Joka neljäs Porin kadulla oli jazzjuhlien vieras

Jazzkansaa saapuu Kirjurinluodon konserttiin.

17.7. 2:00

Pori (Vesa Veikkola)

Joka neljäs Porin kadulla sunnuntaina kävellyt, oli laskelmien mukaan jazzfestivaalivieras. Kävijämäärä kasvoi ennätysmäiseksi, mutta tuntuu vakiintuneen suunnilleen nykyiselleen.

Vielä sunnuntainakin leimasi festivaaleja viime vuodesta poikkeava ja erityisen silmiinpistävä rauhallisuus. Porin seitsemänsissä kansainvälisissä Jazz-festivaaleissa oli kävijöitä jo sunnuntaiseen piknik konserttiin mennessä arviolta 25 000. – –

Suomen Jazz-liiton puheenjohtaja Risto Ennekari sanoi yleisömäärän jo kasvaneen hieman ulos ihanteesta.

”Kirjurinluotoon saapuu nyt parhaimmassa tapauksessa jopa 10 000 ihmistä, puoletkin siitä riittäisi. Lievejoukosta olisi varaa karsia”, hän sanoi.

Nykyistä jazzjuhlien ohjelmakokoonpanoa Ennekari sen sijaan piti hyvänä.

Vastatuulessakin ykköseksi: Ahonen – Andersson

Leo Ahonen (vas.) ja Leif Andersson ottivat kaksi Suomen mestaruutta.

Tampere (HS)

Müncheniin valittu Porvoon kaksikko Leo Ahonen–Leif Andersson nappasi varmaakin varmemmin kaksi Suomen mestaruutta Kaukajärvellä SM-souduissa.

Ensimmäinen tuli ilman perämiestä ja toinen paraatilajissa, perämiehen kanssa, jolloin SM-mitalin sai käteensä veneen coxina toiminut ja myös Müncheniin matkaava Antero Ylä-Ikkelä. – –

Perämiehettömien nelosten kilvassa soutuliiton johdon silmät seurasivat tarkoin naantalilais-turkulaista neliapilaa Veikko Järvistä, Pekka Pietilää, Erkki Mattilaa ja Matti Salmista.

Ylivoimainen voitto kirjattiin, ja se lienee edesauttamassa neliapilan matkaa olympiakisoihin, jos viimeinen näyttö viikon päästä Kööpenhaminassa onnistuu.

Nesteen Soutajien nelivaljakon Veikko Järvinen, Matti Salminen, Erkka Mattila, Pekka Pietilä suupielet kääntyivät hymyyn. Rahaa lentolippuihin Kööpenhaminan soutuihin on luvassa.

Partalansaaren ympäri kilpaili 96 venekuntaa

Sulkava (Onni I. Kosonen)

Vesi pärskyi airoista ja veneet ruuhkautuivat, kun kaikkiaan 96 venekuntaa yritti yhtäaikaa päästä kärkeen viidensissä Partalansaaren ympärisouduissa Sulkavalla sunnuntaina.

Tänä vuonna 65 kilometrin pituisen matkan souti kaikkiaan 177 naista ja miestä.

Ympärisoutu on tiettävästi maailman pisin kisasoutumatka.

Vesi lensi airoista ja hiki miesten pinnasta, kun kaikkiaan 177 soutajaa tavoitteli voittoa Partalansaaren ympärisoudussa. Kilpailumatka, 65 kilometriä, on tiettävästi maailman pisin kisasoutumatka.

Helsingin prätkistit kartanoon

Osa Helsingin helvetin enkeleistä toivoo jo elokuun alussa pääsevänsä uuteen paikkaan Vuosaaren Nordsjön kartanoon, missä navettarakennuksen 350 lattianeliötä on tarkoitus kunnostaa sekä oleskelu- että korjaustiloiksi, kertoi Helsingin kaupungin nuorisotoimiston koulutusohjaaja Eino Smolander.

”Prätkäjengi” itse kertoi, että 30–50 moottoripyöräilyn harrastajaa tulisi luultavasti säännöllisesti käyttämään uusia tiloja. Kaikkiaan lienee "helvetin enkeleitä" Helsingissä 100–150.

Smolanderin mukaan Nordsjön kartanon navetan alakertaan on tarkoitus järjestää pyörien säilytyspaikan lisäksi oleskelutiloja, joihin hankittaisiin jonkinlaista kalustusta, mahdollisesti hieman tanssilattiaa ja jos rahaa saadaan, ja myös musiikkia.

Uintia ja puutarhatöitä on kesäsiirtolan kesä

Pientä kinaakin syntyy joskus siitä, kuka kulloinkin pääsee motskariajelulle. Tällä kerralla onnistuivat parhaat paikat saamaan Esko Piispa, 8, Sami Pirkola, 9 ja Jukka Ylen, 8. Pelastusliivit vaan kunnolla kiinni ja kohta viiletetään tyynellä Hiidenveden selällä.

Vihti (HS)

Yli 60 helsinkiläislasta nauttii kesästä Hiidenlinnan siirtolassa Vihdissä. Helsingin opettajayhdistyksen kesävirkistystoimikunta ylläpitää kaupungin tuen turvin kaikkiaan neljäätoista siirtolaa. Hiidenlinna poikkeaa muista, se on toipilassiirtola. - -

Siirtola toimii lähes kymmenen viikon ajan. Osa lapsista oli vain alkukesän viisi viikkoa. Heidän tilalleen tuli loppukesäksi toisia lapsia.

Valtaosa lapsista on kuitenkin Hiidenlinnassa kesäkuun alusta elokuun seitsemänteen päivään saakka. Voittamaton koti-ikävä vei jotkut kotiin ensimmäisen viikon aikana. – –

Parhaita keinoja koti-ikävän haihduttamiseen on souteleminen Hiidenvedellä. Rannassa on kaksi uutta venettä, joita lapset saavat käyttää siirtolan johdon valvovien silmien alaisuudessa.

Siimanheittoa kuivalla maalla

”Apinakin oppii lentämään avaruudessa, mutta se ei opi rakentamaan lennokkia.”

Näin selvittää suhdettaan kuivan maan siimanheittoon, siimaohjauksisten lennokkien lennättämiseen Kari Jääskeläinen, 31.

Melkein kymmenen vuotta Jääskeläinen on harrastuksekseen pitänyt siimasta kiinni, kiertänyt maahan hakattua paalua kymmenisen kertaa 14 sekunnissa ja antanut koneen lentää.

Sunnuntaina, lennokkikilpailujen MM-kilpailujen viimeisenä päivänä Helsingin Messukentällä Jääskeläinen paransi nopeuslennokkien Suomen ennätystä kahdella sekunnin kymmenesosalla, uusi ennätys on 241 km/h.

Kari Jääskeläinen selviytyi uudella Suomen ennätyksellään kahdeksanneksi nopeuslennossa.

Saarinen melkein mestari

Brno (HS)

Jarno Saarinen, 26, ajaa ensimmäisenä suomalaisena kohti moottoripyöräilyn maailmanmestaruutta. Turkulainen insinööri voitti kaksi luokkaa TT-ajon MM-osakilpailussa Ernossa Tshekkoslovakiassa.

Saarinen johtaa vakuuttavasti luokkaa alle 250 kuutiosenttiä ja on selvästi toisena alle 350 kuutioisten luokassa.

Suojatoimet pelastivat Krunnien linnut

Ulkokrunni (Jaakko Pihlaja)

Jo tuhon uhkaamat lintukannat ovat moninkertaistuneet Perämeren lintusaariksi rauhoitetuilla Krunneilla rannikon edustalla suojelutoimien ansiosta.

Krunneja pidetään nykyisin yhtenä merkittävimmistä Suomen lintukeitaista ja ainutlaatuisena näytteenä Perämeren luonnosta, vielä tuhoamattomasta.

Tutkijoiden mielenkiinto on suuntautunut voimakkaasti luonnontilaisille saarille. Paitsi linnustoa Krunneilla on tutkittu vesibiologiaa, maan kohoamisen vaikutusta kasvustoon sekä Perämeren kalastoa.

Krunnien linnusto on monipuolinen ja antoisa tutkimuskohde etenkin merilintujen osalta. Vesipääsky poikasineen ei pahemmin pelkää lähestyvää ihmistä. Linnut ovat tottuneet siihen, että niitä ei vaara ihmisten taholta uhkaa.

Arneta jätti ruotsalaiset

Hanko (HS)

Aurinkoa ja loistavaa purjetuulta – hieno päätös tämän vuotiselle Hangon regatalle.

Konstruktioluokissa purjehtivat suomalaiset paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Kahdeksan metriä vei nimiinsä Krister Ahlströmin Silja ja kuutosissa pystyi Henrik Sundströmin Arneta viimeinkin rikkomaan kivikovan ruotsalaisrintaman. – –

Solingeissa meni Herman Thelenin Bahia jälleen omia menojaan ja pahin uhka oli Mikko Tuomisen Lokka, joka joutui kuitenkin keskeyttämään trikivaurion vuoksi.

Tuulet yltyivät jopa yli neljään boforiin ja keskeyttämisiä tapahtui myös monissa muissa luokissa. – –

Regatta parhaimmillaan on suuri kansanjuhla – ja sitä se on ollut jälleen kerran Hangossa. Purjehdus voi olla myös hyvä yleisölaji.

Hangon Regatan päätöspäivän tuulet pullistivat jo reippaasti purjeita. Soling-veneiden rintamassa etualalla voittaja Herman Thelén, takana H. Groopin Selma Sofi (18), M. Tuomisen toiseksi sijoittunut Lokka (16) sekä T. Holman kolmanneksi purjehtinut Juanita (13).

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia