KOK antoi mustalle vallalle potkut

Korkeimmalla korokkeella Wayne Collett (vas.) ja Vince Matthews.

9.9. 2:00

München (HS)

USA:n mustat juoksijat Vince Matthews ja Wayne Collett eivät voi osallistua Münchenin kisojen viestinjuoksuihin.

Kansainvälinen olympiakomitea poisti perjantaina 400 metrin voittajakaksikon osallistujien listalta epäurheilijamaiseen käytöksen vuoksi torstain palkintojenjaossa.

USA:n olympiakomitea paheksuu kuitenkin, että KOK sekaantui rangaistustoimiin.

Kultaa ajalla 447 voittanut Matthews ja hopealle noussut Collett kuohuttivat stadionin yleisöä juttelemalla palkintokorokkeella USA:n kansallislaulun soidessa.

Miehet seisoskelivat rinnakkain korkeimmalla korokkeella kädet lanteilla. He katselivat muualle kun Yhdysvaltain lippu nostettiin kahteen salkoon. – –

Stadionintäyteinen yleisö vihastui ja buuasi voimakkaasti kun mustat miehet kävelivät pukusuojaan. Lisää ärtymystä aiheutti Collettin mustan vallan tervehdys, nyrkkiin kohotettu käsi kun mies käveli pois stadionilta.

Israelin hävittäjät tekivät toisen kostoiskun illalla

Tel Aviv (Jaakko Vitikka)

Kymmenet israelilaiset hävittäjäpommittajat iskivät perjantai-iltana toisen kostoiskun Libanoniin ja Syyriaan. Kostohyökkäysten sarja alkoi iltapäivällä kostoksi sille, että palestiinalainen iskuryhmä surmasi 11 israelilaista urheilijaa Münchenissä.

Tarkkoja tietoja operaatioista ei ollut saatavana, mutta Palestiinan uutistoimisto Wafa ilmoitti ainakin 32 ihmisen saaneen surmansa iskuissa, jotka ulottuivat syvemmälle Syyriaan ja Libanoniin kuin kertaakaan vuoden 1967 sodan jälkeen.

Yksi isku tehtiin vain muutaman kilometrin päähän Damaskoksesta.

Suomen juutalaisilta vastalause Yleisradiolle

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto on jättänyt Yleisradion hallintoneuvostolle vastalauseen Münchenin verilöylyn käsittelystä Yleisradion ohjelmissa.

Keskusneuvosto sanoo julkilausumassa vastustavansa sitä tapaa, jolla Yleisradion eräät kommentaattorit selvittivät tapahtumasarjaa Münchenin olympialaisten yhteydessä.

Julkilausuman mukaan kommentaattorit eivät olisi saaneet yhdistää tapahtumaa poliittisiin ilmaisuihin.

Keskusneuvoston mielestä Yleisradion kommentaattorien ja yleisen mielipiteen välillä on jyrkkä ristiriita, jonka osoittavat sille saapuneet myötätunnon ilmaisut ja lehtien pääkirjoitukset.

Teksti siirtyy puhelimella

Telekopiointilaitteella voidaan lähettää konekirjoitusarkin mittainen teksti tai saman kokoinen piirros aivan tavallista puhelinjaa pitkin paikasta toiseen. Lähetys voi tapahtua yhdellä nopeudella joko neljässä tai kuudessa minuutissa. Laite soveltuu sekä lähetykseen että vastaanottoon.

Ensimmäisen kerran Suomen sanomalehdissä käytetään Münchenin kisojen aikana telekopiointimenetelmää tekstin siirrossa ulkomailta kotimaahan.

Telekopiointi tarkoittaa kirjallisen tiedon esimerkiksi paperiarkin, tekstin, piirrosten tai karttojen siirtämistä paikasta toiseen puhelinlinjaa pitkin.

Margariinin värjäystä taas pohdittu

Keskikokoinen voivuori on kesän kuluessa kertynyt Valion varastoihin ja suuri voivuori uhkaa suomalaisia ilmeisesti vuoden kuluttua syksyn alussa.

Voita on varastoissa tällä hetkellä jo runsaat 13 miljoonaa kiloa ja sitä pitäisi syödä ja viedä ulkomaille todella runsaasti, jotta suomalaiset eivät ensi vuonna hukkuisi voihin.

Suurimmat vaikeudet ovat edessä kevättalvella, jolloin suurin ulkomainen ostaja, Englanti lopettaa lähes täysin voiostonsa Suomesta. – –

Voin syöntiä on ajateltu Suomessa lisättävän esimerkiksi hintoja muuttamalla, margariinirasvojen tuontikiellolla, margariinin kovettamisen kieltämisellä ja jopa margariinin värjäämisellä.

Värivaihtoehtoina on mainittu violetti ja vihreä, jotka vähentäisivät ilmeisesti eniten suomalaisten margariinin syöntihaluja.

Valot polkupyörään tai sakko rapsahtaa

Polkupyörä on ajoneuvo missä autokin. Sitä koskevat samat määräykset esimerkiksi valojen käytöstä pimeän aikana.

Pyöräilijät eivät tunnu ottavan lakipykäliä tosissaan, niin tavallisia valottomat polkupyörät ovat.

Nekään, jotka ovat asentaneet ajoneuvoonsa pakollisen valolaitteen, eivät sitä aina käytä. – –

Koululaiset ajavat paljon pyörällä. Vielä ei matkalla tarvita valoja, mutta aamupimeät ovat lähellä. Valkea maali ja kissansilmä takalokasuojassa eivät anna riittävää heijastusta. Heijastava fosforimaali takalokasuojassa auttaa jo vähän. Parasta olisi asentaa lyhty myös taakse.

Liikkuva poliisi on vihainen valottomille pyöräilijöille. Että kehtaavatkin vaarantaa henkensä pimeillä teillä ajaessaan.

Iltapartiot joskus tällaisia pyöräilijöitä pysäyttelee ja rapsauttaa sakot.

Huumeiden kokeilijoita lähes 40 000 Suomessa

Lääkintöhallituksen tämän hetken arvioiden mukaan Suomessa on huumeiden satunnaisia käyttäjiä ja kokeilijoita 30 000–40 000.

Ongelmakäyttäjiä, jotka jo tarvitsisivat yhteiskunnan hoito- ja huoltotoimia, arvioidaan olevan 3 000–4 000.

Kolmessa-neljässä vuodessa nuorten huumeisiin käyttämä rahasumma arvioidaan 200–300 miljoonaksi markaksi.

Anu Kaipainen

Anu Kaipainen toivoo rauhaa.

Kirjailija Anu Kaipainen elää hiljaiseloa ja toivoo saavansa pitääkin rauhansa.

– Syyskuun ensimmäisenä aloitin kirjoittamisen ja toivon ensi syksyyn mennessä saavani kirjan valmiiksi, kertoo Anu, joka on ehtinyt kuitenkin tehdä laulullisen kansannäytelmän

– Se on hieman ironisoiva.

Arkkienkeli Oulussa kiinnosti tavattomasti kahta elokuvaohjaajaa Loseyn ja Jancsón välillä Anu valitsi viimeksimainitun.

– Suunnitelma tuntui kuitenkin kaatuneen rahavaikeuksiin. Anu Kaipainen ei ole ainoa julkisuuden henkilö, joka on kyllästynyt vastuuttomaan kirjoitteluun.

”Surmanluodit” elokuvateattereihin

Erään pienviljelijän kohtaloihin perustuva Mikko Niskasen ohjaama elokuva ”Kahdeksan surmanluotia” pääsee elokuvateattereiden ohjelmistoon.

Helsingin ensi-ilta on perjantaina 15. syyskuuta.

Päätös syntyi pitkällisten neuvottelujen tuloksena. Viivytykset johtuivat elokuvassa esiintyneiden näyttelijöiden ja elokuvan tuottaneen Yleisradion välisistä palkkioerimielisyyksistä.

Lontoon arvostelijat ovat kiittäneet erityisesti Surmanluotien perheen arjen kuvausta. Äidin roolissa en Tarja-Tuulikki Tarsala (oik).

Lähes 7 000 ulkomaalaista asuu Suomessa

Tämän vuoden alussa suoritetun henkikirjoituksen mukaan henkikirjoitettujen määrä Suomessa oli 4 703 500 henkilöä, josta kaupunkien ja kauppaloiden osuus oli 2 556 200 eli 54 prosenttia.

Ulkomaiden kansalaisia oli yli 6 800 henkilöä. Ulkomaalaisten määrä on kohonnut edellisestä vuodesta yli 1 300 henkilöllä.

Helsingin korkein savupiippu kohoaa Sörnäisten maisemiin

Helsingin korkein savupiippu pureutuu parhaillaan hyvää vauhtia kaupungin horisonttiin Sörnäisten rantatien tuntumassa, jossa on meneillään Helsingin tällä hetkellä tärkein yhtenäinen rakennuskohde, Hanasaaren B-voimalaitos.

Kohteessa työskentelevät 530 miestä ovat saaneet nyt rakennukset harjannostovaiheeseen. Voimalaitoksen savupiipusta tulee 150 metriä korkea.

Hanasaaren B-voimalaitos on saavuttanut harjakorkeuden. Valmistuttuaan laitos voi ylpeillä Helsingin korkeimmasta savupiipusta, joka kohoaa 150 metrin korkeuteen Sörnäisten rantatien ja uuden Merihaan asuinalueen tuntumassa.

Kastelholm ruotsalaisostajalle

Turku (HS)

Parinkymmenen vuoden ajan Suomen lipun alla purjehtinut höyrylaiva Kastelholm on luovutettu pienelle ruotsalaiselle varustamolle, joka on hankkinut aluksen saaristoristeilyissä käytettäväksi.

Viime vuoden aikana Kastelholm suoritti Itämeren risteilyjä ja se teki viimeisen matkansa Visbyyn viikonvaihteessa.

Kastelholm rakennettiin vuonna 1929 Göteborgissa.

Göteborgissa 43 vuotta sitten rakennettu 56 metrin pituinen höyrylaiva Kastelholm on luovutettu uudelle omistajalleen, ruotsalaiselle saaristovarustamolle, joka tulee käyttämään sitä saaristoliikenteessä. Höyrylaiva Osakeyhtiö Boren omistuksessa alus ehti olla lähes 20 vuotta.

Uivat lomamajat ajetaan Mikkelistä

Mikkeli (HS)

Mikkelin maistraatin päätöksellä karkotetaan perheristeilijöiksi ristityt ja maihin vedetyt uivat lomamajat kaupungin rannoilta tämän kuun viimeiseen päivään mennessä 5000 markan sakon uhalla.

Asiasta on ilmoitettu myös Mikkelin kaupunginviskaalille syytteen nostamiseksi uivat Lomamajat Oy:tä vastaan. – –

Maistraatti toteaa, että majoja käytetään asumiseen. Se pitää niitä edelleen lankkukeulasta huolimatta rakennuslain tarkoittamina uudisrakennuksina.

Niiden rakentamiseen ei voida myöntää rakennuslupaa, kun otetaan huomioon terveydelliset, paloturvalliset ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.

Maistraatin päätöksen mukaan on kyseessä vaarallinen niskoittelu ja siksi se määräsi, että päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava.

Neljä miestä kuin yksi moottori

München (HS)

Kaikki kisoissa olevat suomalaiset melojat kuljettivat kanoottinsa voimalla loppukilpailuihin. Ilkka Nummisto oli kolmas välierässään.

Neljäkkö, Kari Markkanen, Heikki Mäkelä, Ilkka Nummisto ja Jorma Lehtosalo tuli erittäin kovassa välierässä toiseksi.

Suomen neljäkön vahvat melojat: Kari Markkanen (vas.), Heikki Mäkelä, Ilkka Nummisto ja Jorma Lehtosalo huoahtavat ja hymyilevät tiukan loppuvedon jälkeen. Finaalipaikka tuli sadasosien erolla Unkarin neljäkköön.

”Puheltiin jo lähtöviivalla, että Itä-Saksa tuli turhaan mukaan", naureskeli Ilkka Nummisto.

Itä-Saksa putosi loppukilpailusta. Se on ollut juuri neljäköissä erittäin väkevä koko olympiaadin ajan.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia