Miten vaikutti kultamitali Lasse Virenin arkipäivään?

Ei mitenkään

Merkit kultamitalivoittaja Lasse Virenin olemassaolosta: Suomen lippu ja hikivaatteet. Mies itse katosi.

5.9. 2:00

München (HS)

Lasse Viren, 23, on kadonnut, painunut kerta kaikkiaan piiloon.

Vain kisa-asunnon parvekkeella liehuva Myrskylä-paita kertoo miehen olevan Münchenissä.

Edes joukkuetoverit tai -johtajat eivät tiedä missä ME- ja kultamitalimies kulloinkin on.

”Kai syömässä”, arvelee yleisurheilijain johtaja Oiva Halmetoja.

”Kaupungilla”, sanoo valmennuspäällikkö Seppo Nuuttila.

”Ilmeisesti harjoittelemassa”, uskoo joku.

Yksi on varma: kultamitali ei vaikuttanut Virenin olemiseen ja elämiseen mitenkään.

– –

Kotiinsa ei mies olisi nähnyt aihetta sen kummemmin voitostaan ilmoitella. ”Mitä nyt sinne tarvitsee soittaa, tulee niin kalliiksikin.”

Puhelu Suomeen ei olympiajoukkueemme budjettia kuitenkaan pääse kaatamaan, ja joukkue pysyi tiukasti soittotervehdyksen kannalla.

”Hyvinhän täällä meni”, oli Lassen vaatimaton kommentti, kun yhteys kotiin saatiin.

Paavo Nurmi: ”Mainoshommaa koko touhu”

Entinen suurjuoksija, yhdeksän kultamitalin mies Paavo Nurmi ei arvosta olympialaisissa saavutettua kultamitalia hiekanmurua enempää.

”Mainoshommaksi on mennyt koko touhu.”

Münchenin kisojen 3 000 metrin estejuoksua televisiosta seurannut Nurmi moittii suomalaisia itserakkaiksi.

Syynä moitteisiin on kova häly, jonka suomalaiset nostivat, kun 10 000 metrin palkintojenjakoa ei televisioitu Suomeen sunnuntaina.

”Ennen vanhaan ei mitään palkintoseremonioita ollutkaan. Matkanjohtaja pisti mitalit laukkuunsa ja jakoi vasta kotona ne urheilijoille.”

Paavo Nurmen asenne olympialaisiin on kielteinen: ”Kultamitalia en pidä hiekkamurua arvokkaampana.”

Mikon meno tyrehtyi naulakkoon

München (HS)

”Puolisen tuntia ennen juoksua pukuhuoneessa nousin penkiltä, jolloin kolhaisin pääni vaatenaulakkoon”, kertoi Mikko Ala-Leppilampi.

”Vaatenaula raapi otsaan viiden sentin mittaisen haavan. Paljon ei siitä verta tullut, mutta vihloi valtavasti. Kaikki johtui vain lähtökiireestä ja ehkä hermostumisen aiheuttamasta hosumisesta.”

Tuollaisen onnettomuuden jälkeen herkkä Mikko Ala-Leppilampi oli poissa pelistä jo ennen juoksua.

Kun epäonni alkoi, se myös jatkui.

Puolentoista kierroksen juoksun jälkeen maaliviivan takana olevalla esteellä Mikko Ala-Leppilampi jäi pahan ruuhkan keskelle. Hän kaatui radalla ja vasen käsi vääntyi pahasti miehen alle.

”Kyynärvarressa on ilmeisesti murtuma, niin sanoivat lääkärit.”

Juoksun jälkeen Ala-Leppilampi oli kuin rintamalta palannut sotasankari. Pään ympärillä kääre, jonka reunojen alta paistoi hyytynyttä mustaa verta. Käsivarressa vahva ammattimiehen tekemä side, koko käsi liinalla kaulan varaan tuettu.

Miehen silmissä paistoivat kyyneleet.

Kovan onnen soturi: Mikko Ala-Leppilampi käsi paketissa ja side päässä

Mark Spitz on kisojen valtias

München (HS)

Mark Spitz, 22-vuotias amerikkalainen viiksiniekka, uintialtaiden voittamaton liukuja, säilyttää kaikkien aikojen olympialaisen mitaliennätyksensä, 7 kultamitalia, ehkäpä ikuisesti.

Jo sunnuntaina hänestä tuli kaikkien aikojen mitalisaalistaja kuudella kultamitalillaan.

– –

”Spitzin selkä loukkaantui sunnuntaina, kun hänen ilmoitettiin pudonneen USA:n naisten majapaikan toisen kerroksen ikkunasta”, kirjoittaa Dwight Chapin, Los Angeles Timesin kirjeenvaihtaja.

”Tämä ei haitannut minua, mutta tapahtuma oli kuitenkin kiusallinen. Mutta ehkä se pani minut uimaan paremmin, sillä asia oli minun mielessäni koko ajan.”

Mark Spitz on erikoinen. Ei vain urheilijana.

Omena ei putoa kauas puusta, sanoo vanha sananlasku. Tässä Arnold Spitz, jota yhtä hyvin voisi luulla seitsemänkertaiseksi olympiavoittajaksi ulkonäön perusteella. Rouva Arnold Spitzin hymyyn ei perusteluja kaivata.

Kisarauhaa valvotaan

München (Veikko I. Pajunen)

Länsisaksalaisilla kisaisännillä on Münchenin rauhallisen julkisivun takana kaiken aikaa valmiusasemissa valtava turvallisuuskoneisto, joka voidaan hetkessä polkaista käyntiin olympiarauhan suojaamiseksi.

Tosin ennalta pelätyt poliittisten ääriryhmien häirintätoimet ovat toistaiseksi melkein kokonaan puuttuneet kuvasta.

Kisat ovat voineet rauhassa keskittyä urheiluun kuuman Rhodesian-kiistan värittämien poliittisten esiolympialaisten jälkeen.

– –

Mexicon kisojen kultamitalimies Lee Evans keräsi Münchenissä mustia ja valkoisia joukkuetovereitaan afrikkalaisten johtamaan kolmannen maailman yhteisrintamaan Rhodesian rotusortajien mainosmiesten osanottoa vastaan.

Lisäksi kisakylässä on usein Yhdysvaltain joukkueen keskuudessa nähty John Carlos, toinen musta urheilija, joka Mexicossa nousi nyrkki pystyssä palkintokorokkeelle.

Hän ei enää urheile, mutta on edelleen innolla mukana mustan väestön kamppailussa kotimaassaan.

John Carlos johti Mexicon kisojen aikana mustan vallan protestiliikettä — merkkinä oli mustahansikkainen käsi kohotettuna kohti taivasta. Carlos (vas.), entinen huippusprintteri, ei juokse enää, mutta on mukana Münchenissä maansa mustien henkisenä tukena.

Sorsan hallitus syntyi

Kalevi Sorsan (sd) johtama neljän puolueen enemmistöhallitus nimitettiin maanantaina lähes seitsemän viikon avoimen hallituspulan jälkeen.

Samalla presidentti Urho Kekkonen vapautti Rafael Paasion johtaman sos.dem. vähemmistöhallituksen, joka ehti istua 195 vuorokautta.

Lähes seitsemän viikon hallitustaistelun jälkeen huokailivat uudet ministerit helpotuksesta. Vasemmalla valtiovarainministeri Johannes Virolainen sekä pääministeri Kalevi Sorsa, joka kertoi hallituspuolueiden välien parantuneen pitkien neuvottelujen aikana.

Hallituksen 16 ministeristä seitsemän lukeutuu sosiaalidemokraatteihin, viisi keskustapuolueeseen, kaksi ruotsalaiseen kansanpuolueeseen, yksi liberaaliseen kansanpuolueeseen ja yksi on ei-sosialistinen, puolueeton ammattiministeri.

Hallitusta tukee 107 kansanedustajaa.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen myönsi eron yli 6 kk istuneelle Rafael Paasion hallitukselle valtioneuvostossa.

Linnanmäellä oli 835 000 kävijää

Ennätysmäärä kävijöitä tutustui Linnanmäen huvipuistoon päättyneenä kesänä.

Puiston sulkiessa porttinsa sunnuntaina todettiin huvinhaluisia olleen kesän mittaan peräti 835 000.

Huvipuiston entinen ennätys, 823 000 kävijää, oli vuodelta 1970.

Okko Lontooseen

Maija Hollmen-Bärlund

Ylikapellimestari Okko Kamu, jonka pikalähdöstä Lontoon levyistuntoon tällä palstalla kerrottiin, joutuu saman asian takia käväisemään Lontoossa vielä toistamiseen.

Tshaikovskin viulukonsertto ei yksinään näet riittänytkään levyn täytteeksi, vaan lisää musiikkia tarvitaan kymmenen minuuttia.

Täytekappaleen tekemiseksi Okko lentää tiistai-iltana Lontooseen, yöpyy, pitää aamulla lyhyen istunnon ja palaa pikimmiten Helsinkiin jatkamaan harjoituksia juhlaviikkojen konserttia varten oman orkesterinsa kanssa.

– –

Jos aikaa Lontoossa yhtään jää, Okko neuvottelee sikäläisen managerinsa kanssa keväälle 1974 tarjolla olevasta Australian kiertueesta, jonka pitäisi kestää peräti kaksi ja puoli kuukautta ja käsittää 20 konserttia.

Mutta tokkopa tässä nyt vielä on aihetta siirtolaiseksi lähteä, Okko tuumi määrää paljoksuen.

Okko Kamu lennossa.

Laivastovierailu Puolasta alkoi

Laivastovierailut alkavat Helsingissä.

Maanantaina saapui kolme puolalaista sota-alusta pääkaupunkiin.

Hävittäjä Warszavalla ja kahdella torpedoveneellä palvelee 464 upseeria ja merisotilasta.

Vierailevaa osastoa komentaa kommodori Josef Cwirko.

Vieraat viipyvät Helsingissä neljä päivää.

Vierailu on luonteeltaan epävirallinen.

Puolalaiset ryhdikkäät merisotilaat aloittivat laivastovierailun Helsinkiin maanantaina. Vieraat viipyvät neljä päivää.

Avaruusajan profeetta ja hänen 2001 ideaansa

Avaruusajan profeetaksi mainitaan maailmankuulu science fiction -kirjailija Arthur C. Clarke, joka kirjailijan uransa ohella on myös tiedemies ja mm. British Interplanetary Societyn entinen puheenjohtaja.

Suuren yleisön tietouteen Clarke on kuitenkin päässyt romaaniensa ja satojen novelliensa ansiosta. Niissä hän kartoittaa uusia maailmoja, avaruusaikaa ja sen ulottuvuuksia.

Stanley Kubrick oli Clarken kanssa yhteistyössä tehdessään elokuvaa 2001 — Avaruusseikkailu, joka sittemmin sai maailmanlaajuisen maineen alansa mittavimpana suorituksena.

Clarkea pidetään harvinaisena kirjailijana, sillä myös tiedemiehet suhtautuvat häneen vakavasti.

Jo 30 vuoden ajan hän on kyennyt ennustamaan avaruustutkimuksen eri kehitysvaiheet, ja lokakuussa 1945 Clarke itse keksi Early Bird -satelliitin.

Yorkshire Television on tuottanut dokumenttiohjelman Arthur C. Clarkesta ja hänen työstään. Tässä haastattelussa Clarke myös kertoo, mitä Kubrickin Avaruusseikkailun mystisessä loppujaksossa tapahtuu.

2001 — Avaruusseikkailu on Stanley Kubrickin elokuvan myötä noussut ehkä suosituimmaksi Arthur C. Clarken tuotannossa. Avaruusseikkailun mystisestä lopusta kirjailija kertoo dokumenttiohjelmassa ”Avaruusajan profeetta”.

Spaghettiristeys

Meikäläisillä liikennesuunnittelijoilla on vielä paljon oppimista, jos verrataan vaikkapa englantilaisiin.

Birminghamin lähelle tehty risteys yhdistää 14 tietä ja uskokaa, että britit ovat ylpeitä saavutuksestaan!

Risteyksen avulla autoilija voi matkata Lontoosta Skotlantiin kohtaamatta liikennevaloja lainkaan.

Linnut ovat kuulemma hämmästyneitä, autoilijat tyytyväisiä.

Nopeaa päätöskykyä ja tarkkaa tietoa vaaditaan risteykseen tulijoilta.

Kanadan kannattaja söi juttunsa keiton seassa

Toronto (TASS)

Erittäin omalaatuinen tapahtuma nähtiin Torontossa sen hotellin edessä, jossa Kanadassa vierailulla oleva Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkue asuu.

Eräs johtavista kanadalaisista urheilutoimittajista söi kirjaimellisesti sanoen sanansa.

Torontolaisen Globe and Mail-lehden urheilutoimittaja oli ennustanut artikkelissaan Kanadan ammattilaisten voittavan Neuvostoliiton kaikissa Kanadassa pelattavassa kahdeksassa ottelussa.

”Jos Neuvostoliitto voittaa yhdenkin, syön artikkelini”, oli toimittaja sanonut. Neuvostoliitto voitti heti ensimmäisen ottelun.

Toimittaja söi artikkelinsa hotellin edessä uteliaiden ja ihmettelevien ihmisten seuratessa ateriointia.

Toimittaja repi artikkelinsa palasiksi, sekotti ne keittoon ja alkoi syödä.

Mikä ihmisen lopulta erottaa muista eläimistä, kysytään ohjelmassa ”Perittyä vai opittua”, joka aloittaa MTV:n uuden filmisarjan ”Millainen olet”. Osmo A. Wiion suunnittelemassa ohjelmassa selvittelevät tohtorit Ilkka ja Sesse Koivisto kuinka ”eläimellisiä” me olemme. Ohjelma alkaa ykkösverkossa klo 18.15.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia