Pakkoloma päättyi

Repo lupaa uusia radion ohjelmistoa

Radion johto oli maanantaina ennen puolta päivää joukolla odottamassa ”päivän puhujaa”, tasavallan presidenttiä, Pasilassa. Vastaanottokomiteaan kuuluivat radion johtaja Eino S. Repo (vas.), pääjohtaja Erkki Raatikainen, TV-1:n johtaja Pertti Paloheimo sekä ohjelmajohtaja Pekka Siivola.

2.1. 2:00

Viittä minuuttia odotettua aiemmin vilahti Pasilan lasiovissa tuttu kettunikita.

Radion johtaja Eino S. Repo aloitti työnsä puolen vuoden pakkoloman jälkeen kättelemällä tasavallan presidenttiä tämän tullessa puhumaan uuden vuoden avaussanansa.

Puolen vuoden hiljaiselon jälkeen radiossa alkaa taas tapahtua, Repo lupaa.

”Sinähän tulet liian aikaisin”, tokaisi Tv-1:n johtaja Pertti Paloheimo alkajaisiksi Revolle.

Presidenttiä odotellessa Yleisradion pääjohtaja Erkki Raatikainen, ohjelmajohtaja Pekka Silvola ja Paloheimo mittailivat lomalta palaajaa — oliko tämä lihonut tai laihtunut, sekä kyselivät torstaina päättyneen Neuvostoliiton matkan kuulumisia.

Presidentti Kekkonen saapui seurueineen kello 11.40.

Edettyään tervehtimisessä Repoon, presidentti kysyi hymyillen: ”Toivotankos minä sinut tervetulleeksi vai toivotatkos sinä minut?”

Viime vuoden kesäkuussa palkalliselle pakkolomalle passitettu Eino S. Repo sanoo ehtineensä miettiä, mitä radiotalossa on korjattavaa.

Ja muutoksia on luvassa.

”Liikenneoloissamme erityistä vikaa"

Suomen liikenneoloissa on tasavallan presidentin Urho Kekkosen mukaan jotakin erityisesti vialla.

Tämän osoittaa presidentin mukaan kansainväliset liikenneonnettomuustilastojen vertailut.

Presidentti kiinnittää huomiota siihen, ettei meillä vieläkään ole yleisiä nopeusrajoituksia.

Meillä suoritetuissa kokeiluissa on saatu presidentin mukaan vakuuttavat näytöt rajoitusten suotuisista vaikutuksista.

Viisi uutta kaupunkia syntyi

Vuodenvaihde toi maahan viisi uutta kaupunkia: Kuusankosken, Mäntän, Äänekosken, Lieksan ja Kemijärven.

Kaksivuotias Mika oli varannut kunniapaikan Kuusankosken kaupunkijuhlissa. Lastenvaunut oli sijoitettu mieskuoron viereen kaupungintalon edessä.

Kukin juhli tavallaan: kuunneltiin karjalaista laulua ja soittoa, kaadettiin rajapyykki vaakunoineen, syötiin poroa ja härkää, juotiin.

Kaupunginjohtaja Aaro Mäkelä ja Aulis Korpelainen rytkyttivät Pielisjärven ja Lieksan kunnanrajaa osoittaneen kilven nurin.

Kaupunkijuhlien katveessa juhlittiin myös kuntaliitoksen myötä häviävien kuntien muistoa. Näissä juhlissa rieha oli vaisumpaa.

Vanhan Säämingin kunnan liittäminen Savonlinnaan sai hautajaisten maun: kyläjuhliin tultiin suruvaatteissa.

Teollisuuskaupunki Kuusankoski sai juhliensa keskelle kunniavieraita. Toisen polven kyläseppä Artur Henner ajoi vaimonsa Lydian kanssa riehaan hevospelillä juhlistaen samalla timanttihäitään.

Kyläseppä Artur Henner ja hänen vaimonsa Lydia tulivat Kuusankosken kaupunkijuhliin hevospelissä keltaisin kiesein, arvokkaasti niin kuin timanttihääparille sopii.

Mennyt vuosi oli historian pisin

Viime vuosi oli ajallisesti historian pisin vuosi kaikkialla maailmassa, kun Englannin kuninkaallinen Greenwichin observatorio jatkoi vuotta sekunnilla kaksi eri kertaa.

Ensimmäinen sekunti lisättiin viime vuoteen kesällä ja toinen sunnuntai-iltana juuri ennen vuoden vaihtumista.

Kumpikin sekunti lisättiin kansainväliseen aikaan, että se pysyisi tasoissa maapallon pyörimisen kanssa.

Kymmenet nurmikot leimahtivat tuleen uudenvuoden yönä

Lumeton vuodenvaihde aiheutti Etelä-Suomen palokunnille epätavallisen kiireen: raketit sytyttivät kymmenittäin nurmipaloja.

Helsingissä leimahti 14 kertaa. Pitäjänmäellä paloi nurmea noin 4 000 neliötä.

Espoon palokunta sammutti palot Karakalliossa ja Tapiolassa. Kirkkonummella paloi puolen hehtaarin kenttä ja tilanne oli hetken uhkaava — lähellä oli paljon huviloita.

Vantaalla sattui mm. autopalo. Sisällä poltettu raketti sytytti päällysvaatteet. Nurmipaloja sattui viisi.

Palopäällikkö Yrjö Salkola huomauttaa: ”Ilotulituksen järjestäminen edellyttää poliisin lupaa; nämä palojen aiheuttajat tuskin ovat sitä hankkineet”.

Ajatus arvokkaasta turpeesta syntyi Lapissa

”Turve on kansallisaarteemme”, sanoo maamme turvetutkimuslaitoksen isä, professori, maat. ja metsät. tri., turvetutkimuslaitoksen johtaja, Helsingin yliopiston ja teknillisen korkeakoulun maaperäopin dosentti ja erikoisopettaja, kansainvälisen turveseuran IPS:n valtuuskunnan jäsen, Viljo Puustjärvi.

Professori Puustjärvi keksi opiskeluaikoinaan teoreettisena ajatuksena arvottomana pidetyn turpeen arvokkaan merkityksen.

Ajatus syntyi Lapin erämaassa.

Korpifilosofin tavoin hän tuumiskeli: ”Koska Neuvostoliiton jälkeen Kanadan ohella omistamme maapallon suurimmat turvevarat, niillä on pakko olla jotain käyttöä. Ellemme keksi käyttötarkoitusta, se on oma häpeämme.”

Mies aloitti tutkimuksensa: suot ja turpeet, soiden ja nimen omaan turpeiden hyväksikäyttö.

Silloin ajanhaaskauksena ja joutavana ajatuksena pidetty turvetutkimus on osoittautunut käyttökelpoisen arvokkaaksi työksi, jonka tulokset palvelevat koko maa-, metsä- ja puutarhataloutta, sekä kansainvälistä alan ammattikuntaa.

Turvetutkimus on osoittautunut käyttökelpoisen arvokkaaksi työksi, sanoo professori Viljo Puustjärvi.

Paholainen on taas palannut Vatikaaniin

Rooma (Guardian)

Ne, jotka tarkkaan seuraavat paavin puheita, joita hän pitää useita viikossa, hämmentyivät ja eräissä tapauksissa ilahtuivat, kun hän joitakin viikkoja sitten puhui yksityiskohtaisesti paholaisen olemassaolosta.

Pian sen jälkeen, hieman ennen joulua, Vatikaanin tavallisesti sävyisä lehti L'Osservatore Romano poikkeuksellisesti uhrasi kaksi täyttä sivua artikkeleille, joissa käsiteltiin pimeyden ruhtinasta.

Mefistoteles ei ehkä odottanut aivan näin kunnianarvoista huomiota osakseen hetkellä, jolloin kirkollinen lehdistö oli täynnä jouluhenkeä.

Hänen on täytynyt odottaa pitkään saadakseen tasavertaisesti palstatilaa julkaisuissa, jotka puhuvat uskonnosta, joka tarvitsisi häntä hyvinkin paljon.

Nyt on laiminlyöntien aika ohi ja näyttää siltä, että Mefistoteles halutaan takaisin rintamaan.

Kysymys ei ole lainkaan miksi, vaan miksipä ei.

Uudessa uskontunnustuksessa, jonka paavi hahmotteli muutamia vuosia sitten, roomalaiskatolisia kehotettiin uudestaan arvioimaan uskoaan enkeleihin ja paholaisiin, jotka sijoittuvat näkymättömien mutta ”todellisten olentojen”, kuten paavi sanoi, hierarkiassa varsin korkealle.

L'Osservatore Romanon pääteologi isä Gino Concetti kirjoitti, että ”paholaisiin uskominen ei ole kristinuskon vastaista”, sen jälkeen kun paavi oli päättäväisesti vakuuttanut paholaisten ”sekaantuvan” ihmisten elämään.

”Paholaisen olemassaolo ja sen toiminta kuuluu (kristinuskon) tukipylväisiin ja jos yksikin näistä tukipylväistä romahtaisi, koko rakennelma romahtaa”, kirjoitti Concetti.

Hanoi ilmoitti virallisesti suostuvansa neuvotteluihin

Saigon (Reuter)

Pohjois-Vietnam ilmoitti maanantaina suostuvansa jatkamaan rauhanneuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.

Ilmoitus annettiin samaan aikaan, kun vuorokauden tulitauko Vietnamissa päättyi Etelä-Vietnamin hallituksen syyttäessä vastapuolta suuren hyökkäyksen aloittamisesta aselevon aikana demilitarisoidun vyöhykkeen eteläpuolella.

Myös ilmasota Vietnamissa oli ilmeisesti keskeytyksissä uudenvuoden pyhän aikana.

Amerikkalaisten pommikoneiden kerrottiin pysytelleen tukikohdissaan, joskaan Yhdysvaltain sodanjohto ei virallisesti vahvistanut tietoa.

Amerikkalainen folk-laulaja Joan Baez ja kolme hänen toveriaan saapuivat sunnuntaina takaisin New Yorkiin Hanoista. Baez ja hänen toverinsa tapasivat kaksi viikkoa kestäneen matkansa aikana 13 amerikkalaista sotavankia ja toivat mukanaan yli 600 kirjettä.

Muna ja pojat Yhdysvaltoihin

New York (AP)

Äskettäin Jordanian kuningas Husseinista eronnut prinsessa Muna saapui sunnuntai-iltana New Yorkin Kennedyn lentokentälle mukanaan kaksi poikaansa.

Kolmikko johdatettiin odottavien lehtimiesten ohi kommenteitta.

Munaa vastassa olleen jordanialaisen lähetystövirkailijan mukaan prinsessan on määrä sijoittaa 10- ja 9-vuotiaat poikansa valmistavaan kouluun Massachusettsissa.

31-vuotias prinsessa, joka erosi kuningas Husseinista hieman ennen joulua, saapui Ammanista Lontooseen lauantaina jatkaen sunnuntaina matkaansa Yhdysvaltoihin.

Muna on syntyperältään englantilainen ja hänen porvarillinen nimensä oli Toni Gardiner.

Joogalla rauhaan

Tukholma (Reuter)

Joogan harrastajien maailmanliitto sanoi Tukholmassa maanantaina uudenvuoden sanomassaan, että kaikki sotilaat, poliisit ja opiskelijat olisi määrättävä harjoittamaan päivittäin joogaa rauhan säilyttämiseksi 1973.

Sanomassaan pääsihteeri Kurt Waldheimille liitto, jonka päämaja on Tukholmassa, sanoi: ”Joogaharjoitusten jälkeen ihmiset ovat niin tasapainoisia vuorokauden ajan sen jälkeen, että heillä ei ole mitään tarvetta tai yllykettä väkivaltaan.”

Noidat ennustivat pysyvän rauhan Lähi-Itään

Noituutta voidaan käyttää myös poliittisiin ennustuksiin.

Tätä mieltä ovat noidat ainakin Italiassa, jossa 30 eteläitalialaista noitaa on julkaissut ennustuksensa vuodelle 1973.

Syrjäisessä luolassa 20 kilometriä Avellinosta he julistivat perinteisiin mustiin kaapuihin ja korkeisiin hattuihin pukeutuneina kesy harakka olkapäällään, että uusi vuosi tuo tullessaan pysyvän rauhan Lähi-Itään, uusia selkkauksia Vietnamissa ja läpimurron Pohjois-Irlannin kiistassa sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet ovat ensin saavuttaneet uuden huipun.

Sophia Loren synnyttää tytön.

Veteraani pudotti kuuluisuudet

Sao Paulo (UPI)

Kolumbialainen katujuoksuveteraani Victor Mora, 31, karisti kuuluisuudet kannoiltaan perinteellisessä Sao Paulon uudenvuodenyön juoksussa.

Neljästä suomalaisesta oli paras Pekka Päivärinta, mutta myöskin Tapio Kantanen, Lasse Viren ja Seppo Tuominen selvisivät maaliin viime vuoden puolella ja kahdentoista parhaan joukkoon.

Juoksuvuosi vaihtui Sao Paulossa. Suomalaiset olivat mukana. Palkinnoille pääsivät 8,5 kilometrin katujen juoksemisen jälkeen vasemmalta David Black, Englanti (4.), Mario Perez, Meksiko (2.), Victoria Mora, Kolumbia (voittaja), Pekka Päivärinta (3.) ja Tapio Kantanen (5.).

Lester ja Beatlet: Apua!

Eeva Järvenpää

Richard Lester tunnettiin aikoinaan näppäränä ja älykkäänä mainosfilmien tekijänä.

Hän osasi oivallisesti sisällyttää varsinaisen mainostettavan asian hauskan pikkutarinan poimuihin.

Lesterille annettiin myös tehtäväksi Beatles-elokuva Help!, jossa jo vuonna 1965 maailmankuulu popyhtye seikkaili mitä omalaatuisimmissa kuvakulmissa ja maailmankolkissa.

– –

Filmin juoni kietoutuu Ringon sormuksen ympärille. Sitä etsitään ja sen kanssa seikkaillaan vähän siellä sun täällä.

Päällimmäisenä kuitenkin on Beatlesien musiikki ja mukaansa tempaavat laulut.

Help! on johtosävelenä läpi filmin, mutta taustalla kaikuu vielä edellisenkin elokuvan tunnussävelmä A Hard Days Night.

Lesterin keinoja ovat loistelias kamerankäyttö, laajakulman ja teleobjektiivin vuorotellessa keskenään.

Help! jää kuitenkin lähinnä teknisten kikkojen ja crazy-huumorin varaan.

Tv 1 klo 19.15, väri.

Help!, laulavat Beatlesit samannimisessä elokuvassaan, jossa roolit vaativat oikeata muuntautumista. Tässä etsitään Ringon hävinnyttä sormusta.

McCloud Euroopassa

Jukka Kajava

Sheriffi McCloudin seurassa saapasteltiin tällä erää eurooppalaisissa metropoleissa jahtaamassa kolmea kuvankaunista lentoemäntää, jotka pääammattinsa ohella harrastivat jalokiviryöstöjä ja murhiakin.

Nähtiin näyttäviä kuvia Lontoosta, Pariisista, Roomasta ja Monte Carlosta.

Kaupunkien lisäksi esiteltiin yhtenä lentoemäntänä kaunistakin kauniimpi Britt Ekland, joka suipisti suuta ja vilkutti silmää aivan oikeissa paikoissa.

Lieko tämä sitten riittänyt ohjaajalle tai ehkä taiteilijattarelle itselleen. Näyttelijälahjakkuudeksi häntä ei kuitenkaan ensihätään keksisi kutsua.

Tämä tv-sarja luottaneekin ennen muuta suuren tuotantokoneiston tiettyyn turvallisuuteen, joka takaa siistin kaunista kuvausta, riittävästi ruumiita pieneksi röykkiöksi ja päätähden, jonka varaan tuotteen teho pääasiassa lasketaankin.

Tässä tapauksessa teho siis lasketaan nenä-äänellä mutisevan näyttelijän charmiin. Joka hänen latelevaan puhetekniikkaansa tyytyy, on saanut joka kuukautisen leipänsä.

Tandem-pyöriä ja idyllejä

Tandem-pyöriä ja idyllejä on Cumulus -yhtyeen tekemä televisiosarja, jonka ensimmäinen osa filmattiin Gotlannissa. Suunnittelu ja toteutus on Cumuluksen: Oscar, Hector, Anki, Petri ja Cay. Mtv 1 klo 18.45.

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia