Korkoa koron eteen

Kovimmille säästöpankkien juhlissa joutuivat ne rouvat, joiden oli viikon ajan joka aamu saatava miehensä pirteinä ylös vuoteista ja jatkamaan juhliaan. Rouvat Aune Siltala, Irma Ranki, Helvi Pakkanen ja Maija Ali-Melkkilä saattoivatkin torstain puutarhakutsuissa vaihtaa kokemuksiaan tästä erikoistehtävästään.

26.8. 2:00

Liput olivat saldoissa ympäri maata kun sadat tuhannet ihmiset astuivat korkoa koron eteen devalvaatturien laatimissa vaatteissaan säästöpankkien juhliessa kaikissa konttoreissaan 150-vuotisuuttaan kahvein ja pakkopullin.

Isäntäväkikin tarjosi vierailleen käteistään ja juhlat olivat niin onnistuneita, että viimeiset kutsutut poistuivat lievästi diskontaten juhlapaikalta.

Näin voisi Kivikasvoja lainaten kuvailla koko säästökansan yhteistä juhlaa torstaina.

Vieraista arvokkaimmat oli kutsuttu Säästöpankkiopistoon Espoon Matinkylään ja vain kahdessa erässä pystyttiin nämä 500 järjestöjen, kilpailevien pankkien ja liikelaitosten edustajat vaimoineen kestittämään.

Kivikasvot muuten olivat laatineet erityisen hauskan ohjelman päivän kunniaksi ja hersyttivät vanhimmat ja arvokkaimmatkin säästöpankkimiehet ja -naiset vapautuneesti nauramaan huumorilleen.

UKK: ”Eläkepommi on kaappaus”

Eläkepaketista puhuessaan presidentin sanottiin todenneen, ettei hän usko minkään vastuuntuntoisen poliittisen ryhmän rohkenevan toteuttaa eläkepakettia, koska se veisi inflaatioon.

Hän oli viitannut levottomuusmahdollisuuksiin työmarkkinoilla ja kompensaatiovaatimuksiin eläkepaketin johdosta.

Presidentti Kekkonen oli kertoman mukaan sanonut luonnehtivansa eläkepommia sanalla ”kaappaus”: Eräille yhteiskuntaryhmille annettaisiin yllättäen kaikki saatavissa oleva ja vähän enemmänkin.

Keskustapuolueen puoluevaltuuskunnassa pitämässään puolen tunnin puheessa presidentti Urho Kekkonen toivoi nopeaa positiivista päätöstä enemmistöhallitukseen menosta. Vasemmalla Kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Haukipuro.

Kuluttaja-asiamies ei riitä turvaksi

Pelkkä kuluttaja-asiamies ei riitä turvaamaan kuluttajia, sanoi ruotsalainen professori Ulf Berlitz.

Kuluttaja-asiamiehelle tulevia valituksia pitäisi voida käsitellä pienimuotoisessa raadissa, jolla on tuomioistuimen ratkaisuvalta, sanoi Berlitz, joka osallistuu Pohjoismaiseen lakimieskokoukseen Helsingissä.

Ruotsissa ja Norjassa tällainen ratkaisuvaltaa käyttävä "markkinaraati" jo toimii.

Berlitz halusi korostaa raadin merkitystä valituksien ratkaisuelimenä evästykseksi suomalaisille lainlaatijoille, koska Suomeenkin puuhataan kuluttaja-asiamiestä.

Oikeusministerille syyte luvatta rakentamisesta

Vehkalahti (HS)

Oikeuskansleri Risto Leskinen kehottaa Vehkalahden nimismiestä asettamaan oikeusministeri Pekka Paavolan ja rouva Mirja-Liisa Paavolan syytteeseen rakennuslain rikkomisesta Kymin kihlakunnanoikeudessa.

Paavola joutuu oikeuteen vastaamaan Västärin saareen Vehkalahdelle luvattomasti rakentamastaan huvilasta.

Oikeusministeri Pekka Paavolan ilman rakennuslupaa rakennettu huvila Vehkalahdessa Västärin saaressa. Oikeuskansleri vaatii syytteen nostamista oikeusministeriä vastaan rakennuslain rikkomisesta.

Oikeuskansleri katsoo asianhaarojen rikoksen kohdalla olevan erittäin raskauttavat, koska kunnan rakennuslautakunnan edustajat ovat Paavolan tiedustelun johdosta ilmoittaneet, että rakennusluvan myöntämiselle ilman lääninhallituksen poikkeuslupaa ei ole laillisia edellytyksiä.

M-showta ei enää nähdä suorana lähetyksenä

Timo T. A. Mikkosen M-Showta ei enää nähdä suorana lähetyksenä.

Syynä on viime tiistain show, jonka pääesiintyjänä piti olla Gunnar '”Gee Bee” Bärlund.

GeeBee tulee uudestaan kuvaruutuun kaikkien nyrkkeilyn ystävien iloksi.

'”Gunnar Bärlund kävi M-showssa kääntymässä, tuli ja meni. Mikkosen suunnittelema haastattelutekniikka ei pelannut.”

”Tästä lähin hänen ohjelmansa nauhoitetaan varmuuden vuoksi etukäteen, ettei tule turhia ärsytystilanteita", kertoi MTV:n toimituspäällikkö Tauno Äijälä.

"Meille tuli ohjelman jälkeen runsaasti kiukkuisia puhelinsoittoja. Pyysimme Bärlundilta nätisti anteeksi, ja hän suostui uuteen haastatteluun.”

Ploiri Show

Vaikka Vesa-Matti Loiri jäi pois Spede-showsta nähdään hänet piakkoin ikiomassa viihteessä edestä ja takaa.

Enempää ei enää juuri voi toivoa vai mitä?

Vesa-Matti Loiri on tehnyt oman kuvan, tekee televisiota ihan omiin nimiinsä ja levyttääkin siinä ohessa.

Hollo syytön

Suomalainen runoilija Anselm Hollo on ollut Iowassa USA:ssa syytettynä marijuanan hallussapidosta.

Syyte on nyt rauennut ja vuonna 1969 lowan yliopistoon kirjoittajien työryhmään tullut Hollo voi niiltä osin olla rauhassa.

Fischer kahden pisteen päässä mestaruudesta

Shakin MM-ottelun 18. pelin jatkoa odotettiin suurella mielenkiinnolla, sillä keskeytysasemaa pidettiin haastaja Robert Fischerille edullisempana, mutta maailmanmestari Boris Spasskilla arveltiin olevan tasapelimahdollisuuksia.

Peliä perjantaina jatkettaessa jälkimmäinen vaihtoehto osoittautui oikeaksi, sillä remissi tehtiin siirtojen toistojen jälkeen 48. siirrossa.

Tämä oli viides perättäinen tasapeli.

Fischer johtaa pistein 10 1/2 – 7 1/2 ja tarvitsee enää kaksi pistettä kuudesta pelistä maailmanmestaruuden voittamiseen.

Kaksi suomalaista merimiestä ammuttiin

Kaksi suomalaisen rahtilaivan Finnbostonin miehistön jäsentä ammuttiin Yhdysvaltain itärannikolla.

Surmatyöt tapahtuivat laivalla sen ollessa Richmondin syväsatamassa Virginiassa.

Molemmat miehet oli ammuttu hytteihinsä.

Lapsilta kielletty piirroselokuva

Yhdysvaltain ensimmäinen lapsilta kielletty animaatioelokuva on tulossa Suomeen.

Kokoillan väripiirretty ”Fritz the Cat” on luotu kuuluisan underground-sarjakuvatekijän Robert Crumbin eläinhahmojen pohjalta.

Crumb suostui myymään oikeudet kissaansa 7 000 dollarilla ja osingoilla voitoista. Hän sanoutui kuitenkin irti elokuvasta nähtyään sen valmiina.

Piirrostyön teki Ralph Bakshi, joka eräiden arvostelijoiden mukaan ansaitsisi uraa uurtavasta työstään Oscarin.

Elokuva ”saisi Disneyn kääntymään haudassaan” – siinä on runsain mitoin pikkupornoa, väkivaltaa ja huumausaineiden käyttöä.

Nähtäväksi jää, salliiko Suomen sensuuri tämän iloittelun. Lapsille sitä ei ainakaan näytetä.

Ohjaaja ja pääpiirtäjä Bakshi yrittää ilmeisesti kertoa elokuvassaan tyypillisestä 60-luvun itseään etsivästä valkoisesta opiskelijasta, josta tulee vallankumouksellinen.

Fritz-kissa kokeilee ryhmäseksiä ja huumeita, ryhtyy kiihottamaan mustia ja joutuu keskelle rotumellakkaa. Hän liittoutuu väkivaltaisten terroristien kanssa ja lopulta hänen käy huonosti pommiattentaatin yhteydessä.

Poliisit filmissä kuvataan sikoina ja mustat variksina. – –

Elokuva on ollut yleisömenestys siellä missä sitä on ehditty näyttää.

Ryhmäseksikohtaus Fritz the Catissa.

Suomalaiset suosikkeja

Viisiottelijat hoitavat muutamien muiden pikkulajien edustajien rinnalla kisojen esilämmityksen.

Tunnelma alkaa nousta vasta ensi viikon lopussa. Pidennetty yleisurheiluviikko alkaa.

Enteellistäkö tämä? Suomalaiset yleisurheilijat harjoittelevat samaan aikaan, kun kerma on koolla. Radalla ovat suomalaisten ohella jenkit, neuvostoliittolaiset, itäsaksalaiset ja länsisaksalaiset.

Ennusteissa suomalaiset ovat esillä vahvasti niinikään.

Ranskalaisen urheilulehden L'Equipen reportterit: ”Viren suurin voittajaehdokas 5 000 metrillä. Viren suosikki myös kympillä Bedfordin ja Tunisian Gammoudin rinnalla".

Brittiläinen veikkaus: "Väätäinen kultamitalimies kympillä".

Kurt Loren, Dagens Nyheter: ”En luota Väätäiseen, en Vireniin, mutta yksi mitali Suomelle on varma. Sen tuo Pekka Vasala”.

Mark Spitzin tavoite: Kultaa kahmalokaupalla

München (New York Times)

Amerikkalaiset toivovat uimarilahjakkuudeltaan Mark Spitziltä peräti seitsemää kultamitalia Münchenin kisoissa. Samaa odottaa myös Spitz itse.

Hän haluaa korvata moninkertaisesti epäonnistumisensa Mexicossa neljä vuotta sitten. – –

Spitz kertoili ylimielisesti hakevansa Mexicosta kuusi kultamitalia. Silloin 18-vuotiaan uimarin käytös ärsytti yleisesti muita amerikkalaisjoukkueen uimareita.

Spitzin ei kuitenkaan onnistunut saada yhtään henkilökohtaista kultaa – saalis oli kaksi viestikultaa, yksi hopea ja pronssi sekä yksi viimeinen sija.

USA:n lahjakkaimman uimarin Mark Spitzin Mexicon kisojen aikaisesta ylimielisyydestä ei näy enää jälkeäkään. Münchenissä Spitzin ainoana tavoitteena on voittaa kaikki matkat, joille osallistuu.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia