimukseen suhteiden kehittämisestä useilla aloilla, ennen kaikkea strategisten aseiden rajoittamisessa.

Hän ilmoitti myös pyrkivänsä luomaan valtiovierailun aikana perustaa maailman rauhalle.

Nixon sanoi maanantaina alkavan huippukokouksen eroavan aikaisemmista amerikkalais-neuvostoliittolaisista huipputapaamisista.

Nyt on tarkoituksena päästä eteen päin varsinaisissa asioissa, kun Nixonin mukaan aikaisemmin oli usein pikemminkin kysymys hetken ilmapiiristä vailla varsinaista poliittista sisältöä.

Helluntailiikenne ylikuormitti junat

Linja-autoliikenteen lakko vaikeutti huomattavasti helluntailiikennettä: tien varret täyttyivät liftaajista, polkupyörät otettiin käyttöön ja junat varsinkin Helsinki–Turku -liikenteessä olivat ylikuormitettuja.

Valtionrautateillä ei ole vaunukapasiteettia riittävästi.

Perjantaina Helsingistä Turkuun menneessä päiväjunassa oli matkustajia noin 700, istumapaikkoja vain pari sataa. Iltajunassa Turkuun saapui lähes tuhat ihmistä, kun paikkoja oli 412.

Tampere lauantain ilman lehtiä

Tampere (HS)

Tamperelaiset sanomalehdet eivät ilmestyneet vielä lauantaina.

Aamulehteä yritettiin tehdä perjantai-iltana, mutta latojat kieltäytyivät työstä. Kansan Lehteä ei edes yritetty tehdä. Myöskään Hämeen Kansa ei ilmestynyt, sillä se painetaan Kansan Lehden painossa.

Tilanne Aamulehdessä oli toimittajalakon päättyessä kireä. Toimituksen osalta lehti olisi saatu valmiiksi, mutta latojat aloittivat korpilakon.

Töiden käynnistämisestä neuvoteltiin koko ilta tuloksetta. Iltamyöhällä kävi selväksi, ettei minkäänlaista lehteä aamuksi saada.

Salomon valittiin

Salomon on Suomen Jeesus Kristus Supertähti.

Uusin Jeesus Kristus Supertähti on paljasjalkainen helsinkiläinen, ruskeahiuksinen, sinisilmäinen, 178 senttiä pitkä ja painoltaan köykäiset 60 kiloa.

Hän on poplaulaja Salomon, jonka Reijo Paukku päätti pitkän katsastelun jälkeen monien joukosta valita Jeesus-musikaalin supertähdeksi.

Dannykin oli kuuleman mukaan yhdessä vaiheessa ehdokkaana, mutta hävisi kirkkaasti.

Ohjaaja-tuottaja Reijo Paukun mielestä Salomon-valinta meni nappiin, koska tämä laulajana on uusi ja ulkonäöltäänkin hyvin uskottava Jeesus-tyyppi.

Purevalla pupulla on seksuaalisia estoja

Hauhon pureva pupu, Juuso-jänis, omistaa kokonaisen tenniskentän puolikkaan Riihimäen Kansainvälisillä erämessuilla.

Ärhentelevä ja kiukkuinen jänis saatiin kiinni ja nyt se herättää olemuksellaan kohua ja huomiota messuyleisössä.

Ihmisiä hätyytellyt Juuso-jänö on nyt ihmisten hätyytettävänä Riihimäen erämessuilla. Sieltä se joutuu tarkempiin tutkimuksiin.

”On olemassa tuhansia teorioita siitä, miksi Juuso käyttäytyy hyökkäävästi”, sanoo riistanhoitaja Pekka Moilanen. Hän on onnistunut lyöttäytymään Juuson kaveriksi ja tuttavuus on edennyt nuuskimisvaiheeseen ja jopa silittelyyn.

Juuso on jo ehtinyt riivaantua töllistelijöihin. Niinpä se vetäytyy mielellään tenniskentän pressujen suojaan, mitä nyt välillä nuuskii ruokakuppejaan.

”Eräs teoria, jota aika monet kannattavat, on että Juuso potee seksuaalisia ristiriitoja, kiima-aika teki siitä hyökkäävän”, sanoo Moilanen.

Elokuvakierros

Perjantaina päättyneistä Cannesin filmijuhlista on tähän mennessä saapuneiden tietojen mukaan unkarilaisen Jancson ”Punainen psalmi” (josta kirjoitin näillä palstoilla jo aiemmin keväällä sen Budapestissa nähtyäni) ollut eräs juhlien suuri tapaus, samoin neuvostoliittolaisen Tarkovskin avaruuselokuva ”Solaris”, jonka filmausta seurasin viime kesänä Moskovassa Mos-filmin studiossa.

Mutta Polanskin Macbeth oli siellä pantu matalaksi, eikä meikäläistä Jarvan elokuvaa ”Kun taivas putoaa” ollutkaan kelpuutettu ohjaajien viikon ohjelmistoon. – –

Asfalttipaholaiset menossa "auttamaan" hippiekyläkuntaa.

Asfalttipaholaiset (Hell's angels) jatkaa suosittua motskuhurjimusten sarjaa yllättävän asiallisesti ja myös uusia piirteitä esitellen.

Lee Maddenin ohjaus on kiinteätä ja koko esiintyjien joukko – jota hyvin rauhallisena siirtokuntana elävät hipit kuin pärinäpaholaiset ja cowboyhenkiset kylän miehet – on saatu vaikuttamaan peräti aidolta ja tapahtumat jopa uskottavilta. – –

Parhaimpina ohjaajina palkittiin unkarilainen Miclos Jancso Punaisesta psalmistaan ja amerikkalainen George Roy Hill sodanaikaiseen muistelmaromaaniin Dresdenin tapahtumista pohjaava ”Teurastamo 5”.

Cannesin festivaalijury antoi ohjaajapalkinnon amerikkalaiselle George Roy Hillille elokuvasta "Teurastamo 5", joka pohjautuu Kurt Vonnegut jr:n samannimiseen romaaniin. Pääosia esittävät mm Michael Sacks (oik.) ja Kevin Conway (kesk.).

Rapu ja muikku

M. A. Numminen on myös niiden joukossa, jotka lähtevät juhlistamaan Mikkelin Rapu ja muikku -tilaisuutta elokuussa.

Danny ja Savonmuan Hilimakin muiden muassa ovat luvanneet esiintyä siellä.

Näitä karnevaalijuhlia vietetään tänä kesänä jo kolmannen kerran.

Suojelijana on Mikkelin kaupunginhallitus ja järjestelijänä Mikkelin Matkailu Oy, joka kaupungissa huolehtii matkailulautakunnan tehtävistä.

Pispalan sottiisi tanssittaa Tamperetta

Tampere (HS)

Toistatuhatta kansantanssijaa ja pelimannia tanssii ja tanssittaa Pispalan sottiisia Tampereella helluntain ajan.

Toista kertaa järjestettävään kansantanssin katselmukseen osallistuu myös romanialaisia, unkarilaisia, italialaisia ja ruotsalaisia tanssijoita.

Pelimannit soittavat sottiisisäveliä kaduilla, linja-autoissa, ravintoloissa, sairaaloissa, liikkeissä, teattereissa ja jäähallissa. Yleisö pääsee mukaan tanssiin kaupungilla ja jäähallissa.

Pispalan harjulla tanssi lauantaina noin 150 paria sottiisikilvan alkukilpailua.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia