Kilpajuoksut joka aamu Porin torilla

Torimyyjät järjestäytyvät odottamaan H-hetkeä jo varhain. Kello 6 alkaa kilpajuoksu toripöydät kainalossa.

28.7. 2:00

Pori (HS)

”Toripoliisin” sairastuminen on johtanut Porin torilla sananmukaisesti kilpajuoksuun parhaista myyntipaikoista.

Innokkaimmat myyjät päivystävät torin laitamilla yli yön saadakseen kunnollisen myyntipaikan päiväksi.

Torin myyntipaikat arvotaan Porissa normaalisti varhain aamulla. Parhaan kesäsesongin ajaksi sattunut arpojan sairastuminen aiheuttaa nyt omalaatuisia näytelmiä varhaisella torilla.

Tällä hetkellä torilla vallitsee selvä valinnan vapaus: joka juoksee nopeimmin, saa parhaan paikan.

Porin torilla aloitetaan myyntipöytien pystyttäminen kello 6. Jonottaneet myyjät saavat silloin ottaa penkin kasasta ja he juoksevat sen jälkeen torille, minkä ehtivät.

Ulkopuolisten huomiota kiinnittää nurinkurinen tilanne; vuosikaupalla myyneet vanhukset jäävät huonoine jalkoineen auttamatta heikommille paikoille.

Arpojan tehtävää on sairastumistapauksen jälkeen tarjottu usealle henkilölle. Kukaan ei kuitenkaan ole huolinut epäkiitollista virkaa.

Parhaista myyntipaikoista tapellaan joskus kiivaasti. Poliisiakin on tarvittu ojentamaan niitä, jotka ovat yrittäneet ottaa varaslähdön.

Äärilaidat putoamassa hallituskuvioista

Tunnustelukierroksen vetäjää Johannes Virolaista ja Sdp:n johtajaa Rafael Paasiota nauratti hallituksen huoneessa. Virolainen ilmoitti jo päivää aikaisemmin, ettei puolueiden välille tulisi suurempaa kiistaa pääministeristä.

Hallituskuviot seljennevät tänään melkoisesti sen jälkeen, kun käy ilmi, mitkä ”sopiviksi katsomansa puolueet” tunnustelukierroksen vetäjä, tri Johannes Virolainen kutsuu luokseen klo 13 pidettävään yhteisneuvotteluun.

Perjantain "välitilinpäätöksen tekoon" saivat jo kutsun sosiaalidemokraatit. Kahdelle muulle torstaina luonaan vierailleelle puolueelle Virolainen ei kutsua esittänyt. Kutsua vaille jäivät kokoomus ja Skdl.

Kommunistien ja kansandemokraattien katsottiin tipahtaneen lopullisesti hallituskuviosta torstaina jyrkän EEC-kantansa vuoksi. Tätä tuki Skp:n puheenjohtaja Aarne Saarisen lausahdus: ”Eiköhän siitä neljän puolueen hallitusta tehdä.”

Viren maailman kärkeen

Jäniksen työ alkaa jälleen. Lasse Viren on ottanut alkumatkan vetäneen Seppo Tuomisen kierroksella kiinni. Veto alkaa uudestaan.

Oulu (HS)

Toisen kerran kahden vuorokauden sisällä Lasse Viren, 23, juoksi itsensä maailman kolmanneksi nopeimmaksi.

Oulussa Raatin kumiasvaltilla Viren pinkoi 3 000 metriä vuoden kärkiaikaan maailmassa: 7.42,3, mikä on myös uusi Suomen ennätys.

Paremmin ovat koskaan juosseet vain Kenian maailmanennätysmies Kipchoege Keino, 7.39,6, ja Belgian Emiel Puttemans kaksi kymmenystä hitaampana.

Täysin tyytyväinen Viren ei kuitenkaan ollut. ”Rata oli jollain tavoin liian kova, en pystynyt aivan parhaaseen”, hän valitti.

Virenin seuratoveri Seppo Tuominen antoi erinomaista vetoapua uhraten samalla oman kilpailunsa.

Ikivanha pirunpesä unohdettu Turussa

Mahtavaa luonnon muistomerkkiä tuskin näkee 50 metrin päästä maantieltä. Pirunpesän siirtolohkareitten korkeus on 10-15 metriä ja ne painavat tuhansia tonneja.

Turku (HS)

Turun Kärsämäessä vain kolmisen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsee täysin unohdettuna mahtava luonnon muistomerkki, jättiläismäinen pirunpesä.

Harva turkulainen edes tietää ryteikön keskellä piilossa olevasta kalliosta, joka saattaisi olla merkittäväkin nähtävyys.

Professori Kaarlo Neuvonen Turun yliopiston geologian laitokselta sanoo pirunpesän sijaitsevan muinaisella rantamuodostumalla.

Neuvosen mukaan meren jäät ovat työntäneet tuhansia tonneja painavat lohkareet Turun ohikulkutien ja lentokentän läheisyyteen.

Teinitytöt purjehtivat Astridilla Ahvenanmaalle

Meriliitto on vuokrannut Astridin meripartiolaisilta. Seitsemän vuoden aikana on pidetty leiriä 650 nuorelle.

Tyttö ja laiva -yhdistelmä herätti pitkään epäluuloja Meriliiton johtajissa. He järjestivät merileirejä vain pojille.

Tänä kesänä särjettiin sukupuolirajat ja 19 tyttöä pääsi purjehtimaan Ahvenanmaalle vanhalla hiekkajaalan ja kaljaasin risteytyksellä. Aluksen nimi on Astrid.

Merellä ovat työt luonnollisesti miesvaltaisia ja naisilla saattaisi olla vaikeuksia. Tätä mieltä oli Meriliiton puheenjohtaja valtiot. tri Kullervo Killinen. Hän ei täysin jaksanut uskoa naisten kykyihin merimiehinä, vaikka todisteita on toiseenkin suuntaan.

Merileirin tytöt näyttivät herroille, että kyllä nainen osaa roikkua köysien jatkona siinä missä mieskin.

”Näppäryys korvaa ruumiillisen voiman”, sanoivat päällystön miehet. He havaitsivat kahdeksanpäiväisen Ahvenanmaan kierroksen aikana, että tytöt jopa oppivat ruodinpidon nopeammin kuin pojat. Laivan keula ei heittelehdi heidän ohjauksessaan sinne tänne tuulen mukana.

Merileirin tytöt viihtyivät Astridilla mainiosti. Päällystön neljä nuorta miestä, kapteeni, perämies, kippari ja stuertti eivät kyllästyneet 15-vuotiaiden merimiesten seuraan. Reipas vesisotakaan ei kiristänyt leppoisaa tunnelmaa.

Nainen Unikeoksi ensimmäistä kertaa

Naantalin Unikeonpäivänä palkittiin hauskimmin pukeutuneena ryhmänä kylpyläkaupungin tyyliin savikylpyyn sonnustautuneet ja savella kasvonsa maalanneet nuoret naantalilaiset. Naantaliin ja sen läheiseen tunnettuun saareen viittasi myös silmälasipäinen ja kaljuksi naamioitu pikkupoika, jonka selässä koreilivat suuret kirjaimet U.K.

Naantali (HS)

Nainen Unikekona oli tämän vuoden Unikeon päivän erikoisuus Naantalissa.

Yli 80 vuotta jatkettuja perinteisiä Unikeon päivän juhlallisuuksia oli seuraamassa runsaat 5 000 ihmistä.

Koskaan aikaisemmin ei naista ole valittu Unikeoksi, mutta tällä kerralla kaupungin matkailulautakunta oli katsonut sen asialliseksi — onhan kaupunginvaltuuston puheenjohtajakin nyt naishenkilö.

Unikeoksi valittu rouva Leena Huoponen, kaupunginkanslisti, on avioitunut viime lauantaina, mutta torstaiaamun veteenheitto anivarhain jännitti häntä kuulemma vielä enemmän.

Päivän uutuuksiin kuuluivat myös kahden Naantali-aiheisen valssin ensiesitykset.

Metroasemakiista venyttää aikataulua

Metrotoimisto ja Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ovat jyrkästi eri mieltä metron tunneliasemien rakentamistavasta.

Metrotoimisto haluaa tunneloida jalankulkijat ja muodostaa runsaasti liiketiloja metroasemien maanalaisiin osiin. Kaupunkisuunnitteluvirasto haluaa päinvastoin pitää ihmiset maanpinnalla ja kieltää tunnelimyymälöiden rakentamisen.

Helsingin metron rakentamisaikataulu laadittiin alun pitäen liian kireäksi, sillä sitä ei ole voitu noudattaa.

Metrotoimisto on lykännyt liikenteen aloittamisaikaa nyt jo toisen kerran. Uuden aikataulun mukaan liikenne Kampin ja Puotinharjun metro-osuudella alkaa 1. 9. 1978.

Kluuvin metroasema Helsingissä tulee sijaitsemaan Kaisaniemenkadulla nykyisten raitiovaunupysäkkien ja ns. Varsapuiston tuntumassa.

”Kuuba jatkaa omaa linjaansa”

Havanna (Reuter)

Kuuban pääministeri Fidel Castro ilmoitti keskiviikkona maansa aikovan edelleenkin jatkaa tiukasti omilla linjoillaan. Castron mukaan Kuuban ei ole välttämätöntä solmia suhteita Yhdysvaltoihin viiteen, kymmeneen tai kahteenkymmeneenkään vuoteen.

Vallankumouksen vuosipäivänä Havannan Vallankumousaukiolla pitämässään puheessa tohtori Castro sanoi, että mitkään taloudelliset pakotteet eivät johda Kuuban ja Yhdysvaltain suhteiden lähenemiseen.

Hänen mukaansa suhteiden lähentäminen olisi vastoin Kuuban omaksumia periaatteita.

Tuhansille kuulijoilleen Castro toisti useasti esittämänsä vaatimuksen, jonka mukaan Yhdysvaltain tulisi vetäytyä välittömästi ja ilman ehtoja Kuuban itäosassa sijaitsevasta Guantanamon tukikohdasta.

Pyörätieverkosto Tokiossa

Reuter

Maailman suurimman kaupungin Tokion viranomaiset yrittävät ratkaista liikenne- ja saasteongelmia tuomalla polkupyörän uudelleen mukaan kuvaan.

Parhaillaan suunnitellaan erityistä pyöräilytieverkkoa, joka yhdistäisi kaupungin keskustan esikaupunkeihin.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia