Taylor ja Burton avioerofilmin pääosissa

Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin oma avioliitto ja yhteisnäytteleminenkin ovat tähän saakka sujuneet mainiosti.

23.9. 2:00

Näyttelijä-aviopari Elizabeth Taylor ja Richard Burton aloittaa 11. yhteisen elokuvansa filmauksen Roomassa.

Syyskuun lopulla pariskunta siirtyy Müncheniin, missä filmaukset lopetetaan.

Elokuvan ohjaa intialaissyntyinen Waris Hussein, joka on aloittanut uransa Englannin televisiossa.

Elokuva kertoo 18 vuotta kestäneen avioliiton uhkaavasta kariutumisesta.

Burton esittää johtavassa asemassa olevaa liikemiestä ja Taylor hänen vaimoaan. (Reuter)

Helsinki on huono aapiskukon apuri

Helsinki hidastelee niiden nuorimpien asukkaittensa auttamisessa, joille isoäidin ällätikku enempää kuin alakoululaisen normaalit lukutunnitkaan eivät ole suoneet aapiskukon suosiota.

Lukemis- ja kirjoittamishäiriöisten lasten järjestelmällinen opetus odottaa koko maassa lopullista järjestämistään. Peruskoululta toivotaan ratkaisua.

Helsingin oppivelvollisuuskouluissa hoidetaan pääosa lukemisen erityisopetuksesta tuntiopettajien avulla. Kansakoulunopettajat paneutuvat luku- ja kirjoitushäiriöistä kärsivien lasten ongelmiin varsinaisen päivätyönsä päätyttyä.

Kouluhallituksen mielestä suuntaus ei ole oikea, eivätkä siitä pidä myöskään lasten parissa toimivat erityisopettajat. Päätoimisia opettajia kaivataan lisää.

Helsingissä tilanne on lähikuntiin verrattuna kehno. Espoossa on seitsemän, Vantaalla viisi kokopäivätoimista lukemis- ja kirjoittamishäiriöisten opettajaa.

Helsingille uusi lääkäriambulanssi

Helsingin kaupunki sai perjantaina uuden ”melkein täydellisen lääkäriambulanssin”.

Paavo Nurmen säätiön lahjoittaman ambulanssin luovutti kaupungille itse Paavo Nurmi ja sen vastaanotti ylipormestari Teuvo Aura.

Lääkäriambulanssi tulee päivystämään Meilahden sairaala-alueella. Autoon on varattu sairaanhoitajille tilat ja päivystävälle lääkärille ja sairaanhoitajalle työskentelytilat.

Palokunta huolehtii auton ja sen teknillisten laitteiden kunnosta.

HYKS huoltaa lääkinnölliset välineet ja laskuttaa kuluistaan kaupunkia. Kaupunki korvaa myös lääkärien ja sairaanhoitajien palkkauksesta aiheutuvat kulut.

Lääkäriambulanssi voi tehdä yksittäisiä käyntejä sairastuneiden tai loukkaantuneiden potilaiden luo, antaa tarvittavan hoidon ja tilanteen vaatiessa potilas voidaan kuljettaa valvotusti sairaalaan. Ambulanssin luovutti Paavo Nurmen säätiön puolesta itse Paavo Nurmi (vas.) ylipormestari Teuvo Auralle (oik.).

Inter-Rail-72

Olin kolme viikkoa kiertämässä Eurooppaa.

Matkustin yhdeksässä maassa, tutustuin kymmeniin kaupunkeihin, näin tuhansia uusia kasvoja, sain tusinan verran uusia ystäviä ja koin paljon ennenkokematonta.

Te, jotka tänä kesänä epäröitte: jos ensi kesänä tarjoutuu vastaavanlainen mahdollisuus, niin älkää jättäkö käyttämättä.

Syventäkää näkemyksiänne, kerätkää vaikutteita. Viimeistään matkalla tiedätte todella, mitä on olla suomalainen.

Minä keräsin repullisen aurinkoisia muistoja ja paljon muuta talvea keventämään. Toivottavasti sinä teit samoin.

Miitu

Lasse hymypoika

Lasse Viren oli jo koulupoikana suosittu henkilö, kertoo kultamitalimiehemme opettajia jututtanut Opettajain lehti viimeisessä numerossaan.

Myrskylän kirkonkylän kansakoulun opettajat luonnehtivat häntä kohteliaaksi ja avuliaaksi.

Alakoulussa luokkakin valitsi hänet yksimielisesti jopa Hymypoika-kilpailun voittajaksi. Hymypoikaveistos on yhä kunniapaikalla hänen kodissaan.

Kabareeta, seksiä, mysteerejä

Paula Talaskivi

Cabaret. Ohjaus Bob Fosse, käsikirj. J. P. Allen; J. Masteroffin, John Kanderin ja Fred Ebbin musikaalista, joka pohjautuu John van Drutenin näytelmään ”l am camera” ja se taas Christopher Isherwoodin kertomuksiin ”Jäähyväiset Berliinille”. Mus. John Kander ym. Kuv. G. Unsworth, koreografia Fosse, puvut Ch. FIemming, näyttelijöitä: Liza Minnelli, Michael York. – –

Koreografina ja balettimestarina aikaisemmin kunnostautuneesta Bob Fossesta on muutamassa vuodessa kehittynyt aivan merkittävä elokuvaohjaaja.

Sweet Charityssa oli jo aika lailla tunnustettavaa, mutta Cabaretista hän on tehnyt jopa monella tavoin yllättävän hyvän elokuvan: hän mm. osaa yhdistää sen lähimpänä pohjana olevan musikaalin ainekset aivan luontevasti, samalla hyvin kiinnostavasti ja elokuvan keinoin Isherwoodin ja van Drutenin näkemyspohjaan ja sävyihin. - -

Mutta vaikka Cabaret on kuvauksellisesti ja kerronnallisesti ja musiikiltaan kaikin tavoin hyvää, paikoin myös imponoivaa työtä, ei se ilman Liza Minnellin sytyttävää Sallyä olisi sittenkään niin valloittava tapaus kuin se nyt on.

Lizan veikeästi peikkomainen terhakka pikku persoona (tässä hän kyllä näyttää hienoine raajoineen jopa pitkältä) on sellainen Sally, jota katselee ahmien ja innostuen.

30-luvun berliiniläisen Cabaretin tanssia, keskellä Joel Grey.

Sodan uhka kasvaa

Ugandalainen lentokone lensi perjantaina aamunkoitteessa Viktoria-järven yli ja pommitti Tansanian kolmanneksi suurinta kaupunkia Mwanzaa.

Kahden ihmisen ilmoitettiin kuolleen ja useiden loukkaantuneen. – –

Ugandan tiedotusministeriö ilmoitti perjantaina presidentti Aminin ilmoittaneen muille Afrikan maille, että niiden on turha tuhlata aikaansa vetoomuksilla hänelle taistelujen lopettamisesta, koska Uganda ei ole aloittanut selkkausta. – –

”Emme ole hyökänneet kenenkään kimppuun”, Aminin ilmoitettiin sanoneen. ”Tansanian presidentti Nyerere on lähettänyt maahamme joukkoja sissien mukana ilman mitään provokaatiota.”

Sudanin presidentti Jaafar al-Nimeiri, Etiopian keisari Haile Selassei ja Guinean presidentti Sekou Toure ovat vedonneet Tansanian ja Ugandan johtajiin tilanteen rauhoittamiseksi.

Ranskaan myynti vaatii kielitaitoa ja seurustelua

Pariisi (HS)

Satamaselkkaukset ja lakot Suomen puunjalostustehtailla ovat huonontaneet Suomen mainetta paperin viejänä Ranskaan. Ranskalaiset ovat jopa uhanneet siirtyä ostamaan paperia muualta.

Suomalaisten ranskan kielen taidossa on Suomen ja Ranskan välisen kaupankäynnin tehostamisen kannalta paljon parantamisen varaa. Näin vakuuttaa Pariisissa toimivan Finaparin toimitusjohtaja, varatuomari Rolf Schönberg.

Finapar on Suomen Paperitehtaitten yhdistyksen (Finpap) omistama ranskalainen yhtiö, jonka Finpap on omistanut viime vuoden alusta lähtien.

Finaparin tehtävänä on markkinoida Ranskassa kaikkia Finpapin edustamia paperilaatuja.

Majorov ihmeissään ammattilaisten surkeasta kunnosta

Moskova (HS)

Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen entinen kapteeni Boris Majorov ihmettelee kanadalaisten ammattilaisten huonoa kuntoa.

”Olin pettynyt, kun näin kanadalaiset Tukholmassa. Nämä kuuluisat ammattilaiset ovat surkeassa ruumiillisessa kunnossa”, sanoi Majorov.

”Ei ole mikään sattuma, että he pelaavat mieluimmin keskikentällä. He eivät pysy mukana vastustajien nopeimmissa liikkeissä.”

Majorovia ihastuttavat kanadalaisten tarkat laukaukset. Myös heidän rajut taklauksensa ovat vaikuttavia.

”Kanadalaiset eivät arastele taklauksia missään tilanteessa.”

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia