Rakkautta vähän mukaan

Nadine Trintignantin muutaman vuoden takainen rakkauselokuva Rakkaani, rakkaani on sijoitettu Nizzaan, missä rakastavaiset Jean-Louis Trintignant ja Valerie Lagrange kisailevat viehkeästi soveliaita taustoja vasten.

29.7. 2:00

Paula Talaskivi

Rakkaani, rakkaani (Mon amour, mon amour). Ohjaus ja käsikirjoitus Nadine Trintignant musiikki Francis Lai, pääosissa Jean-Louis Trintignant, Valerie Lagrange, Annie Fargue, Anna Katarina Larsson, Suomi Filmin ohjelmistoa (Joukola)

Tämä toinen tämän viikon rakkaudelle omistettu tapaus on oikeastaan uusinta. Se valmistui jo nelisen vuotta sitten (sai ensi-iltansa meilläkin jo kesällä 68) ja taitaa olla Nadine Trintignantin esikoisohjaus. – –

Rakkaani, rakkaani on kuvattu suurelta osalta Nizzassa ja useasti näyttää siltä, että ohjaaja on juoksuttanut päähenkilöitään hyvin paljon siellä myös pelkästään otollisten taustojen takia.

Arkkitehtiä, johon vaalea pitkäraajainen pop-laulun yrittelijä Agathe (nyreäkasvoinen Lagrange) on rajattomasti rakastunut, esittää tyylikkään vaivattomaan tapaansa Jean-Louis Trintignant.

Parin seurustelu näyttää lähinnä kummallisen lapsekkaalta ja epätodelliselta haihattelulta ja työttömien itseään koristelevien tyttöjen käyttäytyminen kauttaaltaan höpsöttelyltä, joka kai pyrkii olemaan muodikasta.

Niinpä tässä koko lapsen odotus, josta tarina lähtee, jää ilmaan. Koko filmiä vaivaa muutenkin pahasti tyhjänpäiväinen ja nyt varsin vanhentunut musti-ilmiöiden koostumus ja utuisen taiteellisuuden tavoittelu.

Pieksämäen sonni

Kaustisella on kansanmusiikki, Raumalla pitsit, Naantalissa Unikeko ja Suonenjoella mansikat, eli juhla ei enää tunnu miltään ilman rekisteröityä tunnusta tai muuta maskottia.

Näin on ajateltu myös Pieksämäellä, joka on varannut komeasti sonnin omaksi juhlakalukseen.

Sonnilla on huomattava merkitys, kun Pieksämäellä pidetään yleisurheilukisat 15. elokuuta. 1 500 ja 5 000 metrin juoksuista järjestetään yleisöveikkauskilpa, jossa voittona on 1 000 kiloa painava kolmivuotias sonni nimeltään Marttilan Sankari.

Pieksämäkeläiset aikovat tehdä sonnikilpailusta jatkuvan perinteen.

Turun ulkoilualueet vetävät kävijöitä

Turun kaupungin omistamien ulkoilualueiden suosio kasvaa jatkuvasti. Prosentuaalisesti voimakkain on kävijämäärän nousu ollut Nötössä, jossa kävijämäärä vesibussiyhteyden avaamisen jälkeen on yli kolminkertaistunut.

Turun kaupunki on kiinnittänyt erityistä huomiota ulkoilualueiden hankkimiseen kunnostamiseen ja huoltamiseen. – –

Lämpimän kesän takia uimarantojen käyttö on ollut ennätysmäistä. Ylivoimaisesti suosituin on edelleen Ruissalon Saaronniemen leirintäalueen uimaranta, jonka kävijämäärä kesä–heinäkuussa lähentelee jo sataatuhatta. Viime vuoden vastaavana aikana se oli vain noin 70 000.

Myös kaupungin uusimpaan uimarantaan Ekvallaan on riittänyt runsaasti kävijöitä.

Turun uusin uimaranta Ekvallassa on saavuttanut jo suuren suosion. Alueelle on jo rakennettu mm. pukusuojatiloja sekä käymälävaunu.

Katulämmitys Pasilan jalankulkuväylille

Helsingin Itä-Pasilan pääjalankulkukadut, jyrkät luiskat, portaat, kulku-ulokkeet ja kävelysillat varustetaan yleisten töiden lautakunnan tekemän esityksen mukaan katulämmityksellä.

Suunnitelman kustannukset ovat tällä hetkellä 1 040 000 markkaa. – –

Katulämmityksestä ei maassamme ole vielä kokemuksia joitakin pieniä yksittäiskohteita lukuunottamatta, joten tutkimuksissa on nojauduttu ulkomailla, lähinnä Västeråsissa Ruotsissa saatuihin kokemuksiin.

Vertailuissa on todettu kaukolämmön paluuveden käyttö taloudellisesti edullisimmaksi lämpöenergian lähteeksi katulämmityksessä.

Vantaa tarvitsee 18 eritasoristeystä

Pääradalle Vantaan alueelle olisi rakennettava kahdeksantoista eritasoristeystä autoja ja jalankulkijoita varten. Lisäksi koko rata olisi aidattava asutuilla alueilla.

Näitä toimenpiteitä tulee Vantaan kauppala ehdottamaan valmistumassa olevassa raportissa pääradan risteysliikenteen turvaamiseksi. – –

Kiireellisimmät tehtävät ovat raportin mukaan Hiekkaharjun alikulkusillan rakentaminen, Korson eteläisen poikittaistien eli "Korson orren" rakentaminen sekä Tikkurilantien alikulkusillan rakentaminen.

Korson aseman rauhoittaminen kokonaan autoliikenteeltä on ensimmäisiä toimenpiteitä, joilla risteysliikennettä pääradalla Vantaalla aiotaan tehdä turvallisemmaksi. Autot ohjataan pohjoiselle poikittaistielle ja jalankulkijoille rakennetaan alikulkukäytävä.

Vain häiritsevä humalainen joutuu poliisin huostaan

Miksi poliisi ei tee mitään, valittavat juopuneiden katselemiseen kyllästyneet helsinkiläiset. He hämmästelevät poliisin kyvyttömyyttä pitää puistot puhtaina alkoholisteista.

Närkästyneille poliisi vastaa: ”Juopuminen ei ole enää rangaistava teko. Silti poliisilain mukaan meidän on kerättävä häiritsevät humalaiset selviämään. Rappioalkoholisteista huolehtiminen siitä eteenpäin kuuluu sosiaaliviranomaisille, ei meille. ”

Kirjasto voi lainata myös av-aineistoa

Kirjastot voivat lainata tästä lähtien paitsi kirjoja, myös audiovisuaalista aineistoa.

Perjantaina annetun asetuksen mukaan kirjastoista voi lainata esimerkiksi äänilevyjä, dioja, kielilevyjä tai ääninauhoja.

Välineiden lainaus ei kuitenkaan ole kirjaston velvollisuus, vaan asian päättäminen on jätetty kunnan harkittavaksi.

Ahosen tanssijapari Fonteynin kumppaneina

Anja Miller, San Francisco, heinäkuussa

Jo neljän vuoden ajan suomalainen tanssijapariskunta Soili Arvola – Leo Ahonen on nauttinut amerikkalaisen yleisön suosiota enimmäkseen San Franciscosta käsin, jossa he ovat olleet kiinnitettyinä kuuluisaan San Francisco Ballet-ryhmään.

Leo Ahonen ja Soili Arvola San Franciscon TV:n useaan kertaan esittämässä modernistisessa pas de deux'ssä Electric Impressions-ohjelmassa.

Viime joulun aikoihin he mm. tanssivat yhdessä täällä Pähkinänsärkijän pääosat ja vierailivat sen jälkeen Houstonissa, Texasissa.

Texasilainen balettiyleisö ja sikäläisen ryhmän johtaja olivat niin ihastuneet näkemäänsä Le Corsaireen ja La Favoritan pas de deuxiin, että Houston Ballet välittömästi tarjosi pysyvämpää kiinnitystä sinne.

Niinpä tulevana syksynä pariskunta Ahonen muuttaakin pois San Franciscosta Texasiin, mutta sitä ennen he ehtivät kierrellä maapalloamme laajemmalti kuin koskaan ennen, aina Japania ja Islantia myöten.

Tuli syttyi Olympiassa

Olympiatuli matkalla.

Perjantaina puolenpäiviin aikaan kirkkaassa auringonpaisteessa syttyi perinteisesti Kreikan Olympiassa jälleen olympiatuli.

Soihtu kulkee 5700 km:n matkan seitsemän maan – Kreikka, Turkki, Bulgaria, Romania, Jugoslavia, Unkari ja Itävalta – halki Länsi-Saksaan.

Yli 5 000 juoksijan soihtuviesti päättyy Münchenin olympiastadionille 26. elokuuta pideltävään juhlaan.

Ripuli lannisti

Juoksukilpailuksi meni Suomen koripallomaajoukkueen perjantai-illan myöhäisottelu Neuvostoliiton alle 25-v. joukkuetta vastaan.

Melkein koko joukkue oli kovassa ripulissa ja laukkasi kentän ja mukavuuslaitoksen väliä.

Venäläiset voittivat ottelun suurinumeroisesti 103–83 (52–37).

Neljä suomalaista joutui jättämään ottelun kesken. Lisäksi turnauksen lääkäri mittasi suomalaisilta kuumetta vaihtopenkillä.

Ripulin aiheuttajaksi epäiltiin vettä. – –

Neuvostoliiton valmentaja oli kuitenkin valmis sanomaan: ”Suomella on taitavampi joukkue kuin vuosikausiin.”

Vessaa ei enää polteta

Imatra (HS)

Imatran MM-ajojen varikkoalue on täysin uusinut kasvonsa. Viimekesäinen ajajien protesti, puuseen polttaminen ja varikkoalueen kehnot sosiaalitilat ovat täysin unohtuneet.

Jarno Saarinen, totesi kuitenkin alkajaisiksi ”toiletteja on saatava lisää varikkoalueelle".

Renzo Pasolini kaasuttelee Imatralla 250 ksm:n luokassa tavoitteenaan maailman mestaruus.

Ministeri vahvisti ilmoituksen Lin Piaon kuolemasta

Peking (Reuter)

Kiinan apulaisulkoministeri Wang Hui-jung vahvisti perjantaina, että entinen puolustusministeri Lin Piao kuoli lentokoneen maahansyöksyssä viime syyskuussa yrittäessään paeta Kiinasta epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Wang, jonka sanotaan olevan puhemies Mao Tse-tungin sukulainen, sanoi "pitää paikkansa", kun häneltä kysyttiin eräällä vastaanotolla Pekingissä, saiko Lin Piao surmansa Mongoliassa 12. syyskuuta epäonnistuttuaan yrityksessä syöstä Mao vallasta ja murhata hänet.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia