Sade ja ukkonen eivät lopettaneet kulohälytystilaa

Raju ukkossade yllätti keskiviikkona helteeseen varustautuneet helsinkiläiset. Vettä satoi parin tunnin ajan runsaasti. Kaatosateesta saivat myös kellarit osansa Palokunta selvisi pumppausruuhkasta jakamalla töitä vapaapalokunnille.

6.7. 2:00

Rajut ukkoskuurot ja voimakas sade saivat runsaasti tuhoja aikaan pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa. Etelä-Suomen ukkosalue ulottui Helsingistä Riihimäelle.

Keski-Suomessa pahimmat alueet olivat Joensuun ja Hämeenlinnan tienoilla.

Salamaniskusta sai surmansa kaksi ihmistä, toinen Porvoon maalaiskunnassa ja toinen Suomenniemellä.

Fiskarsin Jokioisten tehtaassa tulvi lattioille 10 senttimetrin vesi- ja liejukerros; Porvoossa tukkeutuivat viemärit ja noin 20 000 litraa öljynsekaista vettä virtasi avoviemäreistä teollisuusalueelle. – –

Salama aiheutti lisäksi lukuisia tulipaloja.

Maa on kuitenkin ollut kuivaa ja suuret sademäärät niin paikallisia, että kulohälytystila pidetään edelleen voimassa.

Helle tyhjensi viilivarastot

Hapanmaitotuotteiden, ennen kaikkea viilin kysyntä on hellepäivinä ollut niin vilkasta, että meijereillä on ollut toimitusvaikeuksia.

Helsingissä on hetkellisesti ollut myymälöitä, joista viili on ollut kokonaan loppu.

”Helle on lisännyt kovasti etenkin nestemäisten maitotuotteiden kysyntää. Viiliä esimerkiksi menee nyt kaksi kertaa enemmän kuin toukokuussa. Muiden piimätuotteiden kysyntä on lisääntynyt 15–20 prosenttia”, sanoo apulaisosastopäällikkö Lars Sandberg Valiosta.

Sandbergin mukaan viiliä olisi mennyt ehkä 5–10 pros. enemmänkin jos olisi voitu toimittaa.

”Ei oota on valitettavasti jouduttu viime päivinä silloin tällöin tilaajille sanomaan.” – –

Lähes koko maassa on pulaa meetvurstista. Pitkällinen helle on nostanut hyvin säilyvien kestomakkaroiden kulutuksen äärimmilleen. Tietyt laadut ovat esimerkiksi Helsingissä ajoittain kokonaan lopussa.

Pulan syntymiseen vaikuttaa osaltaan myös se, että alkukesästä käynnistyi meetvurstin vienti Neuvostoliittoon.

Väkevää sinappia saa hakea

Pirkko Kolbe

Ajat senkuin köyhtyvät. Nimittäin sinappiajat.

Ennen kun osti purkin valmiiksisekoitettua, niin se mäjähti kitalaessa kuin pommin jysäys. Silmät vettyivät, sieraimet laajenivat, hiki kihosi poskille ja Punastus ohimoille.

Ja jälkeenpäin jäi autuas olo suuhun. Oli nautittu ehtoinen pala makkaraa, possua tai hernekeittoa tuikean sinapin kera. Väkevän sinapin.

Sinappimaistiaisissa kokeiltiin näitä seitsemää väkeväksi mainittua maustetta: Isän ekstratulista, Isän tulista, Calvin tuimaa ja tulista, Turun erikoisväkevää, Turun väkevää, Karjakunnan herkkusinappia ja Jussin väkevää.

Niin oli ennen. Vaan nyt ovat asiat toisin. Väkevää sinappia on aika turha hakea kotimaassa valmistetuista merkeistä. – –

”Väkevää sinappia, oikein todella väkevää, ei meillä tosiaankaan valmisteta”, sanoo johtaja Lauri Ikonen Maustemyynnistä.

”Kansan maku on enemmän mieto kuin tulinen. Ja tästä johtuu, että tuhdilla sinapilla ei ole samoja menekkimahdollisuuksia kuin miedommilla.”

Fischer pahoillaan, Spasski vihainen

Reykjavik (Antti Vahtera)

Suurmestari Robert Fischer esitti keskiviikkona puolen päivän jälkeen kirjallisen lausunnon, jossa hän ilmoitti olevansa pahoillaan käytöksestään. Lausunto voidaan tulkita anteeksipyynnöksi, jota Neuvostoliiton edustajat ovat tiukasti vaatineet.

Fischerin lausunto koski hänen myöhästymistään shakin maailmanmestaruusottelusta, mikä on aiheuttanut Reykjavikissa tavattoman sekasotkun.

Fischer sanoi lausunnossaan, ettei hän halunnut loukata Neuvostoliiton edustajia ja että hän kunnioittaa maailmanmestari Boris Spasskia vastustajana. Hän ei esittänyt muita perusteluja myöhästymiselleen kuin pakottavat ”henkilökohtaiset syyt”, jotka hän jätti täsmentämättä.

Lausunto on joka tapauksessa hänen tekemäkseen erittäin pitkälle menevä myönnytys.

Toisaalta on selvä, että Neuvostoliiton edustajan asenne on jyrkentynyt. Tätä kuvaa Spasskin maailman shakkiliiton puheenjohtajalle tri Max Euwelle aamupäivällä jättämä lausunto, jossa hän vaatii ”rangaistusta” Fischerille.

Bäckströmkin nyt Hesperiassa

Hiuksia ei millään pysty kasvattamaan tai kaljuuntumista estämään.

– Viimeksimainittu tapahtuma voidaan kuitenkin tehdä kauniisti, peruukkeja en suosittele ainakaan miehille, sanoo hiustaiteilijahumanisti Bror Bäckström, joka ensi kertaa valtaa alaa myös naistenhiusasiassa hotelli Hesperiassa sijaitsevassa uudessa salongissaan.

Parturit ja kampaajat joutuvat usein olemaan myös psykiatreja asiakkailleen. Bror Bäckströmin miellyttävä vapaa olemus suorastaan houkuttelee kertomaan salaisuuksia. Nyt ovat puitteetkin houkuttelevat: Hotelli Hesperian kellarikerros on muuttunut upeaksi ja tehokkaaksi tehdään-teistä-ihminen-raskaimmankin-illan-jälkeen -osastoksi.

Pikanäkemältä voisi sanoa, että hotellin alakerta jossa salonkikin sijaitsee, on melkein tyylikkäintä koko laitoksessa.

Saunat, uima-allas, hierontahuoneet ja kuntokoulu sisältyvät kaikki samaan kokonaisuuteen. Voidaan melkein sanoa, että krapula on voitettu Hesperian kellarissa, kunhan vain rahaa riittää.

– Olen tilannut parturintuolit Japanista. Niissä istuen asiakas voi käydä koko hoidon läpi liikahtamatta ja saa samalla myös hierontaa, jos siihen on halua.

Salonki on lentokoneen ohjaushytin näköinen, tekniikka pelaa, puhe ei kuulu toisesta osastosta toiseen.

Bäckströmin leikkaustekniikka on alkanut herättää huomiota maailmallakin.

Viimeksi hänestä kiinnostui tunnettu sveitsiläinen alan lehti.

Canterburyn tarinoita voitti Berliinissä

Pier Paolo Pasolinin Canterburyn tarinoita voitti Berliinin 22. kansainvälisten filmijuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun.

Palkintolautakunnan mielestä Pasolini on tarinoissaan mestarillisesti ja elinvoimaisesti sovittanut klassista kirjallisuutta elokuvaksi.

Canterburyn tarinoita on toinen osa Pasolinin suunnittelemassa kolmiosaisessa klassisten teosten sarjassa.

Pasolinin ensimmäinen klassikkofilmaus oli Decamerone, joka viime vuonna sai Berliinissä hopeisen karhun. Kolmas osa tulee olemaan Tuhannen ja yhden yön tarinoita.

Elizabeth Taylor valittiin Berliinissä parhaaksi näyttelijäksi osasuorituksesta Peter Ustinovin elokuvassa ”Hammersmith is out” ja Alberto Sordi parhaaksi miesnäyttelijäksi elokuvassa Herra di Noin kesäloma.

Kellopeliappelsiini

Stanley Kubrickin uusin elokuva Kellopeliappelsiini.

”Clockwork Orange” eli suomalaisittain Kellopeliappelsiini on Stanley Kubrickin uusin elokuva, josta on kiistelty kovasti.

Suomessa elokuvatarkastamo päätti esittää filmin leikkaamattomana ja normaalissa 10 prosentin veroluokassa, mutta verohallitus onkin valittanut filmistä ja yrittää jälleen saada yhden elokuvan 30 prosentin rangaistusverotukseen siksi, että Kubrickin filmi ei ole aivan tavanomainen. Päätöksen tekee lähiaikoina elokuvalautakunta.

Filmi esitetään joka tapauksessa syksyn tullen.

Kotirauha ja tv-mainokset

Yleisradion ohjelmaneuvoston väite, että ns. ehkäisyvälinemainonta sopii televisioon yhtä hyvin kuin mikä muu tuotemainonta tahansa (lehtitieto), on ainakin muutaman henkilön kenties yhteinen käsitys, mutta tämän laatuinen mainonta on ilmeisen selvästi perustuslain vastainen.

”Kansalaisten kotirauha on loukkaamaton”. On käytännössä mahdotonta varautua televisiota katseltaessa yllättäen tuleviin mainoksiin.

Suomessa on varmaan suuri määrä ihmisiä, jotka eivät halua itse katsella po. mainoksia ja ovat vakaasti sitä mieltä, että nämä mainokset eivät varmasti sovi heidän lapsilleen.

Eikö oikeusviranomaisilla ole tähän asiaan painavaa sanottavaa viran puolesta?

Huoltaja

Mutterit piiloon Mannerheimintiellä

Mannerheimintiellä autoilijoiden kiusana ollut muttereilla päällystetty teräslevy peittyy lähiaikoina asfaltin alle. Levy on puhelinyhdistyksen kaivon peitteenä, kerrotaan Helsingin kaupungin katurakennusosastosta.

Mannerheimintien autoilijat voivat piakkoin lakata väistelemästä näitä muttereita. Kuukauden päivät renkaita kuluttaneet pultinpäät peittyvät asfaltin alle.

Levyssä olevat mutterit on tarkoitettu pitämään paikallaan verkkoa, joka asetetaan levyn päälle sitomaan asfalttia.

Mannerheimintien päällystystyöt ovat toisella puolella tietä jo käynnissä. Poliisille ei ole tullut tietoja vaurioista, joita levyssä olevat mutterit olisivat aiheuttaneet.

Solistina Fredi

Radion tanssiorkesterin laulusolistina on kello 11.35 yleisohjelmassa Fredi.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia