Ihokas kertoo ketä kannatat

T-paidoilla tehdään rahaa ja aatteita

Siinä sitä on t-paitaa ja aatetta moneen makuun: poliittista, kaupallista, urheilullista ynnä muuta. Paidastaan mies tunnetaan.

24.9. 2:00

Riitta Anttikoski

Nykyään näkee t-paidastasi kenen joukoissa oikein seisot: oletko porvaririntamassa, kolmen L:n liberaali, yksityisyrittäjien vai keskustan kannattaja, unohdetun kansan asialla vai yhteisrintamaa rakentamassa.

Puuvillainen t-paita on sellaisenaan käytännöllinen vaatekappale.

Lisäksi seurat, poliittiset puolueet, yhdistykset, mainostajat, kerhot ja pienemmät ryhmät aina perhettä myöten ovat oivaltaneet, millainen viestin lähettäjä tuo vaatekappale onkaan.

Paitsi poliittisen kantasi, voit t-paidallasi ilmaista elämänasenteesi yleensä, olkoon se sitten Ruben Oskarin tai rauhan tekijän. Ja ihailusi kohteet.

Ihokkaasi viestittää kätevästi yhdistykset ja seurat joihin kuulut, myös vähemmän viralliset klubit.

Se voi kertoa kotipaikkakuntasi tai ne, mitä olet viimeksi käynneilläsi ilahduttanut, puhumattakaan kilpailuista ja näyttelyistä.

Mainostajat näyttävät erityisesti himoitsevan ihokastasi.

Siinä kulkee viesti sinne minne sinäkin.

Vaikka tehokkaat pesuaineet sitä nakertavatkin, ehtivät monet kuitenkin nähdä sen ennen katoamista.

Radio on helistintä parempi ja tyhjä purkki hyvä lelu

Kun vanhemmilla ei ole aikaa seurata lastensa kehitystä, on tutkijoiden kerrottava heille, mitä lapsi kussakin kehitysvaiheessaan tarvitsee.

– –

Usein onkin sanottu leikkivälineitten olevan liian valmiita, jotta luovuus voisi kehittyä.

Tästä syystä useasti leikkivälineinä parempia ovat kotona olevat romulelut. Kaupoissa oleviin verrattuina ne ovat useasti ilmaisia.

Romuleluja ovat sellaiset käytetyt esineet kuin tyhjät paperi-, pelti- ja muovitölkit, kangastilkut ja pakkausmateriaalit yleensäkin.

Näistä lapsi voi valmistaa itse tai aikuisen opastuksella haluamiaan leikkivälineitä tai leikkiä sellaisenaan niillä.

Luovankaan toiminnan kohdalla lasta ei saisi holhota ja määräillä liiaksi, jotta kasvattaisimme hänestä itsenäisen toimivan yksilön.

– –

Radio, äänilevyt ja soittimet ovat hyviä.

Niillä ei voi leikkiä kuten tavallisilla leikkivälineillä, mutta kuuntelu pelkästään on tässä parempi kuin leikki.

Kielellisen kehityksen kannalta on tärkeää, että lapselle puhutaan paljon.

Paras lelu on romulelu: tyhjä purkki, muovipullo, hylätty pakkaus.

Helsinkiä hallitsee harvainvalta

Uula Eronen

Helsinkiä hallitsee harvainvalta.

Vuosi vuodelta heikentynyt kaupunkilaisen ääni on hukkunut kivisokkelien rakosiin heikoksi vikinäksi, ja tilalle ovat tulleet syvät rintaäänet, jotka määräävät kunnallisen toiminnan linjat.

Helsinkiä hallitsee nyt suunnattomaksi paisunut virkamieskoneisto, joka usein voi sanella päätökset mielensä mukaan.

Poliittisista ryhmittymistä ovat vallankahvaan yltäneet vain kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien muodostama juntta liepeillään lukuisat liike-elämän edustajat kuten pankit, teollisuus ja suuret keskusliikkeet.

Helsinkiläisen valta eli häntä edustavan luottamusmiehen valta kaupunginvaltuustossa muistuttaa sätkynuken tanssia.

Entisaikojen valtuustokonkarit muistelevat hartaasti niitä aikoja, jolloin kaupunginvaltuustolla oli vielä sana hallussaan ja säilä kädessään, jolloin kunnallista demokratiaa toteutettiin luottamusmiesten, valtuuston päätöksillä ilman kitkaa; jolloin valtuusto korkeimpana kunnallisena päättävänä elimenä sai tahtonsa läpi eli sen päätös oli laki, joka oli pantava täytäntöön.

Silloin oli toisin kuin tänään.

Tänään voidaan sanoa, että valtuustolla on edelleen ”sana hallussaan” ja totisesti se sitä kyllä käyttää.

Mutta säilä valtuuston kädestä on kyllä jo ajat sitten pudonnut.

Massaturismin vaarat kehitysmaille

Vielä jokin aika sitten turistia ja hänen rahaansa kumarrettiin kaikkialla maailmassa.

Näkemykset ovat kuitenkin rajun massaturismin aikana alkaneet muuttua ja turisti nähdään usein vain roskastavana ja luontoa kuluttavana oliona, jonka isäntämaahan jättämä raha ei korvaa vierailun haittavaikutuksia.

Kehitysmaille, jotka turismissa ovat nähneet uljaan oikotien vaurauteen, ongelma on hyvin kipeä.

– –

Kehitysmaalle matkailu on aivan toisenlainen kuin muut ulkomaanvaluutan ansaitsemiskeinot: asiakas saapuu henkilökohtaisesti kuluttamaan tuotteen.

Matkailun paha puoli on siinä, että se kantaa itsessään tuhonsa siementä: mitä helpompi on päästä johonkin paikkaan, sitä vähemmän halua tunnetaan matkustaa sinne.

Kun paikka tulee liian täydeksi, liian saastuneeksi, liian samanlaiseksi kuin omat olot kotona, turisti lähtee muualle.

Teekkarit täyttävät 100 vuotta

Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta, TKY viettää satavuotisjuhliaan 10. — 15. lokakuuta.

Vuonna 1872 perustettiin TKY:n edeltäjä Teknologföreningen, joka toimi Helsingin Polyteknillisen koulun oppilaiden yhdyssiteenä.

Juhlavuotensa viettämisen TKY on aloittanut jo viime vuoden puolella julkaisemalla Teekkarihirnun, 100 vuotta teekkarinaurua, joka sisältää ”mitä naurettavinta tekstiä”.

Lokakuussa pidettävän juhlaviikon päätapahtumana ovat juhlaseminaarit, joissa pyritään valottamaan insinöörin ja arkkitehdin asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia sekä vastuuta nykyisessä yhteiskunnassa.

Edelleen ohjelmassa on tanssahtelua ja teatteriesityksiä.

Lähinnä perinteelliseksi ohjelmaksi on luettava iltavesper Otakappelissa sekä vuosijuhla.

Murenevan myytin viimeinen salaisuus

Moskova (Raimo Toivonen)

Maailman paras jääkiekkoilija on hieman länkisäärinen, kymmenen kiloa ylipainoinen ja täysin keskenkuntoinen.

Legendaarinen Bobby Orr, 24, toipuu polvileikkauksestaan Moskovassa.

Hän voisi pelata NHL:n jääkiekkoammattilaisten joukkueessa, mutta hänen asiantuntevat ihailijansa toivovat: älä mene jäälle.

– –

Mies, joka vaihtaa puhelinnumeroa muutaman kerran kuussa, ei saisi olla huono jääkiekkoilija.

Bobby Orr on kuulemma maailman ainoa täydellinen kiekkoilija, mutta siinäpä se.

Hän on juuri ja juuri siinä kunnossa, että erottuu joukosta.

Hänen vasemman jalkansa ympärysmitta on kymmenen senttiä pienempi kuin terveen oikean.

Selvästi ylipaksuposkisen Orrin varaan Kanadan on tällä hetkellä turha rakentaa mitään erikoista, mutta häviön sattuessa valmentaja Harry Sinden vetää hänet kentälle.

Sitä odottavat kaikki kolmetuhatta Moskovaan saapunutta kanadalaista, ja sitä odottavat muutkin.

Kunhan totuus vain ei olisi: Bobby on aivan tavallinen kiekkoilija.

Onko Bobby Orr suurin? Siinä murenevan ammattilaismyytin viimeinen kysymys.

Spitz ei halua Tarzaniksi

Münchenin kisojen uimaritähti Mark Spitz on siirtynyt show-alalle.

Hän on nykyisin saman teatteriagentin kirjoissa, joka järjesti Johnny Weissmullerille ensimmäisen Tarzan-osan vuonna 1932.

Spitz ei halua kuitenkaan tulla uudeksi Tarzaniksi.

Seitsemän kultamitalin voittajan agentti on William Morris, jonka Beverly Hillsissä oleva toimisto on alallaan maailman suurimpia.

”Käymme kaikki neuvottelut Spitzin puolesta elokuva-, televisio- ja mainosyhtiöiden kanssa”, sanoi toimiston edustaja Norman Brokaw.

Brokaw sanoi, että vaikka Weissmuller, joka on myöskin entinen olympiasankari, aloitti elokuvauransa Morrisin toimiston välityksellä, ei Spitz halua ”missään nimessä” ryhtyä uudeksi Tarzaniksi.

Kysyttäessä minkälaisia osia Spitz harkitsee, Brokaw sanoi: ”En voi kertoa vielä, mutta hänestä tulee suuri tähti. Uskon, että hän pääsee tähdeksi millä alalla tahansa.”

Kolmilahkeiset housut menevän miehen uusi asu

Lontoo (HS)

Kolmilahkeiset miesten housut ovat englantilaisen osuustoiminnallisen suurvaatehtimon uusin myyntivaltti.

Kyseinen yritys ei varsinaisesti ole ryhtynyt kuvittelemaan, että Englannissa liikuskelisi tuhatmäärin kolmikinttuisia herroja.

Idea johtuu siitä, että Englanti liittyy piakkoin Euroopan talousyhteisöön.

Eivät valmistajatkaan uskone, että talousyhteisön maissa liikkuu kolmijalkaisia miehiä ainakaan kovin runsaasti, vaikka niiden asukkaat ovatkin ulkomaalaisia ja sen takia kummallisia.

Pitää vain olla jotakin näyttävää myytävää, kun nyt kerran lähdetään aukomaan uusia markkinoita.

Housujen kolmas jalka ei itse asiassa ole rakennettu niihin kiinni; se on varalahje.

Eihän näet koskaan tiedä. Saattaa olla, että toinen housun puntti joutuu oven rakoon tai epäystävällisen koiran hampaisiin.

Tällöin on tietysti mielekästä, jos vaurioitunut lahje voidaan korvata vaivattomasti uudella, ilman että koko housuparia tarvitsee viedä räätäliin.

Lumimiehen kohtalonhetki lyö?

Katmandu (Los Angeles Times)

Jeti eli lumimies on antanut nimensä ravintoloille, matkatoimistoille ja jopa Royal Nepal Airlinesin uudelle Boeing 727 -koneelle.

Lumimiehen uskonnollisen merkityksen vuoksi Tiibetin, Bhutanin ja Nepalin hallitukset ovat säätäneet erikoislakeja hänen suojakseen.

Legenda tästä villieläimestä, jonka Nepalissa asuvan sherpa-heimon sille antama alkuperäinen nimi merkitsee ”kaikkea ahmivaa luontokappaletta”, on satojen vuosien ajan heittänyt salaperäisen varjonsa yli Keski-Aasian vuortenhuippujen Mongoliasta Kaukasukselle.

– –

Mutta nyt aikoo viisimiehinen tutkimusryhmä seuraavan vuoden aikana lopullisesti selvittää, onko Jeti todella olemassa vai ei.

Amerikkalaisen eläintieteilijän, 28-vuotiaan Jeffrey McNeelyn ja 27-vuotiaan lintutieteilijän Edward Croninin johdolla ryhmä aloittaa perusteellisen ekologisen tutkimuksen Koillis-Nepalin Arunin laaksosta.

– –

”Sherpojen kokemuksien mukaan Arunin laaksossa elää lukuisia suurikokoisia nisäkkäitä, jotka ovat tieteelle tuntemattomia, niiden joukossa myös Jeti.”

”Alustava tutkimus Jetin olemassaolon puolesta puhuvista todisteista viittaa siihen, että tämä kaksijalkaisten lahkoon kuuluva eläin on olemassa, ja että se voidaan löytää juuri Arunin laaksosta.”

Liian pitkä rikoslista

John Rochea, 30, syytettiin Old Baileyn tuomioistuimessa Lontoossa 1 032 varkaudesta ja petoksesta.

Roche tunnusti syyllisyytensä seitsemään erilliseen syytökseen ja pyysi ajan voittamiseksi, että muut 1 023 tapausta ”otettaisiin huomioon”.

Tuomari Mervyn Griffith-Jones arveli, että Rochella on ennätys alallaan ja tuomitsi hänet neljäksi vuodeksi vankeuteen. (UPI).

Annika on Takiaispallossa päätynyt lopulliseen ratkaisuun. Terhi Panula Takiaispallon neljännessä osassa MTV 1:ssä klo 21.35.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia