Usko, älä ajattele

Jeesus-liike valloittaa maailmaa

Jeesus-liike on tullut jo Suomeenkin. Helsingin Vartiokylään on tekeillä oma tukikohta jeesuskansalle. Talo on tarkoitettu nuorille huumeiden käyttäjille.

27.5. 2:00

Hippiliike kuoli ajat sitten.

Sen tilalle syntyi Yhdysvalloissa jo ajat sitten Jeesus-liike. Nuori jeesuskansa alkoi julistaa iskulausettaan ”Jeesus elää”.

Ja Jeesus-liike levisi nopeasti Yhdysvalloista muualle, myös Suomeen, jossa asiaa on puitu niin pitkälle, että Jeesus-liike on aiheuttanut jo eduskuntakyselynkin.

Niin vain on käynyt, että amerikkalaiset Jeesus-liikkeen edustajat ilmestyivät muutama päivä sitten Helsingin katukuvaan kertomaan suomalaisille nuorille Jeesuksesta ja uudesta pelastuksesta, joka samalla tuhoaa vallitsevan yhteiskunnan.

Länsisaksalainen televisioyhtiö ZDF on tuottanut reportaasin eräästä Jeesus-liikkeen radikaaliryhmästä Yhdysvalloissa. Tämän laulavan, tanssivan ja Raamattua tutkivan radikaaliryhmän, Jumalan lasten mottona on ”Usko, älä ajattele”.

Jumalan lapset ovat irtautuneet yhteiskunnasta ja perustaneet oman kirkkonsakin. Jumalan lapset odottavat Jeesuksen tuloa ja Yhdysvaltain tuhoa.

Jumalan lasten kuuliaisuus johtajaansa kohtaan on muodostumassa uhkaksi kirkolle, amerikkalaiselle perheelle ja vallitsevalle elämänmuodolle.

Samanlainen liike on jo lähtenyt alkuun Suomessa.

Suomen jeesuskansa haluaa asettua täydellisesti yhteiskunnan ulkopuolelle, koska se ei merkitse heille mitään.

Kotimaista rockia

Kunnollisista rocklaulajista on Suomessa kova pula.

Tämä huomattiin, kun Scandia-musiikin suojissa ryhdyttiin puuhaamaan kotimaista rocklevyä.

Soittajia kyllä riitti – oli Tasavallan presidenttiä, Paradisea ja Hasse Wallia. Laulajat kun pyrkivät etupäässä olemaan iskelmätähtiä ja muita poppareita.

Tehtävä annettiin sitten popidoli Kirkalle, jonka sivuharrastus rock on iskelmien rinnalla ollut.

Nyt levy on valmis ja kulkee Kirkan nimissä otsikolla Nykyaikaa.

Itse laulajan mielestä tämä monta kuukautta kestänyt työ on ollut tärkeäksi opiksi.

Levyn alullepanijan Matti Laipion mukaan Nykyaikaa onkin Kirkan ensimmäinen vakavasti otettava levy.

– –

Musiikkia Nykyaikaan ovat säveltäneet mm. kitaristi Jukka Tolonen ja laulajapianisti Frank Robson.

Kotimaista rockmusiikkia on kuitenkin rajoitetusti. Vaikka sana pantiin kiertämään, että uusia lauluja vastaanotetaan, ei levyä saatu täyteen. Ulkomailta jouduttiin poimimaan neljä kappaletta.

Frank Robson (oik.) oli Kirkan harjoitusmestarina rockia levytettäessä. Harjoittajaa tarvittiinkin, sillä kappaleista olivat paperilla yleensä vain pelkät sanat. Monet niistä olivat runoilija Jarkko Laineen tekemiä ja varsin kankeita laulaa.

Jalkakäytävät ja puistot ovat pikkupyöräilijän maastoa

Lasten liikenneopetus on vanhemman konstaapelin Jouko Aspin työtä. Pienemmille selvitellään jalankulkuun ja pyöräilyyn liittyviä asioita. Isommat ovat jo kiinnostuneita mopolla tai moottoripyörällä ajelusta.

Kaija Ollila

Polkupyörä on monelle lapselle toiveiden täyttymys pitkän talven jälkeen, mutta turvallista paikkaa pyöräilyyn on kaupungissa vaikea löytää.

Kadut ovat hengenvaarallista aluetta pikkupyöräilijöille, jotka eivät tunne liikennesääntöjä.

Missään tapauksessa ei pientä lasta saisi laskea ajoradalle. Jalkakäytävä on jo sopivampi.

– –

Jos jokin menee vinoon, poliisi auttaa. Konstaapeli Teuvo Siiriäisen valvonnassa on liikennekentällä 15 autoa, viisi normaalikokoista pyörää, kolme kolmipyörää ja kymmenkunta ihan pienten lasten pyörää. Koulujen lisäksi lastentarhat käyttävät hyväksi liikennekentän palveluksia.

Liikenneopetusta saa kätevästi lasten liikennekentällä Nordenskiöldinkadun varrella Auroran sairaalan vieressä. Paikka on auki arkisin klo 9—15.

Touko- ja syyskuu on varattu aamupäivisin koululaisille, jotka tulevat kentälle luokittain tunniksi kerrallaan.

Opettajina on kaksi liikennepoliisia, ja lapset saavat ajella melkein oikeilla autoilla, eri kokoisilla polkupyörillä tai sitten esittää jalankulkijaa. Vuorotellen tietenkin.

Vuodessa kentällä käy 50 000 lasta.

Ajokorttia ei kysytä lasten liikennekentällä autoilijalta, vaikka liikenneasioita opetellaankin. Tapanilan kansakoulun ekaluokkalaistytöillä yhteistyö pelaa: toinen ohjaa, toinen vilkuttaa suuntaa.

Salonkeja ja vauhtia kiskoille

Iloiset värit, pehmeät tuolit, hyttiosastot ja tupakkasalonki mukavoittavat junamatkoja Helsingistä Ouluun ja Kuopioon sunnuntaista lähtien.

Tällöin lähtevät uudet erikoiskiitojunat liikkeelle.

Ouluun mentäessä ensimmäinen pysähdyspaikka on vasta Tampere, taival sinne taittuu alle kahdessa tunnissa.

Kuuden hengen hyttiosastot ovat toistaiseksi vain ensimmäisen luokan mukavuuksia, samoin kymmenen hengen tupakkasalonki.

Hyttejä kuitenkin suunnitellaan myös toiseen luokkaan.

Tupakkasalongin istuimet ovat pehmeät ja mukavat, väriltään lämpimän oranssinpunaiset. Salongin keskellä on neljä pyörivää nojatuolia.

Autokauppa vilkastui edelleen huhtikuussa

Autokauppa oli vilkasta huhtikuussa, vaikkakin edellisvuoden huhtikuun rekisteröintiluvuista jäätiin melkoisesti jälkeen.

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin nyt 8 602, vuosi sitten huhtikuussa rekisteröityjen autojen määrä kohosi 10 052:een.

Huhtikuun myyntivalttina pysytteli muutaman edelliskuukauden tapaan Lada. Mutta vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana on kuitenkin eniten myyty auto Fiat 600.

Fiat syrjäytti nyt Volkswagen 1300:n myyntitilastojen ykköspaikalta, jota VW hallitsi koko alkuvuoden.

”Smolnan” naapuritalon tilalle uusi rakennus

Helsingin Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmauksessa vastapäätä valtioneuvoston juhlahuoneistoa ”Smolnaa” sijaitseva rakennus puretaan, ja tilalle tehdään uusi nykyistä korkeampi talo.

Vanha rakennus on Säästöpankkien eläkekassan omistuksessa liike- ja toimistotiloina.

Asemakaavaosasto on puoltanut suunnitelmaa, mutta kaupunkisuunnittelulautakunta on jättänyt asian pöydälle.

Kulmatontilla sijaitsee nyt kolmikerroksinen vv. 1880—1883 rakennettu päärakennus.

Tämä Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmauksessa sijaitseva Säästöpankkien eläkekassan omistama liike- ja toimistorakennus puretaan. Tilalle rakennetaan uusi talo.

Kevään viimeinen pop-konsertti

Raimo Möysä

Rockia, folk-rockia ja folkia tarjosi kevään viimeinen pop-konsertti Helsingissä.

Samassa järjestyksessä kulki myös äänenvoimakkuus. Englantilaisen Mott The Hooplen korvia särkevästä jytä-jytästä folk-laulaja Steve Tilstonin vaisuun kitaranäppäilyyn.

Ja äärimmäisyyksien välistä löytyi odotetusti konsertin musiikillisesti paras anti: Fairport Convention.

Edellisen kerran Fairport vieraili vajaa vuosi sitten Turun rock-festivaaleilla. Silloin yhtye kohosi yhdeksi yleisön suurimmista suosikeista ja koko festivaalien korkeatasoisimmista esiintyjistä.

– –

Mott The Hoople oli lähes kaikessa Fairportin vastakohta.

Yhtyeen esiintyminen oli suurieleistä, suuriäänistä ja musiikillisesti köyhää. Mikään suuri yhtye ei Mott The Hoople ole. Meno on raskasta, eikä yhtyeessä ole yhtään huippumuusikkoa.

Kaikesta huolimatta Hoople jätti itsestään positiivisen kuvan.

Musiikki on selvää kovaa rockia päinvastoin kuin monilla muilla jytäruhtinailla, jotka soittavat ”progressiivista” musiikkiaan kaikin mahdollisin nykyaikaisen äänentoistotekniikan keinoin.

Konsertteja jo kesäkuusta alkaen

Helsingin juhlaviikot on laajentanut ohjelmatoimintaansa ajoittaen osan ohjelmistaan jo tapahtumaköyhään alkukesään.

Valtaosan ohjelmistosta kattavat eri puolilla kaupunkia pidettävät pop-konsertit, jotka on suunnattu nimenomaan tähän saakka miltei osattomiksi jääneisiin lähiöihin.

Pop-konsertteja järjestetään Puotinharjun, Kontulan, Roihuvuoren ja Munkkivuoren ostoskeskuksissa ja Pihlajamäen kentällä.

Esiintyjinä ovat mm. Rauli Badding Somerjoki, Wigwam, Kalevala, Orient Express, Nälkä ja Hurricanes.

Tilaisuudet järjestetään ulkona ja ne ovat ilmaisia.

– –

Helsinki-päivänä kesäkuun 11. kuuluu kuvaan runsas ohjelmatarjonta kaupungin eri osissa.

Mahtavin tapahtuma on jäähallin rock-konsertti, jossa esiintyvät vierailijoina ruotsalainen, aikaisemmin Turun rock-festivaaleilta tuttu Pugh Rogefeldt Nature-yhtyeen kanssa.

Englannista vierailee East of Eden ja kovan linjan rock-yhtye Slade. Kotimaista huippua edustavat jäähallissa Kalevala ja Wigwam.

Historiallinen Salt-sopimus allekirjoitettiin Moskovassa

Moskovassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon ja Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Brezhnev allekirjoittivat perjantai-iltana historiallisen sopimuksen, jolla pyritään rajoittamaan strategisten aseiden tuotantoa.

Presidentti Nixonin Neuvostoliiton vierailun kruunaukseksi luonnehdittu sopimus on kaksiosainen.

Ensimmäinen osa koskee torjuntaohjuksia ja on lopullinen asiakirja.

Toinen osa on väliaikainen viisivuotissopimus, joka on tarkoitus paranneltuna liittää myöhemmin syntyvään lopulliseen hyökkäysasesopimukseen.

Kaasuputken pääurakka ratkeaa lähiaikoina

Maakaasuputken pääurakoitsija selvinnee lähiaikoina.

Todennäköisimpänä urakoitsijana pidetään neuvostoliittolaista rakentajaa. Neuvostoliittolaiset ovat jo lähettäneet tarjouspyyntöjä suomalaisille aliurakoitsijaehdokkaille.

Maakaasuputken toimittanee Rautaruukki, joka teettäisi putket Ruotsissa omasta levystään.

Oulun ensimmäinen promootio

Oulu (HS)

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen sai perjantaina ottaa vastaan kuudennentoista tohtorinhattunsa.

Oulun yliopiston ensimmäisessä juhlallisessa tohtoripromootiossa hänet vihittiin filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Oulun yliopiston merkittävimmässä akateemisessa juhlassa sitten yliopiston avajaisten 1959 vihittiin kaikkiaan kymmenen kunniatohtoria ja seitsemänkymmentä Oulussa väitellyttä tohtoria.

Opetusneuvos Kerttu Saalasti oli ainoa nainen kunniatohtoreiden joukossa. Tohtoriksi vihkimisen suoritti lääketieteellisen tiedekunnan promoottori, professori Niilo Kärki.

Rakastelu laihduttaa

Ihminen voi laihtua yli 1 800 grammaa kuukaudessa ilman dieettiä, kuntolaitteita tai laihdutuspillereitä. On vain rakasteltava kolme kertaa viikossa.

Näin väittää tri Abraham Friedman Ladies Home Journalin, suuren amerikkalaisen naistenlehden viime numerossa.

Tri Friedman on työskennellyt laihduttajien parissa viimeiset 25 vuotta.

Tri Friedman – joka on itse ollut naimisissa vähän yli kolme vuotta – kertoo monien ylipainoisten potilaidensa paljastaneen, että heillä on seksuaalisia vaikeuksia tai turhautumia.

He korvaavat rakkauden ja seksin ruualla.

”Miksi ei siis käännettäisi asiaa ylösalaisin”, kysyy tri Friedman.

”Miksi ei käytettäisi seksiä ruuan asemasta.”

Todisteeksi tri Friedman kertoo potilaistaan, jotka eivät millään laihtuneet. Mutta heti, kun heidän seksuaalinen toimeliaisuutensa lisääntyi, alkoi paino pudota.

– –

Tri Friedman itse on laihtunut seitsemän kiloa avioliittonsa solmimisen jälkeen. (Reuter)

Arizonan mies on Tv 1:n uusi sarjafilmi, jossa liikutaan villissä lännessä. Klo 20.05 alkavassa värifilmissä näyttelee pääosaa monista tv-filmeistä tuttu James Garner.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia