Pekka Vasala juoksi huipulle

Pekka Vasala maaliviivalla sivulajissaan 800 metrillä Suomen ennätysajassa: "Piti mennä sekuntia paremmin.”

27.7. 2:00

Juoksija Pekka Vasala sai olympiastadionilla yli 20 000 nousevan yleisön huutamaan suoraa huutoa keskiviikkona. Vasala juoksi 800 metriä 1.46,0. Aika on uusi Suomen ennätys.

Vasala tunnusti hienon juoksunsa jälkeen, että hän ei osaa juosta 800 metriä. ”Kuten näitte en päässyt alussa rytmiin millään”. Miehen suunnitelmissa oli ennen juoksua 1.45:n tulos.

Münchenin olympialaisissa Vasala tähtää pelkästään 1 500 metrille. Ennätysjuoksu 800 metrillä ei muuttanut hänen suunnitelmiaan.

Syyttäjä vaatii Kytäjän surmaajaa pakkolaitokseen

Hyvinkää (HS)

Puolustuksen esittämään mielentilatutkimukseen passitti Hyvinkään kihlakunnanoikeus myöhään keskiviikkoiltana Kytäjän kolmoissurmat tunnustaneen tilanomistaja Kai Kustaa Vähäkallion, 32.

Ennen oikeuden päätöstä ehti syyttäjä, poliisitarkastaja Tapani Elomaa, loppulausunnossaan entisten syytteiden lisäksi vaatia Vähäkalliota suljettavaksi pakkolaitokseen yhteiskunnalle vaarallisena henkilönä.

Pääministerin salkku Kepun ja Sdp:n asia

Kokoomus ja kristilliset haluavat pääministeriksi keskustapuoluelaisen. Ruotsalaiset, liberaalit ja vennamolaiset suostuvat sosiaalidemokraattisenkin pääministerin johtamaan hallitukseen.

Tämä selvisi keskiviikkona, kun hallitusneuvottelujen vetäjä, tri Johannes Virolainen tapasi oikeiston ja keskustan puolueet eduskunnassa.

Kaikki ei-sosialistiset puolueet ilmoittivat Virolaiselle olevansa valmiit jatkoneuvotteluihin enemmistöhallituksen muodostamiseksi eroa pyytäneen Rafael Paasion hallituksen tilalle.

Keskiviikon neuvottelujen avainsana oli ”diskriminointi”. Ruotsalaiset, liberaalit, vennamolaiset ja kristilliset vakuuttivat, etteivät he halua diskriminoida ketään.

Veikko Vennamon hallitusneuvotteluryhmä odotti Virolaista, joka saapui viitisen minuuttia myöhässä Palacesta. Vennamosta vasemmalle hänen puoluesihteerinsä Urpo Leppänen sekä kansanedustajat Heikki Kainulainen, Rainer Lemström ja Artturi Niemelä.

Aviolapsi ja au-lapsi tasa-arvoisiksi

Lapsen asemaa koskeva lainuudistushanke on valmistunut oikeusministeriön lainvalmistelukunnassa.

Uusi luonnos yhdenmukaistaa avioliitossa syntyneen ja avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen aseman.

Asiasta annettaneen lakiesitys eduskunnalle syysistuntokauden kuluessa.

Lapsen sukulaisuussuhteen määräytyminen ja vahvistaminen isään ja isänpuoleisiin sukulaisiin ehdotetaan säänneltäväksi yhtenäisellä säännöstöllä, isyyslailla. Se koskisi sekä aviolapsia että avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia.

Aviolapsen isyys määräytyy heti lapsen syntymän ja avioliiton kautta. Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyys sen sijaan vahvistettaisiin joko tunnustamisella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Pääjärven työt hyvässä vauhdissa

Pääjärvi (Jaakko Pihlaja)

Lähes täysi työvahvuus ja ensimmäisen asuintalon harjavaihe on saavutettu Pääjärven metsätalouskeskuksen rakentamisessa töiden alettua tammikuussa.

Suomalaiset rakentavat Kuusamon kohdalla Neuvostoliitossa olevan metsäkaupungin ensimmäistä vaihetta, joka käsittää asuntoja ja useita julkisia rakennuksia sekä teitä ja siltoja lähes 60 miljoonan markan arvosta.

Pääjärvellä keskiviikkona pidetyssä tilaisuudessa vuorineuvos Olavi Jaakkola Perusyhtymä Oy:stä sanoi rakentamisen olevan täysin aikataulussa, ja ensimmäinen vaihe valmistunee suunnitelmien mukaisesti vuoden 1973 loppuun mennessä.

Paraisista Nauvoon kiinteä tieyhteys

Nauvo (Jukka Martinkari)

Noin kaksi kilometriä pitkä vedenalainen tunneli tai Suomen suurin silta ovat kaksi päävaihtoehtoa Paraisten–Nauvon kiinteätä tieyhteyttä suunniteltaessa.

Tutkimukset merenpohjan kallioperästä ovat parhaillaan käynnissä. Samaan aikaan pyritään selvittämään muitakin kulkuyhteyden parantamismahdollisuuksia talla vilkkaasti liikennöidyllä saaristotiellä. – –

Paraisten–Nauvon välistä kiinteätä tieyhteyttä on suunniteltu ja toivottu jo vuosikausien ajan.

Varsinkin kesäisin ja viikonloppuisin tällä välillä liikennöivä lautta on jatkuvasti täyteen kuormitettu ja vilkkaimpina hetkinä saattavat autoilijat joutua odottelemaan useita tuntejakin lautalle pääsyä.

Paraisten ja Nauvon välillä otetaan kesän ajan timantti- porauslautalta käsin kallioperänäytteitä jopa 50 metrin syvyydestä. Timanttiporauksia tehdään erikoisen tornirakennelman avulla, jollaista ei ole Suomessa aikaisemmin kokeiltu.

Amerikkalaisia mustia tapettiin sukupuolitaudilla

Atlanta, (Reuter)

Yhdysvaltain terveydenhoitovirasto on suorittanut 40 vuotta kestäneen kokeilun, jossa 200 mustan syfilistä kieltäydyttiin tarkoituksellisesti hoitamasta ja heidän annettiin kuolla, niin että voitaisiin tutkia taudin vaikutusta ihmisruumiiseen.

Viranomaiset paljastivat, että 3. kokeilu aloitettiin vuonna 1932. Alabaman kaupunki, jossa tiettävästi oli eniten syfilistapauksia Usa:ssa, antoi kokeilulle nimen ”Tuskegee”.

Alun perin kokeessa oli mukana 600 mustaa. Heistä 200:lla ei ollut syfilistä ja lopuista 400:sta puolet sai tehokkainta siihen aikaan tunnettua hoitoa.

Heidät houkuteltiin mukaan lupaamalla ilmaisia aterioita, ilmaista lääkärinhoitoa kaikkiin muihin sairauksiin ja valtion maksaman hautauksen.

Kokeen moraalisuuden tekee erittäin kyseenalaiseksi se, että sitä ei lopetettu vuonna 1942, kun tehokas hoitomenetelmä, penisilliini, keksittiin, sanoi tohtori J. D. Miller, terveysviraston sukupuolitautiosaston johtaja.

Ibsenin Nukkekoti

Ibsenin Nukkekoti on 13. elokuuta saakka jälleen nähtävissä Kansallisen pienellä näyttämöllä.

Näyttelijäryhmä, johon kuuluvat Eeva-Kaarina Volanen, Helge Herala, Asta Backman, Tarmo Manni ja Martti Katajisto, valmisti esityksen omana yrityksenään ja saavutti kesäkuussa huikean menestyksen.

Heidän tuore, ehjän puhdas ja häkellyttävän tämänpäiväinen Nukkekodin tulkintansa sai yleisön liikkeelle niin, että lipuista tapeltiin ja juhannuksen seudun viimeisen näytännön ovelta sei kääntyä monta pettynyttä ja peräti vihaista liputta Jäänyttä.

Volasen ja kumppaneitten Nukkekodin maine on ehtinyt oman maan ulkopuolelle. Huhu kertoo vierailukutsujen odottavan sekä lännestä että Idästä.

Mustikka mustaa suun

Mustikkapiirakka kypsennetään 225°:ssa ensin hyvässä alalämmössä ja lopuksi molempia lämpöjä käyttäen. Piirakka on maukkainta haaleana.

Makoisin mustikkapiirakka syntyy kesän ensimmäisistä marjoista. Pullataikinaan ei mustikoita kannata upottaa. Tuloksena on tavallisimmin paksuksi paistunut vehnäspohja, jonka päällä on rikkikiehuneita, suttaavia marjoja.

Mustikkapiirakkaan valmistetaan hieman tavallista kevyempi murotaikinapohja ja marjoista pursuavaa mehua sidotaan kananmunalla ja kermaviilillä.

Alkuperäiseen, eestiläiseen, ohjeeseen käytetään smetanaa. Kovin paljosta kaloreista ei voida tinkiä – joistakin kuitenkin.

Nyt varataan siis esille 125 g (1/2 pkt) margariinia, 250 g vehnäjauhoja (4 dl), 1-2 tl suolaa, 1 tl leivinjauhetta, 2 dl sokeria, 1 tlk kermaviiliä, 2 munaa ja 1 l mustikoita.

Erotiikan aika alkaa

Kun pahin kuumuus on ohitettu, jaksaa ehkä ajatella erotiikkaakin.

Katriinankadulla Helsingin Taiteilijaseuran toimintakeskuksessa avataan perjantaina eroottinen näyttely otsikolla ’Hämähäkki’.

– Olemme puuhanneet sitä jo pitkin kevättä, kertoo taiteilija Pirkko Nukari seuran johtokunnasta. Jokaisella on varmaan asiasta kuvia jo valmiinakin ja innostus tehdä uutta on ollut suuri.

Pirkko Nukari asuu miehensä kuvanveistäjä Tapio Junnon kanssa Pasilassa.

– Viimeisiä vuosia luultavasti ennenkuin katerpillarit tulevat ja jyräävät alueen tasaiseksi, toteaa Junno. Pasila on köyhää aluetta mutta ihmiset pitävät siellä toisistaan vesijohtojen ja sisävessojen puutteesta huolimatta

– Luulisi, että peltoa virastoaluetta varten olisi löydetty jostain muualta, ettei olisi tarvinnut Pasilaa tasata sanovat taiteilijat.

Tapio Junnolle tulee piakkoin näyttely myös Tukholmaan, kunhan saadaan varatuksi sopiva huoneisto. Sitä ennen on siis eroottisia piirroksia näytteillä Hämähäkissä.

Ulkoilmakonsertti Esplanadilla

Helsingin Esplanadikappelissa pidettävässä ulkoilmakonsertissa esiintyvät lauluyhtye Cumulus (yllä), Pihasoittajat sekä Mike Westhues & Tom Kuchka Yhdysvalloista. Kappelikonsertin, joka kuullaan klo 19.15 radion rinnakkaisohjelmassa, kuuluttaa Calle Lindholm.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia