Muovikoteloista pieni pientalo

Muovikoteloista valmistetuilla pientaloilla on tuskin vielä lähivuosina menestymisen mahdollisuuksia Suomessa. Uusi tuote onkin kehitelty lähinnä vientimahdollisuuksia ajatellen.

9.11. 2:00

Ufoa muistuttavista kesäasunnoista liikkeelle lähtenyt Oy Polykem Ab on kehittänyt lujitemuovisen pientalo-elementtisarjan.

Sen pienin tilayksikkö on 45 neliön asunto, pieni pientalo, joka on tähän asti puuttunut asuntomarkkinoilta.

Muovitaloyhtiön päätuotteet, muottisarjat, joilla taloja tehdään, menevät kaikki ulkomaille. Helsingin Kannelmäkeen on pystytetty ensimmäinen mallitalo.

Muovitalon pienin tilayksikkö muodostuu kahdesta pyöreämuotoisesta päätyelementistä, joiden väliin sijoitetaan levyelementeistä laajennus.

Tämän itsekantavan ”kotelon” osat valmistetaan yhtiön Ruotsinpyhtäällä sijaitsevassa tehtaassa.

Muovitalon pienin mahdollinen tilayksikkö on tiettävästi ensimmäinen pieni pientalo Suomen asuntomarkkinoilla. Toistaiseksi yksiöitä ja kaksioita on rakennettu vain kerrostaloihin, ne ovat pientalolinjalla ollut tuntematon käsite.

Kannelmäkeen Helsingissä valmistuvan paritalosovellutuksen huoneisto on 150 neliömetriä. Se on kahden 45 neliön ja yhden 60 neliön tilayksikön yhdistelmä.

Venturo-muovitalo kuuluu Casa Finlandia-tuotesarjaan, jonka on kehittänyt arkkitehti Matti Suuronen.

Viipaletehdas aloittaa talotuotannon

Pientaloja viipaleina valmistava tehdas aloittaa sarjatuotannon Humppilassa ensi helmikuussa. Silloin käynnistyy Rakennusvalmiste Oy:n uuden tehtaan ensimmäinen tuotantolinja, jolla tilaelementit tehdään täysin asennusvalmiiksi.

Pian valmistuvan ensimmäisen vaiheen teknillinen tuotantokyky on 50–100 asuntoa vuodessa. Humppilassa voidaan tuotantoa laajentaa 300 asunnoksi vuodessa.

Pussimaito on pian muisto

Lahti (HS)

Enso Gutzeit Osakeyhtiön Lahden tehtaat lisäävät maitotölkkien valmistukseen tarvittavan konekannan kaksinkertaiseksi.

Uusi tuotantolinja tekee mahdolliseksi noin 700 miljoonan tölkin valmistuksen vuodessa.

Tuotannon lisäykseen pakottaa maidon pakkauksen siirtyminen pusseista purkkeihin.

Porvoon vanhakaupunki odottaa erikoislakia

Porvoo (HS)

Paljon puheenaihetta antanut Porvoon vanhankaupungin kohtalo voitaneen ratkaista nopeammin asuntotuotantolain puitteissa kuin rakennuslain kokonaisuudistuksen tietä.

Porvoon kannalta: onnellisin ja kenties ainakin nopsin ratkaisu olisi erikoislaki Lex Porvoo. – –

Säilyykö tämä tyypillinen näkymä vanhasta Porvoosta? Ongelmaa on ryhtynyt pohtimaan, paitsi Porvoo, myös valtiovalta. Hallituksen ja eduskunnan edustajat vierailivat keskiviikkona vanhassa Porvoossa.

Vanha-Porvoon säilyttämisessä on toisaalta kysymys vanhan ja maassamme ainutlaatuisen keskiaikaisen kaupunkimiljön säilyttämisestä. Toisaalta kysymys on yhtä paljon asuntopoliittinen.

Vanhakaupunki ei ole vain museoalue. Se on ihmisten asuma- ja toimiva kokonaisuus. Mutta asumistaso on vanhassakaupungissa varsin alkeellinen. Monet asunnot ovat nykyaikaisen mittapuun mukaan kaikkea muuta kuin asumiseen kelpaavia.

Opiskelijoiden tietolaari ilman yliopiston opettajia

Helsingin ja Tampereen yliopistojen rehtorit ja opettajakunta eivät osallistu opiskelijoiden työtä ja toimeentuloa käsittelevään Kansalaisen tietolaariin, joka lähetetään televisiossa tänään.

Pääsyyksi kieltäytymiseen sanoo Helsingin yliopiston rehtori Mikko Juva, että Reino Paasilinnan työryhmän tekemässä esifilmissä suomalaisen opiskelijan ja yliopiston elämä kytketään Vietnamin kansanmurhaan.

Tv 1:n erillisryhmien toimittajat samoin kuin ohjelmaan osallistuvien opiskelijayhdistysten edustajat sanovat Juvan kieltäytymisen aihetta tekosyyksi.

Filmi, josta Juva mainitsi, käsittelee mm. opiskelijoiden määrän kasvua, akateemista työttömyyttä, opiskelijaelämää yleensäkin sekä suuryritysten pyrkimyksiä saada korkeakoulut palvelemaan omia tutkimustarkoituksiaan.

Tässä yhteydessä mainitaan esimerkkinä Vietnamin sota, jossa amerikkalaiset ovat käyttäneet hyväkseen tieteellisiä tutkimustuloksia mm. keinotekoisten sateiden ja tulvien aikaan saamiseksi.

Erillistoimitus oli valmis poistamaan kohdan filmistä, mikäli professori Juva epäisi kieltonsa. Siihen hän ei kuitenkaan enää suostunut.

Nixonille odotusten mukainen äänivyöry

Washington (Mikko Eronen)

Yhdysvaltain kansa valitsi Richard Nixonin presidentikseen seuraavaksi nelivuotiskaudeksi äänivyöryllä. Nixon sai 61 prosenttia kaikista äänistä, senaattori George McGovern tyytyi 38 prosenttiin.

Äänestysvilkkaus oli loppujen lopuksi huomattavasti alle ennakkoarvailujen. Äänestysprosentti oli noin 36, mikä tarkoittaa, että noin 78 miljoonaa äänestäjää 140 miljoonasta mahdollisesta käytti äänioikeuttaan.

Presidentti Richard Nixonin ja varapresidentti Spiro Agnewin on helppo hymyillä republikaanien vaalipäämajassa Washingtonissa murskavoiton jälkeen.

Välipala jää kouluihin

Hämeenlinna (HS)

”Välipala on tullut jäädäkseen kouluihin”, kertoi koulutoimentarkastaja Tuomo Saurio. ”Se auttaa jopa koulun kurinpidossa. Kun lapsen veren sokeripitoisuus alenee, hän tulee helposti kärsimättömäksi tai passiiviseksi”.

”Välipala on tärkeää nyt, kun koulupiirejä on jouduttu laajentamaan ja oppilaita kyyditsemään joskus hyvinkin kaukaa. Matkat ja odotukset vievät helposti 2–3 lisätuntia entiseen koulupäivään verrattuina.”

Uivien mökkien kiista päättyi sakkoihin

Mikkeli (HS)

Uivat rantamökit ja betoniponttoneille rakennetut ”perheristeilijät” ovat rantaan vedettyinä ja asumiseen käytettyinä rakennuslain tarkoittamia uudisrakennuksia eivätkä veneitä, kuten niitä vuokrannut mikkeliläinen yhtiö on tähän saakka väittänyt.

Mikkelin raastuvanoikeus tuomitsi Uivat Lomamajat Oy:n omistajan jatketusta luvattomasta rakentamisesta sakkoihin ja päätti näin omalta osaltaan toista vuotta Mikkelissä majoista käydyn kiistan.

Vesirajaan kiinnitettyjä ”risteilijöitä” on yritetty jo useaan kertaan karkoittaa pois Mikkelin kaupungin rannoilta. Yhteensä 12 000 markan uhkasakoista huolimatta tässä ei ole onnistuttu ja majoissa asuu jatkuvasti vuokralaisia.

Mailatehtailijat merkkisodassa

Jyväskylä (HS)

Kaksi Muuramessa naapureina toimivaa jääkiekkomailatehdasta riitelee Toronto-merkistä. Riitaan liittyvät myös suuret korvausvaatimukset.

Merkin luoja ja sitä itselleen takaisin vaativa liikkeenharjoittaja Seppo Rahunen vaatii 300 000 markkaa ja riidan toinen osapuoli Oy Toronto-Sport Ltd. katsoo Rahusen vaikeuttaneen yhtiön toimintaa 278 000 markan edestä.

Kiista juontaa alkunsa konkurssista, jonka yhteydessä Toronto-tavaramerkki jäi konkurssipesän ostaneelle yhtiölle. Uusi yhtiö otti sen myös liikenimeensä.

Merkin luoja ja uuden jääkiekkomailatehtaan johtoon siirtynyt liikkeenharjoittaja Seppo Rahunen katsoo, ettei konkurssipesällä ollut oikeutta merkin myyntiin.

Kasseilla rahaa kuulovammaisille

Valtakunnallinen operaatio ”Kuuntele minua” käynnistyi keskiviikkona Helsingissä. Kuulonhuoltoliitto pyrkii kampanjalla kiinnittämään huomiota kuulovammaisten, erityisesti huonokuuloisten lasten ja vanhusten asiaan.

Suomessa on arviolta 700 000 huonokuuloista, jotka joutuvat kärsimään lähes olemattomista hoitomahdollisuuksista. Moni heistä on pienestä pitäen saanut suotta kantaa vajaamielisen nimikettä.

Huonokuuloisen lapsen pääsy tavalliseen kouluun on edelleen opettajien hyvän tahdon varassa.

Kaksi markkaa maksavalla kassilla kerätään varoja kuulovammaisille. Kassin mannekiinina on 8-vuotias kuulovammainen Juho Saarinen.

Onnellinen Isolde

Minä rakastan tuota teosta syvästi”, sanoi Anita Välkki Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperasta.

Anita Välkki oli juuri selviytynyt Tristanin uuden version ensi-illasta Kansallisoopperasta ja nautti suolaista yöpalaa oopperalaisten kantapaikassa Bulevardiassa.

"Sitä on ihana laulaa. Täytyy sanoa, että tuntuu kuin kenraaliharjoitus kuitenkin olisi mennyt paremmin. Mutta olen niin onnellinen saatuani tämän roolin." – –

Isolden osa on Anita Välkille vanha tuttu. Viimeksi hän on laulanut sen täällä v. 1967 ja samana vuonna konserttina Montrealissa.

Kolmannen näytöksen kuuluisan Liebestodin hän on aikaisemmin laulanut lukemattomia kertoja.

Liikennelaitoksen löytötavarat huudettiin

Helsingin huutokauppakamarissa huudettiin keskiviikkona kaupungin linja-autoihin ja raitiovaunuihin unohdettuja esineitä. Tällä kertaa oli vuorossa yli 500 sateenvarjoa, käsineitä, kelloja, lastenvaunuja, naisten nimettömiä, kuninkaan kruunu, peruukkeja ym.

Liikennelaitoksen löytötavaratoimistoon kertyneet lunastamattomat esineet huutokaupataan kahdesti vuodessa.

Kauppaan joutuvat esineet, joita ei kuuden kuukauden kuluttua niiden unohtamisesta noudeta toimistosta. Yleensä löytyy vain kolmasosalle omistaja.

Meklari Erkki Korhonen ja rouva Pitkänen pitivät tavaroiden esittelyistä huolen. Molemmilla on vuosikausien huutokauppakokemus.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lisää: hs.f/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Historia