Kuraisesta Keravanjoesta tekeillä virkistysalue

Keravanjoen tulva-alueesta suunnitellaan virkistysaluetta. Virtauksia tasoitetaan kahden padon avulla. Uoma levenee 12 metristä 25 metriin.

14.9. 2:00

Keravanjoen tulva-alueesta Sipoon, Vantaan ja Keravan rajamailla aiotaan tehdä kaunis virkistysalue.

Nykyisin Mestarinkosken ja Keravan nuorisovankilan välinen uoma on kesäisin kuiva kuraoja ja keväisin tulva-allas. Pohjapadoilla, perkauksilla ja istutuksilla korjataan maisema, tasataan veden juoksua ja tehdään uoman varteen 10 km:n mittainen puistonauha.

Suunnitelmia on tehty ja maastoa tutkittu vuodesta 1968 alkaen. Nyt suunnitelmat ovat valmiit ja järjestelyille nimetty toimitusinsinööri, joka aloittaa katselmukset.

Tulva-alueesta on haittaa Lahden moottoritien teolle. Kaksi miljoonaa markkaa maksavilla töillä lasketaan saavutettavan moottoritien rakentamisessa 530 000 markan säästö: tarvitaan vähemmän siltoja ja penkerettä.

Järjestelyn jälkeen voidaan joen rannoille rakentaa pysyviä kävelyteitä. Kahden suunnitellun säännöstelypadon yhteyteen on suunniteltu kävelysillat.

Joen leventämisen ja äyräiden loiventamisen jälkeen voidaan kunnostettavaa aluetta käyttää virkistysalueena, rantapuistikkona.

Lahoja puita täytetään muovilla

Lahoja puita täytetään nopeasti kovettuvalla muovilla Helsingin Vanhan kirkon puistossa.

Helsingin kaupungin puutarhaosasto kokeilee polyuretaanimuovia vanhojen lahojen puiden tukemiseksi.

Tänä syksynä täytetään kymmenkunta puuta nopeasti kovettuvalla, kevyellä muovimassalla.

Tuloksista ei kukaan tässä vaiheessa osaa sanoa mitään varmaa, mutta puutarhaosasto toivoo puiden lahoamisen hidastuvan muovin ansiosta.

Täytetyt puut sijaitsevat pääasiassa Vanhan kirkon puistossa.

Joistakin puista on laho puuaines poistettu ennen muovilla täyttämistä. Aikaisemmin on puita yritetty tukea mm. metallirenkailla.

Lahoamista on yritetty estää sahajauhobetoniseoksella ja pikimassalla, mutta täytteet ovat yleensä valuneet ulos.

Kokeiluvaiheessa tulee puiden täyttäminen muovilla maksamaan 350-450 markkaa kuutiolta.

Vuoropysäköintiesitys valmistunee lokakuussa

Helsingissä toteutettavasta vuoropysäköinnistä saataneen esitys kaupunginsuunnittelulautakunnalle lokakuun aikana.

Näin ainakin toivoo asiaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja insinööri Erkki Ryynänen. Ryynäsen mielestä vuoropysäköinti on kokeilun arvoinen.

Innokkaimmin järjestelyä on puolustanut Helsingin lumitöistä huolehtiva puhtaanapito-osasto.

Viime talvena kuumaksi perunaksi kehkeytynyt vuoropysäköinti heitettiin työryhmään, johon osallistuvat Helsingin liikennesuunnittelutoimisto, liikennelaitos, rakennusosasto ja poliisilaitos.

Kaupunginhallitus on jo antanut myöntävän sanansa vuoropysäköintiin. Uudenmaan lääninhallitus puolestaan vahvisti järjestelyn edellyttämän liikennemerkin.

Pääsyyksi vuoropysäköinnin toteuttamiseen on ilmoitettu Helsingin talviset puhtaanapito-ongelmat.

Pyrypäivinä hiekoitus ja auraus ovat kolmen asiaa puoltaneen lautakunnan mielestä liian vaikeita toimittaa ilman vuoropysäköintiä.

Virenillä kykyjä liikkuvaksi poliisiksi

Ylipoliisipäällikkö Fjalar Jarva ojensi Suomen poliisiurheilijoiden lahjana ruusupuskan ja kultakellon.

Jarva kertoi, että parhaillaan mietitään, miten Virenin oloja parannettaisiin. Myrskylässä on kuulemma harjoittelun kannalta hankalat työajat.

Jarva oli sitä mieltä, että Viren voisi siirtyä Liikkuvaan poliisiin, mikäli suinkin itse haluaa.

Puolan viisumin poistamisesta neuvotellaan

Viisumipakon poistamiskeskustelut ovat alkaneet Suomen ja Puolan välillä.

Sopimuksen tarkoituksena on lopettaa viisuminkäyttö kokonaan kyseisten maiden välisessä liikenteessä.

Vastaavat sopimukset ovat jo voimassa Unkarin, Romanian ja Bulgarian kanssa.

Diplomaattilähteistä kerrottiin, että Suomen neuvottelut ovat samansuuntaisia muiden Pohjoismaiden kanssa. Niiden tarkoituksena on sallia pääsy Itä-Euroopan maihin ilman viisumia ja päinvastoin.

Suomen ja Puolan välillä avataan ensi kesänä suora lauttayhteys. Laiva tulee kulkemaan Helsingin ja Gdanskin välillä.

Musta syyskuu tekee Fatahin likaiset työt

Washington (New York Times)

YhdYsvaltain ja Israelin tiedustelupalvelujen tutkijat ovat nyt periaatteessa yhtä mieltä siitä, että Musta syyskuu -niminen väkivaltaan vihkiytynyt palestiinalaisryhmä on sissijärjestö al-Fatahin likaiset työt hoitava käsivarsi.

”Mustan syyskuun käsi” järjesti viime viikolla Münchenin olympiakylän verilöylyn esinäytöksen, joka johti yhteensä 17 ihmisen kuolemaan.

Aiemmin ryhmä on järjestänyt huomiota herättäneitä iskuja, ensimmäisenä Jordanian pääministerin Wasfi Telin murhan lähes vuosi sitten Kairossa.

Tiedustelulähteet myöntävät, että tiedot tällaisesta maanalaisesta järjestöstä ovat puutteellisia.

Mutta huolimatta siitä amerikkalaiset ja israelilaiset pitävät Mustaa syyskuuta al-Fatahin ”likaisena kätenä”, joka organisoi salamurhat ja muut toimet — operaatiot, joista emäjärjestö ei voi ottaa vastuuta.

Yliopistolta vastalause Francolle

Madrid (Reuter)

Madridin suurimman yliopiston rehtori ja useimmat yliopiston hallintoelimen jäsenistä ovat eronneet vastalauseeksi hallituksen yhä lisääntyneelle puuttumiselle yliopiston asioihin.

Yliopistopiireissä arvellaan, että hallitus aikoo tulevana lukuvuonna käyttää kovia otteita opiskelijalevottomuuksien tukahduttamiseksi.

Espanjan valtionpäämies kenraali Francisco Franco allekirjoitti heinäkuussa julistuksen, joka kumosi vuodeksi Madridin kummankin yliopiston toimintaa koskevat määräykset.

Ne korvattiin säännöksillä, jotka lisäsivät opetusministeriön valtaa yliopistoissa.

Heath ja Palme puivat Euroopan turvallisuutta

Ruotsin pääministeri Olof Palme lähdössä lontoolaisesta hotellista Englannin pääministerin Edward Heathin maaseutuasuntoon neuvottelemaan Euroopan talous-, kauppa- ja turvallisuuskysymyksistä.

Lontoo (Reuter)

Ruotsin pääministeri Olof Palme ja Englannin pääministeri Edward Heath neuvottelivat keskiviikkona Euroopan talous- kauppa- ja turvallisuuskysymyksistä, idän ja lännen suhteista ja muista tärkeistä kansainvälisen politiikan kysymyksistä.

Pääministerit aloittivat neuvottelunsa lounaalla Heathin maaseutuasunnossa Chequersissa lähellä Lontoota.

Neuvottelut jatkuivat keskiviikkoiltana vielä päivällisen jälkeen, kertoivat englantilaiset viranomaiset.

Palme saapui Lontooseen tiistai-iltana ja palaa Tukholmaan torstaina.

Paavi tuomitsi seksivapauden

Castel Gandolfo (AP)

Paavi Paavali hyökkäsi keskiviikkona seksuaalista vapautta vastaan ja sanoi, että ehkäiseminen, abortit, aviorikos ja avioerot tekevät nykyajan ihmisen karkeaksi, paheelliseksi ja surulliseksi.

”Elämme aikaa, jona ihmisen eläimellinen puoli usein johtaa vastuuttoman huonoon elämään.”

”Me kuolemme mudassa”, sanoi paavi viikottaisen puheensa 3 000 kuulijalle.

Paavi yhdisti psykoanalyysin ja sukupuoliopetuksen pornolehtiin ja seksinäytöksiin siinä, että ne kaikki levittelevät ympäristömoraalittomuuden saastetta.

Lisäksi hän varoitti huumausaineiden sallimisesta.

Isorokko vaati yli 700 uhria

Dacca, Bangladesh (Reuter)

Yli 700 ihmistä on tammikuun jälkeen kuollut isorokkoon Khulnan alueella Daccan lounaispuolella Bangladeshissa, ilmoitti hallituksen valvonnassa oleva sanomalehti Dainik Bangla keskiviikkona.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia