Kansa sai mitä odottikin: Virenin ja Vasalan

Muut mitalimiehet jäivät unohduksiin

Huutomyrskyn sytyttäjät: Lasse Viren, Pekka Vasala ja Reima Virtanen.

12.9. 2:00

Lasse Virenin ja Pekka Vasalan kotiinpaluu oli koko kansan juhla.

Tasavallan presidentti oli sähköttänyt jo suoraan Müncheniin kutsunsa.

Ja Lasse Viren sai presidentin kädestä taistelijan maljansa.

Lasse Viren ja Pekka Vasala hiukan vierastelivat leppoisaa isäntäänsä.

Suomen hallitus oli ottanut vapaata: valtioneuvoston juhlahuoneiston tervetuliaisilosta tuskin oli poissa yhtäkään ministeriä.

Helsingin lentoaseman tiedusteluihin vastaava neitonen tiesi jo aamulla mitä tuleman pitää: ”En ole ehtinyt muuta tänään tehdä, kuin vastata yhteen kysymykseen: milloin kultapojat tulevat Helsingin lentoasemalle?”

Lasse Viren on vasta nyt tyytyväinen: kaksi kultaa ja oma kulta ruusujen kanssa kotona odottamassa.

Lasse Viren on päässyt vihdoin sieppaamaan parhaan kannustajansa syliinsä, mutta yleisöjoukossa ”matka kullan luokse oli kuin kymppitonni”.

Iltapäivällä vähän vaille kuusitoista kone tuli. Ja ennen kaikkea Lasse Viren ja Pekka Vasala.

Viren tuli koneesta ensimmäisenä ja sai yli kolmetuhatta ihmistä elämään. Poliisit töräyttivät torviaan. Meteli oli samanlainen kuin loppusuoralla, Münchenissä, viime sunnuntaina.

Viren odotti Vasalaa VIP-huoneen ovella, katsoi riemuitsevia suomalaisia: ”Tämä on varmasti väärä paikka.”

Pekka Vasala tapaa mieluisimmat vastaanottajansa: äitinsä ja kauniin nuoren tytön.

Samassa koneessa tuli muitakin suomalaisia mitalimiehiä: Reima Virtanen, Kyösti Laasonen, Tapio Kantanen, Risto Hurme ja kumppanit.

Kansa näki kuitenkin vain kaksi miestä.

Lasse Virenin ja Pekka Vasalan.

Kultakyytiä. Rolls Roycen kuljettaja Erkki Dufva: ”En tiennyt mihin kyytiin minä lähdin. Minulle sanottiin vain, että mene kentälle. Tuskinpa muuten koskaan saan enää niin mieluisia kyyditettäviä.”

Urheilijat kotiin soihtukujaa pitkin

München (STT-Olympia)

Soihtujen kunniakujassa, tumman baijerilaisen yön hämyssä poistuivat XX:nsien olympiakisojen osanottajat päätösjuhlasta maanantaina Münchenin olympiastadionilta.

Juhlien ohjelmaan kisojen aikaiset dramaattiset tapahtumat olivat antaneet oman leimansa.

Ainoan virallisen puheen piti KOK:n eroava presidentti Avery Brundage, hänkin esittäen komitean omassa kokouksessaan etukäteen laatiman kiitoksen liittopresidentti Heinemannille, Länsi-Saksan kansalle, Münchenin kaupungin johdolle ja kisojen järjestelytoimikunnalle.

Hän esitti myös perinteiseen tapaan kutsun maailman nuorisolle saapua neljän vuoden kuluttua XXI:nsiin olympiakisoihin Montrealiin.

Valonheittimien loisteessa olympialippu kannettiin Münchenin stadionilta kaksiviikkoisten kisojen päättymisen merkiksi.

Israelin kostoisku

Israel on odotusten mukaisesti suorittanut kostoiskunsa — käsitettävän, jos ottaa huomioon Münchenin terroriteon julmuuden ja sen Israelissa nostattaman tunnekuohun, mutta silti valitettavan, koska se on tukahduttanut viime aikoina uudelleen orastaneet rauhantoiveet.

Israel ei ole ilmoittanut, aikooko se jatkaa näitä palestiinalaississien leireihin suunnattuja pommihyökkäyksiä, jotka epäilemättä ovat vaatineet myös monien viattomien siviilien hengen.

Jos näin tapahtuu, Israel on vaarassa menettää myötätunnon, jota sen urheilijoiden kohtalo Münchenissä herätti.

Kostotoimien jatkaminen ei suinkaan edistä, vaan jarruttaa Israelin ja sivistyneen maailman aiheellisia vaatimuksia arabiterrorismin lopettamisesta.

Hiljainen marssi surmattujen urheilijain muistoksi

Helsingin Juutalainen Nuorisoseura ja urheiluseura Makkabi järjestivät maanantaina solidaarisuusmarssin Münchenin olympiakisoissa surmatuille israelilaisille.

Hiljaiseen kulkueeseen, joka marssi Senaatintorilta juutalaisen synagogan luo Malminkadulle, otti osaa runsaat sata ihmistä.

Marssijat kantoivat kylttejä, joissa osoitettiin solidaarisuutta Israelin olympiajoukkueelle ja koko Israelin kansalle. Kyltteihin oli myös tekstattu surmansa saaneiden nimet.

Marssi sujui ilman välikohtauksia.

Katujen varsilla seurasi mielenosoitusta runsaasti uteliasta yleisöä.

Vakavana marssi solidaarisuutta israelilaisille urheilijoille osoittanut kulkue Senaatintorilta. Kylteissä oli surmattujen israelilaisten nimet.

Eduskunta käy työhön

Kansanedustajat palaavat tänään kesälomiltaan ja eduskunta iskee kello 14 käsiksi mahtavaan työmäärään, joka odottaa.

Heti alkusyksystä on luvassa kuumia yhteenottoja.

Eduskunta joutuu nielaisemaan ns. eläkepomminsa ja säätämään uudet eläkekorjaukset sen mukaan, mitä hallitusneuvotteluissa sovittiin.

Eduskunta joutuu sanomaan viimeisen sanan — ainakin teoriassa viimeisen — Suomen mahdollisesta vapaakauppasopimuksesta EEC:n kanssa.

Näiden uusien ongelmien lisäksi eduskunnan työpöydillä odottaa nippu vanhoja riidanaiheita.

Harvinainen uhri

Villisika ja henkilöauto törmäsivät yhteen maanantain vastaisena yönä Mäntsälässä.

Villisikaa ei ole koskaan aikaisemmin tavattu Suomen mantereella.

Henkilöauton pahoin ruhjoma eläin oli noin 100 kilon painoinen nuori karju.

Tapausta pidetään yllättävänä, koska on vaikea selvittää, kuinka eläin on kulkeutunut niin kauaksi sisämaahan.

Valtion eläintieteellisestä laitoksesta arveltiin, että villisika on ehkä vaeltanut maahamme Neuvostoliiton kautta Virosta, missä villisikoja vielä esiintyy luonnonvaraisina.

Taatusti Suomen harvinaisin liikenneonnettomuuden uhri on tämä henkilöauton alle jäänyt villikarju. Villisikaa ei näet ole aikaisemmin tavattu maassamme.

”Muoviviinaa” lentokoneessa

Muoviset viinapullot järkyttävät lasipullojen asemaa lentokoneissa.

Englantilainen lentoyhtiö BEA on siirtynyt muovisiin puolikkaan viskipulloihin lentokonemyynnissään.

Muovinen pullo on 45 prosenttia lasista kevyempi. Muovipullot vaativat lisäksi 70 prosenttia vähemmän varastointitilaa kuin lasiset.

Niinpä esimerkiksi 400 matkustajaa vetävän jättikoneen matkustajamäärää voidaan lisätä kahdella vähentyneen varastointitilan takia.

Alko ei toistaiseksi siirry uuteen pakkaukseen.

”Emme ole löytäneet sopivaa materiaalia. Muovin maku ja haju tarttuvat viinaan, ja muovipullo laskee lisäksi alkoholin läpi”, kertoi Rajamäen viinatehtaiden isännöitsijä Ahti Suomalainen.

”Kysymys on myös psykologinen. Ei tunnu kovinkaan esteettiseltä tarttua kourallaan löysään muoviseen pulloon”.

Näyttelijätär Elsa Martinelli istui laivanvarustaja Aristoteles Onassiksen kainalossa hurjissa hipoissa, jotka Onassis järjesti ateenalaisessa yökerhossa. Mukana olivat mm. länsisaksalainen näyttelijätär Ann Ströberg ja Onassiksen poika Alexander. Rva Jacqueline Onassista sen sijaan ei näkynyt, hänen arveltiin olevan New Yorkissa. ”Meillä oli valtavan hauskaa, lautasia rikottiin niin, että tanssilattia oli lopulta porsliinimurskan peitossa”, kertoi eräs juhlijoista.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia