Paremmuusjärjestys Helsingin jäähallissa 1) IFK 2) Tappara 3) Tuomarit

Tapparan Mikko Mynttinen ja IFK:n Juhani Tamminen lähitaistelussa.

25.10. 2:00

Jääkiekkoilun mestaruussarjassa ovat erotuomarit joutuneet luottamuspulaan. Ei riitä että he eivät tule toimeen kentällä pelaajien kanssa. Myös joukkueiden valmennus- ja johtoportaat antavat satikutia tuomareille sen kun kerkiävät.

Tapparan valmentaja Kalevi Numminen julisti Helsingin jäähallin käytävässä ottelun jälkeen: ”Vahinko, että Tappara ei voi kuljettaa omia tuomareita mukanaan. Ei muuta.”

Neste-kirja vaikeuksissa

Kustannusosakeyhtiö Tammen johtokunta on hylännyt Pertti Klemolalta tilatun teoksen, joka käsittelee Nestettä ja pääjohtaja Uolevi Raadetta.

Tammen johtokunnassa istuu mm. KK:n, OTK:n ja Elannon edustajia. Eräillä heistä on luottamustehtäviä myös Nesteessä ja E-öljyssä.

Johtokunnan enemmistö katsoi Klemolan kirjan vahingoittavan valtion yhtiöiden asemaa.

Tammen toimitusjohtaja Jarl Hellemann oli muun johtokunnan kanssa eri mieltä. Hän olisi halunnut julkaista Klemolan kirjan yleisön arvioitavaksi.

Neste-kirja ilmestyy kuitenkin vielä tänä syksynä.

Kurinpitotoimia Vennamolle

Eduskunnan kansliatoimikunta esittää puhemiesneuvostolle harkittavaksi olisiko kansanedustaja Veikko Vennamoa kohtaan ryhdyttävä ”kurinpitotoimiin”.

Nämä ”kurinpitotoimet” olisivat valtiopäiväjärjestyksen määrittämät puhemiehen nuhteet, varoitus tai pidättäminen kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista.

Kansliatoimikunnan mukaan Vennamo on ns. avainjupakan yhteydessä käyttänyt loukkaavia sanoja eduskunnan pääsihteeri Olavi Salervosta, kun Vennamo oli toissaviikolla kansliatoimikunnassa kuultavana.

Vennamo on myös vaikeuttanut eri tavoin kansliatoimikunnan ryhmähuoneen avaamista koskevan päätöksen toimeenpanoa.

Kiitoksia Suomen puolueettomuudelle

Presidentti Urho Kekkonen otettiin ensimmäisellä valtiovierailullaan Hollantiin sydämellisesti vastaan. Yleisöjoukot reunustivat Kekkosen ja kuninkaallisen perheen reittiä tunteja etukäteen.

Kuningatar Juliana ylisti tiistaina juhlaillallisilla Suomen puolueettomuutta ja pyrkimyksiä kansainvälisen jännityksen lieventämiseksi.

Presidentin vierailu kestää neljä vuorokautta.

Kuninkaallisessa kyydissä kuljetettiin presidentti Kekkosta pitkin Amsterdamin katuja. Mustien hevosten vetämissä vaunuissa istui alamaistensa ihailtavana myös kuningatar Juliana.

Miljoonakorvaukset Inarin kalastajille

Oulu (HS)

Valtio joutuu korvaamaan miljoonia markkoja Inarinjärven kalastajille ja rannanomistajille järven säännöstelyn aiheuttamista haitoista katselmuslausunnon mukaan.

Katselmustoimituksen tulokset ovat olleet jo muutamia päiviä yleisön nähtävinä Inarissa. Lausunnon mukaan kertakaikkisina korvauksina on valtio velvollinen maksamaan kalastajille noin 4,35 miljoonaa markkaa.

Kalanhoitotoimenpiteisiin tarvitaan perustamisvaiheessa 2,85 miljoonaa markkaa ja vuosittainen kalanhoitovelvoite on 210 000 markkaa.

Rantojen vyörymisestä aiheutuneiden haittojen korvaukset ovat satoja tuhansia markkoja.

Inarinjärven säännöstely alkoi jo 1940-luvun lopulla Neuvostoliiton puolelle Paatsjokeen rakennettujen voimalaitosten takia.

Neuvostoliitto on aikanaan korvannut säännöstelyhaitat Suomen valtiolle, mutta haitoista kärsineet kalastajat eivät ole niistä markkaakaan vielä nähneet.

Kaivokselan kuilut on rauhoitettava

Vanhan rautakaivoksen kuilut Kaivokselassa ovat museoviraston mukaan rauhoitettavia muinaisjäännöksiä.

Nykyisellään huonosti aidatut kaivosmontut ovat Kaivokselan lastentalon johtajan mukaan jatkuva vaara lastentarhan lapsille. Kuilujen lähistöllä on myös kansakoulu.

Lastentalon johtaja esittää, että kauppala tekisi jotain monttujen täyttämiseksi tai suoja-aitauksen parantamiseksi. Kuilut ovat yksityisellä maalla.

Nykyinen paikoittain täysin rappeutunut aita pystytettiin kymmenisen vuotta sitten. Se on noin 1,5 metriä korkea ja 6-lankainen

Poro loppui kesken

Poro on pop muuallakin kuin Suomessa. Sen huomasi mm. keittiömestari Veijo Vanamo, joka oli opastamassa sveitsiläisiä suomalaisen ruoan hienouksiin.

Veijo Vanamo haluaa puhua koko poron puolesta, ei vain paistista ja selästä.

Zürichissä vietettiin Suomen viikkoa, jota edelsi näkyvä kampanja joka puolella kaupunkia. Plakaateissa luki – Die Finnen kommen – suomalaiset tulevat, jolla Keski-Euroopassa on melkein yhtä eksoottinen kaiku kuin muinaisaikojen kauhun huudahduksella ”hunnit tulevat”.

Kun suomalaiset huonekaluineen ja tekstiileineen sitten olivat paikan päällä, saivat zürichiläiset kahden viikon ajan nauttia suomalaisen keittiön antimista Königstuhl-ravintolassa. Menestys oli valtava.

Ylivoimaisesti suosituin oli poronseläke korvasienikastikkeen kera. Vanamolla oli ollut mukanaan kymmenen kiloa sillifilettä, mutta sekin loppui ensimmäisen viikon jälkeen ja lisää hälytettiin Suomesta kovalla kiireellä.

Lapissa aletaan vähitellen oppia vetämään oikeasta narusta – pohjoisen romantiikka ja eksotiikka ovat jatkuvasti kasvavia houkutuksia etelän turisteille. Uusin idea oli Karesuvannolle rakennettava hotelli, jossa matkailijat asuvat kuin porot erotusaitojen sisäpuolella.

Liika D-vitamiini lapselle pahasta

Nyt on se aika vuodesta, jolloin vitamiinivalmisteet tekevät kauppansa. Nuhan, yskän ja väsymyksen torjumiseksi etsitään apua apteekista.

Yliannostuksen vaara on tarjolla, jos lapsille syötetään samalla kertaa vitol-tippoja ja vitamiini-hedelmiä. Niiden käytöstä kannattaa keskustella neuvolan lääkärin tai terveyssisaren kanssa.

Vitamiineja ei saisi nauttia liikaa sanoo Helsingin kaupungin lastentarhain lääkäri Soili Ilmonen. C-vitamiini on siitä mukava , että se ei varastoidu ihmisruumiiseen, vaan liika tulee pois.

Toisin on jo esimerkiksi D-vitamiinin kanssa. Nyt kun aurinkoa ei juuri enää näe, tarvitsevat vauvaikäiset ja leikki-ikäiset lapset D-vitamiinivalmisteita.

D-vitamiinia saa mm. kalanmaksaöljystä tai vitolista. Molempia ei saisi antaa yhtaikaa, varoittaa tohtori Ilmonen, eikä vitolia enempää kuin viisi tippaa päivässä.

Synnytystuolia kokeiltu Ruotsissa

Ruotsalainen lääkäri Christian Ehrnström uskoo, että istuma-asento helpottaa huomattavasti synnytystä.

Tri Ehrnström on yhdessä muotoilija Hans Bergmanin kanssa suunnitellut synnytysvuoteen, joka on helppo nostaa istuma-asentoon.

Tuolia on käyttänyt kahdeksan synnyttäjää, ja sitä kokeilee vielä noin sata naista, ennen kuin suositetaan sen yleistymistä.

lstuma-asennossa synnyttäminen on ollut yleistä luonnonkansojen keskuudessa ja oli tavallista Euroopassa 1800-luvulle, jolloin käytäntö jostain syystä muuttui.

Tri Ehrnström vakuutti uuden — itse asiassa vanhan — menetelmän tärkeydestä kun kaksi synnyttäjää kahdeksasta välttyi keisarileikkaukselta istuma-asennon ansiosta.

Istuma-asunto lyhentää tri Ehrnströmin mukaan synnytyksen viime vaihetta neljänneksellä. Se laajentaa lantion pohjaa 1-2 senttimetriä enemmän kuin makuuasento.

Lääkäri Christian Ehrnström ja muotoilija Hans Bergman ovat yhdessä suunnitelleet synnytystuolin, jota parhaillaan kokeillaan Ruotsissa.

”Jäätyneet kalsarit” eli uusi patsas Kuopion puistoon

Kuopio (HS)

Kuopio sai tiistaisessa räntäsateessa uusimman patsaansa, jonka kaupunkilaiset ovat ehtineet nimittää ties miksi. kuvanveistäjä Heikki Varjan pronssiin valettu patsas on sijoitettu usean hehtaarin laajuiseen puistoon, jota ympäröi kolme koulua.

Patsaan korkeus on noin seitsemän metriä ja sen paino 3 600 kiloa. Eräitten kuopiolaisten mielestä patsas on liian matala ja kapea, se ei pääse oikeuksiinsa laajalla puistoalueella. – –

Patsaan virallinen nimi on ’Nousee’. Sen kerrotaan kuvaavan Kuopion kasvua.

Patsaan pronssipinnassa on kaupungin kehitystä kuvaavia kohokuvioita ja kaiverruksia.

Läheisen teknillisen oppilaitoksen oppilaat ovat ehtineet nimittää kaksihaaraisen patsaan ”jäätyneiksi kalsareiksi”.

Patsaan julkistamistilaisuudessa apulaiskaupunginjohtaja Juhani Koskinen sanoi, että teos on tähän mennessä kaupungin suurin taidetilaus. Sen kustannukset ovat olleet noin 89 000 markkaa.

Kuopio sai tiistaina uuden patsaan kaunistuksekseen. Kuvanveistäjä Heikki Varjan pronssiin valettu teos ”Nousee” kuvaa kaupungin kasvua.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Historia