Paul McCartney Suomeen

Euroopan kiertue on Wingseille harjoitusta

Paul McCartney lähti perin lyhyttukkaisena kiertämään Eurooppaa Wingseineen.

4.8. 2:00

Kun Paul McCartney ja hänen uusi yhtyeensä Wings (Siivet) halusivat harjoitella, valittiin maastoksi suuri osa Eurooppaa.

Kiertue alkoi jo heinäkuun alkupuolella Etelä-Ranskasta ja ehtii tänään perjantaina Helsinkiin. Toinen Suomen-konsertti on lauantaina Turussa.

Yhtye kiertää Eurooppaa kaksikerroksisella loistoluokan keikkabussilla. Sillä se saapuu Helsinkiin ja vasta perjantain aikana.

McCartneyn yhtye Wings on ollut koossa jo viime vuoden kesästä lähtien jossain muodossa.

Nykyinen kokoonpano, Paul McCartney kitara, basso ja piano, Linda McCartney piano, Denny Laine kitara, basso, Denny Seiwell lyömäsoittimet ja Henry McCullough kitara, on vasta muutaman kuukauden ikäinen.

Yhtye on Euroopan kiertueellaan erityisesti hankkimassa kokemusta, hiomassa yhteissoittoaan ja kokeilemassa mitkä kappaleet menevät paremmin kansaan.

Paul McCartney sanoi suoraan Melody Maker -lehden haastattelijalle ensimmäisen konsertin jälkeen Ranskassa, ettei yhtye voi mennä lavalle Englannin ja Amerikan kriittisen yleisön eteen raakana.

Niinpä mekin sitten saamme täällä kerran yhden beatlen, vaikka entisenkin.

Ilmoitus Helsingin Sanomissa 4. elokuuta 1972.

Ukkosmyrsky tukki Helsingin ruuhkaliikenteen

Rankkasade pysäytti raitiovaunuja ja busseja torstai-iltapäivällä Helsingissä. Muutamiin katujen notkelmiin kertyi vettä jopa puolitoista metriä.

Palokunta kävi iltapäivän kuluessa pumppaamassa vettä parista kymmenestä kellarista.

Kolmosen raitiovaunulinja pysähtyi vajaaksi tunniksi vesiesteiden eteen Nordenskiöldinkadulle, koska Savonkadun risteyksessä olevan alikulkusillan alle oli valunut toista metriä vettä.

Nordenskiöldinkadun bussiliikenne saatiin ohjatuksi kiertotietä.

Toinen liikennesuma syntyi sateen aikana Hakaniemen torin läheisyyteen Hämeentielle. Elokuvateatteri Tuulensuun ja Hakaniemen hallin välillä oli metrin syvyinen vesivirta, jonka laskeutumista autot saivat odotella puolisen tuntia.

Noin kahden tunnin aikana satoi lähes 23 millimetriä.

Suurin osa vedestä saatiin puolen tunnin rankan kuuron aikana.

Sademäärä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan ”varsin ronski”.

Helsingissä oli torstai-iltapäivällä paras ottaa kengät käteen ja kääriä housunlahkeet ylös. Ankara sade yllätti kadulla kulkijat vilkkaimpaan ruuhka-aikaan.

Kokoomus luopuu markkinataloudesta

Kokoomus aikoo ohjelmassaan siirtyä vapaasta markkinataloudesta uuteen sosiaaliseen valintatalouteen, jossa yhteiskunnan sananvalta kasvaisi.

Siihen liittyisivät lakisääteinen vähimmäistoimeentulo, uusi sosiaalipolitiikka ja tuloerojen kaventaminen.

Laatijat luonnehtivat ohjelmaa ”porvarismiksi” vastapainona sosialismille.

Uudistukset sisältyvät kokoomuksen lähiajan tavoiteohjelmaan, joka tulee puoluevaltuuston käsittelyyn lauantaina ja sunnuntaina.

Ohjelmaluonnoksen on laatinut pysyvä ohjelmatoimikunta, jonka puheenjohtaja on kansanedustaja Juha Vikatmaa. Häntä pidetään eräänä eduskuntaryhmänsä ”vasemmistolaisimmista” edustajista.

Sosiaalisella valintataloudella hylättäisiin usko siihen, että taloudellisiin sääntöihin eivät ihmiset voi päätöksin vaikuttaa.

Julma-Juhan mainoskuva sai OK:n hälytystilaan

Juoksija Juha Väätäisen kuva torstaisen HS:n etusivun ilmoituksessa on nostattanut hälyn amatöörisääntöjen hiuksia halkovissa piireissä.

Ilmoituksessa on paitsi Väätäisen kuva myös teksti, jossa luvataan Julma-Juhan vauhdittavan radio- ja kodinkoneliike Hämeenheikin avajaisia ensi maanantaina.

Tieto ilmoituksesta nosti olympiakomitean ja urheiluliiton heti varpailleen.

Asiaa koskeviin kysymyksiin tuli erilaatuisia vastauksia.

Väätäinen: ”Johan on perkele, että joka asiaa tongitaan.”

Jukka Uunila, Suomen olympiakomitean puheenjohtaja: ”Ilmoitus on nähdäkseni laadittu Väätäisen luvatta. Siksipä ei mitään hätää ole. Kansainvälinen olympiakomitea ja yleisurheiluliitto ovat tällä hetkellä huippujen suhteen varpaillaan. Toivottavani lisää tällaisia ilmoituksia ei tule.”

Erik von Frenckell, kansainvälisen olympiakomitean jäsen Suomessa: ”Jumala auttakoon, ettei se poika tekisi mitään tyhmyyksiä.”

Radio- ja tv-liikkeen kulmaa kiertävä mies ei ole Juha Väätäinen. Ikkunan kuva sen sijaan esittää Julma-Juhaa, joka lupaa tekstissä antaa avajaisille vinhan alkuvauhdin.

Lasse Viren kärkiaikaan kympillä

Oslo (Reuter)

Suomen Lasse Viren sai 25 000 katsojaa hurraamaan ihastuksesta Bisletillä, kun hän juoksi kovatasoisella kymmenellä tuhannella metrillä vuoden kärkiajan 27.52.4.

Tulos on kaikkien aikojen kolmanneksi paras maailmassa.

Okko Kamulle pikalähtö

Aikoinaan, ennen Berliinin kilpailuvoittoaan Okko Kamua joskus leikillisesti kutsuttiin ”Helsingin päivystäväksi kapellimestariksi”.

Nyt häntä voisi kutsua myös Lontoon päivystäväksi kapellimestariksi.

Maailman suurimman äänilevy-yhtymän, englantilaisen EMI:n oli määrä aloittaa eilen Tshaikovskin viulukonserton levytys nuoren saksalaisen viuluvirtuoosin Ulf Hölschlerin kanssa.

Keskiviikkona yhtiö sai kuitenkin tietää, että levytykseen aiottu kapellimestari oli sairastunut.

Okko Kamua suositteli sijalle levyttävän orkesterin, Lontoon New Philharmonian johto. Kamu on kahteen otteeseen jo aiemmin johtanut menestyksellä tätä tunnettua orkesteria.

Yhtiö aloitti heti purjehdusmatkalla olevan Okko Kamun etsinnän.

Kuumeisen puhelinetsinnän tuloksena — johon Hiittisten merivartiostokin keskiviikkoiltana osallistui — Kamu löydettiin kuin löydettiin eilisaamuna klo 7 Rosalan saaristosta säveltäjäystävänsä Aulis Sallisen purjehdusmajalta.

Kiivaan moottorivene- ja automatkan jälkeen Kamu ehti Lontooseen klo 15 lähteneeseen koneeseen ja sen avulla illan suussa alkaneeseen ensimmäiseen levytysistuntoon, raportoi asioista aina perillä oleva musiikkitoimittajamme Seppo Heikinheimo toimitukseen.

– –

Levytyksen Lontoossa on määrä kestää kolme päivää, joten kuuluisa kapellimestarimme päässee sentään jatkamaan keskeytynyttä purjehdustaan jo viikon vaihteeksi.

Ei ollut ensimmäinen, eikä taatusti viimeinenkään kerta, kun Okko Kamulle tuli yllättävä ja pikainen lähtö maailmalle, jossa häntä kaivataan.

Helsingin kehätie neljän asuntoalueen välimaastoon

Helsinkiä kiertävä kehätie, joka seuraa Muurimestarintietä, Seppämestarintietä ja Myllymestarintietä, rakennetaan valmistuneen yleissuunnitelman mukaan Nurmijärventiestä länteen neljän asuntoalueen välimaastoon.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta jätti torstaina kehätien toteuttamisohjelman pöydälle.

Ennätyspiippu valmistunut

Helsingin korkein savupiippu on nyt Ruskeasuolla.

Sähkölaitoksen pohjoisen lämpökeskuksen betonipiippu kohoaa peräti 126 metrin korkeuteen.

Sähkölaitoksen mukaan ennätyskorkea savupiippu estää tehokkaasti savukaasuhaitat keskuspuistossa ja ympäröivillä asuntoalueilla.

Savupiipun liukuvalu saatiin valmiiksi perjantain vastaisena yönä.

Sitä ennen piippua on valettu kolme viikkoa yötä päivää viiden metrin vuorokausivauhdilla.

Heinäkuussa syötiin 5 miljoonaa litraa jäätelöä

Turku (HS)

Kuluvan kesän helteet ovat nostaneet jäätelönkulutuksen ennätyslukemiin. Myynti on edellisestä vuodesta lisääntynyt noin neljänneksellä.

”Heinäkuun kulutus lienee meillä yli 5 miljoonaa litraa”, arvelee maisteri Matti Aarnio Valiosta.

”Kaikki yhteiskuntaryhmät ja sosiaaliluokat syövät jäätelöä”, sanoo Aarnio.

”Kulutustutkimuksissa on selvinnyt, että eroja ei ole myöskään maalaisten ja kaupunkilaisten välillä. Jäätelö on hyväksytty normaaliksi elintarvikkeeksi muiden joukkoon.”

Kubrickin elokuvan vero jäi ennalleen

Valtion elokuvalautakunta on päättänyt pitää Stanley Kubrickin ohjaaman elokuvan Kellopeli appelsiini (A Clockwork Orange) 10 prosentin veroluokassa.

Verohallitus vaati filmille 30 prosentin rangaistusveroa sen väkivaltaisuuden takia.

Elokuvatarkastamo määräsi aiemmin tälle filmille 10 prosentin veron.

Kubrickin elokuva on kuvaus ihmisistä tulevaisuudessa.

Kellopeli appelsiini pohjautuu samannimiseen romaaniin ja on monissa maissa valittu vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Stanley Kubrick.

Euroopan naisten liitto ei hyväksy aborttia sosiaalisin perustein

Euroopan naisten liitto ei hyväksy sosiaalisin perustein annettua aborttia. Liitto ei myöskään hyväksy aborttia syntyvyyden säännöstelykeinona.

Aborttia vastustavaa suositusta eivät allekirjoittaneet Suomen lisäksi Tanska ja Norja.

Suomi, Tanska ja Ruotsi eivät allekirjoittaneet suositusta, koska kussakin maassa on äskettäin annettu laki abortista.

Muut naisten liiton 12 jäsenmaasta kannattavat aborttia kieltävää suositusta.

Boa etsii lempeä, poliisi karkulaista

Valle della Storta, Italia (UPI)

Satoja poliiseja etsiskeli Rooman esikaupungissa Valle della Stortassa torstaina kolme metriä pitkää lemmensairasta kuningaskäärmettä.

”Ei syytä huoleen”, sanoi käärmeen 21-vuotias hoitaja Peter Anomaa, joka on kotoisin Norsunluurannikolta.

”Se on vaaraton ja hyvin laiska.”

Noin 1 000 kaupunkilaista oli kuitenkin huolissaan, koska poliisi varoitti, että puoli vuotta vanha Keniasta tuotu punainen käärme pystyy musertamaan lehmän.

Boa-käärme luikerteli sirkushäkistä varhain keskiviikkona ja katosi.

Anomaa sanoi käärmeen etsiskelevän todennäköisesti naimakumppania, koska nyt on sen naima-aika.

”Se on suurenmoinen otus”, hän sanoi, ”mutta hyvin romanttinen.”

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia