Keltaiset lumimiehet valmiina

Kunnon pyryilma Helsingin lentokentällä maksaa 10 000 mk

Mahtavalla keltaisella lumilingolla, kutsumanimeltään Lauri kuutosella, on kirkkaanpunaiset jättiläiskidukset. Niiden kautta se työntää lunta 3 000 tonnia tunnissa 30 metrin päähän kiitotien sivuun. Arto Lindqvist on puhdistanut Helsingin lentoasemaa neljän vuoden ajan.

6.11. 2:00

Helsingin lentoasema on valmistautunut tosi talven varalta.

Puhdistusväen varautuminen lumen tuloon alkoi jo useita viikkoja sitten, ja esimakukin on sitten saatu. Mutta aseman talvipuhtaanapito ei ole mikään pikku juttu.

Aurattavaa ja harjattavaa aluetta on Helsingin lentoasemalla 130 hehtaaria. Kalusto ja miehistö riittävät tavallisen tuiskun varalta, mutta pahan pyryn tullen joudutaan tiukalle.

Kertakulut kunnon lumimyrskystä nousevat noin 10 000 markkaan.

– –

Vilkkaimman lentoliikenteen aikana joutuvat puhdistajat vähän väliä vetäytymään yhdysteille pois laskeutuvien tai nousevien koneiden tieltä. Tätä varten on yhteys lennonjohtoon välttämätön.

Samoin on havaittu välttämättömäksi kaiken kiitoteillä liikkuvan kaluston, myös tarkastusautojen maalaaminen räikeänkeltaisella värillä. Sen on todettu näkyvän parhaiten kaikissa valaistusolosuhteissa.

Koivisto kieltäytyy palkankorotuksesta

Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto kieltäytyy 4 000 markan palkankorotuksesta. Hän on ilmoittanut, ettei hän nosta koko palkkaansa.

Eduskunnan pankkivaltuusmiehet korottivat äskettäin Suomen Pankin johtajien palkkoja.

Pääjohtajan palkkaa nostettiin noin 11 000 markasta 15 000 markkaan, varapääjohtajan palkkaa nostettiin vajaasta 10 000 markasta 13 000 markkaan ja neljän muun johtajan palkat 7 000 markasta 11 000 markkaan kuukaudessa.

Kieltäydyttyään palkankorotuksesta ja tämän aiheutettua hallinnollista hämminkiä siitä, mitä näille rahoille tehdään, Koivisto on antanut kirjallisen vakuutuksen siitä, ettei hän tule koskaan myöhemminkään vaatimaan säästynyttä palkkaosuuttaan.

”Mitä minä sillä teen?”, Koiviston kerrotaan sanoneen.

SYL:n puheenjohtaja uskoo yhtenäisyyteen

Poliittisten ryhmien on uudelleen arvioitava menettelytapansa Suomen ylioppilaskuntien liitossa.

Näin sanoo SYL:n uusi puheenjohtaja, tekniikan ylioppilas Jorma Ollila (k) 22. Hän uskoo kuitenkin, että yleisdemokraattinen yhteistyö jatkuu lievästä repeilystä huolimatta.

– –

Ollila on ollut Keskustan opiskelijaliiton johtokunnassa, teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hallituksessa ja edustajistossa.

Lisäksi hän on tänä vuonna Suomen tekniikan opiskelijaliiton puheenjohtaja.

SYL:n uusi puheenjohtaja tekn. yo. Jorma Ollila uskoo yleisdemokraattiseen yhteistyöhön ja sen tulevaisuuteen pienestä säröilystä huolimatta.

Teineillä tiukka kokous

Kansandemokraatit säilyttivät asemansa Suomen teiniliiton hallituksen suurimpana ryhmänä liiton syysliittokokouksessa Espoossa.

Liberaalien ainoa paikka meni keskustapuolueelle.

Voimasuhteet säilyivät ennallaan, 7—3 yleisdemokraattien hyväksi.

Liiton puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Erno Lehtinen, sd.

Erno Lehtinen sai vastaanottaa jo toisen kerran teinien suosionosoitukset, sillä hänet valittiin puheenjohtajaksi myös ensi vuodeksi.

– –

Hallituksen esitys kannanotoksi valmistautumisesta Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton 50-vuotisjuhlallisuuksiin viritti vilkkaan keskustelun.

Ehdotuksessa muun muassa kehotetaan kaikkia koululaisia liittymään Suomi—Neuvostoliitto-seuraan.

Esityksestä käytettiin kymmenkunta puheenvuoroa, jotka keräsivät suuret suosionosoitukset.

Puheissa tuotiin esiin Neuvostoliiton taloudellinen edistys, mutta ennen kaikkea niissä korostettiin sen rauhantahtoa, jonka koko maailma on huomioinut ja jota Suomen Teiniliitto tervehtii suurella tyydytyksellä.

Äänestyksen tulos on julistettu. Hallituksen voimasuhteet säilyivät ennallaan. Porvaririntaman penkeistä nousivat voitonmerkit, sillä sen kolmas edustajapaikka olisi parilla kolmella lisä-äänellä mennyt yleisdemokraateille.

Kurakeli esti huume-etsinnät

Vaalimaa (HS)

Kurakeli esti huumeiden etsinnät turistiautoista Vaalimaalla sunnuntaina. Innokkaiden huumekoirien pelättiin märillä jaloillaan likaavan autojen sisustukset.

Kaksoispyhän näkyvimmät Leningradin tuliaiset vodka ja karvahatut olivat joko päässä tai kassissa.

Vaalimaan tulliasema oli varautunut kaksoispyhän paluuliikenteeseen vahvistetuin mies- ja huumekoiravoimin.

Huumekoirat, vaaleat labradorinnoutajat Simi ja Topsi päästettiin aika-ajoin nuuskimaan tullitarkastuksiin pyydettyjen matkalaisten laukkuja. Innokkuutta koirilta ei ainakaan puuttunut.

Simin hännänpää oli jouduttu teippaamaan koiran huiskittua hännänpäänsä rikki matkalaukuissa.

Pistokokeissa huumeita ei löytynyt.

Huumekoira Simi etsi tullivalvoja Heikki Kesälän kanssa huumeita Vaalimaan matkustajien laukuista. Simi nuuski laukkuja niin innokkaasti, että kapsäkkeihin huiskinut häntä jouduttiin teippaamaan.

Musiikkia mielenterveydeksi

Mielenterveys on tärkeä asia.

Se ei säily itsestään. Sen ylläpitämiseksi tarvitaan toimintaa, kontakteja, itsensä ilmaisun mahdollisuutta. Jos se katoaa, sen takaisin saaminen edellyttää samoja tekijöitä.

Musiikki on tärkeä väline mielenterveyden ylläpitämiseksi ja saavuttamiseksi. Helsingissä kokoontunut seminaari pohti musiikin ja mielenterveyden yhteyksiä.

Musiikkiterapeutti Kaisu Talosela: Ellei potilas kykene puhumaan, on musiikki hänen ainoa ilmaisukeinonsa. Voiko joku kieltää musiikin merkityksen viestinnässä?

– –

Musiikin osuus kouluissa vähenee peruskoulun mukana.

Musiikinopettaja Klaus Järvinen suree sitä hartaasti, sillä hänen kokemustensa mukaan musisointi koulussa on tärkeää paitsi itsensä ilmaisun ja luomisen ilon kannalta, myös sosiaalisena tekijänä.

Hänen koulussaan Oulunkylässä poika kaatoi 30 vaatenaulakkoa päivässä. Kun hän istui rumpujen taakse ja hakkasi niin paljon kuin jaksoi, hän ei kaatanut enää yhtään naulakkoa.

– –

Seminaarilaisten mielenterveydeksi esiintyi Oulunkylän yhteiskoulun pop-yhtye Vähemmistön Ilmavaivat.

Korvia vihlovan jytämusiikin päätyttyä eräs seminaarin osanottaja, noin 40-vuotias nainen, taputti innokkaasti käsiään ja sanoi: ”En ole tiennytkään, että pop-musiikki on näin nautittavaa. En ole koskaan ennen tosissani kuunnellutkaan sitä.”

Oulunkylän yhteiskoulun pop-orkesteri Vähemmistön Ilmavaivat antoi seminaarissa näytteen nykyaikaisesta nuorisomusiikista. Kaikki eivät siitä nauttineet, jotkut taas löysivät siitä uusia ulottuvuuksia musiikkinautintoihinsa.

Dieettiä voi pitää myös työpaikalla

Sokeritautinen voi noudattaa dieettiään myös työpaikalla, väittää ravitsemusterapeutti Anneli Ollus Diabetes-lehden numerossa yhdeksän.

Työpaikkaruokalan ei välttämättä tarvitse tarjota varsinaista dieettiruokaa. Diabeetikon tulee vain valita listalta esimerkiksi kokoliharuoka tai keitto.

Ruokien tulisi sisältää tavallista vähemmän rasvaa. Niissä ei saisi myöskään olla sokeria.

Anneli Olluksen mukaan myös jauheliha- ja makkararuuat voivat tulla kysymykseen.

– –

Dieetin salliman hiilihydraattimäärän puitteissa evääksi tulisi varata muutama niukasti voilla voideltu leipä ja ehkä jotain leikkelettä. Lisäksi muovirasiaan tulisi ottaa runsaasti raastetta, rosollia, salaattia tai hedelmiä.

Muhkea annos vasikanhyytelöä, munajuustoa, lihapullia, kalaa, makkaraa tai muuta valkuaisen lähdettä kuuluu eväisiin.

Dieettiä voi pitää myös työpaikalla. Sokeritautisen tulee vain tietää, miten paljon mitäkin ruokaa saa syödä, mutta kun työmaaravintolan tarjottavista ei löydy dieettiin sopivaa, on mukaan otettava omat eväät.

Oudon sylinterin alkuperää ei tiedetä

Kalastusaluksen trooliin Porin edustalla viime viikolla tarttunut outo sylinterin muotoinen esine askarruttaa yhä tutkijoita.

Toistaiseksi on saatu selville, ettei esine räjähdä. Sen alkuperää ja käyttötarkoitusta ei tiedetä.

Tunnistamaton esine painaa parikymmentä kiloa, sen halkaisija ja korkeus ovat noin 20 cm.

Majuri Kauko Poutanen Porin sotilaspiiristä sanoi, ettei esinettä ole valmistettu kotimaassa, eikä se ole esimerkiksi säähavaintopallo.

Pommi- ja pioneerialan asiantuntijoiden mukaan esineen räjähtämisestä ei ole pelkoa. Esine on rakennettu paineenkestäväksi.

Mereen se on pudonnut — tai pudotettu — laskuvarjon varassa, varjo ei kuitenkaan ole auennut.

Käpyjä kerätty Lapissa lähes 600 000 kiloa

Rovaniemi (STT)

Lapin läänissä on syyskauden käpykeräys alkanut vauhdilla, joka ylittää kaikki aiemmat vastaavan ajan keräyksissä saavutetut tulokset.

Lokakuun loppuun mennessä on koottu käpyjä yhteensä 590 000 kiloa, ilmoittivat metsä- ja työvoimaviranomaiset.

Työvoimaviranomaisten mukaan on käpyjen keräys työllistänyt 514 ihmistä ohjatussa keräystoiminnassa.

Räisäsen juhlaa Käpylässä

Käpylässä ajetussa ammattivalmentajien triumfissa voitti pääpalkintona parhaalle ohjastajalle olleen ulkomaanmatkan valmentaja Leo Räisänen Rantasalmelta. Kilpailu ajettiin ns. eräajona.

Räisänen voitti jälkimmäisen erän Liitäjällä ja parempi sijoitus toisessa lähdössä kuin ensimmäisen erän voittaneella Lauri Malisella ratkaisi voiton.

Valmentajista loisti silti parhaiten Tuomo Mäkelä, joka lisäsi murskaavaa etumatkaansa Käpylän ajajaliigassa kolmella voitolla.

Käpylän radalle hankitun lähetysauton ensiesiintyminen tapahtui sunnuntain raveissa. Vaikka rata oli raskas ja liejuinen, hevoset ja ajajat säästyivät ylimääräisiltä kurakylvyiltä, sillä voimakas auto ehti nopeasti pois hevosten edestä.

Naisjalkapalloilijat kiroilevat kentällä enemmän kuin miehet

Naisten jalkapallo-otteluiden erotuomareina toimineet miehet ovat saaneet tarpeekseen. Pelaajien kielenkäyttö on heidän mielestään liian karkeata.

”Pulma johtuu siitä, etteivät eräät naisista käyttäydy ladyjen tavoin”, sanoi Frank Harwood, 354-jäsenisen Derbyn alueen erotuomariliiton puheenjohtaja.

”Heidän kielenkäyttönsä on usein hämmästyttävää.”

Harwood sanoi, että liitto ryhtyy nyt kouluttamaan naiserotuomareita naisten otteluja varten.

”Vaikka naispelaajien innostus jalkapalloon on kiitettävää, eivät heidän otteluissaan erotuomareina olleet miehet mielellään hoida tätä tehtävää uudelleen.”

Rouva Anite Mozeley, naisten jalkapalloliiton sihteeri myönsi, että tilanne kehittyi usein melko pahaksi naisten otellessa kentällä.

”Heidän kiroilunsa on joskus pahempaa kuin miesten”, sanoi hän. (UPI)

Erkki Liikanen ja Anna-Liisa Ruotsi Katapultissa, joka alkaa klo 21.30 MTV 1:ssä.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lisää: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Historia