Vangit rakentavat veneitä Turussa

Turun lääninvankilan koulutuskustannukset ovat vain 150 mk oppilaalta. Työmestari Tauno Kärkkäinen johtaa kysytyimmän venemallin valmistusta.

7.11. 2:00

Turku (HS)

Turun lääninvankilassa saa tällä viikolla todistuksensa kaksikymmentä muoviveneen rakentajan peruskurssin käynyttä.

Kurssin osanottajat tulevat Turun vankiloiden lisäksi myös Helsingistä, Konnunsuolta ja Riihimäeltä. Kursseja on pidetty jo kolmet aikaisemmin ja ne ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton.

Mielekästä työntekoa pitää Turun lääninvankilan johtaja Olli Rainio vankilan tarjoamana parhaana terapiamuotona. ”On tärkeää, että miehet näkevät veneen valmistuvan alusta loppuun. Suhtautuminen työhön muuttuu silloin kokonaan. Siinä on isännän otetta”, hän sanoo.

Lujitemuovialan ammattitaitoisista työntekijöistä on teollisuuslaitoksissa kova pula, koska heidän koulutuksensa on vielä vähäistä.

Paukkuvaa purkkamusiikkia

Julius Heikkilä

Englantilaisella popyhtyeellä The Sweetillä alkaa olla siinä määrin suuri suosio maassamme, ettei sen vierailua saata jättää tyystin huomiotta, joskin yhtyeen musiikilliset ansiot typistyvät varsin vähiin.

Suosion mitta on vaivatta laskettavissa liikkeelle sännänneistä kansanjoukoista ja enempää The Sweet ei voine toivoa: hyvä kun Tavastia-Klubilla löysi itselleen seisomasijan – istumisesta myöhemmin paikalle saapuneet saivat nähdä turhia toiveunia. – –

Musiikillisesti vankinta Sweetin esiintymisessä oli epäilemättä yhteissoitto. Suurin kiitos siitä lankeaa etevälle rumpalille Mick Tuckerille; muut jäsenet, laulusolisti Brian Connelly, basisti Steve Priest ja soolokitaristi Andy Scott keräävät pisteensä mieluumminkin laulamalla, vähemmän instrumentaalisin keinoin.

Pääasiassa The Sweetin ohjelmisto koostui sen omista hiteistä. Näistä mainittakoon Wig Wam Bam, Co-Co, Funny Funny sekä Poppa Joe.

Ei ydinaseetonta Pohjolaa

Tukholma (Kari Kallio)

Suomen uudelleen herättämä ajatus ydinaseettoman vyöhykkeen luomisesta Pohjolaan sopimuksin on tukehtunut alkuunsa.

Ajatusta pidetään Tanskassa ja Norjassa yhtä kuolleena kuin aikaisemmin Suomen otettua ns. Kekkosen suunnitelman uudelleen esille joko pohjoismaisessa tai laajemmassa kansainvälisessä yhteydessä.

Norjan uuden vähemmistöhallituksen pääministeri Lars Korvald vieraili viime viikolla Kööpenhaminassa EEC-asioissa. Samassa yhteydessä hän joutui vastaamaan kysymykseen Suomen esityksestä ”puolueettomaksi vyöhykkeeksi”.

Kysymys tuotiin esille viittaamalla Suomen YK-suurlähettilään Aarno Karhilon viime viikolla YK:n poliittisessa komiteassa esittämään lausuntoon, joten vaikka kysyjä puhui ”puolueettomasta vyöhykkeestä”, asiayhteys viittasi ydinaseettomaan vyöhykkeeseen.

Korvald ilmoitti, ettei Norjan turvallisuuspoliittisessa ajattelussa ole tapahtunut mitään muutosta.

Norjan turvallisuuspolitiikka on ja pysyy samanlaisena kuin tähänkin asti eli perustuu yhteistyöhön Naton kanssa: ”Ajatus Pohjolasta puolueettomana vyöhykkeenä ei ole ajankohtainen”, sanoi Korvald.

Nurkan takaa ampuva kivääri museotavaraksi

Vuonna 1916 valmistettiin kivääri, joka pystyi ampumaan nurkan taakse. Aseen etuna oli sen turvallisuus käyttäjälleen. Ampuja itse oli piilossa.

Kuten aina, nerokkaat keksinnöt ovat yksinkertaisia. Tässäkin oli kaksi tavallista kivääriä yhdistetty ja tähtäys tapahtui eräänlaisen periskoopin kautta.

Museonhoitaja Ilkka Uusikylä tähtää turvallisesti nurkan takaa ampuvalla. Museotiloihin on koottu tuhatkunta esinettä. Joukkoon mahtuu salakuljetukseen käytettyjä pirtukanistereita "varpusia", monenlaista purkkia pula-ajalta ja rautatiellä käytettyjä vaunu- ja vaihteistolyhtyjä.

Asetta voisi luonnehtia puolustusaseeksi, sillä hyökkäystaistelussa se varmaankin oli liian hankala.

Periskooppilaitteen patentin omisti seikkailijakirjailija Aleko Lilius, jonka toimesta näitä aseita myytiin Suomesta ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjän armeijalle.

Eräiden tietojen mukaan silloin näitä kiväärejä valmistettiin Sohlbergilla 40 000–50 000 kappaletta.

Kuuma linja satelliiteille

Ramsey, Yhdysvallat (AFP)

Valkoisen talon ja Kremlin välinen ns. kuuma linja toimii tulevaisuudessa satelliitin välityksellä.

Tähän asti linja on toiminut kaapelilla, joka on kulkenut Lontoon, Kööpenhaminan, Tukholman ja Helsingin kautta Moskovaan.

Bremerin "Junnu" juhlittiin Suomeen

Suomen ilmailuhistorian arvokkain lentokone, Väinö Bremerille kuulunut vielä lentokelpoinen Junkers Junior jää lopullisesti Suomeen.

Konetta ovat tavoitelleet useat ulkomaiset ilmailualan järjestöt ja yksityiset henkilöt.

Ilmailuliitto, ”Junnun” nykyinen omistaja, on rahapulassaan ollut aikeissa myydä koneen. Liikennelentäjien ja ilmailunaisten yhteisesti järjestämien juhlien tuotto kuitenkin nousi niin suureksi, että Junnun tulevaisuus Suomessa on taattu.

Väinö Bremer lensi Junnullaan tyynessä jos tuulessakin pitkillä maailmanmatkoilla. Kone on edelleen täysin lentokelpoinen, mikä seikka on saanut ulkomaalaiset keräilijät tarjoamaan siitä huikeita summia.

Salakalastusta Tornionjoella

Luvaton kalastus vaikeuttaa Tornionjoen saattamista loistavaksi urheilukalastusjoeksi.

Joen suulla rehottaa täydellinen sulkupyynti, väittää Tornion urheilukalastajien puheenjohtaja Kalevi Kontio .

Paikalliset kalastajat ihmettelevät, kuinka viisas kalan tulisikaan olla, jotta ne pystyisivät uimaan läpi joen suulla olevan verkkoviidakon.

Verkkoja tulisi vähentää raskaalla kädellä, toteaa kalastaja Pekka Vainio. Hän vaatii kunnollista valvontaa, jotta määräyksiä edes suunnilleen noudatettaisiin.

Moitteiden pääkohteena on rajajokikomissio, jota syytetään suosikkijärjestelmästä. Uskotaan myös, että komissio kaihtaa vastuuta järven saattamisesta luonnontilaan.

Kontio ja Vainio pitävät ruotsalaisten valvontaa omalla puolellaan suomalaisten valvontaa tiukempana.

Suomen puolella viranomaisetkin kalastavat laittomasti, Kontio vakuuttaa.

Muuttaako Suomi Helsinkiin?

Suomiko Helsinkiin?

Vastavalmistunut tilasto vastaa myöntävästi. Helsingin seutu on synnyttänyt suomalaiset työpaikat 1960-luvulla. Ja vetänyt samalla ihmiset etelään.

Etelässä on ruuhka, joka on muuttanut seudun kasvuilmaston epäsuotuisaksi. Myrskyn merkit ovat herättäneet etelän suunnittelijat, mutta viralliset päätökset lupaavat yhä kasvun jatkumista samanlaisena.

Se on kaikki muulta Suomelta pois.

Etelässä on havaittu, ettei pelkkä väestörajoitus merkitse mitään. Kasvu vain jatkuu. Villin kasvun haitat koventavat vaatimusta: Kasvua pitää rajoittaa ensisijaisesti elinkeinoelämän ja valtion virastojen ja laitosten sijoittumista ohjaamalla.

Tämä vaatii yhteistyötä valtiolta, kunnilta ja yrityksiltä.

John Lennon on Dick Cavettin haastateltavana showssa, joka alkaa klo 19.15 Tv 2:ssa.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Historia