Sinä olet kukkiva niitty

Naisen alistetun aseman tiedostavan naispuolisen taiteilijan naiskuvaus ei tuota tulokseksi yhtä kauniita unelmia kuin miespuolisten kollegojen näkemykset yhä vielä. – Kuvanveistäjä Rauni Liukko ja hänen seuramatkailija-veistoksensa.

18.6. 2:00

Nainen taiteessa ja kirjallisuudessa miehen kuvaamana saa yhä luvattoman usein tyytyä ikiaikaiseen osaansa.

Hän on unelma kuin kukkiva niitty tai huojuva pelto, vailla omia ajatuksia tai mielipiteitä.

Nykynaisen arkitodellisuuden kanssa näillä miehisillä unelmilla ei ole paljon tekemistä.

Tätä mieltä on kaksi naista, maisterit Marika Hausen ja Märta Tikkanen.

Marika Hausen kirjoittaa naisesta kuvataiteessa miesten, mutta myös naisten kuvaamana. Hän kaipaa oman ja kanssasisartensa aseman tiedostavia naistaiteilijoita.

Märta Tikkanen on käynyt läpi kuuden suomenruotsalaisen kirjailijan viimesyksyiset uutuudet sukupuoliroolien näkökulmasta löytämättä yhtäkään edistyksellistä näkemystä naisen asemasta.

Kansa kallein

Juhannus on laulajan kulta-aikaa, ei tosin enää yhtä kallista kuin muutama vuosi sitten.

Laskelmia tehneiden mukaan on Tapani Kansa juhannuksen kallein esiintyjä maassamme. Hän ehtii yhden yön aikana Vehmassalmelle, Säkylään, Niinisaloon ja Ellivuorelle.

Säkylässä ja Ellivuorella käy myös toiseksi parhaiten palkattu Timo Mikkonen.

Danny, joka ennen kahmi keikkoja, tyytyy naineena miehenä vain yhteen, Lappajärveen.

Irvin Goodman on ehdottomasti ahnein ja ryntäilee edestakaisin viiden paikan välillä. Siinä tuskin ehtii yleisö saada maksamalleen kalliille lipulle vastinetta.

Irwin Goodman on ahnehtinut juhannukseksi itselleen peräti viisi esiintymistä eri puolilla maata.

Uusi liekkiviina on sinistä

Uusi ”liekkiviina” on sinistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kuluneella viikolla tehnyt päätöksen, että T-spriin markkinointi lopetetaan.

Sen tilalle tulee uusi, entistä vahvemmin denaturoitu polttoneste Sinol, jonka koostumusta on muutettu merkittävästi aikaisemmasta.

Ministeriö haluaa tällä toimenpiteellään vähentää denaturointiaineiden väärinkäyttöä.

Osastopäällikkö Usko Puustinen sanoi, että yksinomaan Helsingissä arvioidaan olevan 4 000 alkoholistia, jotka käyttävät talousspriitä juovutusjuomana.

Laitospojilla yksi, tytöillä jopa kymmenen sukupuolikumppania

Jos tutkimuksen pohjalta hahmottelisi karkeasti tyypillisen laitospojan ja -tytön, havaitsisi sekä yhtäläisyyksiä että eroja.

Huomattavin ero on siinä, että laitospojalla on ollut ennen laitokseen joutumista tavallisesti vain yksi sukupuolikumppani, laitostytöillä 5–10. Molemmat ovat olleet sukupuoliyhdynnässä yli 20 kertaa, laitostyttö ensimmäistä kertaa jo 14–15-vuotiaana.

Molemmilla on ollut heila ennen laitokseen tuloa, ja molemmat ovat luottaneet hyvään onneen. Ehkäisyvälineitä on käytetty vain joskus.

Petting eli kiihotushyväily on tytöille tuttua, mutta pojat ovat harrastaneet sitä harvoin.

Sukupuoliyhdyntää molemmat pitävät nuorille täysin sopivana.

Lakkolaisia muistettiin kukin ja uhkauksin

Haukkumisia ja ruusuja saivat Yleisradion toimittajat toisena lakkopäivänään.

Ohjelmapäivystykseen saapuneista puhelinsoitoista yksi kysyi ”Muuttuuko tahti vai pitääkö pommittaa?” ja toinen vastasi ”Jos ei tahti muutu, pitää muiluttaa, niin on tehty ennenkin”.

Toisaalta Kesäkadun aulassa majailleet lakkovahdit kertoivat saaneensa sylin täydeltä ruusuja.

Tarina ei kerro olivatko kukkalähetykset tarkoitettu lakkolaisten tueksi taistelussa vai olivatko ne kuuntelijoiden ja katselijoiden kiitollisuuden osoituksia.

Kemijärvi maalaiskuntineen hankkii kaupungiksi

”Otatko sä kuvan? Juu, kaupunki olis kyllä mukava. Ei me tietenkään tiedetä minkä vuoksi. Mun nimi on Anne. Tuo on Pertti. En mä tiedä, miten vanha se on, mutta mä olen ainakin seitsemän.”

Ritva Komulainen

”Kuin säästöliekillä kypsytelty keitto”, sanoo kemijärveläinen valtuutettu kaupunkihankkeestaan ja lyö kätensä ristiin: tästä avioliitosta toki koituu siunausta koko perheelle.

Kemijärven kaupunki syntyy pikavauhtia.

Ja millä uskomattomalla yksimielisyydellä: kihlakahveja kauppalassa on juotu pitkin kevättä, aikoja ennen kuin maalaiskunta ehti lopullisesti myöntyä.

Ei riitaa, ei toraa, ei julkisia soraääniä.

Sellaista kunnallispoliittista ryhmittymää ei Kemijärvellä tällä hetkellä ole, joka ei tietäisi, mitä hankkeesta seuraa: hyväähän siitä seuraa.

”Kivaa kaupungiksi tulo tietenkin on”, myöntävät Hannele ja Jaana. Mutta että Kemijärvestä nyt sentään kaupunkia...

Ritva ja lintu

Näyttelijä Ritva Oksanen odottaa soittoa.

Jos olette kadottanut pienen vihreän undulaatin, olette oikea henkilö.

”Lintu, Mikko, lensi alunperin naapurin huoneistoon ja tuli sieltä loman vuoksi meidän hoiviimme. Nyt haluaisimme mekin lähteä Rhodokselle koko perhe, joten Mikolle olisi syytä löytää koti”, sanoo kesän aikana kovasti ahkeroiva taiteilija.

”Menen Jyväskylän kulttuuripäiville Hannu Taanilan vetämään lauluiltaan yhdessä Esa Pakarisen ja Pentti Tuomisen kanssa. Sitten teen tätä uutta lp-levyä. Syksymmällä menen Sopotin festivaaleille.”

Ritva Oksanen haluaisi löytää Mikko-nimisen undulaatin omistajan.

Väriä miehen vaatteisiin

Pirkko Kolbe

Kun katselee uusia muotikuvia, on uskominen, että miesten muoti hitaasti värittyy.

Eikä hetkeäkään liian aikaisin, jos minulta kysytään.

Pierre Cardin, tunnettu myöskin miesten muodin alalla, on päätynyt Etelä-Amerikka -lookiin. Tuo kaukainen maanosa tunnetaan tietenkin lähinnä karjapaimenistaan, leveistä hatuistaan ja voimakkaista väreistään.

Omituinen sattuma lienee, että helsinkiläinen Seppälä esittelee omaa tyyliään, joka synkkaa aivan kummasti yhteen Cardinin linjan kanssa.

On voimakasta väriä, on ruutua, taskua, upotusta ja rypytystä.

Tämä on ehkä omiaan todistamaan, että miesten muoti on yleismaailmallista. Ei sellaista uutta eilen Pariisissa, mitä ei tänään Helsingissäkin.

Syksyn kotimainen ruutu ei myöskään ole väritön. Suklaa, vaaleanpunainen, kameli ja valkoinen saavat aikaan kevyen väriyhdistelmän. Rypytykset ja resorit antavat toivotun muotisäväytyksen flanellisiin, sarkaisiin tai flaussipintaisiin miesten päällysvaatteisiin. Muotitalo Seppälä.

Ministeri Furtseva saapui Helsinkiin

Neuvostoliiton kulttuuriministeri Jekaterina Furtseva saapui lauantaina Helsinkiin.

Hän johtaa Neuvostoliiton lähes kahdenkymmenen hengen valtuuskuntaa maanantaina Finlandia-talossa alkavassa Euroopan kulttuuripolitiikan kokouksessa, johon osallistuvat Unescon kaikki eurooppalaiset jäsenmaat.

Ministeri Pentti Holappa avusti neuvostoliittolaisen kollegansa, ministeri Furtsevan Moskovan junasta.

Munamarkkinat Laitilassa

Laitila (HS)

Korillisen kananmunia sai maaherra Sylvi Siltanen avattuaan perjantaina Laitilassa kunnan ensimmäiset munamarkkinat, joita vuosittain on tarkoitus jatkaa.

Maaherra Sylvi Siltanen (vas.) sai korillisen kananmunia ”Laitilan muorina” tunnetulta Zaida Sillantaalta munamarkkinoiden avaamisen kunniaksi. Maaherra Siltanen vieraili ensi kertaa Laitilassa maaherrana ollessaan. Keskellä kunnanjohtaja Eero Honkinen.

Kunnanjohtaja Eero Honkinen totesi päivien avajaissanoissa, että markkinoilla pyritään tekemään tunnetuksi kanapitäjää, mutta samalla annetaan kuva paikkakunnan uusista aluevaltauksista: Kauppalatasoisen keskuksen kehittyvästä liike-elämästä, teollisuudesta sekä sosiaali- ja kulttuuripalveluksista, jotka nopeasti ovat muuttamassa Laitilan kuvaa.

Retiisiä tai rintaliivit

Porvoo (HS)

Nykyaikaisen kauppalaivaston miehistö syö hyvin.

Kerrotaan, ettei edes minkään Hiltonin tai Waldorf Astorian joululounas ole parempi kuin viime vuonna Tiiskerin kapteeninpöydässä nautittu.

”Laivamuonitus on yhtä vanhaa kuin merenkulku itse”, sanoo porvoolainen laivakauppias Kurt Ekman. Ja omien sanojensa mukaan hän välittää laivoihin kaikkea muuta paitsi — tyttöjä.

Laiva ottaa maista kaikkea mahdollista tavaraa retiiseistä rintaliiveihin, hajuvesistä jakoavaimiin, maalisiveltimistä naisten ”nimettömiin” ja nauloista konehihnoihin.

Jos luullaan, että laivakauppias toimittaa vain pelkkää muonaa, se on erehdys.

Porvoolaisen laivakauppiaan Kurt Ekmanin (kesk.) viinakellarin tarkastavat säännöllisesti Alko ja tulli. Rutiinikäynnillä on Porvoon Alkon johtaja Tage Strandvik (oik.). Vasemmalla on kauppiaan vävypoika Jose Luis Fernandez Sanches.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia