Ots Helsingissä

Georg Ots haluaa laulaa rauhasta ja rakkaudesta, ihmiselämän suurista voimista.

15.9. 2:00

Tuttu vieras on taas Helsingissä. Georg Ots on tullut levyttämään venäläisiä karun haikeita romansseja Finnlevylle, vanhalle musiikkipartnerilleen.

Tuntuu kodikkaalta olla täällä, sanoo Georg Ots hyvällä suomenkielellään. Tämä on 33. käyntini Suomessa.

Kouvolassa hänellä oli menestyksekäs konsertti sunnuntaina. Säestäjänä oli Kouvolan orkesterin ohjelmistossa viihdettä ja operettisävelmiä ja tunnelma täydessä salissa erinomainen.

Kouvolassa on oikein hyvä orkesteri.

Suomeen on hänen mielestään aina hauska tulla. Pidän ihmisistä ja sitä paitsi täällä osataan rakentaa niin kauniisti.

Kaunis Ilona-rouva on mukana mutta kuopus Marianne, 5, jäi kotiin Tallinnaan vanhempien matkan ajaksi.

Konsertin jälkeen Georg Ots kertoo viettäneensä vain lomaa.

Työt Estonia-teatterissa alkavat 20.9., jolloin ryhdytään Verdin Don Carlosin harjoituksiin. Ots laulaa markiisi von Posan osan.

Mieluimmin Georg Ots kertookin laulavansa oopperaa mutta sanoo pitävänsä kovasti myös kevyemmän musiikin esittämisestä.

Mutta lauluissa täytyy olla sanomaa.

ME syntyi jälleen

Juha Väätäinen varmistaa Lasse Vireni uuden ME-tuloksen.

Lasse Viren, 23, lopetti stadionin syyskisat riemukkaasti juoksemalla 5 000 metrillä uuden maailmanennätyksen 13.16,4.

Kaikkiaan kolme suomalaisen juoksijan tekemää maailmanennätystä oli kisojen tavoite.

Ensimmäisen maailmanennätyksen vei kuitenkin Ruotsin Anders Gärderud 3 000 metrin esteissä 8.20,8 ja veti sen ”oikean miehen” Tapio Kantasen tulokseen 8.21,0, joka sekin on alle vanhan ennätyksen.

Hetken sai Tapio Kantanen jakaa estejuoksun maailmanennätystä yhdessä Gärderudin kanssa, mutta vain hetken. Molemmille miehille jaettiin palkinnot samalla tuloksella, mutta kilpailun jury joutui ottamaan asian uudelleen käsittelyyn monien huomautusten takia.

Kilpailujen aikana stadionille hälylettiin sairasauto neljä kertaa; neljä iäkästä ihmistä sai sydänkohtauksen. Kenelläkään kohtauksen saaneista ei ole hengenvaaraa.

Helsingin niemellä 30 000 autopaikan vajaus vuonna -85

Tutkimuksen mukaan tarvitaan vallitsevasta pysäköintipolitiikasta ja niemen asukkaiden autonomistuksesta riippuen alueella vuonna 1985 noin 31 000–43 000 autopaikkaa.

Tällöin on päädytty pysäköintipolitiikkaan, joka rajoittaa ns. vapaata auton käyttöä sillä autopaikkojen kysyntä on vuonna 1985 noin 60 000 Helsingin niemellä.

Niemen pysäköintipaikkojen määrä on tällä hetkellä noin 37 000.

Ringo, poliisien loistokoira

Poliisikoira on tehokas ennalta ehkäisevä voimaväline, sanoo poliisikoiralaitoksen johtaja Sakari Lassila. Poliisikoiran edessä talttuu uhkailevinkin.

Viimeinen esimerkki tulee Oulusta, jossa paikkakunnan kuulu Karhukorven Ringo on jälleen kunnostautunut.

Saksanpaimenkoira Ringo ohjasi etsijät kahden kadonneen jäljille samana päivänä.

Kiimingin Jäälinkylässä oli kaksivuotias pikkutyttö kadonnut marjametsässä. Kun pikkuneitiä ei löydetty tehtiin poliisille katoamisilmoitus ja Ringo tuotiin paikalle.

Poliisikoirien aikaisempi monivuotinen Suomen ja pohjoismaiden mestari löysi tytön noin tunnin kuluessa runsaan kahden kilometrin päässä paikasta, jossa hänet oli nähty viimeksi ennen katoamista.

Poliisikoira Ringo on näin lempeän näköinen isäntänsä ylikonstaapeli Niilo Hämäläisen seurassa. Lapset ja avuttomat ovat myös sen suosiossa, mutta pahantekijöille Ringolla on varattu toisenlainen ilme.

Myrkkymaaleja lyijykynissä

Lahti (HS)

Terveydenhoitoviranomaisten tutkimukset ovat paljastaneet Suomessa myytävien lyijykynien maalipinnoissa ainakin kolmea ihmiselle myrkyllistä ainetta.

Sallittuun verrattuna moninkertaisten lyijypitoisuuksien ohella on tavattu kromia ja kadmiumia.

Valtion teknillinen tutkimuslaitos (VTT) jatkaa tutkimuksia parhaillaan.

Myrkkylöydöt ovat Lahdessa aiheuttaneet yhden määrätyn kovuuslaadun lyijykynämerkin takaisinvetämisen myynnistä.

Kauppa- ja teollisuusministeriön elintarviketoimiston tarkastaja, varatuomari Aatos Länsisyrjä sanoo maalimyrkkyjen kiinnostavan viranomaisia, koska lapsilla on tapana pureskella kyniensä päitä.

Puolukkamarkkinoilla puute tarjonnasta

Oulu (MS)

Normaalia aikaisemmin alkaneet puolukkakaupat ovat yllättäen tyrehtyneet tarjonnan heikkouteen ja markkinointivaikeuksiin.

Tiedot hyvästä sadosta pudottivat heti alkuun hinnan niin alas, että marjat uhkaavat jäädä verovapaudesta huolimatta metsiin.

Kainuulaista puolukkaa on mennyt useampia satoja tonneja Ruotsiin mutta nyt on vienti tyrehtynyt Ruotsin alhaisempaan hintatasoon. Kauppiaat Kari Ja Niilo Jansa Sotkamosta toteavat marjat maukkaiksi. Pohjaan poljettu poimijahinta on kuitenkin heidän mukaansa vähentänyt tarjonnan pieneksi.

Pakastus-, jalostus- ja varastointimahdollisuuksien puute koetaan kehitysalueilla jälleen suurena.

Yhtenä syynä vaikeaan tilanteeseen pidetään sadon nopeaa kypsymistä, jolloin marjan tarjonta ylitti kaikki odotukset.

Nyt on puolukan kohdalla käymässä samoin kuin lakan: poimijat katsovat, ettei alhaisen hinnan takia kannata metsissä juosta — vaiva on suurempi kuin ansio poimintatulojen verovapaudesta huolimatta.

Tommola siirtyy

Jostain ihmeellisestä syystä johtuen Mainos-tv:llä ei ote lupaa uutisten välittämiseen mutta jotakin voi sentään tehdä ajankohtaistamisen parantamiseksi.

Tätä toivottavasti merkitsee uutistoimittaja Esko Tommolan siirtyminen tv-1:stä Mainos-tv:n puolelle. Hänestä tulee perusteilla olevan uuden erikoistoimituksen toimituspäällikkö.

Erikoistoimitukseen liitetään myös Mtv:n dokumenttiohjelmien jaos, jonka toimittajat siirtyvät erikoistoimitukseen. Uuteen innolla odotettuun ryhmään lähtevät lisäksi Riittasisko Jukkala-Benisch sekä Dave Liebkind, kumpikin ykkösen puolelta siirtyneitä ajankohtaistoimittajia.

Kansainväliset messut: Radioita, ruokaa ja vapaa-ajanvarusteita

Viimeisen päivän kiireitä ennen yleisön saapumista. Bulgarian osastosta rakennetaan herkkusuiden paratiisia.

Kiukaista kondomeihin, rullaluistimista stereolaitteisiin, tokaijeista tavalliseen perunaan ja kaikkea siltä väliltä tarjoavat seitsemännet kansainväliset kulutustavaramessut kävijöilleen.

Messuhalli on avoinna sekä ostajille ja liikemiehille että tavalliselle kuluttajalle kahden viikon ajan.

Messut on pyritty jakamaan mahdollisimman paljon tuoteryhmien mukaan.

Elintarvikkeet ovat vallanneet B-halliin. Ja ikäänkuin näyttelynä näyttelyssä on C-hallin radiolaitteiden ja televisioiden esittelytilat.

A-messuhallilla antavat leimansa Itä-Euroopan maat. Varsinkin Saksan Demokraattisella Tasavallalla on poikkeuksellisen suuri osasto näillä messuilla.

Kepeä ja raikas kuin Budapestin yö on Unkarin messuosasto.

William Boyd

Näyttelijä William Boyd, joka tunnetaan parhaiten vanhojen elokuvien Hopalong Cassidyna on kuollut Hollywoodissa pitkän sairauden jälkeen 77-vuotiaana.

Boyd oli ensimmäinen cowboy-sankari Yhdysvaltain televisiossa. Hänestä tuli miljonääri kun televisioyhtiöt ostivat hänen vanhat elokuvansa. – –

Vanhojen elokuviensa myymisen lisäksi hän hankki omaisuuden myymällä tavaroita Hopalong Cassidyn nimikkeellä miljoonille lapsille.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia