Turku odottaa uutta Seitsemää veljestä

Holmberg muokkaa Kiveä

Turun Seitsemän veljeksen uljas veljessarja ikäjärjestyksessä vasemmalta oikealle: Juhani Esko Salminen, Tuomas Juha Hyppönen, Aapo Heikki Kinnunen, Simeoni Heikki Alho, Timo Arno Virtanen, Lauri Ilari Paatso ja Eero Juha Muje. Istumassa näytelmän sovittaja ja ohjaaja Kalle Holmberg.

3.11. 2:00

Turku (HS)

Teatterikauden odotetuimpiin tapauksiin kuuluu varmasti Turun kaupunginteatterissa joulukuun puolivälissä ensi-iltaan ehtivä Seitsemän veljestä.

Rohdinpaitoja tai takkutukkia tuskin kukaan odottaa tältä Ritva ja Kalle Holmbergin sovittamalta ja Kalle Holmbergin ohjaamalta esitykseltä.

”Silti Turussa nähdään varmasti Kiven Seitsemän veljestä, ei Holmbergin. Näyttämölle valitut kohtaukset ja tilanteet voivat poiketa aikaisemmista sovituksista, mutta kieli on Aleksis Kiven kirjoittamaa”, vakuuttaa ohjaaja. – –

Ensimmäistä kertaa Kiveä ohjaava Holmberg sanoo pelänneensä suosikkikirjailijansa ohjaamista. ”Ohjaajalle aiheutuu ylimääräistä painolastia siitä, että jokainen tuntee kirjan ja että jokaisella on siitä omat käsityksensä, myös ohjaajalla.”

Sovituksessaan Holmbergit ovat lähteneet romaanista ja pyrkineet toteutukseen, jossa näyttämöllinen toiminta on väljempää, iskevämpää ja toimivampaa kuin aikaisemmissa versioissa.

Kaukolämmityksessä 2 000 kiinteistöä Helsingissä

Kahdestuhannes kiinteistö liitettiin torstaina kaukolämpöverkkoon Helsingissä. Sähkölaitos aloitti kaukolämmityksen viisitoista vuotta sitten.

Kaukolämpöverkko ulottuu tällä hetkellä melkein koko kantakaupungin alueelle. Viime syksynä liittyivät mukaan ensimmäiset kuluttajat Munkkiniemessä ja tänä syksynä Kivihaassa ja Etelä-Haagassa.

Ensi vuonna suunnitelmissa on laajentaa verkkoa Etelä-Haagan pohjoisosaan ja Lauttasaaren itäosaan ja vuoden 1974 aikana on tarkoitus liittää kaukolämmitykseen Pohjois-Haaga ja Munkkivuori.

Suomen poliisilla eniten säilöönottoja

Poliisin suorittamat etupäässä juopuneiden säilöönotot ovat Suomessa yleisempiä kuin muissa pohjoismaissa.

Suomessa tehdään säilöönottoja vuosittain sataa yli 15-vuotiasta asukasta kohden arviolta 40 vastaavan luvun ollessa Ruotsissa alle 20, Norjassa runsas 10 ja Tanskassa vain 5.

Poliisin suorittaman säilöönoton kohteena ovat lähinnä juopuneet ja tehtävänä välittömän järjestyksen ylläpitäminen ja siistiminen.

Suomen korkeisiin säilöönottolukuihin syyksi esittää tutkija, valt. kand. Sirkka-Liisa Säilä Alkoholipolitiikka-lehdessä mm. viikonloppuryyppäämistä ja suhteellisen suurta kerralla nautittua alkoholimäärää.

Tuhansia puntia suomalaisista postimerkeistä

Lontoo (Erkki Arni)

Suomalainen postimerkkiharvinaisuus huutokaupattiin Lontoossa torstaina 19 000 punnasta ja useista muista vanhoista suomalaisista merkeistä maksettiin monituhatpuntaisia hintoja.

Maailmankuulun Stanley Gibbonsin postimerkkiliikkeen huutokaupassa oli myytävänä norjalaisen Lars T. Amundsenin kokoelma vanhoja suomalaisia ja sveitsiläisiä merkkejä. Keräilijä, joka on sukua kuuluisalle naparetkeilijälle Roald Amundsenille, joutuu luopumaan vuosikymmeniä kartuttamastaan postimerkkikokoelmasta heikentyvän näkökyvyn takia.

Amundsenin kokoelmassa olikin eräitä maailman suuriin harvinaisuuksiin kuuluvia suomalaisia merkkejä, kuten kaksi neliötä käyttämättömiä vuoden 1856 viiden ja kymmenen kopeekan soikiomerkkejä. Näistä kummastakin maksettiin 12 500 puntaa.

Yhdeksäntoistatuhatta puntaa maksoi englantilainen antiikkikauppias Alan Tillman parista vuoden 1856 vuoden kopeekan soikiomerkkejä. Nämä ovat kirjekuoressa, joka on päivätty Turussa ja osoitettu oululaiselle laivanvarustajalle kauppaneuvos J. U. Snellmanille.

Ajatonta muotia

Muotitaiteilija Kaarlo Forsman on niitä harvoja alan miehiä Suomessa, jotka ovat pysyneet pinnalla nykyisellä valmisvaatteiden aikakaudella.

Salonkia hän on pitänyt jo 35 vuotta jatkuvalla menestyksellä. Alun perin hän tuli tunnetuksi hienojen hattujen valmistajana vaikka puvuista sitten tulikin hänen työnsä pääsisältö.

Kaarlo Forsman sanoo vuosien varrella tulleensa yhä kriittisemmäksi muodinluojan työssään. Pelkistetyt yksinkertaiset linjat miellyttävät häntä entistä enemmän. Tämä ei kuitenkaan saa tapahtua naisellisuuden kustannuksella, hän sanoo. Hyvänä esimerkkinä Forsman-tyylistä on Auli Wuorenrinne.

Muualla maailmassa hatun käyttö on taas pikkuhiljaa yleistymässä. Forsmanilla niitä on tehty jatkuvasti.

”Luulen, että käyttö laajenisi Suomessakin, jos vain löytyisi taitavia valmistajia. Nykyisellään hattuja tehdään liian massamaisesti, ne ovat yksitoikkoisia. Hatun pitää kehystää kasvoja.”

Muodin vapautumisesta Kaarlo Forsman ei kuulemma pidä vähääkään. ”Vapaa-ajan pukeutuminen on eri asia”, Forsman sanoo ja hyväksyy pitkät housut naisella vain silloin kun lomalla tai maalla on kylmä. Miehethän ovat erinäisissä asioissa tunnetusti vanhoillisempia kuin naiset.

Helsingin katukuva on hänen mielestään ihan liian kirjava. Värien ja liikojen yksityiskohtien valinnoissa haksahdetaan luvattoman usein kun hyvää makua ei ole tarpeeksi.

Herjahuumorin kukat eli Jukka, Matti ja Marjatta

Mikki-Hiiri, EEC, Masokistin tango, sönkkö, iso lasi piimää, sellanen tyttö ja hur jag fått nya skor – mitäpä näistä?

Herjahuumori ja esiintymisen ilo vihjaavat vastauksesta: Marjatta, Jukka ja Matti riehuvat taas Adlonin parketilla.

Trio tarjoaa kirpakkaa Janssonin kiusaustaan 45 minuuttia. Nauti annos estoitta ja ole kylläinen, naura päälle.

Sillä parempaa et Suomesta löydä, kolmikko ei syyttä ole käsite: heidän kohdallaan voi todella puhua ravintolaviihteestä.

Marjatta Leppänen, Jukka Virtanen ja Matti Kuusla tuntevat toisensa läpikotaisin. Marjatan ja Jukan osalta show on viides yhteinen, Pikkis on heilunut mukana kahdesti.

Sankareita?

”Maahan, senkin hölmö” (Duck, you sucker). Ohjaus Sergio Leone, käsikirjoittajia Leone, L. Vicenzoni ja S. Donati, kamera Giuseppe Ruzzolini, mus. Ennio Morricone, näyttelijöitä Rod Steiger, James Coburn, Romolo Valli, United Artists’n ohjelmistoa (Rex).

Sergio Leone aloittaa meksikolaisfilminsä hyvin. Rod Steiger paljasjalkaisena talonpoikana Juanina liikuttavasti kerjäämässä mukaan postivaunuihin, tärkeänä syynä muka äitinsä hautajaiset.

Sitten kun mies lopulta pääsee sisään vaunuihin ja istutetaan taakse, hienoista matkustajina kyllin etäälle, seuraa irvokas jakso ilkeyksiä puhuvien ”hienojen” lähikuvista, jauhavista suista, kuivettuneista huulista ja ikenistä sekä ruokapaloista, jotka katoavat sinne, mistä samalla virtaa hävyttömyyksiä. – –

Tavallista kiintoisampaa on Leonen tapahtumatäyteisessä seikkailukuvauksessa Johnin ja Juanin miehisen ystävyyden kehitys.

Juan ensin lähinnä ihailee ja kadehtii dynamiittimiestä ja John on lähinnä huvittunut Juanista. Vasta Juanin surun edessä myös Johniin palaa ihminen.

Sergio Leonen uutuuden ”Maahan, senkin hölmö” tapahtumat on sijoiteltu Meksikoon, missä paikallinen rosvopäällikkö (Rod Steiger oik.) irlantilaisen vallankumousmiehen (James Coburnin) rinnalla yhtyy maansa kumouksellisiin ja kasvaa jopa sankariksi.

NL räjäytti suurpommin

Uppsala (UPI)

Neuvostoliitto räjäytti torstaina ”megatonnin luokkaa” olevan ydinpommin, ilmoitti Uppsalan seismologinen laitos.

Laitoksen johtaja professori Markus Baath sanoi, että pommi on saattanut olla kooltaan yhden ja viiden megatonnin väliltä tai mahdollisesti jopa suurempi.

Maanalainen räjähdys Semipalatinskin koealueella Siperiassa tapahtui varhain torstaiaamuna. Se oli voimakkuudeltaan 7,1 astetta Richterin asteikossa, professori Baath kertoi.

Baathin mukaan torstain räjähdys oli yksi voimakkaimmista mitä Semipalatinskin koealueella on tehty.

Hiidenveden uusi silta otetaan käyttöön

Lohja (HS)

Hiidenveden uusi silta avataan perjantaina liikenteelle puolen päivän jälkeen, vaikka ajoratamerkinnät ovat maalaamatta.

Viimeistelytyöt saadaan puoleen päivään mennessä muutoin valmiiksi ja Turun tien liikenne pääsee kulkemaan uutta siltaa pitkin.

Hiidenveden uusi silta on aivan vanhan sillan kyljessä. Viikonlopun liikenne ohjataan jo uutta siltaa pitkin, vaikkei ajoratamerkintöjä olekaan vielä maalattu.

Lapset vaativat Kasperia

Nukketeatterin maailmassa ei liene Kasperin voittanutta. Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä on viime vuosina esitetty jos minkäaiheista nukketeatteria pienille katsojille.

Nyt on otettu lasten toivomukset lähtökohdaksi ja Kasper palaa pitkän tauon jälkeen hassunkurisine seikkailuineen.

Kansallinen on pannut kovan kaartin toimimaan asian hyväksi. Työryhmän vetäjänä on Irja Ranin, Kasperina Matti Ranin ja ääninä muissa nukkerooleissa Tea lsta, Martti Katajisto, Paavo Piironen ja Pekka Autiovuori.

Klassisen värikkäät lavastukset ja nuket on valmistanut Matti Hautamäki. Valoilla leikittelee Onni Ylärautio.

Kansallisessa tiedetään vanhasta kokemuksesta, että nuori yleisö seuraa herpaantumatta ja henkeään pidätellen nukketeatteria, mutta väliajalla on ihan toinen tyyli.

Siksi tauko on puolen tunnin pituinen ja se on omistettu telmimiselle, limpsan juonnille, lastenkirjoille, läpikatselulaitteille ja muulle pientä teatterikävijää kiinnostavalle. Limpsa ja käsiohjelma kuuluvat tiketin hintaan.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Historia