Loppukilpailuun lönkötellen

Lasse Viren varmisteli tyynesti paikan loppukilpailussa: ei ollut syytä lähteä repimään, kerrottiin Lassen sanoneen. Hän itse katosi tapansa mukaan kuin savu.

1.9. 2:00

München (HS)

Vain yksi suomalainen yleisurheilija selviytyi ensimmäisen päivän karsinnoista jatkoon. Lasse Viren lönkytteli 10 000 metrin toisessa alkuerässä maalin neljäntenä ja turvasi jatkopaikkansa ajalla 28.04,4.

Kaikki kolme Virenin edellä maaliviivan ylittänyttä juoksivat omat ennätyksensä. – –

Lasse Viren ei yrittänytkään ennätystä eikä tulosta. Vain loppukilpailupaikkaa. Viimeinen kierros meni melkein kävellen. Varman päälle kuitenkin.

Viren aloitti matkanteon varovaisesti, jopa peloittavan rauhallisen näköisenä. Alku aivan joukon hännillä, eikä mitään kiirettä kärkeen, jossa tungosta riitti.

Huijausryhmä tilaa väritelevisioita väärillä nimillä

Münchenin kisat ovat innostaneet huijareita, jotka elokuun aikana ovat tilanneet helsinkiläisistä liikkeistä väritelevisioita muualle Suomeen luotettavien paikallisten liikkeiden nimissä.

Televisiot on toimitettu määräpaikkoihin joko junalla tai kiitolinjoissa, joista tekijät ovat käyneet ne noutamassa pakettiautolla esiintyen liikkeiden edustajina.

Väritelevisioita on toimitettu Lahteen kolme, Turkuun viisi ja Jyväskylään kuusi. Myös Poriin oli tilattu seitsemän, mutta liike osasi olla varuillaan, sillä Lahteen toimitetut oli tilattu samasta liikkeestä.

Televisioitten sijasta Poriin lähetettiin tyhjät laatikot ja noutaja saatiin pidätetyksi.

Ensimmäinen Münchenin mitali pronssia

Viisiottelijat Veikko Salminen, Risto Hurme ja Martti Ketelä saivat pronssimitalinsa Avery Brundagelta.

München (HS)

Tänään on tehty se mihin oli tähdättykin. Näin myhäili suomalaisten 5-ottelijoiden johtaja Eero Lohi torstaina viimeisen ja ratkaisevan lajin, maastojuoksun jälkeen.

Juoksullaan Risto Hurme, Veikko Salminen ja Martti Ketelä varmistivat nykyaikaisen 5-ottelun joukkuepronssin Suomeen.

Samalla Suomi sai ensimmäisen olympiamitalinsa Münchenistä.

Joukkuekultaa sai Neuvostoliitto ja hopeaa Unkari.

Taistelu kolmannesta sijasta oli tiukka. USA:n joukkue juoksi suomalaisia paremmin, mutta jäi silti vielä niukat 10 pistettä pronssista.

Tänään tästä: Eeva Kilpi

Kirjailija Eeva Kilpi on lähtenyt rohkeille linjoille.

Maija Hollmen-Bärlund

Eroottisesti kolhiutuneiden ihmisten romaani on Eeva Kilven uusin, Tamara.

Kirjailija itse on määrityksen antanut ja käsikirjoitukseen tutustuneet kertovat siinä olevan lihaksitulleena kaikki se, josta Germaine Greer ja muut amatsonit vain puhuvat.

Päähenkilö Tamara on tumma pitkätukkainen ja kirjan minä on liikuntakyvytön impotentti mies, joka elää vain Tamaran elämysten kautta.

Åke Lindman ja Pirkko Mannola

Alppikengistä jäljet vain jäivät on Åke Lindmanin syksyisen työn nimi. Juttu filmataan, kuten nimestä voi päätellä, Lapissa.

— Minä jään syysleskeksi, sanoo Pirkko Mannola, joka ei aio lähteä Ruotsinmaalle vähään aikaan kerran kotiuduttuaan.

— Mielelläni tekisin vaikkapa oman viihteen. Käsikirjoittajista on vain pulaa. Minulla olisi kyllä ideoita, että jos joku haluaisi.

Lasiteollisuus ei pelkää EEC-vapaakauppasopimusta

Taidelasia myydään jo nytkin hyvin Keski-Euroopassa, sanoo toimitusjohtaja Reino Kaukoranta (vas.). Puhaltajamestari Pertti Kähönen valmistaa sahtikannua.

Humppila (HS)

Suomalainen lasiteollisuus ei pelkää mahdollista tullitonta tilaa Euroopan talousyhteisön (EEC) kanssa. Design-lasin uskotaan jatkossakin säilyttävän arvostuksensa kotimaassa, ja markkinoiden laajetessa yhä vain parantavan asemiaan mannermaalla.

Pakkauslasi – pullot ja purnukat – on jo nyt Suomessa halvempaa kuin tulevissa kilpailijamaissa. Kotimaan markkinoita suojaa lisäksi rahtikuluja vaativa merimatka.

”Meidän on muistettava, että Suomen taidelasiteollisuudessa muotoilu, design on kaikki kaikessa. Pelkkä hinta ei sen myynnissä ole ratkaisevaa”, sanoo toimitusjohtaja Reino Kaukoranta Humppilan uudelta lasitehtaalta.

Suomen suosituin viinakauppa kiinni

Suomen suosituin viinakauppa sulki torstaina lopullisesti pitkäripaisen ovensa. Helsingin kaupunginvaltuusto esitti viime helmikuussa, että asematunnelin alkoholimyymälä olisi suljettava tunnelin järjestyksen parantamiseksi.

Asematunnelin myymälässä kävi viikossa keskimäärin 30 000 asiakasta.

Paineen tasaamiseksi Alko avasi elokuun alussa uuden liikkeen Hallituskatu 15:een. Alko lupasi tasoittaa asematunnelin myymälän sulkemista kahdella uudella keskustan myymälällä, mutta toiselle ei vielä etsiskelyistä huolimatta ole löydetty huoneistoa.

Päijänteen vesi aiotaan puhdistaa otsonilla

Päijänne-tunnelin rakentamissuunnitelmat ovat lähes valmiit. Työt alkavat heti kun vesioikeuden lupa rakennustöille on saatu.

Liikkeelle uskotaan päästävän viimeistään vuoden vaihteeseen mennessä.

Raakaveden puhdistusmenetelmiä tutkitaan vielä. On suunniteltu, että Päijänteen vesi puhdistettaisiin otsonilla myrkyllisen kloorin sijasta.

Kiteen suurin pontikkatehdas löytyi

Joensuu (HS)

Kiteen historian suurin pontikkatehdas on löytynyt Särkijärven salolta. Valmista ainetta oli pelti- ja muovikanistereissa yhteensä hieman toistatuhatta litraa.

Poliisien saapuessa paikalle oli viisi miestä keittopuuhissa. Seitsemäntuhannen litran keittokattilasta valutettiin maahan yli 3 000 litraa rankkia.

Tehdas oli varsin hyvin varustettu. Muun muassa aineen jäähdytykseen tarvittava vesi nostettiin pumpulla läheisestä joesta.

Tehdas oli todennäköisesti koottu metsässä hitsaamalla ja siinä oli ilmeisesti keitetty yksi annos aikaisemmin.

Uusi voimalinja helpottaa sähkön tuontia NL:sta

Leningrad (Tass)

Leningradin lounaispuolelle vedettävä voimalinja mahdollistaa sähköenergian toimitusten huomattavan lisäämisen Neuvostoliitosta Suomeen.

Leningradilaisen Energosetprojekt-instituutin mukaan uuden voimalinjan perustana on 330 kilovoltin jännitteinen linja. Valtioiden rajalla jännite muutetaan Suomen käytössä olevaan 400 kilovoltin jännitteeseen.

Saragat hämmensi entisestään kuumaa väritelevisiosoppaa

Geneve (Lauri Karen)

Italian jo muutoinkin kuumankirjavaksi ounasteltu poliittinen syksy on saanut kirjaimellisesti värikkään avausriitansa.

Pääministeri Giulio Andreottin heikko kokoomushallitus saattaa pahimmassa tapauksessa kompastua Münchenin kisatunnelmia välittävään väritelevisioon jo ennen kuin se ehtii päästä maan taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien eteen normaalille tyrmäysetäisyydelle.

Hallituksen päätös ryhtyä kokeilemaan olympialaisten mukana väritelevisio-ohjelmia vuorotellen länsisaksalaista PAL- ja ranskalaista Secam-järjestelmää käyttäen on päästänyt valloilleen ennennäkemättömän taistelun molempien järjestelmien ja niiden taakse linnoittautuneiden etupiirien kesken. – –

Italialaisten oikeistososialistien johtaja, entinen presidentti Giuseppe Saragat, jonka puolue on hallituskokoomuksen toiseksi suurin, on nyt tehnyt poliittisessa viikkolehdessä Espressossa mitä kiivaimman hyökkäyksen pääministeri Andreottia vastaan.

Vaikutusvaltainen Saragat sanoo, että Secam on ”tyypillinen neuvostoliittolais-ranskalaisen politiikan tuote”, joka lisäksi on teknisesti PAL:ia huonompi.

”On olemassa kuitenkin poliittisia syitä, jotka ovat kaikkea muuta tärkeämpiä”, jatkaa Saragat.

”Kysymyksessä on yritys ujuttaa Italian koteihin värijärjestelmä, joka eristää meidät läntisestä maailmasta ja liittää meidät itäplokkiin.”

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia