Kaksi maanomistajaa luo hökkelikylää Vantaalle

Useimmissa Ruskeasannan hökkelikylän mökeissä on pinta-alaa 10—20 neliömetriä.

20.9. 2:00

Vuosien hiljaiselon jälkeen ovat Vantaan viranomaiset saaneet virallisen tiedon hökkelikylästä, joka ilman lupaa on noussut Ruskeasannan hautausmaan taakse.

Köyhien ihmisten hädänalaisesta asemasta tekee kaksi maanomistajaa rahaa, sanoo kylän paljastanut järjestyssoikeus. Vantaan järjestysoikeus on katselmuksessaan löytänyt 30–40 asunnon mökkikylän läheltä Helsingin lentoaseman pohjoispuolta.

Uusia mökkejä rakennetaan parhaillaan. Kylässä asutaan ympäri vuoden.

Järjestysoikeus havaitsi, että useissa mökeissä asuu myös paljon lapsia. Pintapuolisessa katsauksessa suurin osa kylän rakennuksista todettiin ihmisasunnoiksi kelpaamattomiksi.

Vantaan viranomaiset ovat järjestysoikeuden mukaan tienneet tilanteen, mutta mitään ei ole tehty. Kyläläiset eivät yleensä ole valittaneet tai pyytäneet apua kauppalalta.

Asuntopula on järjestysoikeuden arvelujen mukaan ratkaisevasti vaikuttanut mökkikylän syntyyn.

Asunnon tarvitsijat ovat saaneet vuokrata kahdelta maanomistajalta pieniä metsäpalstoja. Niille on rakennettu pieniä kevytrakenteisia mökkejä. Maanomistajat ovat myös itse rakennuttaneet mökkejä ja vuokranneet niitä.

Tilintarkastajat tukistivat Vantaata alkoholin käytöstä

Alkoholin käytön rajoittamisesta kunnan edustustilaisuuksissa vaativat Vantaan kauppalan tilintarkastajat. He toivovat, että edustustilaisuuksien järjestäjille annettaisiin selvät ohjeet juomien laadusta ja määrästä.

Kertomuksissaan Helsingin maalaiskunnan (vuoden vaihteesta Vantaan kauppala) viime vuoden alkoholinkäytöstä vuositilintarkastajat ja kunnanreviisori kiinnittävät huomiota määrärahojen ylityksiin.

Porvoon moottoritie avattiin liikenteelle

Porvoon moottoritien ensimmäinen valmis 13 kilometrin pituinen pätkä nielaisi alleen 80 hehtaaria maata, 11 omakotitaloa ja 35 hehtaaria asfalttia.

Tattariharjun–Massbyn välinen nelikaistainen moottoritie avattiin liikenteelle tiistaina.

Haavikko ja Rintala Donnerin käsikirjoittajina

Kirjailija Paavo Haavikko (oik.) on ensimmäistä kertaa mukana elokuvan teossa. Jörn Donner (vas.) uhkaa, että elokuva Juhlapäivä on hänen viimeisin työnsä Suomessa.

Elokuva suurliikemies Alfred Kordelinin viimeisistä päivistä on tekeillä. Jörn Donner tuottaa filmin ”Juhlapäivä”. – –

Traagisen ”Juhlapäivän” käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija Paavo Haavikko. Yritys on Haavikon ensimmäinen elokuva-alalla.

Hirmuisen jännittävä juttu. Siihen ei ole tarvinnut lisätä kaupallisia piirteitä. Niitä tuovat historia ja tosiasiat tullessaan, Haavikko sanoo.

Elokuvan merkkihenkilö Alfred Kordelin murhattiin 49 syntymäpäivän jälkeisenä päivänä.

Tampereen jugendtalon purkupäätös oli laillinen

Tampere (HS)

Tampereen Hämeenkadun varrella Kauppa-Hämeen jugendtyylisen talon purkupäätös on laillinen. Niin sanotaan Hämeen lääninhallituksen päätöksessä professori Olavi Borgin valitukseen.

Purkupäätöksen tarkoituksenmukaisuutta lääninhallitus ei tutki.

Kauppa-Hämeen omistaa Tampereen kaupunki. Talo on samalla tontilla kauppahallin kanssa. Rakennuksen tilalle aiotaan tehdä uusi liikerakennus. Vanha kauppahalli jää paikalleen.

Kauppa-Hämeen vierestä on hiljattain purettu vanha talo, jonka tilalle aletaan tehdä tavarataloa. Valituksen aiheutti huolestuminen kaupunkikuvan särkymisestä.

Kamasta, rahasta ja muusta pahasta

Paula Talaskivi

Pankkien kustantamat lyhytelokuvat ovat meillä vähitellen vapautuneet entisestä täysmainoksellisuudestaan ja enemmästäkin.

Yhdyspankin äskettäin tuottamat kolme uutuutta ovat miltei vapaita kuin perhoset. Eino Ruutsalon ohjaama ja hänen sekä Juha Tantun ja Jouni Kanervan käsikirjoitukseen pohjaava Mies ja laukku on leikkisä, lähinnä ilkikurinen ja lennokas kuvailu erilaisista maksutilanteista.

Niitä saattelee Kaarlo Kaartisen veikeä musiikki. Valokuvaus on kaiketi tahallisen hämyistä. – –

Tilanne Eino Ruutsalon ohjaamasta Yhdyspankin tuottamasta lyhytfilmistä Mies ja laukku. Käsikirjoitus on Juha Tantun, Jouni Kanervan ja Ruutsalon.

Eila Kaarresalo-Kasarin tuonnoinen väriuutuus ”Kotimaani ompi Suomi” (tehtiin elokuvasäätiön apurahan turvin) aiheutti lähinnä suuren pettymyksen ja hämmästystä selkeytymättömyytensä takia.

Toiset arvelivat sitä raittius- toiset alkoholielokuvaksi, toiset kotoisen elämäntyylin parodiaksi. Valkea oli arvaillakin.

Kaarresalon esikoistyö ”Ampumarata”, jossa oli sekä ilmettä että ajatuspohjaa, on sen sijaan saanut nyt myös USA:ssa tunnustusta. Se esitettiin New Yorkissa keväällä pidetyillä Kansainvälisillä naisten filmien festivaaleilla – yhdessä Ida Lupinon ohjaaman Bigamistin kanssa.

Myöhään käsiini joutuneessa arvosteluleikkeessä on siitä aivan kehuva maininta.

Sveitsi iloinen – Suomi rynnistänyt lainojen hakuun

Geneve (Lauri Karen)

Tanskan, Ruotsin ja Norjan jälkeen on tullut Suomen vuoro löytää Sveitsin pääomamarkkinat, kirjoittaa Bernissä ilmestyvä Tages-Anzeiger suomalaisten teollisuuslaitosten liikkeelle laskemien suurten lainojen johdosta.

Huhtamäki-yhtymän 15 miljardin frangin suuruisen lainan menestyksellisen täyteen merkitsemisen kannoilla Enso-Gutzeit avaa perjantaina 80 miljoonan frangin lainan, jonka korko on 53 prosenttia eli puoli prosenttia alempi kuin Huhtamäen.

Tages-Anzeigerin mukaan pääomanälkäisen suomalaisen puunjalostusteollisuuden lainanotto Sveitsin markkinoilta on ilonaihe myös Sveitsin kansallispankille, jonka suurena huolenaiheena on rahan liiallisuus. Rahatulvaa voidaan vähentää vain pääomanvientiä lisäämällä.

Pommipaketti surmasi israelilaisen virkailijan

Lontoo (Reuter)

Israelin Lontoon suurlähetystön virkailija sai surmansa tiistaina kun suurikokoinen pommin sisältänyt paketti, joka oli läpäissyt turvallisuustarkastuksen, räjähti hänen käsissään.

Tohtori Ami Shachori, 40, kuoli matkalla sairaalaan vatsaan ja kurkkuun saamiinsa vammoihin. Hänen oli määrä palata kotiin ensi viikolla.

Eräs toinen lähetystön virkailija loukkaantui lievästi pommiräjähdyksessä.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia