Ruokatorstai

Kesäkeittiössä puhdistetaan, paloitellaan ja pestään

Kesäkeittiön työvälineet koottuna samaan kuvaan. Esittelemme keittiön perusvälineet kolmessa osassa. Sarjan aloittaa puhdistamiseen, paloitteluun ja pesemiseen tarvittavat välineet.

8.6. 2:00

Kesäkeittiössä ei monia erilaisia esineitä tarvita. Harmillista on kuitenkin, jos veitsi on tylsä ja sopivaa kulhoa ei löydy lettutaikinan tekoon.

Kirsti Pasanen on koonnut keittiön perusvälineistöä, josta voi napsia vihjeitä kesäkeittiöön. Esineet sopivat myös nuorenparin upouuteen talouteen. Mallit on testattu SOK:n koekeittiössä.

Tarkastelemme ensin puhdistamiseen, paloitteluun ja astioiden pesemiseen tarvittavia työvälineitä. Sitten ovat vuorossa keittämiseen ja paistamiseen käytettävät välineet. Viimeksi kerrotaan mittaamiseen ja sekoittamiseen tarvittavasta perusvälineistöstä.

Kesäkeittiön voi kokonaisuudessaan siirtää ulkosalle, jolloin ruuanlaittajakin pääsee nauttimaan ulkoilman lämmöstä. Mökillä tullaan toimeen vähilläkin varusteilla.

Pienestä, mutta huolellisesti valitusta veitsikokoelmasta on totisesti iloa, kun kalansaalista puhdistetaan. Perusvälineistö ei maksa paljon, siitä saatu hyöty on suurempi.

Jokainen voi sitä paitsi napsia omaan keittiöönsä sopivat ideat kuvista itselleen.

Ystävällinen Helsinki

Kaupunkinne matkailijana haluaisin kertoa lukijoillenne miellyttävän kokemukseni.

Ensimmäisenä päivänäni Helsingissä ihailin Stockmannin tavaratalon edessä olevaa kuvapatsasta. Koska en tiennyt siitä mitään, kysyin sen merkitystä eräältä hauskannäköiseltä naiselta, joka oli odottamassa bussia.

Hän kertoi minulle hyvin ystävällisesti veistoksesta ja ilmaisi mielihyvänsä siitä, että amerikkalainen matkailija oli kiinnostunut hänen kaupungistaan – ja kaiken tämän hän sanoi erinomaisella englannin kielellä.

Sitten hän ojensi minulle narsissikimpun ostoslaukustaan sanoen, että kukat olivat hänen puutarhansa ensimmäiset. (Ymmärrän, etteivät kaikki voi kulkea ympäri kukkakimppu mukanaan siltä varalta, että sattuisivat tapaamaan ulkomaalaisia, mutta tämä oli vain osoitus hänen ystävällisyydestään.)

Mieheni ja minä olemme matkustaneet Euroopassa yhdeksän kuukautta, mutta missään emme ole saaneet niin lämmintä vastaanottoa.

Onnittelumme hienosta pääkaupungistanne Helsingistä ja tavastanne kohdella ulkomaisia matkailijoita, niin amerikkalaisia kuin muitakin.

Josephine Work Balassone, New York

Suomesta bussilla suoraan Aasiaan ja Euroopan eri osiin

Tästä lähtien pääsee Helsingistä matkustamaan suoraan bussilla esimerkiksi Malagaan, Ateenaan, Beirutiin ja Teheraniin. Manner-Euroopan valtionrautateiden yhteinen linja-autoyhtiö Europabus allekirjoitti liikennesopimuksen keskiviikkona.

Bussireitti kulkee Helsingistä Tukholman kautta Travemündeen. Itä- ja länsireitit eroavat Frankfurtissa.

Länsireitti vie Lyonista Barcelonaan, josta voi lähteä Madridiin tai jatkaa Malagaan ja Algericas-nimiseen pikkukaupunkiin. Algericaksesta pääsee laivalla Las Palmasiin.

Itäreitillä voi poiketa Budapestissa tai mennä Zagrebin ja Belgradin kautta Ateenaan. Toinen mahdollisuus on lähteä Istanbulista Beirutiin tai Teheraniin.

Europabus kulkee ympäri vuoden. Matka Malagaan kestää viisi päivää ja edestakainen matka maksaa 590 mk. Teheranin matka kestää yhdeksän päivää ja maksaa 945 mk.

Väinämöinen kesän koepurjehduksella

Varkaus (HS)

Yli puolitoista tuntia seisoi m/s Väinämöinen Taipaleen kanavalla ensimmäisellä syväväyläpurjehduksellaan kohti Kuopiota.

Valkokylkinen alus on suurin näillä vesistöillä nähty matkustajalaiva. Kesän aikana alus purjehtii Lappeenrannasta Kuopioon ja myös Joensuuhun.

”Onko Sannilla kahvia”, huutelivat laivapojat laivan hyväntuuliselle emännälle Saimi Utriaiselle, joka ensimmäistä kesäänsä purjehti laivan uusitussa keittiössä. Höyryävää kahvia riitti laivaa katsomaan tulleille vieraillekin.

Hampurista viime syksynä ostetussa entisessä Elbessä on tehty paljon parannuksia ja töitä jatkettiin vielä matkan aikana. Maalaustöiden lisäksi on yläkansiosa uusittu kalustoa myöten viihtyisäksi.

Keulassa olevia hyttejä rakenneltiin vielä. Tilaa tulee sinne 24 matkustajalle, kertoi kunnostustöissä ollut Einari Seppäläinen.

Matkustajalaiva Väinämöinen alitti Komminselän sillan Varkaudessa koepurjehduksellaan Saimaan vesistöillä. Kesämatkailijoita alus pystyy ottamaan kerrallaan 400.

Helteen huippu: 28 astetta

Aurinkoinen hellesää jatkui keskiviikkona lomailijoiden iloksi ja työssä käyvien kiusaksi.

Etelä- ja Keski-Suomessa hikoiltiin 25 asteen lämmössä. Kesän toistaiseksi korkein lämpötila, 28 astetta mitattiin Porissa, Jokioisissa ja Hämeenlinnassa.

Lappiin asti ei helle vielä ehtinyt, sillä lämpötilat jäivät alle 20 asteen. Utsjoen Kevolla ei kuumuus kiusannut: lämpöä oli vain 11 astetta.

Saastekysymys esille Itämeren maiden kesken

Tukholma (Antti Vahtera)

Erillisen Itämeren konferenssin kokoonkutsuminen oli merkittävin yksityinen ehdotus Suomen edustajan ministeri Matti Louekosken puheessa Tukholman ympäristökonferenssin kolmantena päivänä.

Ministeri Louekoski mainitsi myöhemmin, että muut Pohjoismaat tuskin tulevat vastustamaan tällaista konferenssia. Tiettävästi myös Neuvostoliitto suhtautuu myönteisesti aloitteeseen.

Ministeri Louekoski valitti puheessaan sitä, ettei konferenssia ole saatu yleismaailmalliseksi. Ympäristökysymykset ovat koko maailmaa käsittävä, samoin kuin niiden ratkaisujen tulee olla. Suomi ei voi hyväksyä päätöstä, jonka tuloksena oli Saksan demokraattisen tasavallan jääminen pois konferenssista.

Kolmoissurma ratkeamassa

Hyvinkää (Martti Heikkinen)

Kyllä täällä rannalla vielä pari viikkoa pysytään, olkoon juttu vaikka miten selvä tahansa.”

Näin sanoi keskiviikkona Kytäjärven Kaalimaannokassa kolmen sukeltajan toimia seuraava keskusrikospoliisin mies.

Neljä viikkoa sitten sattuneen kolmoissurman tekopaikan lähivedet tutkitaan tarkoin vielä kerran. – –

Krp:n apulaispäällikkö Toivo Laento sanoi, että juttu saattaa laueta lähipäivinä. Toisaalta kiirettä ei hänen mukaansa vielä ole.

Puhelinyhdistys romuttaa vanhat autopuhelimet

Helsingin Puhelinyhdistys hylkää koko vanhan autoradiopuhelinjärjestelmänsä vuoden 1973 syksyyn mennessä. Nykyiset lähes 360 000 mk maksaneet laitteet joutavat romukoppaan.

Uudella täysautomaattisysteemilläkään Puhelinyhdistyksen tilaaja ei pääse kuin 40 kilometrin päähän Helsingistä. Jos hän aikoo soittaa vaikkapa Ivaloon, hänen täytyy hankkia Puhelinyhdistyksen lisäksi myös koko maan kattavan Posti- ja lennätinlaitoksen verkostoon kuuluva puhelinlaite.

Tilaajilla on ollut mahdollisuus ostaa tai vuokrata Puhelinyhdistyksen radiopuhelin. Ostetuista laitteista hän on joutunut maksamaan yli 6 000 mk.

Uudessa järjestelmässä tulevat hinnat nousemaan, mutta nousun suuruudesta ei ole vielä tietoa.

Jorgen Kristensen pani karusellin pyörimään

Kööpenhamina (Voitto Sulander)

Suomalaisten mielistä ei hevin unohdu hollantilainen jalkapalloilu. Rotterdamin Feijenoordissa pelaava Tanskan Jörgen Kristensen pani melkein yksinään Suomen jalkapallomaajoukkueen matalaksi maaottelussa Kööpenhaminan Idraettsparkenilla.

Tanska voitti 3–0 (0–0) ja Kristensen oli päämestari menestyksessä. Hänen ruletissaan suomalaiset olivat ymmällä. Tämä liukas laitamies teki maaleista kaksi. – –

Suomalaiset vierailulla Tanskan maalilla. Miikka Toivola ja Olavi Litmanen ovat hyvissä asemissa, mutta pallo on turvallisesti maalivahti Jorgen Henriksenin käsissä.

Sinivalkoisen maajoukkueen hyvät hetket – ainoat ottelussa – sattuivat ottelun alkuun. Ensimmäisen neljännestunnin Suomi yllättäen hallitsi, mutta ei kertaakaan sen jälkeen.

Niinpä ottelun luonnetta kuvaa, että maalivahti Paavo Heinonen oli Suomen joukkueen paras. Hän pelasti suurtappiolta.

Viiden markan rahasta tuleekin pyöreä kolikko

Uudesta viiden markan kolikosta tulee pyöreä, eikä seitsenkulmainen, kuten aikaisemmin suunniteltiin.

Pyöreään kolikkoon on päädytty, koska valtionvarainministeriö ei pitänyt Englannista saatuja tuloksia kulmikkaiden kolikoiden käytöstä hyvinä, kertoi Suomen Rahapajan johtaja Allan Soiniemi.

Uutta kolikkoa pitäisi johtaja Soiniemen mukaan päästä lyömään tämän vuoden lopussa.

Harva kuitenkaan saanee uutta kolikkoa käteensä vielä tänä vuonna, sillä sitä tullaan lyömään aika vähän – alle miljoona kappaletta, arvelee johtaja Soiniemi.

Kaasuputken urakasta jää puolet Suomeen

Maakaasuputken rakentamisesta rahallisesti jää runsaat puolet Suomeen ja työstä kolme neljännestä. Neuvostoliittolainen urakoitsija pyrkii siihen, että mahdollisimman paljon urakasta annetaan suomalaisille.

Neste Oy ja neuvostoliittolainen V/O Tsvetmetpromexport allekirjoittivat keskiviikkona urakkasopimuksen putken rakentamisesta linjalle Imatra–Kouvola–Kotka.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia