”Lapsen saannin onni on muuttunut kiroukseksi”

Arkkiatri Arvo Ylpön päiväohjelmaan kuuluu yhdistystoimintaa, yksityisvastaanoton pitoa ja lääketieteen kehityksen seuraamista. Päiväunista hänellä ei ole aikaa nauttia.

27.10. 2:00

Kuinka monta syntymätöntä lasta auto onkaan tappanut, kyselee tänään 85 vuotta täyttävä arkkiatri Arvo Ylppö.

Lastenlääkärinä hän on vilpittömästi huolestunut siitä, että nuoret perheet juoksevat elintason perässä ja kieltäytyvät hankkimasta lapsia.

”Suomesta on tulossa kovaa vauhtia ukkojen ja mummojen valtakunta. Syntyvyyden kääntyminen laskuun on tapahtunut liian äkkiä. Kun luonnon rytmiä menee sekottamaan, se kostautuu koko kansalle”, Ylppö sanoo.

Ennen vanhaan puhuttiin onnesta saada lapsia. Nyt heistä on tullut monille ihmisille kirous.

Tämän suuntauksen Ylppö toivoisi muuttuvan. Hän haluaa korostaa mielipidettään, vaikka arvaakin, että monet naiset hyppivät tasajalkaa, kun kuulevat sen.

”Yksityiselle naiselle ehkäisy on voinut olla onneksi ja vapaudeksi, mutta ei koko yhteiskunnalle. Sitä paitsi luulen, ettei kysymys ole sittenkään taloudellinen. Siitä on tullut muodinmukainen massaliike.”

Radion Sinfoniaorkesteri luo musiikkimme historiaa

Suomalaista musiikin historiaa tehdään näinä päivinä Helsingin Temppeliaukion kirkossa: ensimmäisen kerran hifi- ja stereolevyjen aikana on suomalainen orkesteri hyväksytty levyttämään ulkomaiselle suuryhtiölle, Polydorille.

Tehtävänä ovat Sibeliuksen ensimmäinen ja kolmas sinfonia Satu ja Bardi, orkesterina Radion Sinfoniaorkesteri, johtajana Okko Kamu.

Polydor on uusi kansainvälinen levytrusti, jonka Deutsche Grammophon ja Philips ovat muodostaneet. DGG täyttää ensi vuonna 75 vuotta, ja Sibeliuskansio ilmestyy osana tämän juhlavuoden tuotantoa.

Polydor tekee nauhoitukset uutta nelikanavaista, ns. kvadrofonista menetelmää noudattaen, mutta ei vielä julkaise niitä tällä tavoin.

Se johtuu siitä, että neljä toistojärjestelmää taistelee vielä keskenään ylivallasta, eikä yhtiö ole valinnut, mitä sen kannattaa lähteä kehittämään.

Klubi ja tuomarit huomasivat: Jursinov on pätevä ja tulinen

KooVeen valmentaja Vladimir Jursinov huokailee tiukkaa tilannetta.

KooVeen jääkiekkojoukkueen valmentaja Vladimir Jursinov on pätevä ja tulinen.

Pätevyys näkyi, kun KooVee kävi Helsingin Jäähallissa ja voitti HJK:n ensimmäisenä tässä sarjassa.

Tulisuus näkyi, kun Jursinov halusi keskustella saamastaan viiden minuutin jäähystä erotuomareiden kanssa.

Äkäinen Jursinov painui erotuomarien perään tulkkien kera ja puhisi: ”Haluan selityksen.”

Erotuomariparin (Jukka Aaltonen, Veikko Ukkonen) kanta oli kuitenkin tyly: ”Asia käsiteltiin kentällä loppuun. Se siitä.”

Hyvin ottelun tuominneen parin painuttua koppiinsa Jursinov jupisi: ”Minä en jummarra finski vihellys. Njet bonimai.”

Tunnetusti temperamenttinen valmentaja ei kuulemma kuitenkaan pitkään haudo samoja asioita, vaan sanoo puolen tunnin kuluttua: ”Minä vanha mies. Huonot hermot”, ja nauraa päälle.

Syytä Jursinovilla onkin olla iloinen. KooVee pelasi mainiosti ja pysäytti kuin pysäytti Klubin tappiottoman sarjan.

HJK:lla oli mahdollisuutensa juuri Jursinovin viisiminuuttisen aikana, mutta hätäily pilasi mahdollisuudet.

VR:n supistukset syynä turmiolliseen kehitykseen

Oulu (HS)

Rautateiden paikallisliikenteen supistamistoimet ovat lisänneet kansalaisten halua hankkia yksityisautoja.

Lapin lääninhallitus pitää kehitystä kansantaloudellisesti turmiollisena ja esittää liikenneministeriölle tehtäväksi liikennepalvelusten tuotanto-ohjelman Lapin asukkaiden viihtyvyyden ja taloudellisen aktiviteetin lisäämiseksi.

Lääninhallitus pahoittelee erityisesti sitä, että paikallisliikenteen supistaminen tai lopettaminen on nostanut syrjäisimmillä seuduilla asuvien matkakustannuksia.

Vuosina 1966—72 on VR lakkauttanut paikallisjunia Lapin läänissä niin, että henkilöliikenne Torniosta pohjoiseen ja Kemijärveltä itään on kokonaan loppunut.

Kemijärven ja Rovaniemen sekä Rovaniemen ja Kemin väliset paikallisliikenneyhteydet ovat vähentyneet yhteen vuoroon kumpaankin suuntaan.

Kemin ja Oulun väliset paikallisliikenneyhteydet ovat supistuneet kolmeen päivittäiseen vuoroon kumpaankin suuntaan sekä Kemin ja Tornion väliset yhteydet päivittäin neljään vuoroon toiseen ja viiteen vuoroon toiseen suuntaan.

Rovaniemen ja Kemijärven välisen rataosuuden vaikutuspiirissä asuu noin 700 ihmistä, joille tieverkon puutteellisuuden vuoksi ei ole voitu järjestää linja-autoyhteyttä.

Ikuista ajokorttia yritetään uudelleen

Hallitus ehdottaa siirtymistä ajokorttiin, joka olisi voimassa kunnes sen haltija on täyttänyt 70 vuotta.

Tällaisen ”ikuisen” ajokortin leimaveroksi ehdotetaan 100 markkaa, kun nykyisen viiden vuoden ajokortin leimavero on 35 markkaa.

Myös määräaikainen ajokortti olisi esityksen mukaan mahdollinen.

Esityksen mukaan enintään 10 vuodeksi myönnetyistä tai uudistetuista ajokorteista maksettaisiin puolet leimaverosta.

Ryijyt lähdössä maailmanmatkalle

Suomen käsityön ystävien ryijyjä on lähdössä näytteille sekä Pariisiin että Kööpenhaminaan. Samanaikaisesti toimitusjohtaja Tyyne Haapanen on jättänyt pitkäaikaisen työnsä seuraajalleen ekonomi Sixten Sundellille.

Suomalaisten ryijyjen laaja näyttely avataan Pariisin nykytaiteen museossa marraskuun lopulla. Näyttelyn järjestää Suomen taideteollisuusyhdistys.

Ryijyjä ja muita tekstiilejä on lähdössä myös Kööpenhaminaan, jonne on kutsuttu Suomen käsityön ystävien näyttely.

Ryijyjen valmistajana vanhastaan Suomen käsityön ystävillä on tietysti laaja osasto myös Pariisin näyttelyssä.

Molempien tekstiilinäyttelyiden suunnittelijana toimii sisustusarkkitehti Lisa Johansson-Pape.

Suomalaisen ryijyn maailmanmatkoja edustaa myös presidentti Kekkosen Hollantiin lahjoittama Airi Snellman-Hännisen ryijy ”Luminen metsä” sekä Käsityön ystävien vastikään Puerto Ricoon tilaustyönä tekemä lähes viisimetrinen seinävaate, joka on valmistettu käsinkehrätystä rohdinlangasta osittain ryijytekniikalla.

Tätä taiteilija Lea Eskolan uutta tuotantoa on esillä myös Pariisin näyttelyssä.

Joutseno lupaa löytöpalkkion kaatopaikasta

Joutseno (HS)

Tuhannen markan löytöpalkkiota tarjoten etsii Joutsenon kunta uutta kaatopaikkaa.

Joutsenon kunta päätti turvautua tähän epätavalliseen palkkiomenettelyyn, koska sen omat yritykset sopivan alueen löytämiseksi eivät johtaneet tulokseen

Joutsenon kunnalla on käytössään kaksi kaatopaikkaa, toinen Korvenkylässä ja toinen vanhan Lappeenrannantien varressa lähellä kirkonkylää.

Näitä paikkoja voidaan käyttää enää vuoden tai pari.

Säiliöpalojen sammutusta tutkitaan Vuosaaressa

Ei sammunut bensiiniroihu ensi yrityksellä Helsingin palolaitoksen Vuosaaressa järjestämässä Suomen ensimmäisessä suursäiliöiden koepolttosarjassa.Mutta tämäkin oli voitto palolaitokselle, sillä kyseessä oli vain koe, jolla tutkittiin vaahdon käyttämistä palavien nesteiden säiliöiden sammuttamiseen.

Palavien nesteiden säiliöiden tulipalojen sammuttamisesta ei Suomen palokunnilla ole vielä omakohtaisia kokemuksia. Suuria öljypaloja ei ole sattunut.

Koeolosuhteissakin asia on vielä melkoisen uusi.

Helsingin palolaitos järjesti yhdessä valtion teknillisen tutkimuslaitoksen kanssa kokeen, jossa tutkittiin vaahdon käyttämistä teollisuusbensiinin sammuttamiseen.

Vuosaaressa järjestetty koe oli ensimmäinen tämänlaatuinen Suomessa.

Naistenklinikka saa 400 sairaansijaa lisää

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan naistentautien- ja synnytysklinikat saa uuden lisärakennuksen. Laajennus nostaa sairaansijojen määrää 400:lla.

HYKS:in liittovaltuusto hyväksyi keskiviikon kokouksessaan rakennuksen piirustuksen ja kustannusarvion, joka päättyy 19 726 000 markkaan.

Valtuusto valitsi HYKS:in uudeksi hallintojohtajaksi dosentti Ilkka Väänäsen, 57.

Entinen johtaja Alpo Asteljoki siirtyi eläkkeelle.

Kanaalin tunneli alkaa toteutua

Geneve (Lauri Karen)

Puolentoista vuosisadan ikäinen unelma Englannin ja Ranskan yhdistävästä kanaalin tunnelista alkaa lähestyä toteutumistaan.

Kulkulaitosministerit John Peyton ja Robert Galley ovat siirtäneet jatkuneet tutkimukset loppusuoralle allekirjoittamalla Lontoossa ja Pariisissa ensimmäiset konkreettiset sopimukset Englannin ja Ranskan valtioiden ja tunnelin rakentamisesta huolehtivien yksityisten yhtymien kesken.

Vuosien mittaan on käyty ankaraa kiistaa siitä, minkälainen tunnelin pitäisi olla, jotta sen hinta pysyisi siedettävänä ja että se samalla vastaisi tarkoitustaan suurena liikenneväylänä.

Monia kiehtonut ajatus autotunnelista, jota myöten voitaisiin huristaa kanaalin rannalta toiselle Calaisista Doveriin ja päinvastoin, jäi teknisissä tutkimuksissa häviölle rautatietunnelin hyväksi.

Lyndon Johnson pitää eläimistä

Entinen Yhdysvaltain presidentti Lyndon Johnson oli hyvin kiintynyt koiraansa.

Kun koira kuoli, presidentti antoi polttaa sen ruumiin ja on säilyttänyt tuhkan, kertoo Ladies Home Journal -lehti.

Lehdessä kerrotaan Yhdysvaltain presidenttien koirista ja todetaan, että Johnson varmaan on pitänyt eläimistä enemmän kuin kukaan muu maan presidentti.

Koirajutun on kirjoittanut Valkoisen Talon koirien hoitaja Traphes L'Bryant, joka äskettäin on jäänyt virastaan eläkkeelle.

Hän kirjoittaa kirjaa Valkoisen talon eläimistä presidentti Trumanin ajoilta viime vuosiin.

YK hoitaa ”valtiottomat” aasialaiset

Kampla (Reuter)

Uganda ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat päässeet sopimukseen järjestelyistä 4 000—5 000 ”valtiottoman” aasialaisen lennättämiseksi pois Ugandasta.

Nämä ovat sellaisia, joiden kansallisuutta ei voida määritellä.

Asiasta ei ilmoiteta virallisesti ennen kuin YK:n pääsihteerin Kurt Waldheimin erikoislähettiläs Robert Gardiner on päättänyt neuvottelunsa ugandalaisten viranomaisten kanssa.

Eräiden Euroopan maiden, mm. Itävallan, Belgian ja Italian kanssa on jo päästy sopimukseen siitä, että ne ottavat vastaan ottoleireille maasta muuttajia.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Historia