Helsingissä jatketaan kävelykatujen kokeilemista

Kävelykadut luovat vapaan markkinatunnelman, jossa on helppo viihtyä ilman kiireen aiheuttamia impulssiostojakin. Kävelykatukokeilua Helsingin vilkkaimmalla kauppakadulla Aleksilla kesällä 1970.

4.6. 2:00

Kyösti Reunanen

Helsinkiläiset saivat kovan tappelun jälkeen kävelykeskustan yhdeksi päiväksi. Toivottavasti maanantai 12. 6. on edes kaunis.

Düsseldorfissa, Münchenissä, Bonnissa ihmiset kävelevät autottomien kortteleiden kaduilla läpi vuodet. Kävelyalueet ovat ylikypsissä, yliautoistuneissa Länsi-Saksan kaupungeissa selviö.

Jalankulkua ja julkista liikennettä suosivaa politiikkaa pidetään myös monen kaupungin talouden ainoana pelastuksena.

Autoton keskusta luo markkinatunnelmaa, joka ei houkuttele suurostajia. Sisäänpäin kääntyneiden suurtavaratalojen on vaikeampi vetää asiakas kadulta suunnittelemattomille impulssiostoksille.

Kävelykadulla viihtyy halvemmalla. Tämä näkyy selvästi Düsseldorfin kapakkamiljöössä, jonka turistipyydyksen sävykään ei paljon häiritse. Autoton Düsseldorf on pienten yksityiskohtien ympäristöä, mielenkiintoista tihkusateessakin, miksei sitten muuten.

Yhden päivän kokeilut ovat pahasta. Yliajoa pelkäävien helsinkiläisten on annettava rauhoittua kävelykatujen tunnelmaan vähintään koko kesän ajan.

Tanssia ja mansikoita Kuopion torilla

Soittava ja tanssiva romanialainen Doina-ryhmä vauhditti torilla Kuopion juhlaviikon avajaisia. Samalla avattiin Finland Festivals -juhlaketjun tämänkesäiset tilaisuudet.

Kuopio (HS)

Kuopio aloitti lauantaina viikon kestävän Tanssii ja soi -tapahtumansa kaupungin sydämessä torilla nimensä mukaisesti tanssin ja soiton merkeissä.

Samassa yhteydessä vihittiin myös Finland Festivals -renkaan oma lippu, joka kiertää Kuopion jälkeen yhdeksällä muulla tapahtumapaikkakunnalla.

Seuraavana Kuopion jälkeen on vuorossa Vaasa omine taidetapahtumineen.

Samanaikaisesti Kuopio tanssii ja soi -viikon kanssa ehtivät Kuopion torille myös kesän ensimmäiset mansikat, tosin eivät olleet suomalaisia, vaan Bulgariasta tuotettuja ja maksoivat 5 markkaa litra.

Kuopion katukuvaa värittivät lauantaina myös ensimmäistä kertaa viirit ja Kuopion ratsastajien johtama värikäs kulkue.

Kuopio tanssii ja soi -viikko kestää 11. kesäkuuta saakka ja se tarjoaa mm. modernia balettia Ranskasta, Ruotsista ja Suomesta, kansantansseja Romaniasta ja Liettuasta sekä alan ammattihenkilöille seminaareja.

Lisäksi on diskotanssikursseja, lastenkonsertteja, kansanpelimanni- ja puhallinmusiikkia.

Kierukkakoe suunnitteilla Hyvinkäällä

Hyvinkäällä valmistellaan salaa ja häpeillen ilmaisen ehkäisykierukan jakelua kaikille kaupungin naisille.

Ilmaisen kierukan uskotaan vähentävän abortteja.

Mutta julkisuutta kaihdetaan: hankkeen alulle panneet lääkärit eivät halua puhua siitä juuri mitään, ja perheneuvolan psykologi pitää parempana, ettei neuvolasta ja kierukasta puhuta samanaikaisesti.

Ilmaista kierukkaa ehdottavat lääkärit perustelevat esitystään Hyvinkään terveydenhoitolautakunnalle aborttien suurella määrällä.

Heidän mielestään varsinainen ehkäisytoiminta on jäänyt toisarvoiseen asemaan.

"Ainoa oikea ratkaisu tilanteen korjaamiseksi olisi, että jokainen nainen, joka haluaa ja tarvitsee luotettavaa raskauden ehkäisykeinoa, tietää että sellainen on olemassa ja voi saada sellaisen ilmaiseksi”, lääkärit perustelevat.

Valamiehistö pohtii Angelan tuomiota

Valamiehistön vuoro: Angela Davis poistuu veljensä seurassa oikeussalista San Josessa murha- ja salaliittojutun oikeuskäsittelyn päätyttyä.

San Jose, Kalifornia (New York Times)

Kahdentoista valkoisen kansalaisen valamiehistö on ryhtynyt pohtimaan päätöstään mustaa aktivistia ja entistä yliopisto-opettajaa Angela Davisia vastaan nostetussa oikeusjutussa.

Jutun kolme kuukautta kestänyt oikeuskäsittely päättyi perjantaina San Josessa, Kaliforniassa.

Valamiehistön päätettävänä on kolme Davisia vastaan nostettua syytettä kidnappauksesta, murhasta ja salaliitosta, joista voidaan antaa yhteensä yksitoista erilaista vaihtoehtoista tuomiota.

Salaliittoa koskeva syyte on tärkein. Jos Davis todetaan syyttömäksi tähän syytteeseen, hänet vapautetaan todennäköisesti muistakin syytteistä.

Angela Davisin oikeudenkäynti on herättänyt suurta huomiota kaikkialla maailmassa.

Davis tuli kuuluisaksi ensimmäisen kerran vuonna 1969, jolloin hänet erotettiin filosofian opettajan toimesta Kalifornian yliopistosta sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut kuuluvansa Yhdysvaltain kommunistiseen puolueeseen.

Oikeudenkäyntiin johtaneet syytteet ovat peräisin elokuussa 1970 sattuneesta välikohtauksesta. Davisia syytetään osallisuudesta salaliittoon, jonka tarkoituksena oli vapauttaa kolme mustaa vankia, ns. Soledad-veljet vankilasta.

Yhden Soledad-veljen veli Jonathan Jackson kaappasi tällöin aseella uhaten Marinin piirikunnan oikeussalista panttivangikseen mm. tuomarin sekä otti mukaansa syytettynä olleet kolme vankia. Hänen tarkoituksenaan oli kiristää näin Soledad-veljet vapaiksi.

Välikohtauksessa saivat surmansa tuomari, Jackson ja mustat vangit.

Viranomaisten mukaan pakoyrityksessä käytetyt aseet oli rekisteröity Davisin nimiin.

Angela Davis myönsi hankkineensa aseet, mutta vain Soledad-veljien vapauttamiseen pyrkivän järjestön päämajan puolustamista varten. Oikeudenkäynnin aikana kävi ilmi, että Jonathan Jacksonilla oli mahdollisuudet päästä käsiksi aseisiin.

Angela Davis pidätettiin vuoden 1970 lokakuussa New Yorkissa ja hänet siirrettiin Kaliforniaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Davis vietti 16 kuukautta vankilassa, kunnes hänet vapautettiin viime helmikuussa takuita vastaan.

Charlie Rivel ei vanhene

Charlie Rlvel, pelle ammattikuntansa huipulta.

Tarja Saarivuori

Suomalaisyleisö ei unohda — Charlie Rivel sai jälleen yleisönsä nauramaan ja nauttimaan. Sen vähän yleisön, joka oli saapunut katsomaan kesäkuun Peacockin starttia Linnanmäellä.

Siitä lähtien kun Charlie neljä vuotta sitten saatiin Linnanmäelle neljäntoista vuoden tauon jälkeen, hänet on muistettu, häntä on odotettu. Ja Charlie täyttää odotukset.

Itse ohjelma on pysynyt suurin piirtein samanlaisena: punainen laamapaita, suuret kengät, kitara ja paha tuoli, loppunumerona suuri oopperalaulajatar.

Jo edellisellä kerralla, kaksi vuotta sitten, Charlien kolme poikaa olivat mukana.

76-vuotias pikkumies pystyy kuitenkin aina tuomaan esityksiinsä uusia vivahteita, hän improvisoi koko ajan. Ja Charlien huumori on säilynyt yhtä lämpimänä, pienieleisenä, naurettavana ja itkettävänä.

Ilman Charlia ei kesäkuun Peacock eläisi, kaikki muu ohjelma on täytettä.

Ahvenanmaata ei myydä turisteille

Torbjörn Sundblom ja Bengt Granberg haluaisivat tehdä Lars Sonckin piirtämästä kaupungin saunasta mallikkaan pubin, mutta kaupungin sanelemat vuokraehdot saavat mietteliäiksi.

Leena Saarinen, Maarianhamina (HS)

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää 50 vuotta ensi perjantaina. Itsehallinnon tarkoituksena on säilyttää ahvenanmaalaisten omaleimainen kulttuuri, ruotsinkieli, oma maisema.

Mutta uusi aika jyskyttää Ahvenanmaalle suurilla autolautoilla hyvää vauhtia. Nämä lautat tyhjentävät Maarianhaminaan, Långnäsiin ja Eckeröhön ruotsalaislaumoja, jotka ostoskasseineen syöksyvät lihakauppoihin, ravintoloihin ja puistokatujen nurmikoille.

Nämä samat lautat vievät ahvenanmaalaisen nuorison. Talonpoikien ja merimiesten lapsista tulee tarjoilijoita, portsareita ja myyjiä.

Läpikulkijoita on kymmenen kertaa enemmän kuin asukkaita. Tämän virran mukana uhkaa mennä myös omaleimaisuus, jonka säilymisen edellytyksenä on vanhastaan ollut eristynyt asema.

Ahvenanmaalla miltei kaikki ovat yksityisyrittäjiä. On taksinkuljettajaa, mökinvuokraajaa ja lomakylänomistajaa. Ja maanviljelijät ovat yksityisyrittäjiä nekin.

Turismi on yksi Ahvenanmaan peruselinkeinoista. Sitä pyritään tukemaan kaikin mahdollisin keinoin.

Mutta aina ei käy niin kuin toivotaan: Bengt Granbergin piti tehdä kaupungin vanhasta saunarakennuksesta (Lars Sonckin piirtämästä) korkean tason pub. Mutta kaupunki pani liian kovat vuokraehdot.

Kun asia käsiteltiin kaupunginvaltuustossa, vasemmisto äänesti Granbergin puolesta kaupunginhallitusta vastaan. Vaikka korkeampi vuokra olisikin taannut kaupungille enemmän tuloja.

Itsehallinto on hankala juttu: kun edustajat valitaan hyvin pienestä piiristä, tulevat usein valituiksi juuri ne, joilla on eniten valtaa muutenkin.

Rahat ja valta kasautuvat.

Osamaksukaupat

Osamaksukaupan rahoitusyhtiöille siirrettiin uusia sopimuksia 83 miljoonaa markkaa tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana.

Määrä on kasvanut edellisen vuoden vastaavasta luvusta 47 prosenttia.

Henkilöautokaupan osamaksurahoitus lisääntyi tammi—maaliskuussa vajaat 26 prosenttia viime vuoden viimeiseen vuosineljännekseen verrattuna.

Berliinin sopimus allekirjoitettiin

Länsi-Berliini (Veikko I. Pajunen)

Euroopan sodanjälkeisen historian uhkaavin kriisipesäke poistettiin lauantaina suurpoliittisesta päiväjärjestyksestä muutamin päättäväisin kynänvedoin.

Neljän suurvallan ulkoministerit allekirjoittivat tällöin kauaskantoisen sopimuksen, jolla Länsi-Berliinille yhteistoimin taattiin turvattu ja ristiriidoista vapaa tulevaisuus.

Länsi-Berliini pääsi täten vihdoin irti kylmän sodan "rintamakaupungin" osasta, jota se oli tottunut tyynesti esittämään kriisistä toiseen. Siitä tuli lähes tavallinen kaupunki Euroopan keskustaan.

Länsi-berliiniläiset saattoivat samalla huokaista helpotuksesta, sillä heille alkoi sunnuntain vastaisena keskiyönä monin tavoin helpottuneen arkielämän kausi.

Jo sunnuntaiaamulla heille oli luvassa tilaisuus aloittaa säännölliset vierailut kaupunkiaan ympäröivän muurin toiselle puolelle Saksan Demokraattiseen Tasavaltaan DDR:ään.

Riikinkukon loppu

Riikinkukko kuoli Le Mansin eläintarhassa Ranskassa.

Sen vatsasta löydettiin kaikkiaan 35 rahaa, neljä puhelinkolikkoa ja neljä isoa kiveä, jotka ihmiset ilmeisesti olivat heittäneet linnun häkkiin.

Riikinkukon vatsassa oli myös osia kellosta, jonka sen tiedettiin napanneen eräältä naiselta ja nielaisseen. (Reuter)

Sonja sai keskenmenon

Norjan kruununprinsessa Sonja sai keskenmenon lauantain vastaisena yönä, ilmoitettiin Norjan hovista lauantaina.

Kruununprinsessan tilan kerrottiin olevan hyvä. (NTB)

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia